21.12.24, 13:19
Parafrazujac watek Jana,; jeszcze 10 dni, ale juz nie moge sie doczekac 2025. i zeby ten $%#^& rok 2024 , jeden z najgorszych w moim zyciu, wreszcie sie zakonczyl. Same gigantyczne problemy nierozwiazywalne, nastepujace po sobie trojkami.
Ciekawe czy Elon Musk zostanie Cesarzem Galaktyki w nastepnym roku. czy slowo 'money' zostanie zastapione przez 'perversive incentives', i czy uda mi sie odbic pilke podrzucona do gory rakieta tak, aby wcelowac w sam rog i wyjsc na prosta.
Glowny cel teraz to doturlac sie do 31 grudnia.
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: A.D. 2025 21.12.24, 13:23
      👍
      • a_iii_ty Re: A.D. 2025 21.12.24, 15:51
        Pinderyndo, wilcza jamo, pecanpie, yppah bodnij sie w buuy.
        • taniarada Re: A.D. 2025 21.12.24, 22:24
          a_iii_ty napisał:

> Pinderyndo, wilcza jamo, pecanpie, yppah bodnij sie w buuy.
          >
          Co ty sraczki dostajesz. Czekolada to zupełnie inna osoba.
          • wilczamia Re: A.D. 2025 22.12.24, 01:31
            On mnie wszedzie widzi, jak niektorzy Matke Boska na kazdej szybie... Spoko, ale ze mnie wzial za to albanskie miasteczko, to mu nie wybacze do konca tej inkarnacji, juz kurwa bez przesady 😂

Po pierwsze zawsze sie przedstawiam, po drugie moj nick zawsze cos znaczy. Ani ja psow az tak nie powazam, ani do czekolady nie mam jakiejs specjalnej predylekcji, wiec jaki mialoby to miec sens? Randomowych nickow to ja nie miewalam.
          • a_iii_ty Re: A.D. 2025 22.12.24, 02:17
            Bodnij sie w buuy patafianie
    • a_iii_ty Re: A.D. 2025 21.12.24, 15:25
      Elonia Musk, pierwsza dama Orange House.
    • jan_stereo Re: A.D. 2025 21.12.24, 20:40
      Tylko male kroki, wszystko robic metodycznie, najlepiej na wylaczonym mysleniu.

Na pewno bedziemy biedniejsi w nowym roku smile

I pomyslec ze to juz cwiercwiecze wybija tego 21 wieku, taki 1925 poprzedniego millenia.
      • chocolate_dog123 Re: A.D. 2025 21.12.24, 20:47
        Zobaczymy czy wielki kryzys ekonomiczny nie wybuchnie na całego - jak niemal 100 lat temu. Podwaliny są solidne.
        • jan_stereo Re: A.D. 2025 22.12.24, 09:34
          My sie jeszcze z obecnego kryzysu nie mozemy wykaraskac.
      • taniarada Re: A.D. 2025 21.12.24, 22:26
        jan_stereo napisał:

> Tylko male kroki, wszystko robic metodycznie, najlepiej na wylaczonym mysleniu.
        >
        >
        > Na pewno bedziemy biedniejsi w nowym roku smile
        >
        > I pomyslec ze to juz cwiercwiecze wybija tego 21 wieku, taki 1925 poprzedniego
        > millenia.
        Jasiu kraczesz. Nie będzie tak źle. Żyjesz, byle nie chorować. I do siego roku.
        • jan_stereo Re: A.D. 2025 22.12.24, 09:38
          Co roku ktos wieszczy ze bedzie nastepny lepszy smile

A z brakiem chorowania to fakt, telewizor za okno i czlowiek zdrowszy, nie wiem co mi odbilo zeby sobie teraz kupic odbiornik, 15lat zylem bez i bylo spoko, choc ten obecny mial byc glownie do teatru i filmow smile
    • wilczamia Re: A.D. 2025 22.12.24, 01:23
      W moim byl jednoczesnie wicenajgorszy i kto wie, czy nie najlepszy, bo sie jeszcze nie zakonczyl... will see 😉

Natomiast bylo w nim juz tyle pieknej magii, ze bardzo sie ciesze, ze moglam go przezyc i jestem zyciu za nia bardzo wdzieczna 🙂🙂🙂
    • krytyk2 Re: A.D. 2025 24.12.24, 17:41
      U mnie też wystąpiła kumulacja wszystkich możliwych nieszczęść i zapowiada się, że to nie koniec.Ale co tam- przybyło trochę przyjaciół w miejsce tych , którzy zniknęli. Ci są wypróbowani.
      • a_iii_ty Re: A.D. 2025 24.12.24, 22:03
        Ja juz sie wyleczylem z tzw. Swiat Bozego narodzenia. Nie ma, skonczylo sie. Ameryka, starzenie sie wygumowalo z moich potrzeb i tesknot ten poganski obrzed. Nikomu juz nie skladam calej litanii zyczen z glebi serca, a jesli ktos jeszcze cos przesle, to nie odpowiadam, albo tylko cos mrukne.
        Zostalo mi tylko nikle wspomnienie tych swiat, gdy swiat i jego tajemnice mialy jeszcze sens i piekno.
        Szlam on.
        • shachar Re: A.D. 2025 25.12.24, 00:51
          Mnie poddanie sie tradycji sprawia jakas przyjemnosc, jesli odwolalabym swieta, byloby mi smutno po prostu, z powodu zbytniego cynizmu. Przezycia religijne nie sa w moim stylu, ale za to karp jak najbardziej. W tym roku, jako ze pracuje we wszystkie swieta, zamiast karpia 2 kawalki ryby po grecku, 4 krokiety, barszczyk z kartonu, z uszkami z zamrazarki, recznie robionymi przeze mnie 3 lata temu (!), 2 lyzki salatki jarzynowej, do ktorej jakis Rusek wkroil wedline (!!), cały wielki makowiec, wszystko to pozbierane w ruskich i polskich sklepach, i sernik w fazie projektu, ktory dopiero bedzie upieczony w czwartek. A przepraszam, mam jeden tzw syrnik ukrainski, , to bedzie dzisiejszy sernik.Juz samo przygotowanie tych substytutów wigilijnych powoduje, że czuje sie jakoś ''grounded', nie wystrzelona w kosmos w niewiadomym kierunku.
          • a_iii_ty Re: A.D. 2025 25.12.24, 15:37
            Z kim to wszystko jesz? W pracy?
    • shachar Re: A.D. 2025 28.12.24, 21:55
      Wlasnie przeczytalam " If your habits won't change , you won't have a New Year. You will just have another year". Nie zamierzam pisać tu o postanowieniach noworocznych, bo kazdy już przeszedł i przez postanowienia, i przez porażki związane z ich realizacją. Zastanawia mnie coś innego; że do dnia dzisiejszego mało siebie znam i nie znam swoich możliwości. Wydawaloby się, że już wszystko o sobie wiem, a tu nie. Rzeczy, które myślałam że będą gigantycznym wyzwaniem, są ,okazuje się, zaskakująco proste, a rzeczy całkiem proste, stanowią gigantyczne wyzwanie. Takie rzeczy wychodzą mi przed Nowym rokiem, bo jednak coś staram sie zmienić nie czekajac na kalendarz.
      • shachar Re: A.D. 2025 28.12.24, 22:55
        Hmm, gdyby tak nie było, nie byłoby postanowień noworocznych, tak mi się pomyślało wlaśnie. Boże jak ja jestem do tylu z samonaprawą!
      • jan_stereo Re: A.D. 2025 29.12.24, 09:25
        shachar napisała:

> Wlasnie przeczytalam " If your habits won't change , you won't have a New Year.
        > You will just have another year".

Co samo w sobie nie byloby wcale zle, no chyba ze ma sie calkiem bylejakie nawyki. Ja sie bardziej staram nie popasc w gorsze niz poprawiac obecne smile

Picia rannego kawy nie ruszam, jak ide spac to sobie mysle, ze nie jest tak zle bo po przebudzeniu podelektuje sie dobra kawa.

Z nowych, dobrych nawykow jest spozywanie magnezu z b6 przed nocna hibernacja, duzo lepiej mi sie spi.
        • elissa2 Re: A.D. 2025 29.12.24, 14:01
          Ostrożnie z magnezem. Przedawkowanie daje poważniejsze skutki niż niedobór.
          Dobrze jest sprawdzić, czy faktycznie mamy do czynienia z niedoborem magnezu.
          Lepszym rozwiązaniem jest włączenie do diety produktów bogatych w magnez: kasza gryczana, orzechy brazylijskie i inne orzechy oraz migdały, pestki z dyni i ze słonecznika, groch, fasola, soja, cieciorka, soczewica itd

www.youtube.com/watch?v=rVulTyrXTA0
          • jan_stereo Re: A.D. 2025 29.12.24, 15:04
            Jak mnie lapaly skurcze miesni po bieganiu to czulem ze mam niedobor, a od kiedy biore 200mg dziennie, to ten efekt praktycznie ustal. Moglbym pewnie wepchac w siebie ze 20dkg migdalow ale to jest ponad 1000kalorii, jak to z orzechami smile

• elissa2 Re: A.D. 2025 29.12.24, 15:35
              jan_stereo napisał:

> Moglbym pewnie wepchac
              > w siebie ze 20dkg migdalow ale to jest ponad 1000kalorii, jak to z orzechami smile
              >
              20dkg migdałów! to faktycznie bardziej niż lekka przesada big_grin

100g kaszy gryczanej - 230mg magnezu
              3 łyżki pestek z dyni - 180mg magnezu
              3 łyżki ziarenek słonecznika lub 3 łyżki sezamu lub nasion chia to po 100mg magnezu
              1 garść orzechów brazylijskich to 190mg magnezu, cashews - 90mg, migdały 80mg
              itd

www.youtube.com/watch?v=It9uRzaPEEA
              czas od 2min50s
              • jan_stereo Re: A.D. 2025 29.12.24, 15:57
                W weekendy kiedy czas wolno leci i mozna sie bawic w kuchni to sie pewnie uzbiera samoistnie (lubie kasze, slonecznik i sezam dodaje do owsianki), ale na tygodniu juz niekoniecznie, zwlaszcza ze pewnie gdzies z 50% tego magnezu w potrawach sie przyswaja.

Ja rowniez pije regularnie kawe, duzo pracuje, i chyba potrzebuje gdzies sporo powyzej tych statystycznych 400mg, zwlaszcza jak pojde biegac. Na pewno lepiej jak najwiecej jest pokryc w sposob zwiazany z naszymi posilkami, ale jak pije sole mineralne to one chyba dzialaja szybciej na mnie. Mam tez wrazenie ze wiekszosc naszego pokarmu jest wyjalowiona z mineralow i witamin, w sensie ze juz dawno nie ma w nich ich tyle co byc powinno, lub bylo kiedys, stad taki nijaki smak pomidorow, ogorkow, bananow, itd.
                • elissa2 Re: A.D. 2025 29.12.24, 16:26
                  jan_stereo napisał:
                  >
                  Mam tez wrazenie ze wieks
                  > zosc naszego pokarmu jest wyjalowiona z mineralow i witamin, w sensie ze juz da
                  > wno nie ma w nich ich tyle co byc powinno, lub bylo kiedys,
                  >
                  magnez chyba akuratnie jest, to raczej nasz przewód pokarmowy, zrąbany tym i owym, może gorzej wchłaniać

stad taki nijaki sm
                  > ak pomidorow, ogorkow, bananow, itd.
                  >
                  No tak, ogórki i pomidory poza sezonem są bez smaku
                  chociaż... w tureckich sklepach bywają ichnie, bardzo smaczne, aromatyczne

a banany... kupujemy chiquita i są niezłe
                  te małe (chińska odmiana) np z Wysp Kanaryjskich rzadko kiedy można u nas kupić
                  • jan_stereo Re: A.D. 2025 29.12.24, 18:50
                    Z magnezem to chyba trzeba tez uwazac z czyms sie co je, nalezy bodaj unikac laczenia produktow zawierajacych wapn, inaczej zmniejsza on przyswajalnosc, ale ja przykladowo wole owsianke na mleku a kasze z kefirem smile

Najlepsze smakowo banany jadlem na Malcie, ale oni ich nie eksportuja raczej, to sa odjiany deserowe na lokalny rynek, bo te pastewne co ida do Europy to takie srednie, pomijajac juz ze sa az do przesady nawozone chemikaliami:

www.theguardian.com/global-development/2024/sep/17/every-time-the-planes-pass-my-eyes-burn-the-hidden-cost-of-costa-rican-bananas

Co innego gdybym zyl w Gruzji, tam to mozna bylo poczuc smak smile
    • jan_stereo Re: A.D. 2025 08.01.25, 08:42
      shachar napisała:

> Ciekawe czy Elon Musk zostanie Cesarzem Galaktyki w nastepnym roku.

Jesli Ameryka podbije zbrojnie/ekonomicznie Grenlandie, Kanade oraz Kanal Panamski, to faktycznie, Musk bedzie niemalze jak technologiczno-finansowy Lord Vader u boku ryzego senatora Palpatine ;')

www.bbc.com/news/articles/c4gzn48jwz2o
      • shachar Re: A.D. 2025 18.01.25, 14:50
        Albo to będą złote czasy Cesarstwa Amerykańskiego, albo zjazd w dół, na dwoje babka wróżyła. Gdzieś tam słuchałam, że Trump nie ma wyjścia, bo takiego układu, żeby mieć za sobą Izbę Reprezentantów, Senat, sąd Najwyższy, Muska nikt nigdy mieć nie będzie. Jeżeli mimo wszystko, nastąpi obsuw, to tego tu eksperymentu nic nie uratuje.
        Osobiście, nie mogę się doczekać poniedziałku, kiedy skończy się pokazywanie mi w tv tego wyliniałego kotka, Bidena, bo przypomina mi to za każdym razem, jak debilne bylo moje przeświadczenie, że partia demokratyczna jest partią obrony interesów pracowników. Banda niekompetentnych manipulantów, zapatrzonych w siebie i w swoje debilne 'naukawe' teoryjki na temat wszyskiego, wprowadzane w życie na zgubę tychże pracowników. Tfu! Nigdy więcej.
        • a_iii_ty Re: A.D. 2025 18.01.25, 15:19
          A w jakim sensie republikanie dbaja o interesy pracownikow?
          • shachar Re: A.D. 2025 18.01.25, 15:38
            Gdzieś nadmieniałam, że dbają?

Jeśli dojdziesz do konkluzji, że nikt o interesy pracowników nie dba, to drogą eliminacji, przynajmniej wybierasz tego, kto najmniej przeszkadza i marnotrawi.
            • a_iii_ty Re: A.D. 2025 18.01.25, 16:23
              Przy dwoch bandziorach w polityce amerykanskiej, wspominanie uporczywie, ze jeden bandzior nie dba, cicho przyjmuje sie ze ten drugi dba.
              Skad ten farmazon Gosiu, ze ten drugi nie przeszkadza? Nie robienie nic jest przeszkadzaniem.
        • elissa2 Re: A.D. 2025 18.01.25, 18:39
          Trump i Musk, dwóch narcyzów do potęgi n-tej. Trump na dłuższą metę chyba nie przełknie takiej konkurencji.
          • shachar Re: A.D. 2025 18.01.25, 23:46
            Już przełyka, zaprosił go do gry. Wie że sam , w pojedynkę, niewiele wskóra. A chce wskórać, żeby kontynuować to monumentalne w końcu zwycięstwo. To trzeba mu przyznać, jakim c%#%@em on to zrobił? Tylko przez zanegowanie wszystkich standardów. Co za ciekawe czasy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka