Dodaj do ulubionych

Rosja - waluta

31.05.06, 12:28
Witam

Wybieram się turystycznie do Petersburga. Proszę o poradę jaką walutę
najlepiej zabrać z Polski. Kupić od razu ruble, czy lepiej coś wymienialnego
i wymieniać na miejscu? Jeśli wymieniać w Pete to jakie są reguły - w
przypadkowych kantorach, w bankach, itp. - pytam o bezpieczeństwo, prowizje,
itp.

Dzięki za info. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kj6 Re: Rosja - waluta 31.05.06, 20:37
      W ubiegłym roku jesienią musiałem mieć wiekszą ilość rubli - porównałem więc
      szczegółowo kursy. Zdecydowanie najgorzej wyszedłbym wymieniając złotówki na
      ruble w polskim kantorze - bandytyzm - to najlepsze określenie kursu wymiany.
      Wymieniłem więc złotówki na ruble w Rosji - u cinkciarza, ale to tylko dlatego,
      że bank był zamknięty, a "autorytet" mojego rosyjskiego kolegi gwarantował
      bezpieczeństwo tranzakcji. Ceny w banku, kantorze i u cinkciarzy są
      porównywalne.
      Oczywiście jeśli jedziesz w głąb Rosji, a nie do obwodu kaliningradzkiego, to
      nie radzę zabierać złotówek - tylko euro lub $. Im w dziksze strony jedziesz,
      tym przewaga $ nad euro jest większa. W dużych miastach nie ma to większego
      znaczenia.
      Jeszcze raz powtórzę - to są informacje z jesieni ubiegłego roku, może ktoś ma
      nowsze...
      • szut Re: Rosja - waluta 01.06.06, 09:16
        Ja do Rosji, na Ukraine czy Bialorus zawsze biore dolki (i czesciowo euro ale te w mniejszej ilosci z powodu j.w.). W kantorach czasem trzeba sie paszportem wylegitymowac, ogolnie kursy znacznie lepsze, nic przy kupowaniu ich walut w Polsce.
        Zwykle wymieniam raczej niewielkimi kwotami po 20-40 dolarow, kantorow tam pod dostatkiem (no, moze z wylaczeniem Bialorusi).

I jeszcze ciekawostka z Pitera: po wsunieciu karty, podaniu PIN, bankomat w centrum handlowym w okolicy placu Siennego zapytal mnie, czy chce wyplacac ruble, czy dolary smile) co moze byc potwierdzeniem, ze jego wysokosc DULAR to druga wuluta w Rosji...
        • likors Re: Rosja - waluta 01.06.06, 11:10
          Wielkie dzięki za informacje. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka