Dodaj do ulubionych

LITWA.ŁOTWA - lipiec

17.02.13, 12:04
Witam. Planujemy wypad samochodami na 7 dni 6 osób. Trochę zwiedzania, zamoczenie nóg w morzu, jakieś piwko w knajpce. Pierwszy wyjazd w te rejony europy więc jak ktoś może niech podpowie, udzieli porad w kwestiach.
- noclegi można załatwić na miejscu czy lepiej zarezerwować, ich jakość ( wystarczy ogólnie przyjęty w Polsce stndard)
- możliwość wymiany polskich zł. na miejscu
- co polecacie zobaczyć a co jest przereklamowane
- sądzą że po rusku się dogadam mam rację ?
- przykłady cen np. nocleg, paliwo,obiad,
Czekam i dziękuję.
Obserwuj wątek
    • minimax66 Re: LITWA.ŁOTWA - lipiec 16.06.13, 09:06
      Na Litwie, zwłaszcza w Wilnie i w okolicach można bez problemów wymienić złotówki. Dalej od granicy mogą być problemy. Korzystniej jest wymieniać właśnie na Litwie niż w Polsce. Na Łotwie z wymianą złotówek jest jeszcze trudniej. W tych krajach jest jednak dużo bankomatów. W wielu miejscach można też płacić kartą. Kurs lita i łata do euro jest sztucznie utrzymywany i jest sztywny od kilku lat, bo kraje te znajdują się "korytarzu ERM2", czyli przygotowują się do wejścia do strefy euro.
      Z noclegami nie ma problemów. Znajdziesz bez problemów. Standard, jak w Polsce od pełnego luksu, do do pełnego syfu. Zależy od ceny.
      Co do języków, to Wilnie, a szczególnie w Trokach, bez problemów dogadasz się nawet po polsku. Po rosyjsku też bez problemów. Ja zawsze pytam, "czy możemy mówić po angielsku, po rosyjsku, a może po polsku?" i potem jakoś leci, szczególnie ze starszymi. Młodzież nie chce uczyć się "języków wrogów" (Polska okupowała Litwę przed wojną, a ZSRR po wojnie), i deklarują znajomość angielskiego. Niestety często tylko deklarują.
      Na Litwie polecam w Druskiennikach aquapark i park linowy (dla młodzieży). Wilno (Starówkę), Troki (zamek szczególnie z zewnątrz, w środku nie powala).
      Po drodze do Rygi w Szawlach (Šiauliai) Góra Krzyży.
      Na Łotwie byłem tylko w Rydze (ładna Starówka). Reszty kraju nie znam.
    • Gość: Rajs Re: LITWA.ŁOTWA - lipiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.13, 14:10
      Jeśli chodzi o Łotwę to według lotwa.com.pl najciekawsze miejsca to: Ryga, Jurmala, Sigulda, Półwysep Kolka. Ponieważ mam mało czasu ja wybieram się na Łotwę i wybiorę tylko 3 pierwsze miejsca (powodem jest ich bliskość ze stolicy). Można to obskoczyć w 2-3 dni.
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: LITWA.ŁOTWA - lipiec 14.09.13, 19:08
      Odpowiem co do Łotwy, na Litwę dopiero się wybieram.

janmar64-b-stok napisał:

> - noclegi można załatwić na miejscu czy lepiej zarezerwować, ich jakość ( wyst
      > arczy ogólnie przyjęty w Polsce stndard)

Zawsze lepiej zarezerwować kwaterę wcześniej, żeby uniknąć na miejscu niepotrzebnych niespodzianek (w sierpniu w Rydze jest festiwal - rocznica lokacji, jest tam wtedy dziki tłum).
      Jakość - jak wszędzie - zależy na co liczysz (można mieszkać w hostelu typu akademik, można w hotelu, na kempingu).

> - możliwość wymiany polskich zł. na miejscu

Jest. I z tego co pamiętam, nie było jakiejś wielkiej marży.

> - co polecacie zobaczyć a co jest przereklamowane

Ryga, Jurmala.

> - sądzą że po rusku się dogadam mam rację ?

Dogadasz się ale wiedz, że w krajach nadbałtyckich nie darzy się sympatią Rosjan, mówiąc delikatnie.

> - przykłady cen np. nocleg, paliwo,obiad,

Na Łotwie jest drogo. Nawet w sklepie Netto. Ceny wszystkiego na moje wyliczenie są około 1/3 wyższe niż w Pl. Ale moje info pochodzi z 2011, z Rygi (wiadomo stolica droższa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka