14.01.25, 20:23
Nie popieram, ale rozumiem.
I uwaga dla Polakow. Przestac grac mlodszego i slabszego brata helmutow. Tysiac lat obok takiego giganta i ciagle pusto w glowach. Trzeba byc wyjatkowo tepym, by przez tysiaclecie nie nauczyc sie gospodarowac. To tylko za miedza, podpatrzec, odstawic gorzale, i szanowac swa ziemie.
Ale o czym ja tu mowie i do kogo.
Tak nas helmuty traktuja, jak sobie na to pozwalamy. Abo helmuty nas wykupuja, abo nas oszukuja, abo rosna w potege...
Widocznie jestesmy podludzmi z wlasnego wyboru.
Braun, na szaniec i gasnica po nich!

Obserwuj wątek
    • wilczamia Re: AfD 15.01.25, 14:19
      Co innego nasz kluczowy sojusznik...

Biden Cie zrobil w jajo. Gdyby to firmowala nowa administracja, bylbys uratowany, moglbys wieszac psy na Trumpie. No ale zonk. Cos o tym napiszesz? Masz jakies dalsze porady dla Polakow, z kim sie powinnismy grupowac przeciw komu? smile
      • a_iii_ty Re: AfD 15.01.25, 15:36
        Nic nowego poza tym co napisalem we wstepie. Przestac grac biednego brata, przestac wyciagac rece o pomoc. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze za komuny nasi specjalisci od fizyki teoretycznej i matematyki byli na topie swiatowym. W Detroit pelno polskich inzynierow samochodowych. I narod polski nie stac na swoj samochod, pelniac role montowni dla innych?
        Wstyd!
        Z nikim sie nie grupowac (zebrac o pomoc), taka pierdolona moskovia moze rozwijac sie, taka kores polnocna moze sie rozwijac ( mimo restrykcji), Chiny moga sie rozwijac, a ta biedna
        Polska tylko narzeka i na saksy do helmutowa, albo na wyspy spierdala.
        To bardzo uproszczony obraz polskiej rzeczywistosci, ale dopoki Polacy nie wezma sie sami za siebie, to zawsze bedziemy krajem drugiej kategorii. I nikt oprocz nas samych nie zaszufladkowal nas w ten sposob.
        Heil Stefan Banach!
        • wilczamia Re: AfD 15.01.25, 15:44
          Uno momento, kraje, ktore wymieniasz jako wzory rozwoju, sa satrapiami. Przed chwila utyskiwales na owa chujnie z grzybnia w takiej Rosji, a pewnie i stosunki wewnatrz KRLD nie za bardzo powazasz big_grin

Alez ja takze znam nieprzecietne polskie mozgi zassane przez Wielkiego Brata, tylko... to jak to jest, ze w 1/3 stulecia sie nie udalo nawet jakies powszechnie zrozpoznawanej marki technologicznej zrobic na tych piastowych rowninach? Co jest kurwa nie tak?
          • krytyk2 Re: AfD 15.01.25, 21:15
            Skoro można wskazać tysiące przypadków zdolnych rodaków a jako społeczeństwo nic nie wnosimy do światowego dziedzictwa, to wina leży najwyraźniej w sposobie organizacji społeczeństwa i usytuowania pojmowania społeczeństwa w skali wartości Polaków raczej na końcu listy.
            Tu pokutuje wg mnie ten opisywany przeze mnie syndrom , który utworzył sie na samym początku formowania się państwowości polskiej- podziału na dwie obce etnicznie grupy - polskiego ludu i nordyckich przywódców..Mówiąc obrazowo - gdzie wspólnie dojadą sadystyczny wozak i knąbrny koń ?
            Brak zaufania i współpracy.
            • a_iii_ty Re: AfD 15.01.25, 22:45
              Bingo krytyku...my i oni od 1000 lat, my i kanary w autobusie, my i policja (psy), my i oni za lada, my i pani w okienku.
    • krytyk2 Re: AfD 15.01.25, 21:52
      Myślę ,że przez ostatnie 20 lat niejeden helmut dziwił sie bardzo ,jak tacy głupi polaczkowie stawali na pierwszym miejscu w Europie pod względem tempa wzrostu PKB. Jeździłem po Polsce przez 35 lat i powiem ci , że takich zmian jakości nawierzchni dróg nie przeżył w tym czasie chyba żaden kraj. Fakt, połowę kosztów pokryła UE, ale przykład skorumpowanych przez Orbana Węgier , pokazuje ,że każde darowane pieniądze można zmarnować lub ukraść.
      Walory Niemców są znane powszechnie, walory Polaków -pomysłowość , elastyczność, wykraczanie poza schemat- objawiły sie właśnie teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka