16.10.25, 01:51
Nigdy tam nie byłem, choć dwukrotnie w życiu było blisko. Raz za studenta chciałem wyemigrować, drugi raz dużo poźniej miałem propozycję pojechania do NY na jakiś miesiąc. Ale przeznaczenie zadecydowało inaczej i z przyczyn niezależnych ode mnie nie pojechałem. I pewnie już nie pojadę i tak jest OK.

I tak się zastanawiam, czy naprawdę chciałbym pojechać do USA i coś zobaczyć. I im dłużej myślę, tym bardziej dochodzę do przekonaia że w zdecydowanej większości nie. Bo w epoce YT mogę wszystko zobaczyć na ekranie, a nie jestem tak strasznie ciekaw ani NY, ani Chicago, ani Wielkiego Kanionu ani innych cudów... Tak jak stwierdziła Szakira, która bywała w świecie: ja już tam byłam i tam nic nie ma.

I doszedłem do paradoksalnego wniosku, że jedyne rzeczy, które chciałbym zobaczyć w Stanach własnymi oczami, wiążą się z Nowym Orleanem.

Po pierwsze, chciałbym zobaczyć i poczuć klimat Tuba Skinny grających na ulicy w ich naturalnym siedisku, French Quarter.

Po drugie, jeśli takie rzeczy nie istnieją tylko w filmach, chiałbym zobaczyć i poczuć kondukt pogrzebowy z czarną orkiestrą grającą "St. James Infirmary".

I tylko tyle.

Ja mam już swój Disneyland i jest nim Wiedeń, choć bez niego też będę potrafił żyć.

Może się mylę.
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: USA 16.10.25, 21:49
      Warto zobaczyc miejsca nawet tylko po to aby potem uznac ze to nic takiego ekscytujacego. Zazwyczaj zaluje sie zaniechania, a nie omylkowych podbojow. Ja tam dalej chce pojechac w rozne miejsca aby je poczuc osobiscie, chociazny Patagonie, jadac z San Diego wzdluz oceanu i Andow.
    • shachar Re: USA 17.10.25, 14:52
      Mit wykreowany kiedys tam jeszcze istnieje, ze zycie tu jest jakby bardziej na full. W zaleznosci, co obserwator bedzie chcial zauwazyc, to zauwazy, bo tu jest wszystko; i glam i ostatnia bieda, i mistrzowie biznesu i nieciekawe ciule, fantastyczna architektura i jej totalny brak, domy z kutej stali i bezguscia z plyty pilsniowej. Wszystko dla pan i panow za odpowiednia oplata, na co kogo stac.
      Haha, z prominentnej gazety nie wyskakuje na ciebie tytul typu 'Wieniawa dociela Mlynarskiej. Za ile? My wiemy'.
      Nie wiem, gdzie chcialabym pojechac....chyba do palacow Dozow z jakims arcyutalentowanym przewodnikiem, zeby ponapawac sie starymi cudami i dowiedziec sie jak to bylo onegdaj.
      • extramuralruraoccasional Re: USA 08.12.25, 13:08
        Jakoś w najbliższych miesiącach chyba niezbyt mi po drodze z USAmi, ale bardzo dzięki... smile
    • shachar Re: USA 07.12.25, 22:00
      Hsirek, lece tak po watkach i dotarlam do tego. Jesli mozesz kupic bilet poza sezonem za jakies 300-400 dolcy to przyjedz, Bedziesz mial lokum na wiosce za darmo, samochod w ktory tylko trzeba lac benzyne, i kapcie opon reperowac( kupilam samochod po zdaniu volvo i stary mi pozostal) , psa obronnego 11 miesiecy, zwanego Gizdzie Pierunskie, polewke jakas, zupe zawsze mam, rumsztyki tez moge upierdolic. W sensie takim; jesli ktos ma itch, i ja to moge pomoc zrealizowac, to dlaczego nie? Moim zdaniem, jesli jest ktos na tym forum, kto chcialby zapokoic swoja ciekawosc Ameryki i nie byc obdartym z pieniedzy, powinien skorzystac z tej okazji. Nie gwarantuje lokum w NY, bo tam mieszkam i to nie byloby wykonalne, ale wypady mozna robic pociagiem. lub samochodem spoza miasta, to tylko 2 godziny do Grand Central, czego zobaczenie na oczy jest samo w sobie ciekawe.. Tak teraz mi sie pomyslalo w przyplywie po prostu "a dlaczego nie." Zycie jest krotkie.
    • jan_stereo Re: USA 03.01.26, 10:27
      USA wlasnie pokazuje jak sie wstrzyna wojny.

youtu.be/IIpgOGWc7Ug?si=FRiVRPQPhQzmVYXz
      • shachar Re: USA 03.01.26, 13:32
        No to wlasnie napadlismy na Venezuele..
        • shachar Re: USA 03.01.26, 13:32
          I chyba porwalismy ich prezydenta
          • shachar Re: USA 03.01.26, 13:44
            Gdzies mi mignelo przed oczami, ze aneksja Venezueli to zle wiadomosci dla Ukrainy. Moze dojsc do ubicia targu; Trump zostawi w spokoju Ukraine dla Rosji w zamian za zgode Rosji/Chin na zrobienie z Venezueli 52-go stanu USA. Ma to sens, Trump chce miec jakis deal z tej calej nierozwiazywalnej sytuacji w Ukrainie.
            • jan_stereo Re: USA 03.01.26, 15:02
              Chiny dostana Tajwan, Rosja polowe Ukrainy a USA wchlonie Wenezuele z jej zlozami ropy i zlota. W polskiej tv jakis naiwny dziennikarzyna cieszyl sie ze Polska rozumie Wenezuele i jej walke o demokracje, bo tylko o nia USA walczylo smile
              • shachar Re: USA 03.01.26, 17:00
                Yep, tak to bedzie wygladac. Niby to jest szokujace, ale to nic nowego, tak naprawde. Polska byla pod rozbiorami, po II wojnie tez Europa wygladala inaczej, niz przed.
              • shachar Re: USA 03.01.26, 17:37
                Polscy dziennikarze to w przewazajacej wiekszosci kmioty, najnizszy sort bottom feeders, nie daja bog polegac na ich doniesieniach, sadzac po gazeta.pl
                • shachar Re: USA 03.01.26, 18:23
                  Wlasnie wlaczylam na konferencje prasowa. Well, we are going to run Venezuela.
                  • jan_stereo Re: USA 03.01.26, 23:26
                    Czyli az zainstaluja tam rzad, ktory bedzie w pelni podlegly decyzjom/potrzebom USA, bo tylko taki rzad jest prawdziwie demokratyczny smile
                • extramuralruraoccasional Re: USA 04.01.26, 22:20
                  Chyba najlepszy komentarz. Dosadnie i na temat. big_grin

www.youtube.com/watch?v=-cBMJmlk0rA
    • jan_stereo Re: USA 06.01.26, 15:15
      www.bbc.com/news/articles/c4grxzxjjd8o

To jest bardzo ryzykowny (dla bezpieczenstwa swiatowego) ale jednak szybki proces zwiekszania zasobow i dochodu dla danegp kraju jesli dysponuje odpowiednia przewaga militarna, bandycki ale skuteczny.

Pytanie czy USA juz maja opracowane akcje militarne przejecia Grenlandii i Kolumbii, przypuszczam ze tak. Gdyby Polska byla rownie potezna militarnie moglibysmy demokratycznie podporzadkowac sobie Ukraine i zamontowac tam nasze firmy aby zgodnie z prawem przejely ichnie zasoby. Takiego Zelenskiego ( gdyby sie stawial) tez mozna porwac i postawic mu jakies zarzuty w sadzie warszawskim.
      • rzeka.suf Re: USA 07.01.26, 18:01
        to gratuluje krajowi pozyskania nowych zasobow big_grin
        a tak powazniej, to kraj jako taki nawet w pupie tego miec nie moze, bo nie ma pupy. obywatele kraju natomiast, przynajmniej teoretycznie posiadaja takie czesci ciala, ktore pozwalaja im zastanowic sie, czy bandyckie przejecia innych krajow zwieksza akurat ich zasoby i dochody.
        czy jak ruscy beda dume z wielkiej rosji zagryzac brukwia po kolana w blocie.
      • shachar Re: USA 07.01.26, 19:14
        USA przejelo tankowiec rosyjski. Wojna zacznie sie na morzu, a na ladzie ludzie beda musieli sie okreslic, czy chca mowic po rosyjsku, chinsku czy angielsku big_grin Moze Grenlandia sama sie odda pod opieke? No w kazdym razie robi sie zdziwniej i zdziwniej..
    • krytyk2 Re: USA 23.01.26, 23:05
      Teraz dopiero ryży orangutan narobił sobie na do re u zachodnich sojuszników, twierdząc, że ich żołnierze dokonali sie w Afganistanie daleko od linii frontu.

<<< Emerytowany admirał amerykańskiej marynarki wojennej i dowódca NATO w latach 2009-2013 James Stavridis przypomniał natomiast, że w Afganistanie zginęło tysiące żołnierzy wojsk sojuszniczych, nie tylko z USA. "Czczę ich pamięć każdego>>

<<Z kolei były ambasador USA w Chinach Nicholas Burns określił słowa Trumpa jako "haniebne". - Odwiedziłem żołnierzy NATO w Afganistanie. Dania i Kanada walczyły na linii frontu z nami i poniosły duże straty. Potrzebujemy sojuszników, ale ich odpychamy - powiedział.>>
      • krytyk2 Re: USA 23.01.26, 23:05
        Dekowali sie
        • a_iii_ty Re: USA 24.01.26, 15:00
          A alfons cos wybeukotau o tym, czy ciagnie druta pomaranczowemu?
          • krytyk2 Re: USA 24.01.26, 16:22
            Alfons dalej ciagnie druta, jakkolwiek ( po wywolaniu go przez Sikorskiego do tablicy..) napisał na X , ze nasi żołnierze bohatersko walczyli w Afganistanie. Ale , oczywista, nie uderzył w Trumpa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka