krytyk2 11.05.23, 22:00 www.youtube.com/watch?v=V9Z439YYyD0 to nagranie bije na głowę póżniejsze,m in. Presleya.Gdybym jednym słowem miał okreslić to wykonanie ,to ciśnie mi się słowo czystość. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 11.05.23, 23:53 Tak, z tym się zgadzam. Ale tak samo obejrzyj jeden z mało znanych kawałków Queen, który potem był nagrany na płycie, i pomimo, że nadal genialny, i że na płycie May genialnie zrobił kilkuścieżkową gitarę, dla mnie zawsze będzie to debeściak: www.youtube.com/watch?v=EmsOn4mij0g Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kącik muzyczny 12.05.23, 07:15 Ale tak samo obejrzyj jeden z mało znanych kawałków Queen, który potem był nagrany na płycie, i pomimo, że nadal genialny, i że na płycie May genialnie zrobił kilkuścieżkową gitarę, dla mnie zawsze będzie to debeściak: Jest niesamowity i wyjątkowy ten utwór ,z jednego powodu-tu śpiewa czysty Mercury a własciwie Farrokh Bulsara,bez wspaniałych znaków firmowych zespołu Queen,charakterystycznego brzmienia gitary elektrycznej Maya,cyrkowo-symfonicznych zaśpiewów Freddiego - czyli bez tego wspaniałego sztafazu artystycznego ,którym ten zespół wyróżnia sie sposród innych. tu jest czysty Farrokh,bez szminki scenicznej,bez presji wejścia w estradowa rolę,z dużą muzykalnością,przyjemnem głosem i..naturalnością. Odpowiedz Link
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 19.05.23, 00:02 Wiem, dlatego jest to mój ulubiony kawałek Queen ( w tej aranżacji). Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kącik muzyczny 12.05.23, 06:52 www.youtube.com/watch?v=cSjk6phf3iY W odpowiedzi na ponawiane pytanie Shirka.Pragnę zwrócić uwagę na nieestetyczne ,brudne zaniedbane mury polskich podwórek- a to dlatego ,że ciechowski nie był patriotą Proszę też spojrzeć na mało inteligentne ,niedomyte i zapijaczone twarze -a to dlatego ,że Ciechowski nie był patriotą. Chcę też podkreślić ,że słowa piosenki też niezbyt dobrze świadczzą o śpiewającym -ma zboczony stosunek do tej kochanki,z którą tańczy wciąż swój chocholi taniec a powinien ją dawno rzucić Tak bywa kolego ,gdy nam do bólu zależy na czymś ,bedziemy tak długo o to walczyć aż nie bedzie dobrze funkcjonować.Jak komuś nie zalezy- tylko o tym mówi. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Kącik muzyczny 18.05.23, 19:02 gdybyscie mieli do wyboru tylko jednego kompozytora muzyki klasycznej i jednego artyste (lub zespol) bez mozliwosci sluchania innych artystow, co byscie wybrali ? Ciezko by bylo, ale moj wybor bylby: - Chopin - Beatles Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kącik muzyczny 18.05.23, 19:12 tylko jednego? ciężko to chyba Mozart a jednego wykonawcę lub zespół to już naprawdę nie wiem, jest wielu świetnych, ale nawet słuchając stale tego samego, nawet genialnego, można go znienawidzić Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Kącik muzyczny 18.05.23, 20:04 Moj wybor polegal na ponadczasowosci utworow i oczywiscie na tym co gra od najmlodszych lat w mojej duszy. Jest wielu artystow genialnych, i trudno wybrac. Z Chopinem budzilem sie do szkoly , jak zaczalem swe swiry nastolatkowe , to Beatles byli w tle. To sa echa z dawnych lat , ktore zyja we mnie. Odpowiedz Link
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 19.05.23, 00:19 Moj wybor polegal na ponadczasowosci utworow i oczywiscie na tym co gra od najmlodszych lat w mojej duszy. Jest wielu artystow genialnych, i trudno wybrac. Z Chopinem budzilem sie do szkoly , jak zaczalem swe swiry nastolatkowe , to Beatles byli w tle. To sa echa z dawnych lat , ktore zyja we mnie. Ciekawe, ile z utworów Chopina byś rozpoznalał i nazwał w ślepie próbie? Bo polonez to sprawa oczywista. Ale który? 39 czy 40 ? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Kącik muzyczny 19.05.23, 00:28 a jakie to ma znaczenie czy bym umial nazwac ? wazne, ze kocham Chopina. Odpowiedz Link
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 18.05.23, 23:55 Nie... Nie wiem, ska wziąłeś te zarzyty wobec Coechowskiego, fakt nie czuję go i nigdy nie czułem. I nadal coś mi zgrzyta. Ale jako odpowiedź, masz taki kawałek sprzed wielu lat, z którym się zgadzam w całości, a który wyczerpuje wszystkie Twoje zarzuty: www.youtube.com/watch?v=9itfEdJG7ig Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kącik muzyczny 19.05.23, 08:12 Nie zrozumiałeś mnie.Piosenka Kazika nie może wyczerpać moich zarzutów,bo one są ironią skierowaną na Twoje zarzuty wobec mojej nieustannej krytyki cech narodowych Polaków.Kazik w tej piosence wypełnia dokładnie tę samą funkcję co Ciechowski, a oni razem robią w sposób artystyczny to samo co ja tu na forum.Więc ja nie potępiam ani Ciechowskiego ani Kazika -ich rolą jest artystycznie odnieść się do negatywnych zjawisk ,jakie widać w kraju i jakie ja widzę.Ale dla Ciebie Kazik jest ok a ja jestem zdrajcą. Odpowiedz Link
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 19.05.23, 22:47 Ty tez mnie nie rozumiesz. " wobec mojej nieustannej krytyki cech narodowych Polaków " Od zawsze pytam, skąd się wzięła ta nieustanna krytyka, bo jak piszesz, mieszkasz w Polsce, masz tutaj ziemię i firmę etc. Co jest nie tak? "ich rolą jest artystycznie odnieść się do negatywnych zjawisk ,jakie widać w kraju i jakie ja widzę" Tak, ale wielu widzi, tylko mają rózne poglądy na temat dlaczego. I tu poglądy Ciechowskieg były moim zdaniem skrajnie różne niż Kazika, tak samo jak Twoje i moje. "Ale dla Ciebie Kazik jest ok a ja jestem zdrajcą" Tu też się moim zdaniem mylisz. Ja jestem szurem i foliarzam, ale jak weźmiesz statystycznie to co pisałem przed laty, to większośc z moich głoszonych tez okazywała się być po latach prawdą. A czy jesteś zdrajcą? nie wiem, nie mam wglądu w Twój umysł. Ale moim zdaniem, często opowiadasz rzeczy nielogiczne, cokolwiek o tym myslisz. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kącik muzyczny 20.05.23, 16:14 Od zawsze pytam, skąd się wzięła ta nieustanna krytyka, bo jak piszesz, mieszkasz w Polsce, masz tutaj ziemię i firmę etc. Co jest nie tak? Ty tak serio pytasz? To ,że mieszkam w Polsce i stykam sie z tym wszystkim ,co mi przeszkadza,ma mi zamykać usta? No nie ,proszę Cię! Ja się nie ożeniłem z tymi wszystkimi chorymi wydaniami Polski.Ja mam swoją wizję tego jak to wszystko powinno wyglądać-np że politycy nie powinni nagminnie kraść ,że służby państwowe powinny pełnic rolę służebną wobec obywatela,że priorytety instytucji państwowych winny iśc w kierunku realizacji potrzeb ludzi a nie swoich własnych. Polska jest tragiczną ojczyzną,Ty tego nie widzisz? To ja się tym razem zapytam Ciebie :jaki Ty masz osobisty interes ,żeby nosić konskie okulary,które uniemożliwiają Ci dostrzeżenie tej tragiczności ? Z drugiej strony ja mam swoją małą ojczyznę-to pole malin i jabłoni ,kilka uliczek Gdańska,Krakowa,widok z Zawratu na Dolinę pieciu stawów,Dolinę Roztoki w sierpniowym rozkwicie kwiatów.Mój patriotyzm polega na tym ,że nie oddam tych widoków za żadne cudy innego krajobrazu.Ani Himalajów,ani Nowego jorku,ani dżungli amazońskiej. Ale nie dam sobie wcisnąc kitu ,że interes PISu cz PO,czy jeszcze innej partii zawłaszczającej optykę widzenia Polski, jest zarazem interesem Polski.Chyba ,że mi to ktoś w praktyce ,krok po kroku udowodni. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Kącik muzyczny 20.05.23, 17:24 z hsirkiem nie ma dyskusji, to jest stara sowiecka szkola, on ma zawsze racje i czasami dozwala (na koncu tekstu) na "ale mysl co chcesz, to twoja sprawa". Odpowiedz Link
dodupiec1 Re: Kącik muzyczny 20.05.23, 23:08 Bo dyskusja to jest według Ciebie przyznanie, że Ty masz rację. Odpowiedz Link
taniarada Re: Kącik muzyczny 21.05.23, 03:50 " Ale nie dam sobie wcisnąc kitu ,że interes PISu cz PO,czy jeszcze innej partii zawłaszczającej optykę widzenia Polski, jest zarazem interesem Polski.Chyba ,że mi to ktoś w praktyce ,krok po kroku udowodni. Jeśli ktoś tylko widzi w Polsce politykę to faktycznie ciężko.mu żyć .Jak jest tyle pięknych rzeczy i do tego realnych , a nie zwidy widy .Polska była kiedyś tragiczna ojczyzną ,ale w czasie rozbiorów .Teraz to inna bajka .Od 1985 roku jak wyjechałem to złego słowa na mój kraj jakim jest Polska nie powiedziałem .Pieniądze szczęścia nie dają ,ale sprawiają to że jesteś niezależny .Wyrzuć telewizor i inne media ,a internet niech ci służy do innych celów ,choćby do nowinek ogrodniczych .Amen . Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kącik muzyczny 21.05.23, 05:44 Od 1985 roku jak wyjechałem to złego słowa na mój kraj jakim jest Polska nie powiedziałem To wszystko tlumaczy-wyjechales czyli nie masz zielonego pojęcia co tu się dzieje. Dziś polityka definiuje w Polsce wszystko-np to czy jeszcze żyje twój teść czy umarł,co zrobisz gdy twoje dziecko dostanie depresji,to ile jeszcze miliardów zostanie wypierdolonych w kosmos zamiast na oświatę,służbę zdrowia,badania naukowe, żłobki,drogi i mosty.Jsk ci się będzie żyło przez następne 20 lat w tym kraju.Bedac w rozkroku -tam zarabiam,tu wydaję nie jest się ani kompetentnym ,żeby wydawać opinie o sytuacji w kraju ani moralnie uprawnionym. Odpowiedz Link