Dodaj do ulubionych

Czy Turcja to kraj arabski???

IP: 80.51.132.* 12.01.04, 22:19
Nie wiem wiele o krajach arabskich,ale z tego co wiem to Turcja nie nalezy
do tych krajow.Przeciez kraj arabski to kraj, w ktorym ludzie posluguja sie
alfabetem arabskim, sa wyznawcami Islamu (tu sie zgadza) i prawo jest scisle
powiazane z religia. Czy ja jestem zle o czyms poinformowana czy Turcja jest
krajem arabskim? Jakie kraje naleza do panstw arabskich?
Obserwuj wątek
    • ekazach Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 15.01.04, 10:47
      dziecko - ile ty masz lat ze zadajesz takie pytania. turcja nie jest krajem
      arabskim to na pewno, jest natomiast krajem islamskim . ale jesli bedziesz
      starala sie zestawic liste krajow arabskich to zdecydowanie nie kieroj sie
      przytoczonymi przez ciebie wyznacznikami. np. Iran, kraj, w ktorym posluguja
      sie alfabetem arbskim, prawo zwiazane jest z Koranem, nie jest krajem arabskim,
      ujgurzy w zachodnich Chinach wyznaja Islam, pismo arabskie - a zdecydowanie nie
      sa arbami - zycze powodzenia w szukaniu krajow arabskich, a jeszcze jedno np. u
      kazachow w pewnym momencie ich historii obowiazywal alfabet arabski, ich prawo
      scisle zwiazane bylo z Koranem ale arabami nigdy nie byli. wink powodzenia
      • Gość: kasia Re: Czy Turcja to kraj arabski??? IP: 80.51.132.* 19.01.04, 16:48
        Ja doskonale wiem,ze Turcja nie jest krajem arabskim,a to pytanie ktore
        postawilam to bylo pytanie retoryczne. Zadalam je,bo dziwi mnie ze na forum
        kraje arabskie mozna wiele znalezc informacji o Turcji.Dlaczego...? Nie mam
        pojecia.
        Pozdrawiam
        • ekazach Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 20.01.04, 04:23
          cos kombinujesz bo jestem stalym bywalce forum "kraje arabskie" i naprawde
          bardzo rzadko mozna spotka tam informacje o turcji. ale milo ze zadane przez
          ciebie pytanie bylo tylko retoryczne. milego zglebiania wiedzy na temat arabow
          turkow itd. pozdrawiam z centrum azji wink
          • lacietis Czy jesteś w Kyzyle?????? 20.01.04, 13:30
            ekazach napisał:

> cos kombinujesz bo jestem stalym bywalce forum "kraje arabskie" i naprawde
            > bardzo rzadko mozna spotka tam informacje o turcji. ale milo ze zadane przez
            > ciebie pytanie bylo tylko retoryczne. milego zglebiania wiedzy na temat
            arabow
            > turkow itd. pozdrawiam z centrum azji wink

Czy jesteś w Kyzyle? Bo o ile wiem to w tym mieście nad Jenisiejem, jest
            centrum Azji. Wiem bo siedziałem nawet na obelisku centrum Azji i mam
            odpowiednie zdjęcia!
            Jeżeli tak - to ciekawi mnie jak wyglada Tuwa zimą - bo ja byłem tylko latem,
            gdy panują tam nieznośne upały, a reniferów jak na lekarstwo...

• lacietis Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 20.01.04, 13:33
      Gość portalu: kasia napisał(a):

> Nie wiem wiele o krajach arabskich,ale z tego co wiem to Turcja nie nalezy
      > do tych krajow.Przeciez kraj arabski to kraj, w ktorym ludzie posluguja sie
      > alfabetem arabskim, sa wyznawcami Islamu (tu sie zgadza) i prawo jest scisle
      > powiazane z religia. Czy ja jestem zle o czyms poinformowana czy Turcja jest
      > krajem arabskim? Jakie kraje naleza do panstw arabskich?

++Turcja oczywiście nie - a i alfabet od czasów Atat Turka [czyli 80-lat] ma
      łaciński. Ale umieszczanie jej na forum Wschód Europy, ma jeszcze mniejszy
      sens niż na forum arabskim!
      Arabskimi krajami są chyba te, w których dominującą rolę mają Arabowie. Stad
      moja watpliwość, czy Sudan jest czy nie jest arabskim krajem.

As Salam Aleikum!
      • ekazach Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 21.01.04, 06:42
        jestem w Centrum Azji ale tylko z nazwy - siedze sobie teraz przed komputerem w
        Almacie - czyli w Kazachstanie i kolejny raz zachwycam sie piekna zima i gorami
        (pasmo tein-szan), czytajac przy okazji ciekawe rzeczy jakie pisz ludzie
        na "Forum". sudan tez nie jest krajem arabskim, ale raczej islamskim - za duzo
        tam nie-arabow.
        • Gość: Lacietis Re: Czy Kazachstan to kraj arabski??? IP: 62.244.139.* 21.01.04, 13:06
          Czy w Kazachstanie nadal aktualne jest stwierdzenie że:
          Wielbłąd kosztuje 20 rubli za kilogram, ale ja wolę dopłacić jeszcze 10 i kupić
          sobie kilogram parówek?

ps.Napisz kilka słów o Kazachstanie. Czy tam jeszcze ktoś koczuje, czy komuna
          udupiła wszystkich koczowników. Jak się zyje w Ałam-Acie i czy byłeś w Astanie?
          • ekazach Re: Czy Kazachstan to kraj arabski??? 22.01.04, 07:06
            Koczownikow juz raczej nie uswiadczysz, ale nadal mozna spotkac sezonowych
            pasterzy, ktorzy wyruszaja ze swoimi stadami zaraz na poczatku wiosny i wedruja
            po stepach kazachstanu az o konca jesieni. Jednakze koczownikow w dawnym
            wydaniu nie ma tutaj juz gdzies tak od lat 70-tych. Kazachstan ma jednak nadal
            niesamowity klimat i (choc trzeba sie przyzwyczaic do odmiennej kultury) jest
            tu naprawde miło. W Ałmaty mieszkam już drugi rok wiec znam okolice i samo
            miasto dość nieźle, a że kocham góry to te w odległości do 300 kilometrów mam
            już dość nieźle schodzone. W Astanie byłem, ale muszę się przyznać, że choc
            step i miasto wyrastające w jego środku ma cos w sobie to jednak mi sie nie
            bardzo podobała. Za kilka lat pewnie bedzie całkiem przyjemna, ale na razie
            duzo jeszcze brakuje nowej stolicy do Ałmaty. Choć lepiej tego głosno nie mówić
            przy patriotaycznie nastawinych kazachach. wink
            • Gość: albert kraje arabskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 23:24
              Kraj arabski to taki, który należy do Ligi Państw Arabskich.
              Kryteria na podstawie których Pańswto przyjmowane do Ligi są dosyć sliskie.
              Należa do niej m.in. Komory, które nie maja alfabetu arabskiego
              i dosyc luzne powiązania z islamem (tylko część społeczeństwa to muzułmanie).
              • lacietis Re: kraje arabskie 05.02.04, 12:51
                Z tymi Komorami to niezły żart! Ale jest to dla nas dosyć przejżyste "arabusy"
                same ustalają kto należy do Ligi Państw Arabskich - a my uznajemy to
                arbitralnie i już!

Salam aleikum!
      • kiranna Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 06.02.04, 02:27
        Fakt smile ale ten Pan, co wprowadzil alfabet lacinski do Turcji w 1923r, w tym
        samym roku na defiladzie wojskowej pomaszerowaly Turczynki w krotkich spodenkach
        (bardzo krotkich!) i z odkrytymi glowami, a jego dobra znajoma Sabiha zostala
        pierwsza na swiecie kobieta-pilotem oblatywaczem samolotow wojskowych, zas
        kilka lat pozniej (chyba 2 lub 3) odbyly sie po raz pierwszy wybory Miss Turcji
        z pokazem kostiumow kapielowych, otoz ten Pan nazywal sie, a wlasciwie nazwal
        sie ATATÜRK, Mustafa Kemal, czyli Ojciec Turkow.
        Warto o tym pamietac, bo dzieki niemu mozemy dzis m.in. spokojnie jezdzic sobie
        na Riwiere na wakacje, a my kobitki opalac sie w toplesie wink)

pozdrawiamsmile
        Anka
    • Gość: kiranna Re: Czy Turcja to kraj arabski??? IP: 212.98.21.* 06.02.04, 02:10
      No tak, Turcja na forum arabskim znalazla sie m.in. za moja sprawa smile) jako
      kontrargument na uogolnienia typu "wszyscy muzulmanie", "kraje
      muzulmanskie", "kraje islamskie" itp. Roznice sa i wrzucanie wszystkich do
      jednego wora jest tatalnym nieporozumieniem, jak juz zdazyl wyjasnic ekazach na
      przykladzie Ujgurow, ktorzy zyja rowniez w Kazachstanie i Kirgizjismile)

Pozdrow, ekazachu, Alma Ate ode mnie. Spedzilam tam kiedys 2 lata ('96-98).
      Podobno bardzo sie zmienila od mojego wyjazdu, teraz ponoc to jest takie male
      Las Vegas wschodu smile) Czy dalej maja przepyszne kurczaki z rozna z nadzieniem
      czosnkowym w sklepie Kulinaria? nigdy nie udalo mi sie takiego przyrzadzic
      samej, a probowalam ze sto razy smile) i podobno mafii juz nie ma i swiatlo jest
      na ulicach po 22.oo, za moich czasow nie bylo smile) a Zielonyj Bazar istnieje?

• ekazach Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 21.02.04, 18:09
        co do kurczakow to nie wiem za bardzo bo wolę jednak szaszłyki baranie wink
        tutaj w ałaty robia je naprawdę doskonale. co do las vegas wchodu to ci którzy
        tak mówią maja troche racji bo jest tu masę kasyn, ale ałmaty rzeczywiście
        zminia sie z dnia na dzień, tak wielu placów budowy i budynków rosnących w
        oczach to ni ma chyba nawet w moskwie. mafii nie spotkałem, choć ta którą
        nazywają tutaj milicją bywa czasem uciążliwa wink a co do zielonego bazaru to
        oczywiście istnieje i chyba miewa cię całkiem niźle. mój uniwerek jest
        niedaleko więc czasem robię tam zakupy. a ty co robiłaś dwa lata w
        kazachstanie ?? pozdrowienia z Centralnej Azji
    • pawo77 Re: Czy Turcja to kraj arabski??? 20.08.04, 21:55
      ba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka