Dodaj do ulubionych

Kto był w Złotych Piaskach???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 18:19
szukam informacji na temat pobytu w Zlotych Piaskach czy faktycznie są duzo
drozsze od reszty kraju i jak się tam ksztaltuja mniej wiecej ceny (zywność
alkohole wstepy na imp) jakby ktoś mial jakieś zdjecia to tez mile widziane
(ak99@poczta.fm). acha no i jaka walute najlepiej ze soba zabrac i w jakiej
ilosci smile))
Obserwuj wątek
    • tomaszek193 byłem w 2002 i będę w 2004 28.06.04, 23:38
      W 2002 roku byłem z żoną i wtedy 6,5 letnim synem w ZP na dwutygodniowych
      wakacjach. Wczasy kupiłem u czeskiego turoperatora, bo wtedy nie było jeszcze
      żadnej sensownej oferty w polskich biurach podróży. Lecieliśmy samolotem z
      Brna. Byliśmy bardzo zadowoleni z pobytu, który okazał sie znacznie lepszy niż
      się spodziewaliśmy. Rok później pojechaliśmy samochodem, bez żadnego
      pośrednictwa, czyli w ciemno, ale juz do Primorska. W tym roku, w sierpniu,
      znowu tam jedziemy i znowu do ZP, do hotelu, w którym wypoczynek organizuje
      Scanholiday. ZP to wielki kombinat turystyczny z wszystkimi jego zaletami i
      wadami. Wzdłuż pięknej, czystej i zadbanej plaży stoi kilkadziesiąt luksusowych
      kompleksów hotelowych, gdzie goszczą turyści z całej Europy, a także w ogromnej
      ilości z Rosji, Ukrainy i innych krajów b.ZSRR. Oczywiście hotele te
      są "wykupione" przez wielkie europejskie firmy turystyczne i nie należy się
      liczyć z tym, by w jakiejś rozsądnej cenie sobie coś indywidualnie tam znaleźć.
      W górnej części ZP jest jeszcze wiele hoteli i domów wczasowych, które w
      większości nie są jeszcze odnowione i tam często polskie biura podróży
      organizują grupowe pobyty za niewielkie pieniądze. Niestety, standard tych
      obiektów jest bardzo niski, stąd częste narzekania na jakość wypoczynku w BG.
      Spacerując promenadą wśród wielojęzycznego tłumu, wstępując do dziesiątek
      tawern i korzystając z przeróżnych atrakcji, w tym mnóstwo dla dzieci, nie
      sposób się zorientować, że się jest w Bułgarii, a nie w którymś z kurortów w
      Hiszpanii czy Francji. Turystów bułgarskich praktycznie się nie spotyka. Jest
      więc jasne, że ceny za wszystko są znacznie wyższe niż np. w Primorsku. W 2002
      roku, mimo to, były znacznie niższe niż w jakimkolwiek innym europejskim
      wakacyjnym kraju. Jak będzie teraz, przekonam się sam w sierpniu. Jeśli lecisz
      samolotem nie potrzebna jest żadna waluta, w BG płaci się wszędzie i za
      wszystko walutą bułgarską, (1 lewa=ok.2,30 zł). Jesli jedziesz samochodem,
      trochę euro może być przydatne na różne graniczne opłaty, ewentualnie jako
      pomoc w rozmowie z policją na trasie, chociaż to drugie, rok temu, mnie nie
      spotkało. W ZP są bankomaty akceptujące karty visa i mc, można też nimi płacić
      w większości restauracji i sklepach hotelowych. Są kafejki internetowe, apteki,
      ambulatoria medyczne itd. Do ZP kursują miejskie autobusy z Warny, gdzie warto
      pojechać na jednodniową wycieczkę,- ładne śródmieście z ruinami rzymskich
      budowli i delfinarium, jako atrakcja dla dzieci. Mikrobusy lub autobusy kursują
      też do niedalekiego Balcziku, gdzie koniecznie trzeba zobaczyć ogrody położone
      przy pałacu księżnej czy królowej Rumunii (bo Balczik był niegdyś rumuński).
      Niestety, nie dysponuję zdjęciami cyfrowymi ze ZP, mam ich zaś całkiem sporo w
      albumie i nikt, kto je ogląda nie dowierza, że są zrobione w BG, nawet ci,
      którzy jeździli tam wielokrotnie 25-30 lat temu.
      • Gość: Ala Prawdopodobnie będę w 2004 IP: *.client.comcast.net 01.07.04, 21:06
        Czy wiesz cos o Hotelu Berlin, chcialabym miec wiecej informacji
        niz jest dostepne w internecie. A moze polecasz jakas inna miejscowosc,
        prosze napisz. Pozdrawiam, Ala
        • tomaszek193 Re: Prawdopodobnie będę w 2004 02.07.04, 12:24
          mój wpis z innego wątku o ZP:
          Nie prowadzę rankingów hoteli, opisałem kurort i tyle. Hoteli w ZP jest pewnie
          ponad setka, więc jak to sobie wyobrażasz? ZP to kurort gdzie wypoczynek
          organizują praktycznie tylko biura podróży. Możesz ufać lub nie zdjęciom i
          opisom w katalogach. Ja w tym roku jadę do ZP (hotel Atlas) i Albeny (Vita
          Park) ze Scanholiday, mam nadzieję na udany wypoczynek, chociaż nikt mi nie da
          gwaracji, że tak będzie. Jeśli pojedziesz tam indywidualnie i na m-cu będziesz
          szukać hotelu, to zapłacisz majątek, (jeśli w ogóle coś znajdziesz) i będziesz
          potem narzekać, że Cię Bułgarzy złupili.

Jak chcesz jechać indywidualnie, w ciemno, to lepiej jedź np. do Primorska.
          Jeśli masz ochotę zobaczyć jak wygląda ta miejscowość, która nie jest
          kombinatem turystycznym jak ZP czy Słoneczny Brzeg, wyślij mi maila, a odeślę
          Ci moje prywatne zdjęcia z opisem z 2003 roku.
          pisz: ax193@poczta.onet.pl
    • Gość: ania Re: Kto był w Złotych Piaskach??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 09:16
      Byłam w Złotych Piaskach w ubiegłym roku, gorąco polecam. Byłam w mało
      ekskluzywnym hotelu Złoty Róg, ale był po remoncie, pokoje były czyste, obsługa
      miła. Jedna wada pokoje bez łazienki, ale zbiorowe były czyste, woda ciepła
      dostępna o każdej porze. Byłam z biurem Stabamar z Tych i nie polecam tego
      biura bardzo niekompetentna rezydentka (starsza pani Stenia na emeryturze nie
      mająca pojęcia o niczym. Ale ogólnie było nieźle. Ania
      • Gość: Ania Re: Kto był w Złotych Piaskach??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 18:26
        W onecie była oferta wycieczki do Bułgarii - hotel Złoty Róg, ale zdjęcie było
        nieprawdziwe. Nie wydaje mi się, żeby od ubiegłego roku tak się zmienił.
        Podają, że ma 5 pięter, 120 pokoji, łazienki w pokojach, windę i basen - to
        jest oszustwo. Rozbudować raczej go nie mogli bo nie było wokół hotelu aż tyle
        miejsca. Miał zaledwie piętro, łazienki i ubikacje wspólne.
    • Gość: ania Byłam w Złotych Piaskach w 2003r. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 09:21
      Byłam w Złotych Piaskach w ubiegłym roku, gorąco polecam. Byłam w mało
      ekskluzywnym hotelu Złoty Róg, ale był po remoncie, pokoje były czyste, obsługa
      miła. Jedna wada pokoje bez łazienki, ale zbiorowe były czyste, woda ciepła
      dostępna o każdej porze. Byłam z biurem Stabamar z Tych i nie polecam tego
      biura bardzo niekompetentna rezydentka (starsza pani Stenia na emeryturze nie
      mająca pojęcia o niczym. Ale ogólnie było nieźle. Ania
      • Gość: ania Re: Byłam w Złotych Piaskach w 2003r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 13:22
        dzieki za info bardzo pomocne bo wlasnie do tego hotelu jedziemy smile))
        • Gość: Stach Re: Byłam w Złotych Piaskach w 2003r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:09
          A z jakiego biura jedziesz do hotelu Złoty Róg?
          Ja też mam tam wykupione wczasy. Porszę o info

Stach
    • Gość: DYZIO Re: Kto był w Złotych Piaskach??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 10:58
      Z Open Travel gorąco odradzam
      POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka