Dodaj do ulubionych

powolne równoważenie sił

23.03.26, 13:24
""Media społecznościowe obiegły nagrania potężnych eksplozji w nadbałtyckim porcie Rosji w Primorsku. Ogromne wybuchy sugerują wykorzystanie jednej z najnowszych broni w arsenale Ukrainy.
Port w Primorsku, położony ok. 1000 km od Ukrainy, jest największym rosyjskim portem przeładunkowym ropy naftowej nad Morzem Bałtyckim oraz końcowym elementem bałtyckiego systemu rurociągowego. To m.in. właśnie z tego portu rosyjska flota cieni odbiera ropę naftową, na jego terenie znajdują się też elementy infrastruktury związanej z olejem napędowym, benzyną czy paliwem rakietowym.
Przeprowadzony w nocy z niedzieli na poniedziałek atak to także kolejne tego typu uderzenie wymierzone w port w Primorsku. We wrześniu Kijów użył kilkudziesięciu dronów do zaatakowania jego infrastruktury, natomiast tym razem do ataku mogły być rzucone także dodatkowe środki rażenia.
Pisze o tym znany obserwator wojny w Ukrainie Igor Suszko, który załączył nagranie pokazujące ogromne eksplozje na terenie portu. Według niego może to wskazywać na użycie pocisków balistycznych, a nie tylko samych dronów kamikadze.
"W doniesieniach mówi się o ataku z użyciem dronów, ale nagrania wyglądają jak uderzenia rakietowe. Jeśli Ukraina użyła rakiet balistycznych lub manewrujących do przeprowadzenia ataku z odległości 1000 km, to to może być to rok pełen przyjemnych niespodzianek. To zasięg wystarczający, by dosięgnąć Kremla. Flaming?" — pyta Suszko, odnosząc się do pocisku manewrującego FP-5 Flaming, ujawnionego w sierpniu 2025 r.
FP-5 to ogromna rakieta o zasięgu 3 tys. km i ponad jednotonowej głowicy bojowej, która coraz częściej jest używana do atakowania celów na terytorium Rosji.

Za chwilę okaże sie , że Ukrainie do tego , żeby wygrała tę wojnę brakowac będzie tylko jednego - pieniędzy. Bo o uzbrojenie to już sama zadba
Obserwuj wątek
    • extramuralruraoccasional Re: powolne równoważenie sił 23.03.26, 13:42
      że Ukrainie do tego , żeby wygrała tę wojnę brakowac będzie tylko jednego - pieniędzy

Spienięż więc i oddaj im swój cały dobytek. Od mojego wara
    • wilczamia Re: powolne równoważenie sił 23.03.26, 14:07
      A nie masz tam czasem procesu z byla na glowie? No, to jak juz ja splacisz, to reszte sobie oddawaj na Bandere.

Od Polski wara, bo pozalujesz, ze Cie matka urodzila.

• obrotowy bajki 23.03.26, 23:15
      krytyk2 napisał:

> Za chwilę okaże sie , że Ukrainie do tego , żeby wygrała tę wojnę brakowac będz
      > ie tylko jednego - pieniędzy. Bo o uzbrojenie to już sama zadba

bajki.

Uzbrojenie - to dostarcza jej Zachod.

dobrze jej walczyc ukrainskimi rekami na froncie.

zabraknie im zasobow ludzkich...

juz robia na ulicach lapanki na uchylajacych sie od pojscia na front.
      • krytyk2 Re: bajki 26.03.26, 11:06
        Zanim Ukraina odzyskała niepodległość i byłą jeszcze sowiecką republiką , znajdowały sie w niej zakłady przemysłowe, specjalizujące sie w produkcji rakiet.
        Informacje, na których oparłem swój post, dotyczą właśnie rakiety balistycznej , która może być games changer tej wojny. Ciężko ci uwierzyć , że mała Ukraina mogłaby wygrać tę wojnę ?
        Bo?
        • wilczamia Re: bajki 26.03.26, 13:51
          Po polsku, rezunie, mowimy "trudno". Ciezki to moze byc kaliber.

Ukraina nie "odzyskiwala" niepodleglosci, bo historycznie nie miala nigdy normalnego panstwa. Miala 3 lata wojen, burd, protektoratu Niemiec, zwalczajacych sie panstewek. No ale jak ty masz nie byc oszustem z taka genetyka.

To nie jest panstwo ani narod. Na dodatek jestescie zlodziejami, ktorzy juz 4 lata prowadza te burde za cudze. Powinnismy sie po prostu dogadac z Rosjanami co do podzialu i po problemie.

Jeszcze by sie na Krym na wakacje pojechalo smile
        • obrotowy bajki cd... 26.03.26, 16:22
          krytyk2 napisał:
          Ciężko ci uwierzyć , że mała Ukraina mogłaby wygrać tę wojnę ?
          > Bo?

nie wygra - bo jak wspomnialem - bariera bedzie brak zasobow ludzkich.

spodziewam sie raczej zgnilego kompromisu - mniej wiecej wzdluz obecnej linii frontu...

• krytyk2 Re: bajki cd... 26.03.26, 21:08
            Mam pytanie: gdybyś któregoś dnia po powrocie z roboty zobaczył, ze sąsiad przesunął płot na swoją korzyść o kilka metrów i sponiewieral twoja córkę i pobił syna, co byś uznał za zadośćuczynienienie tych faktów?
            • extramuralruraoccasional Re: bajki cd... 26.03.26, 21:44
              Zapomniałeś dodać, że kiedyś ta posesja należała do sąsiada, a kiedy on zbankrutował nabyłeś ją za bezcen, ale w budynku gospodarczym pod płotem było mieszkanie, w którym ciągle, przez zasiedzenie mieszkali krewni sąsiada. A Ty wynająłeś mieszkanie na piętrze ludziom, co ich nocami napierdalali.
              • wilczamia Re: bajki cd... 26.03.26, 22:01
                Szkoda ze tu nie ma "like". Wlasnie sie zastanawialam, jak te rzewna historie rezuna pociagnac.

Co za szon, matko slodka. Kazdego jednego dnia napierdala za banderowskim Kijowem. Jak na czlowieka, ktory tu niedawno lamentowal, ze umiera i mial czelnosc zbierac na siebie kase od obcych ludzi - niebywala wrecz energia.

A moze.... nie to chyba niemozliwe...

• obrotowy zostaw Ty tych bidokow. 26.03.26, 22:59
                  wilczamia napisała:
                  > Co za szon, matko slodka. Kazdego jednego dnia napierdala za banderowskim Kijowem.

to nie-Narod - a zbieranina odwolujaca sie do historycznej Rusi Kijowskiej....

mieli pecha w Historii - gnebili ich Litwini, Polacy, Moskwicze i o reszcie nie wspomne.

szkoda mi ich.

tym niemniej - rozpychaja sie dzis niemilosiernie.

do czasu smile

• a_iii_ty Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 14:03
                    hansii, nie cytuj tej chamicy. Ja i krytyk wygumowalismy tego glonojada. Juz chyba zdolales
                    Sie przekonac co to za typek, przeterminowany.
                    • obrotowy moment... 27.03.26, 17:18
                      a_iii_ty napisał:
                      > hansii, nie cytuj tej chamicy. Ja i krytyk wygumowalismy tego glonojada. Juz ch
                      > yba zdolales

moment...
                      nie chodzi o cytowanie kogos. - to nie jest clou problemu.

po prostu zapodaje, ze akurat w tej sprawie (Ukrainy) mam podobne zdanie.

a zawsze odnosze sie do wypowiedzi - ktora komentuje - tego wymaga rzetelnosc.

• a_iii_ty Re: moment... 27.03.26, 18:00
                        Rozumiem, ale pamietaj, ze nazywanie kogos (kurwi)szonem dlatego, ze ma inne zdanie,
                        I cytowanie tutaj to troche nie fair, w szczegolnosci, ze ten ktos nie ma ochoty sluchac
                        Tej "panienki".
                        Przy okazji moje zdanie o Ukrainie. Po jaka cholere upierac sie przy trzymaniu tych 4
                        Samozwanczych republik, gdzie 75% to Rosjanie? Przeciez to juz nie V columna tylko VI .
                        Oddac to w pizdu sovietom i wynegocjowac jakis uklad, nie wiem jaki, ale to bylby
                        Poczatek.
                        Druga sprawa, banderyzm. Kompleksowy problem, ale tez do rozwiazania, jesli Ukraina
                        Ma dolaczyc do UE.
                        Wolyn! Nazwac w koncu rzecz po imieniu i przystapic do czyszczenia kart historii. Sprawcy
                        Juz nie zyja wiec nie ma juz kogo scigac.
                        Polski stosunek do Ukrainy. Pomagac, ale nie kosztem polskiego spoleczenstwa.
                        Wybaczyc, ale tez walnac sie w piersi. Kazda moneta ma dwie strony.
                        To tyle.
                        Nie zapominajmy, ze dobrze stosunki z Ukraina to najlepszy bufor przed wampirem
                        Rosyjskim.
                        • wilczamia Re: moment... 27.03.26, 18:57
                          Nikt Ci nie nazywa szonem dlatego, ze masz inne zdanie, oszuscie z cudzym bolcem w tylku.

Nazywam Cie szonem, bo wyciagasz rzeczy z priva - zaczales od Lutego.

Tak, jestes tania prostytutka. Sprzedasz wszystko, wlacznie z twarza wlasnej wnuczki i bylej zony - za poklepanie po plecach. Twoj kodeks etyczny to Twoj wlasny interes. Nie rozumiesz, co to cudza prywatnosc, ladacznico.

Jestes tez agresywnym, wulgarnym chamem, ktory latami tu obrazal Krisha, korzystajac z faktu, ze nigdy Ci nie oddal.

Jestes asswipe, jak mowia Twoi krajanie.

Twoja corka w ogole wie, ze twarz jej dziecka jest udostepniana publicznie wszelkim potencjalnym zbokom???

W Polsce jedziemy krociutko z taka holota. Zakoncze cytatem z przedszkola, ktory mi sie przypomnial: mam cie w dupie, stary trupie!
                        • extramuralruraoccasional Re: moment... 27.03.26, 18:59
                          Rozumiem, ale pamietaj, ze nazywanie kogos (kurwi)szonem dlatego, ze ma inne zdanie,
                          I cytowanie tutaj to troche nie fair, w szczegolnosci, ze ten ktos nie ma ochoty sluchac
                          Tej "panienki"

Jak rozumiem, wymagasz by ktoś wstrzymał sie od pisania tego, czego nie masz ochoty czytać, bo to nie fair jest tak pisać. Niedobra jest tak pisać. No, no...

Co do inwektyw, nie wiem jak to w przypadku Wilczamii było, kto zaczął, króliki, czy zające?

Ale w moim przypadku, to Wy zaczeliście wyzywać mnie od skurwiałych umysłów. Bo pisałem rzeczy, które Wam się jakoś nie podobały. I o ile pamiętam, przechodziliście natychmiast do argumentów ad personam.

Chyba musisz teraz wygumować Obrotowego, bo zacytował Wilczamię. A Krytyk wygumuje Ciebie za pomysł oddania Ukrainy sowietom.

Robi się fajnie.
                          • wilczamia Re: moment... 27.03.26, 19:14
                            Ale w moim przypadku, to Wy zaczeliście wyzywać mnie od skurwiałych umysłów. Bo pisałem rzeczy, które Wam się jakoś nie podobały. I o ile pamiętam, przechodziliście natychmiast do argumentów ad personam.

Wlasnie dlatego dostaje takiej piany, do tego sie od poczatku tej inby odnosze. Te kurwiszony zawsze atakuja pierwsze, a potem wrzeszcza, ze ktos ewentualnie odda, a jak nie odda, to tez wrzeszcza, ze zaczal.

Wiem, ze obaj sa zdemenciali. W przypadku "imusia" to nie ja pierwsza to podnioslam. To po prostu widac i sklada sie w logiczna calosc. Z tym ze zawsze zdemencialy nie byl, a zachowywal sie zawsze tak samo.

To po prostu zapijaczony ubek, ktory lubi sie gzic z wlasna plcia. Ile on tego bylego IQ autodeklaruje? big_grin

Nic sie na to nie poradzi, tak wyglada starosc zlych ludzi.
                    • krytyk2 Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 18:56
                      cos mi sie matematyka nie zgadza - ilość wpisów z ilością wpisów. Widzę, niektórzy rezonują do moich/ Twoich wypowiedzi..
                      • wilczamia Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 18:58
                        ilość wpisów

Liczba wpisow, analfabeto kijowski!
                      • a_iii_ty Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 19:27
                        Wiadomo, widzisz liczbe wpisow, ale nie texty. Wilkolaka i grubejextrarury. Ujadaja jak zwykle.
                        Ciesze sie, ze tego beukotu pisowskiego juz nie czytam. Oni sie nadaja do sejmu, z prawa strony
                        Patrzac of Czarzastego.
                        • wilczamia Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 20:45
                          Ciesze sie, ze tego beukotu pisowskiego juz nie czytam.

Corki powinny cie umiescic w placowce zamknietej, jesli postrzegasz nas jako wyborcow PiS-u. Ostre delulu.
                        • krytyk2 Re: zostaw Ty tych bidokow. 27.03.26, 21:33
                          Naprawdę trzeba mieć IQ chomika, żeby zachwycać sie PISem i Nawrockim albo brać tantiemy z Moskwy. Putin musi nieźle płacić, skoro jego trolle docierają nawet na takie skromne forum prywatne jak Ocean ! Jest w tym bardzo konsekwentny
                          • obrotowy nosz wlasnie. 27.03.26, 21:56
                            krytyk2 napisał:
                            Putin musi nieźle płacić, skoro jego trolle docierają nawet na takie skromne forum prywatne jak Ocean !

nosz wlasnie.

pora zawrzec komromisowy pokoj z tym "bandyta" - nim dotrze calkiem do Dniepru - conie?
                            • krytyk2 Re: nosz wlasnie. 27.03.26, 23:43
                              no tak właśnie pomyśliwają sobie tu co niektórzy. Czy to należy poczytywać sobie/im za inteligencję czy jej brak- czas pokaże. Póki co pojęcie wojny sprawiedliwej i niesprawiedliwej dla mnie ma moc. Ukraina prowadzi sprawiedliwą - bo reaguje na napaść, Rosja - niesprawiedliwą , bo zaczęła ją bez wyraźnej zewnętrznej przyczyny ( jeśli n ie liczyć maniakalnych urojeń satrapy Kremla )
                              • extramuralruraoccasional Re: nosz wlasnie. 28.03.26, 07:28
                                /errata i uzupełnienie w innym miejscu niniejszego wątku/
                              • obrotowy Polska w 1939 28.03.26, 15:28
                                krytyk2 napisał:
                                > no tak właśnie pomyśliwają sobie tu co niektórzy. Czy to należy poczytywać sobi
                                > e/im za inteligencję czy jej brak- czas pokaże. Póki co pojęcie wojny sprawiedl
                                > iwej i niesprawiedliwej dla mnie ma moc.

Polska w 1939 tez prowadzila wojne sprawiedliwa.

- Niestety - nie mogla jej wygrac.

I Ukraina nie moze wygrac tej wojny. Mozliwy jest tylko jakis kompromis.

A czym on nastapi wczesniej - tym kraj bedzie mniej zniszczony.
                  • krytyk2 Re: zostaw Ty tych bidokow. 28.03.26, 16:14
                    W historii każdego narodu następuje chwila , kiedy przechodzi on od form rozproszonych i niedojrzałych do decyzji o sformalizowaniu własnej tożsamości. Myślę, że Ukraińcy dociskani przez Rosjan na początku XXI wieku doszli właśnie do takiego momentu. Dlatego Putin tak bardzo się zdziwił w lutym 2022 roku, że Ukraina w niczym nie przypomina juz rozlazłego i niezdefiniowanego tworu z roku 2014, kiedy zajmował Jej Krym i Donbas
                    • obrotowy chetnie sie z tym moge zgodzic, ale... 28.03.26, 17:04
                      krytyk2 napisał:
                      > ... Dlatego Putin tak bardzo się zdziwił w lutym 2022 roku, że Ukraina w niczym nie przypomina juz rozlazłego i niezdefiniowanego tworu z roku 2014, kiedy zajmował Jej Krym i Donbas

chetnie sie z tym moge zgodzic - zwlaszcza, ze przez te 8 lat wiedzieli juz kim sa Moskwicze i zdazyli sie dozbroic...

- ale... zalozenie o integralnosci terytorialnej Ukrainy w granicach 2014 - bylo nierealne.

na wschodzie Ukrainy zyje glownie ludnosc rosyjskojezyczna i wiadomo bylo, ze Putin po nia siegnie

i kawalek Ukrainy bedzie chcial odrąbac... I tego nie odpusci - gdyz jest to dla niego opcja minimum.
                • extramuralruraoccasional Re: bajki cd... 26.03.26, 23:19
                  A moze.... nie to chyba niemozliwe...

Nie. To niemożliwe. Nie jest Chrystusem.
                  • wilczamia Re: bajki cd... 26.03.26, 23:26
                    Nie. To niemożliwe. Nie jest Chrystusem.

Chrystus zawsze mowil prawde...

smile

• wilczamia Re: bajki cd... 26.03.26, 23:36
                A Ty wynająłeś mieszkanie na piętrze ludziom, co ich nocami napierdalali.

Wiecej, 48 nawet zabili. Dom Zwiazkow Zawodowych, Odessa, 2 maja 2014.
                • extramuralruraoccasional Re: bajki cd... 26.03.26, 23:50
                  Ale to nie wtyk mieszkaniu przy płocie. I tylko 48, choć spektakularnie.

Ci przy płocie od dawna prosili sąsiada o to by odgrodził ich budynek gospodarczy na swoją stronę. Ale sąsiad odmawiał przez 8 lat. A nocne napierdalanki trwały. Dlaczego po 8 latach sąsiad zmienił zdanie? Nie wiem, nie zwierza mi się. Ale źli i złośliwi ludzie twierdzą, że ponoć dookoła budynku gospodarczego stanęło dużo namiotów z uzbrojonymi bandytami, by zrobić porządek z niepożądanymi lokatorami...
                  • extramuralruraoccasional Re: bajki cd... 27.03.26, 00:06
                    I, żeby nie było, z tego co napisałem NIE WYNIKA, że sąsiad to taki dobry i moralny i w ogóle uosobienie cnót wszelakich. Ja tylko staram się uzupełnić tę historię, co moim zdaniem zmienia nieco rozłożenie akcentów.
                  • extramuralruraoccasional Re: bajki cd... 27.03.26, 01:13
                    w TYM mieszkaniu przy płocie miało być
                  • wilczamia Re: bajki cd... 27.03.26, 19:07
                    I jeszcze do niego przychodzily zagraniczne czeki, zeby nie przestawal prowokowac sasiada. Psom pozakladal obroze z wolfsangelem, pospuszczal je ze smyczy i drze sie jak stara dziwka, ze jest atakowany.

• rzeka.suf Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 14:18
      tak czy inaczej, juz mozemy zwijac te dyskusje.
      nato w sensie sojuszu z usa juz nie istnieje, bazy nato znacza zatem niewiele wiecej niz posterunki lokalnej armii, putinowi osiagnal sie ten najwazniejszy cel.
      prosze sie rozejsc.
      • a_iii_ty Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 15:10
        Reagan sie w grobingu przewraca.
        Spocznij!
      • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 16:06
        może Amerykanie wreszcie wezmą się za usunięcie Nerona z Kapitolu - zanim podpali cały świat ?
        Ile trzeba jeszcze dowodów na to , że jest to człowiek zupełnie niedojrzały i zdemoralizowany na tyle ,żeby dalej nie mógł już pełnić swojego urzędu ?
        Poza tym kraje Europy Zachodniej w porę zaczynają przejmować rolę ochrony bezpieczeństwa na kontynencie
        • extramuralruraoccasional Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 16:13
          Poza tym kraje Europy Zachodniej w porę zaczynają przejmować rolę ochrony bezpieczeństwa na kontynencie

Ale jaja...
        • rzeka.suf Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 16:36
          raczej nie, znaczy raczej sie nie wezma.
        • rzeka.suf Re: powolne równoważenie sił 28.03.26, 17:01
          nie wezma sie, bo nie maja wiarygodnych alternatyw, a poza tym od pokolen przystosowuja sie do systemu, ktory promuje psychopatie. trump jest zatem dosc logicznym reprezentantem narodu. wiekszosci narodu.
          przesunely sie normy.
          poza tym, o ile zabijanie rosjan moze wydawac sie z perspektywy polski czy europy, jakos wzniosle uzasadnione, sluszne, sprawiedliwe, z perspektywy ameryki wyglada to inaczej. jak napasc np emiratow na oman, gdzie dla przecietnego krytyka emiratczyk i omanczyk = jeden pies i niech sie dogadaja, a jak nie chca, to niech walcza. dla amerykanina to ewentualnie kolejny biznes, rownie nieoplacalny jak wojowanie z iranem. wiec i na gruncie etycznym i ekonomicznym pomoc ukrainie czy europie wydaje sie watpliwym przedsiewzieciem.
          • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 29.03.26, 23:57
            jednak przykład Bidena pokazuje , że można z perspektywy Ameryki widzieć realne proporcje i zagrożenia. Myślę , że jeśli ktoś aspiruje do roli prezydenta największego kraju kapitalistycznego , to powinien co najmniej mieć dobrze poukładaną geografie, geopolitykę i zdrowy system wartości. Chciwy, niedojrzały, pazerny zbokol, jakim jest Trump , nie powinien zostać nawet burmistrzem 5-cio tysięcznego miasteczka. Tragedią jest dla świata i dla Ameryki , że jest jej prezydentem. Ale na boga - nie można z tego wysnuwać wniosku , że skoro tak się stało , to jest to Ok i że to już będzie od teraz światowy standard aksjologiczny. Podobnie zresztą w Polsce- z PISem i Nawrockim. Chyba że jesteśmy gatunkiem lemingów , które do końca będą spadać tysiącami w przepaść.
            • rzeka.suf Re: powolne równoważenie sił 30.03.26, 00:37
              Obawiam się, że bez bolesnej porażki usa niewiele się zmieni.
          • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 30.03.26, 00:09
            liczba wczorajszych uczestników protestów pod hasłem No Kings podobno przekroczyła 8 milionów-w całych Stanach. Mam nadzieje , że bedzie to zjawisko kuli śnieżnej- codziennie ten rudy kretyn dokłada nowe głupstwo rozniecające jeszcze bardziej zamieszanie na świecie. Jeśli do tego dojda skrajnie niskie notowania Republikanów, to może mu delikatnie podziękują i podłożą jakąś świnię z przeszłości, a jest tego bardzo dużo ( choćby w aktach Epsteina )
        • obrotowy chciejstwo... 28.03.26, 17:08
          krytyk2 napisał:
          > Ile trzeba jeszcze dowodów na to , że jest to człowiek zupełnie niedojrzały i z
          > demoralizowany na tyle ,żeby dalej nie mógł już pełnić swojego urzędu ?

(Twoje) chciejstwo

dzialania Trumpa nie wiele roznia sie od dzialan wielu poprzednich Prezydentow - jak Reagan, czy Bush.

moze tylko Trump za duzo i niepotrzebnie klepie jezorem.

• rzeka.suf Re: chciejstwo... 28.03.26, 17:14
            roznia sie, wtedy byly przeciw rosji, wiec pomagaly polsce, wiec jakie by nie byly, byly sluszne /s
          • krytyk2 Re: chciejstwo... 28.03.26, 23:21
            Zrównanie dzisiejszego błazna z Reaganem jest profanacja tego drugiego i nie ma nic wspólnego z prawdą. Reagan byl diabelsko skuteczny, bo robił to co zapowiadał, I mówił to w co wierzył.. Zdefiniował Rosję jako imperium zła i konsekwentnie dążył do zniszczenia jej potęgi. Żadnych deali, żadnych ustępstw, konsekwencja i prawda. Pamietam jego przemówienie w Reykjaviku, pierwszy raz - jeszcze zanurzony w nowomowie komunistycznej - miałem okazję na żywo posłuchać wielkiego polityka zachodniego, każde slowo- prawdziwe, poruszające dogłębnie, otwierające przestrzeń na prawdziwe wartości. Nigdy więcej żaden polityk nie zrobił na mnie takiego wrażenia
            • krytyk2 Re: chciejstwo... 28.03.26, 23:27
              I tak , dziwnym trafem, dziś znowu mamy prawdziwego męża stanu, o charyzmie dorownujacej tamtej Reaganowskiej- Zelenskiego. Obaj byli aktorami i obaj przeistoczyli sie w najbardziej poważnych politykow wielkiego formatu.
              • wilczamia Re: chciejstwo... 28.03.26, 23:42
                ROTFL

To juz wyglada na niedokrwienie mozgu...
                • obrotowy przyznaje, ze... 29.03.26, 17:45
                  wilczamia napisała:

> ROTFL
                  >
                  > To juz wyglada na niedokrwienie mozgu...

- przyznaje, ze serdecznie mnie to porownanie Zelenskiego do Reagana rozbawilo...

domniemywam - ze Krytyk zyczy mu klilka kolejnych kadencji u Steru Wladzy

i pokonania Putina czysta Biologia - bo "Włodyłko" jest o cwierc Wieku mlodszy smile
                  • krytyk2 Re: przyznaje, ze... 29.03.26, 18:44
                    Nikomu nie życzę kilku kadencji u władzy, bo ta jednak szybko demoralizuje. Ale pokonania Putina spodziewam sie stosunkowo szybko. Żaden dotychczasowy przeciwnik nie zmęczył Putina pod każdym względem tak mocno jak Zeleński, dlatego zabicie tego przeciwnika śni się dyktatorowi z Moskwy po nocach. Powracające "mięsne " ataki wojsk rosyjskich na pozycje ukraińskie świadczą o kompletnej bezradności rosyjskich dowódców. W sumie ,czy ruskie kiedykolwiek wykazali sie czymkolwiek więcej na polu bitwy niż argumentem siły, ilości i bezmiernych przestrzeni?
                    Powiem Ci dlaczego Rosjanie są beznadziejnymi wojownikami.
                    Tam, gdzie o każdym pierdnięciu obywatela musi decydować dyktator, nigdy nie będzie indywidualnego wkładu do zwycięstwa- każdy w dyktaturze boi sie postąpić inteligentnie (obojętnie czy na polu bitwy czy w cywilu ) jesli zostanie za to ukarany jako przejaw samodzierżawia ,czyli buntu wobec władzy. Dlatego też Hitler przegrał wojnę swoja decyzją o zdobyciu Stalingradu, mimo że dowodzący generałowie niemieccy odradzali marsz na południe i rozciągnięcie wojsk niem ponad wszelką miarę ( strategiczną). Dlatego rsosyjscy generałowie nie oponuja wobec kolejnych kretyńskich decyzji Putina i kłamia nawet w raportach z pola walki .
                    Rosjanie jako pojedynczy ludzie mogą być genialni, przykładem niech bedą plejady rosyjskich szachistów, arcymistrzów. Rosjanie jako zbiorowość sa sponiewierani przez kilkusetletnie tradycje podporządkowania carowi i potem jest tylko kwestią ruletki historycznej na jakiego jako naród trafią.Tym razem znowu trafili na psychopate i idiotę
                    • obrotowy zwyczajnie bredzisz. 29.03.26, 22:47

zwyczajnie bredzisz.

Ukraina terj wojny nie wygra

moze tylko ukladac sie z Rosja...

Amerykanie z tej wojny sie wycofali...

a Unia jest za cienka na wieksza pomoc Ukrainie.

• krytyk2 Re: zwyczajnie bredzisz. 29.03.26, 23:41
                        oczywiście , ani Ty ani ja nie mówimy prawdy, bo prawda jest o faktach a tu - jedynie prognozujemy ich wydarzanie się. Przyszłość pokaże czy ja bredzę czy Ty jesteś małego ducha i kiepskiego rozumu. a zatem - kończę z Tobą dialog na ten temat. Zresztą , w kilku innych tematach też nie mamy zbieżnych ustaleń. Jako dyskwalifikujące Ciebie uważam to , co napisałeś nt Reagana. Myślę , że jesteś cyniczny i niedouczony . Z dużą łatwością wypowiadasz swoje subiektywne opinie i przypisujesz im obiektywny walor. Na jakiej podstawie - Bóg raczy wiedzieć
                        • extramuralruraoccasional Re: zwyczajnie bredzisz. 30.03.26, 07:22
                          Powiedz chłopu mądre słowa
                          A on nadal: "moja krowa"!
                          • wilczamia Re: zwyczajnie bredzisz. 30.03.26, 08:39
                            Ten czlowiek jest na fakty calkowicie odporny, za to bardzo zaangazowany emocjonalnie w swoja nacjonalistyczna ukrainska sprawe i szybko gotowy do epitetow, jak widac.

Coz. Cieszmy sie, ze w realu nie musimy go znosic.
                        • obrotowy Mala rzecz - a Cieszy. 31.03.26, 17:01
                          krytyk2 napisał:
                          > oczywiście , ani Ty ani ja nie mówimy prawdy, bo prawda jest o faktach a tu - j
                          > edynie prognozujemy ich wydarzanie się. Przyszłość pokaże czy ja bredzę czy Ty
                          > jesteś małego ducha i kiepskiego rozumu. a zatem - kończę z Tobą

Mala rzecz, a cieszy.

Zatem jesli nie mozesz zapamietac, ze Ukraina tej wojny wygrac nie moze - bo jest na to za slaba

- zapisz sobie to gwozdziem na scianie.
                  • a_iii_ty Re: przyznaje, ze... 29.03.26, 23:25
                    Nie cytuj tej wiedzmy... Po co to robisz? Rozmawiaj sobie z nia, ale mnie I krytykowi nie
                    Umilaj zycia.
                    • krytyk2 Re: przyznaje, ze... 29.03.26, 23:46
                      Mam wrażenie , że to forum powoli zamieniło się w prorosyjską tubę propagandową...Zaciekłość z jaką te trolle rosyjskie powtarzają brednie nt naszego narodowego interesu w sprawie Ukrainy jest godna lepszej sprawy i większego audytorium. Ani Ciebie ani mnie nikt nie przekona do swoistego twierdzenia , że czarne jest białe a białe jest czarne, a jednak - próbują.
                      • a_iii_ty Re: przyznaje, ze... 30.03.26, 01:29
                        Im nawet nie chodzi o przekonywanie. To jest wylewanie swoich wrzodow, frustracji. Albo demencja albo
                        Niedokrwienie mozgu, tym nas obdarowuja.
                        To jest parszywy babsztyl, chamica jak Krystynana Pawlowicz.
                        • wilczamia Re: przyznaje, ze... 30.03.26, 02:43
                          Masz sie do Krisha jak Nowa Huta do Wiednia, plastikowy, chinski belzebubie w cenie dwa belzebuby za jednego centa.

Jak cie Pambuk robil, glina mu sie skonczyla, wiec wzial psia kupe. Ale cos nie poszlo i mowi: ale mi pizdzielec wyszedl, ja piedole, Jezusku… ale nic, mam jeszcze piane morska, zrobie Krisha i Wilczamie 😀
                    • wilczamia Re: przyznaje, ze... 29.03.26, 23:57
                      Buahaha big_grin

Pienisz sie jak Zly na widok swieconej wody.

Bo tez i chyba nim jestes...
    • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 01.04.26, 08:25
      """Airbus zaprezentował nowy dron obronny o nazwie Do-DT25, który powstał w ramach programu LOAD (Low-Cost Air Defence). Maszyna ma na celu skuteczne zwalczanie dużych rojów wrogich dronów za bardzo małe pieniądze. Nie jest tutaj tajemnicą, że chodzi o rosyjskie drony kamikadze Shahed-136.

Firma przeprowadziła już test systemu na poligonie wojskowym w północnych Niemczech. Dron Do-DT25 autonomicznie wyszukał, wykrył i sklasyfikował symulowany dron atakujący, a następnie zniszczył go za pomocą lekkiej rakiety powietrze-powietrze Frankenburg Mark I. Podczas testu prototyp przenosił cztery takie rakiety. W wersji operacyjnej dron ma być zdolny do zabrania nawet ośmiu pocisków. Rakiety Mark I są ultralekkie, ponieważ ważą poniżej dwóch kilogramów, mają zaledwie 65 centymetrów długości i zasięg do 1,5-2 kilometrów. Są to obecnie najlżejsze kierowane pociski przechwytujące na świecie.""
      • a_iii_ty Re: powolne równoważenie sił 01.04.26, 15:22
        Mogliby wybrac inna nazwe... DT to uklon w strone Donalda Trumpa, a moze...Tuska?
        • extramuralruraoccasional Re: powolne równoważenie sił 01.04.26, 16:01
          Obsesje (inaczej: myśli natrętne, łac. obsessio) – objaw psychopatologiczny oznaczający występowanie uporczywie powracających myśli, wyobrażeń lub impulsów o specyficznych cechach.

/Wikipedia/
        • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 01.04.26, 22:23
          ostatnio zwróciła moją uwagę informacja, że fizycy odkryli znaczenie czegoś , co mieli stale - od kilkudziesięciu lat - przed oczami a o czym w ogóle nie myśleli jako znaczącym. Chodzi o zjawisko tzw mijania się cząstek elementarnych w akceleratorach cząstek. I znowu korpuskularne zboczenie postrzegania świata cały czas zamydlało obraz. Okazuje się , że w czasie takiego mijania powstają nowe , co prawda bardzo nietrwałe, cząstki elementarne o bardzo wysokiej energii. Zderzanie się cząstek było głównym ( jedynym) przedmiotem zainteresowania, mijanie - już nie. Niewiadomo na dzisiaj czy mijanie się cząstek nie określa wszechświata bardziej niż zderzanie . Tak jak antymateria - materię.
          • a_iii_ty Re: powolne równoważenie sił 01.04.26, 22:57
            To koresponduje z tym o czym czytalem dzisiaj. Ze kazda komorka ma w sobie swiadomosc. I ten "farmazon" ze swiadomosc jest wytworem mozgu odchodzi juz do lamusa. Kto wie, czy te czastki
            elementarne to nie jednostki swiadomosci, ktore wybieraja sobie albo zderzenie, albo mijanie.
            Gasnice juz w drodze...
            • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 02.04.26, 01:31
              Pozornie naukowa nauka ma- sie okazuje- dużo za uszami w kwestii obiektywizmu wiedzy naukowej. Jej obserwacje nie są kompleksowe i stale widzą tylko wybrany fragment i to pod pewnymi względami. Gdzieś obok tej obserwacji dzieją sie pozaskalowe, niewidzia-/l/ne zjawiska. Wydaje sie , ze juz wiemy wszystko a potem kolejne niewyjaśnione zjawiska wychodzą całymi stadami
              • a_iii_ty Re: powolne równoważenie sił 02.04.26, 02:28
                Racja, ale widze jakas akceleracje wychodzenia z newtonowskiego rozumienia swiata w kierunku
                Wizji, ktora jeszcze 50, 60 lat temu bylaby uwazana za fikcje naukowa. Sluchalem wykladow Feynmana i ani Big Bang, ani predkosc swiatla nie sa juz kanonami wspolczesnej astro i fizyki.
                A przynajmniej upieranie sie przy ich "niezmiennosci" wychodzi juz pomalu z mody.
                Tak, zyjemy w czasach gdzie, jak mowisz, nowe zjawiska wychodza stadami.
                Co ciekawe, struktura naszego mozgu, z miliardami polaczen neuronowych wyglada zypelnie tak samo jak swiat galaktyk. Zaczyna dojrzewac we mnie mysl, ze nas Wszechswiat to mozg jakiegos stworzenia, Boga?
                No nic, gasnice trzeba odpalac.
                Nara.
                • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 02.04.26, 13:59
                  Niepokojące jest to , ze tylko część naszego doświadc,enia makroskopowego potwierdza sie w perspektywie kwantowej i megaskalowej( dotyczącej gwiazd, ich skupisk). Zdaje sie na dzisiaj, ze to nie jest niezgodność wynikająca z ilosciowego braku wiedzy, lecz z jakosviowego niezrozumienia tej całości, której jesteśmy cząstką
    • elissa2 Re: powolne równoważenie sił 02.04.26, 14:54
      Osobnik z lewej wyprawił się na trzydniową operację militarną, która trwa już czwarty rok. Spodziewał się kwiatów od ludzi i łatwego zwycięstwa. Zamiast tego, zaprowadził swój kraj na skraj przepaści. I całkowicie zwasalizował. Dziś na Kremlu, nawet gdy chcą otworzyć okno, muszą pytać Chińczyków o zdanie.
      Osobnik z prawej miał wojnę z Iranem rozstrzygnąć w tydzień. Zamiast tego ośmieszył się, wystrzelał z nowoczesnej broni tak, że będzie ten potencjał odbudowywać może dwa, a może i z pięć lat. Osłabił wszystkie możliwe sojusze. I - prawdopodobnie - przegrał sobie jesiennie mid-terms. Czyli wybory do Kongresu, po których de jure wciąż będzie w Białym Domu, ale de facto nie będzie już miał pełni władzy.
      Dwóch facetów z ego rozdętym do granic możliwości. Jeden się uważa za nowe wcielenie Piotra I. Drugi - za nowego mesjasza. Jednemu nie przeszkadza, że w jego kraju 1/4 ludzi nie ma w domu kibla. Drugiemu - że w jego kraju ludzie umierają, bo nie stać ich na przyjazd karetki.
      I zamiast się zająć sprawami tych ludzi - urządzają sobie strzelanki po całym świecie.
      Zwycięzca tych głupich wojenek jest jeden. Jest takie chińskie przysłowie: że kiedy walczą dwa tygrysy, trzeba usiąść na wzgórzu i się przyglądać. Dokładnie to robi Pekin. Czeka, aż Stany i Rosja się wystrzelają.
      Ale myślę, że nawet tam są zaskoczeni, z jakimi idiotami mają do czynienia.
      smile
      • a_iii_ty Re: powolne równoważenie sił 02.04.26, 16:21
        Przyszlosc nalezy do Chin. Ich ekspansja ekonomiczna, technologiczna jest powalajaca z nog.
        I jakos komunizm im nie przeszkodzil.
        • obrotowy przeszkodzil 02.04.26, 16:33
          a_iii_ty napisał:

> Przyszlosc nalezy do Chin. Ich ekspansja ekonomiczna, technologiczna jest powal
          > ajaca z nog.
          > I jakos komunizm im nie przeszkodzil.

przeszkodzil. - bo spowolnil ich ozwoj.

bez wpadniecia w komunistyczna dziure - byliby dzis jeszcze dalej.
          • a_iii_ty Re: przeszkodzil 02.04.26, 16:59
            Jak dalej? Samochody napedzane oddechem kapitalistow? Taksowki osobowe
            Na ksiezyc? Zabaw sie w futuryste...
            • obrotowy przeszkodzil cd... 02.04.26, 17:06
              a_iii_ty napisał:
              > Jak dalej?

stracili sporo lat w rozwoju i musieli to nadrabiac.
              - nie mnie oceniac - gdzie by dzis byli - ale napewno dalej:

cytuje::
              - "Wielki Skok Naprzód (1958–1960): Próba szybkiej industrializacji i kolektywizacji rolnictwa zakończona jedną z największych klęsk głodu w historii, w której zginęło ok. 30 mln ludzi.

Centralne planowanie i kolektywizacja: Przymusowa kolektywizacja rolnictwa (komuny ludowe) i brak motywacji rynkowej doprowadziły do niewydolności gospodarczej przed reformami z końca lat 70."
    • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 08.04.26, 15:46
      <<<<O krytykę rosyjskich systemów obrony pokusili się tamtejsi blogerzy wojskowi, jednocześnie podkreślając skuteczność ataków Kijowa. Jak informuje ISW, przed dwoma dniami jeden z blogerów powiązany z Kremlem stwierdził, że nieustanne uderzenia w rosyjskie obiekty "wyczerpują rosyjskie siły obrony przeciwlotniczej wyposażone w pociski ziemia-powietrze do granic możliwości".

Bloger zaznaczył też, że powoduje to zużywanie amunicji "w przyspieszonym tempie", a Rosja nie jest w stanie wyprodukować tysięcy pocisków do systemów obrony przeciwlotniczej Pancyr.

Jednocześnie wezwał też siły rosyjskie do dostosowania ukraińskiego nacisku na mobilne grupy ogniowe, drony przechwytujące i systemy rozpoznania.
      Ukraińskie ataki na infrastrukturę naftową. Rosjanie muszą przenieść swoje siły

Analitycy ISW nadmienili natomiast, iż nie wydaje się, aby Rosja dysponowała w pełni wdrożonymi mobilnymi zespołami ogniowymi, systemami przechwytującymi drony "ani innymi niedrogimi, łatwymi do rozmieszczenia systemami", które pozwoliłyby na obronę przed uderzeniami Kijowa.>>>>

Sytuacja niesłychana - okazuje się, że ruchliwość , zasięg i siła uderzenia ukraińskich tanich dronów dalekiego zasięgu stanowi coraz większe wyzwanie dla armii rosyjskiej. ( Rosyjski) Król jest nagi i podobnie jak Amerykanie w obecnej wojnie z Iranem, Rosjanie również tracą masowo drogie pociski (rzedu 3-4 mln dolarów za sztukę )na zwalczanie dronów wartych kilkanaście tysięcy dolarów. Jeśli Rosjanie nie znajda odpowiednich, tanich środków obrony przeciwdronowej na ochronę swoich rafinerii, zakładów zbrojeniowych czy wielkich centrów gromadzenia paliwa czy amunicji, to wkrótce rosyjskie plany jakiejś wspaniałej ofensywy w Doniecku czy Zaporożu będzie można miedzy bajki włożyć. Przypowieść o Dawidzie i Goliacie ma tu zastosowanie.
      • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 09.04.26, 11:32
        <<<Siły Zbrojne Ukrainy przejmują inicjatywę strategiczną na froncie - twierdzi naczelny dowódca generał Ołeksandr Syrski. Wojskowy ogłosił, że ukraińskim obrońcom udało się zintensyfikować działania na kluczowych odcinkach i zablokować ofensywne zamiary Rosjan.
        Naczelny dowódca Sił Zbrojnych Ukrainy opublikował w mediach społecznościowych raport z frontu, w którym ujawnił najważniejsze aspekty obecnych działań frontowych ukraińskiej armii.

Generał Syrski przyznał, że kluczowe dla powstrzymywania Rosjan są obecnie jednostki dronowe, które "zadają przeciwnikowi największe i najskuteczniejsze obrażenia".
        "Od grudnia 2025 roku, przez cztery miesiące z rzędu, nasze jednostki bezzałogowe neutralizowały więcej siły żywej przeciwnika niż wróg rekrutował w swoje szeregi (…) W marcu, w porównaniu z lutym, wskaźnik strat w sile żywej przeciwnika spowodowanych przez nasze jednostki bezzałogowe wzrósł o 29 proc." - przekazał wojskowy.
        W dalszej części raportu naczelny dowódca Sił Zbrojnych Ukrainy zwrócił uwagę na wzrost skuteczności ostrzałów tzw. "Middle Strike".

"Prawie 350 uderzeń zostało wykonanych na głębokość operacyjną (30-120 km). Trafiono 143 wrogie obiekty logistyczne i magazyny, 52 stanowiska dowodzenia armii rosyjskiej, 20 wrogich obiektów naftowych i energetycznych. To kompleksowy wynik pracy krajowych producentów bezzałogowych systemów powietrznych, rozwoju umiejętności operatorów oraz podjętych przez nas decyzji organizacyjnych" - czytamy w raporcie.

W komunikacie Ołeksandr Syrski podkreślił, że to właśnie tego typu działania okazują się najskuteczniejszą metodą w powstrzymywaniu ofensywnych manewrów Rosjan.

Chwilę wcześniej generał informował, że w ciągu ostatnich 24 godzin ukraińska armia odzyskała kontrolę nad terytorium o powierzchni 480 km kw w dwóch obwodach kraju. W trakcie walk, które odbywały się w tym czasie, straty Rosjan wyniosły 1040 żołnierzy.>>>>>
        Za Interią
    • krytyk2 Re: powolne równoważenie sił 14.04.26, 11:50
      <<<<Prezydent Zełenski zaprezentował szeroką gamę nowego ukraińskiego uzbrojenia, które już uczestniczy lub niedługo dołączy do walki z Rosją. Uwagę ekspertów zwróciły m.in. nowatorskie roboty bojowe i pewien tajemniczy pocisk, nad którym Kijów pracuje już od jakiegoś czasu.
      Nagranie, które udostępnił prezydent Zełenski, to najlepszy dowód niezwykłego wyczynu, jakiego w ostatnich latach dokonała ukraińska armia. Kraj, który zaczynał walkę z rosyjską inwazją głównie z postsowieckim wyposażeniem, dziś sam produkuje już przecież nowoczesną i niezwykle skuteczną broń, która odnosi spektakularne sukcesy na froncie.
      Uwagę ekspertów przykuły m.in. roboty bojowe zaprezentowane przez naszego sąsiada. Te nowatorskie konstrukcje zdążyły już przejść do historii, w pojedynkę przejmując rosyjskie pozycje na froncie i w ostatnich trzech miesiącach przeprowadziły ponad 22 tys. różnego rodzaju operacji na pierwszej linii walk.
      Kijów korzysta z kilku rodzajów robotów. Niektóre z nich nie mają uzbrojenia, służą bowiem głównie do transportu żołnierzy i zapasów, z kolei w wersji uzbrojonej roboty korzystają z ciężkich karabinów maszynowych pokroju Browninga M2. Ukraina wyposaża je także w kamery z wizją w podczerwieni, dzięki czemu operator drona ma podgląd pola walki także w nocy, automatycznie zyskując przewagę nad wrogiem. Niektóre rodzaje ukraińskich robotów mogą też stawiać miny, są więc naprawdę cennym wsparciem dla sił piechoty, realizując szeroką gamę misji.
      Wśród arsenału pokazanego przez prezydenta Zełenskiego mogliśmy zobaczyć także nowe rodzaje pocisków opracowanych przez naszego sąsiada. Wśród nich wybija się pocisk Koral, nad którym Ukraina pracuje od co najmniej kilku lat i który najwyraźniej po raz pierwszy pokazał się światu.
      Koral to pocisk przechwytujący o rzekomym zasięgu 100 km zaprojektowany do likwidowania pocisków manewrujących i balistycznych. I to właściwie wszystko, co wiemy obecnie na temat tej ciągle mocno tajemniczej broni. Broni, która być może w przyszłości stanie się fundamentem ukraińskiej tarczy przeciwlotniczej — nie jest bowiem tajemnicą, że Kijów pracuje nad takim kompleksowym rozwiązaniem. Co ciekawe, eksperci (np. serwis "The War Zone) spekulują, że nowy pocisk może być kompatybilny nawet z wyrzutniami Patriot, co byłoby wydatnym wzmocnieniem przeciwlotniczych możliwości ukraińskiej armii w zakresie walki z rosyjskimi rakietami.>>>>>

90 mld euro przybywajcie!
      Butni Rosjanie, Ukraina sprawi wam taki rozpierdol , jakiego jeszcze nie mieliście....
      • wilczamia Re: powolne równoważenie sił 14.04.26, 12:23
        90 mld euro przybywajcie!

Malo ze banderowski bandzior, to jeszcze zlodziej.

Konfo, przybywaj i pomoz mu wrocic do ojczyzyny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka