Gość: Leszek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 10:50 Czesc. Mam pare pytan do osob ktore byly w Moldawii: - czy jest to bezpieczny kraj ? - jak najlepiej sie po nim poruszac ? - jak najlatwiej sie tam dostac ? (autobus/pociag/samolot) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natiz Re: Mołdawia - pare pytan 13.05.05, 13:35 Jadę słuzbowo do Mołdawii 23 maja. Jak poczekasz, to Ci opowiem po powrocie... Odpowiedz Link
Gość: rob Re: Mołdawia - pare pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:11 dwa razy byłem w Kiszyniowie jadąc z Rumunii od strony IASI samochodem własnym. Trzeba zapłacić przy wjeździe 136 MDL (lei mołdawskich) za wjazd - 1 USD to 12.30 MDL i koniecznie mieć ze sobą przy wyjeździe kwit, który się dostaje po przekroczeniu granicy w budce służb granicznych. Chodziłem nocą po Kiszyniowie bezpiecznie, jechałem też ze Sculeni do Kiszyniowa 132 km mołdawską drogą, nie jest źle ale strasznie ciemno. Miasto jak na stolicę przystało stosunkowo drogie, ale bez przesady. zestaw w McDonaldzie 34 MDL, koniak z Transnistrii (najlepsze na świecie koniaki) to 152 MDL, ale wino i koniaki stricto mołdawskie tańsze. Miasto bardzo radzieckie, wszyscy mówią po rosyjsku i mołdawsku(dialekt rumuńskiego). więcej przydatnych informacji na stronie www.turism.md. Generalnie bardzo piękny kraj, we wrześniu jadę na urlop, ludzie sympatyczni i życzliwi. Odpowiedz Link
Gość: rob Re: Mołdawia - pare pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:13 aha zapomnialem, sprawdzałem ceny podróży do Mołdawii z Rumunii z IASI pociągiem i autobusem. Dosc drogo i długo sie jedzie. nie polecam wyprawy do Transnistrii, chyba ze tranzytem. szczegoly na stronie www.msz.gov.pl Odpowiedz Link
emel2x Re: Mołdawia - pare pytan 14.05.05, 11:12 Najłatwiej do Mołdawii... Hmmm. Postaraj sie dostać pociągiem do Czerniwców na zach Ukrainy (są pociągi z Lwowa). Pociąg z Czerniwców, coś chyba ok 17-18 na Kijów przejeżdża przez Mołdawię, ale nie pamietam nazwy miejscowości w jakiej się zatrzymuje. Ogólnie jest to straszna wioska, Briceni chyba, ale można z niej wyjechać np na Balti, a stamtąd już rzut beretem do Kiszyniowa. Problem jest taki, że lądujesz w Mołdawii ok. 21 więc trzeba spędzić noc na dworcu w jednym lub drugim miejscu. Strasznie zarobaczony, ale bezpieczny. Dużo milicji i często będą legitymować. Uwaga na bezdomne psy Odpowiedz Link