a_iii_ty 20.09.26, 13:42 www.facebook.com/share/r/1DG7Y7gPme/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elissa2 Re: Przytul drzewo 21.09.26, 18:01 To fakt drzewa, są piękne i mają w sobie to coś. Może w jakimś prawcieleniu byłam.. druidką? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Przytul drzewo 21.09.26, 18:15 Mysle, ze to cos to wiecej niz cos. Zawsze mi imponowaly. Jakis bol czuje gdy widze scinane drzewo. W jednym miejscu cale swe zycie. To poza moim rozumieniem. Pamietasz, kiedys mielismy forum o drzewach. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Przytul drzewo 21.09.26, 19:28 Kiedys 'mielismy' forum nie tylko o drzewach Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Przytul drzewo 21.09.26, 19:56 Tera tylko o kaczafim, covidzie, ejaj, batyrze i pejsatych. Heil Trump. Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 26.09.26, 01:01 To przytulanie drzew to takie troche wstydliwe zajecie 😶🌫️😌🙃. Pamietam, jak w 2001 roku wywozilam matke na cmentarz zolnierzy radzieckich przy Zwirki i Wigury, bo jej sie zachcialo obejmowac drzewa. To bylo przy okazji wywizenia psa na spacer, wiec nie bylo jakos tam strasznie uciazliwe. Powiem w sekrecie, ze ten dom wioskowy to chyba glownie dla pieknosci drzew kupilam. Jako sierota nic nie majaca przedtem, bylam w kosmos wystzelona na sama mysl, ze te wszystkie drzewa wkolo beda pod moim nadzorem i piecza. Zwlaszca jedno jest bardzo prominentne, zwlaszcza zima, bo ma biala kore w laty, to jest drzewo sycamore, to jest jakas odmiana klonu, ma ogromne !! liscie i wyglada jak gigant. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Przytul drzewo 26.09.26, 09:58 Platan! Towarzyszy ludzkości od czasów prehistorycznych. Platan ma głęboko zakorzenione miejsce w mitologiach i kulturach świata. W różnych kulturach platan jest określany jako potężna, opiekuńcza i duchowa istota. W starożytnej Persji było to drzewo strażnicze królów. Symbol potęgi i dostojności. W mitologii greckiej, zwłaszcza na Krecie, było symbolem faz księżyca, świętym drzewem Zeusa, co oznaczało boską opiekę, sprawiedliwość i moc ochronną. W tradycja celtyckiej był postrzegany jako znak mądrości i królewskości, a słoje w jego pniu symbolizowały cykle życia i warstwy wiedzy. W mitologii słowiańskiej platan jest uważany za dom bogów. W tej kulturze uważa się, że modlitwy składane pod platanem docierają bezpośrednio do bogów. Z tego powodu symbolika platana jest symbolem bliskości z Bogiem i świętości w kulturze słowiańskiej. Obrzędy odprawiane w cieniu platana miały związek z ochronną obecnością bogów. W mitologii tureckiej platan jest symbolem mądrości i długiego życia. W podróży Turków z Azji Środkowej do Anatolii platan był postrzegany jako przewodnik i duchowe wsparcie w wielu kulturach. Drzewo to jest uważane za bardzo potężne i pomagające w procesie odpuszczania i przebaczania. Mówi się również, że ma wspomagające działanie regenerujące i relaksujące oraz sprzyja spokojowi. Zewnętrznie platan można rozpoznać przede wszystkim po łuszczącej się korze, która przypomina zrzucającego skórę węża. Liście i kora były w przeszłości wykorzystywane również do celów leczniczych, ponieważ zawarte w nich olejki eteryczne mają pozytywny wpływ na skórę. Kora zawiera aktywny składnik betulinę, który jest także interesujący dla współczesnego ziołolecznictwa. ulukayin.org/symbolika-platana-w-mitologii-i-wierzeniach-ludowych/ Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 26.09.26, 23:06 Platan powiadasz? myslalam, ze platan to rodzaj banana Jedno jest pewne, to biale drzewo jest inne niz wszystkie, jest gigantyczne i samodzielne. Na zdjeciu #3 i #4 to to samo drzewo, bez lisci i z liscmi. Na samym poczatku dalismy mu troche odetchnac od poison ivy, pocielismy to ivy na jego pniu na kawalki. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Przytul drzewo 27.09.26, 12:40 Plantan to bananowiec rodzący te wielkie banany do gotowania i pieczenia. Sycamore czyli platan zachodni to "kuzyn" platana wschodniego, który rośnie od południowo-wschodniej Europy po Himalaje. Na kontynencie amerykańskim występuje aż siedem gatunków, od Meksyku na południu (gdzie jest ich największe zróżnicowanie) po Ontario na północy. Są jeszcze inne gatunki platanów oraz atrakcyjny mieszaniec - platan klonolistny. Bardzo lubię platany. Mamy tu w parkach i ogrodach botanicznych (Arboretum Trompenburg). Ale i (o ile dobrze pamiętam) w Parku Oliwskim też są/były. I to chyba tam zaczęła się moja miłość do nich. Ale byłam też kiedyś w arboretum koło Przemyśla, koło Wrocławia oraz w Wielkopolsce (w Kórniku) [W Hadze rośnie sobie dorodny platan, który nazwany został imieniem Gualtherus van Doeveren - haskiego lekarza, który w XVIII wieku z wielkim poświęceniem walczył z epidemią cholery ] Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 27.09.26, 16:08 No i wszystko sie wyjasnilo Mialam kiedys szczery zamiar podswietlic to drzewo od dolu jakims reflektorem, w nocy by to fajnie wygladalo, ale to byl jeden z 10,000 pomyslow, ktore musialam realizowac, tak wiec drzewo wciaz czeka. A moze nie trzeba, bo light pollution, jakas sowa moze tam mieszka? Moze tylko na Halloween podswietle jakims duchy rzucajacym melanzem z projektora? Nie wiem nawet czy chinczycy juz wpadli, ze jest zapotrzebowanie na takie projektory Bo rynek lampek nocnych juz maja ogarniety. Dzis weszlam na amazon.com a tam same Chiny, nawet zastanawialam sie, czy jest mozliwosc wyszukania "a small desk lamp that doesn't scream China". Powiem tylko krotko, ze bardzo fajnie siedzialo mi sie w nocy na powietrzu i szkoda, ze juz niedziela i trzeba wracac. Na pierwszym zdjeciu gizdzie pierunskie podlewa paprotki.Tak mi sie niechcacy sfotografowalo. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Przytul drzewo 26.09.26, 22:14 Druidka Gosia przechadza sie pomiedzy swoimi lisciastymi podopiecznymi, to musi byc widok Ta nieprzenikniona, czerwona kolorem sciana drzew sprawia wrazenie totalnego odludzia, mozna sie wyciszyc dosc latwo samym patrzeniem. Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 26.09.26, 23:13 Taka ze mnie druidka jak z koziej dupy traba, ale tymniemniej doceniam urode niektorych okazow indywidualnie i w grupach i napawam sie, jesli nie ma nic pilnego do zrobienia. Zielen wchodzi do srodka domu o 33 oknach, i nie ma co zaprzeczac, ta zielen jest cudowna i we wszystkich barwach i odcieniach. To wariactwo nowojorskie kazalo mi poszukac czegos, co wyglada jak Ziemia zamieszkala przez rosliny i czasami ludzi. Ale tez pamiet Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 26.09.26, 23:14 Ale tez pamietam to nieprzyjemne wrazenie po spozyciu grzybow, kiedy wydawalo mi sie, ze te drzewa sa przeciwko mnie, ze ruszaja sie i spiskuja aktywnie. Odpowiedz Link
shachar Re: Przytul drzewo 27.09.26, 08:10 Noca tez jest dosc przyjemnie po prostu siasc na ganku i czekac na niedzwiedzia. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Przytul drzewo 27.09.26, 19:29 Ale nastroj, jak w The Thing albo Predatora, niewidoczne oczy w czrnym lesie i niewiadoma, co z tego ladu na nas wyjdzie. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Przytul drzewo 27.09.26, 19:31 shachar napisała: > Ale tez pamietam to nieprzyjemne wrazenie po spozyciu grzybow, kiedy wydawalo m > i sie, ze te drzewa sa przeciwko mnie, ze ruszaja sie i spiskuja aktywnie. Dobrze ze nie zglosilas tego na policje, mogliby to wpisac gdzies w papiery i bylyby jaja Odpowiedz Link