Dodaj do ulubionych

Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia?

IP: 155.140.122.* 31.08.06, 13:19
Zastanawiam sia nad wyjazdem na ok.1 tydzien do Mołdawii.
Czy jest tam cos ciekawego do zobaczenia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: inna ona Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:45
      Stanowczo jest.
      Jesli ciagnie Cie do grot i jaskin - w Crivej znajduja sie jedne z najdluzszych
      jaskin gipsowych na swiecie. Mer Crivej moze pomoc Ci sie do nich dostac

Orchei Vechi - warte zobaczenia ze względu na groty mnichow prawosławnych
      pięknie usytuawane nad zakolami rzeki

Moglabys tez odwiedzic Styrcze 0 to polska wies kilkadziesiat kilometrow od
      Bielc (Balti) . a jesli tam bedziesz to moze sie nawet spotkamy (albo co
      najmniej uslyszymy)smile

Moglabys zwiedzic piwnice piwne w Korzusznej

Warta zobaczenia tez jest Gagauzja - to południe Moldawii - autonomiczny region
      zamieszkany przez mniejszasc gagauska (lud turkski o bardzo charakterystycznej
      kulturze, zdobnictwie, architekturze na wsiach)

Polecam Ci Moldawie serdeczniesmile
      • noroc Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? 01.09.06, 16:27
        Faktycznie Mołdawia warta jest odwiedzenia. Miejca opisane wcześniej kojazę ale
        ze słyszenia. Ja wraz ze znajomymi potraktowałem ten kraj tranzytowo z
        obietnicą że kiedyś tam wrócę. Pozdrawiam
    • Gość: kruz7 Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? IP: 217.153.99.* 01.09.06, 18:56
      Ja nie byłem tam, lecz bardzo chętnie pojechałbym.
      • smerfix Ma urok 02.09.06, 22:42
        www.top.turystyka.pl//?s=oferta&id=267
        Ma wiele uroku - zwłaszcza nad Dnieprem i Prutem
        • Gość: ona Re: Ma urok IP: 155.140.122.* 04.09.06, 08:46
          wszystkim dziekuje za odpowiedzi
          • Gość: kruz7 Re: Ma urok IP: 217.153.99.* 04.09.06, 21:24
            Kiedyś czytałem o walorach turystycznych Mołdawii i jest tam co zwiedzać.
            Najlepiej chyba poczekać do wiosny, wtedy można zwiedzić jaskinie czy zarzyć
            kąpieli błotnych. W razie czego nadal jestem za.
            • Gość: domin Re: Ma urok IP: *.chello.pl 09.09.06, 13:10
              Niom, pilotowałem teraz wycieczkę po Mołdawii. Zdecydowanie warto. Niesamowite
              wrażenie robi oprócz Orheiul Vechi także Tipova, tylko nie za łatwo tam się
              dostać. No i Naddnietrze to osobna bajka. Jak chcesz jechać na tydzień, to
              pamiętaj o obowiązku meldunkowym.
              • Gość: ona Re: Ma urok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 20:18
                A jakie biuro organizuje tam wyjazy?
                • Gość: domin Re: Ma urok IP: *.chello.pl 10.09.06, 18:07
                  Hmm... nie chciałem kryptoreklamyuncertain "Supertramp" - www.supertramp.pl
                  • Gość: ona Re: Ma urok IP: 155.140.122.* 11.09.06, 08:47
                    czytalam niedawno oferte tego biura i zwrocilam uwage m.in. na wyjazdy na Krym
                    i do Moldawii - spodobaly mi sie, byc moze w przyszlym roku wybiore sie (w tym
                    roku nie ma juz chyba wyjazdow)
                    Wiem ze przemieszczacie sie lokalnymi srodkami, czy w zwiazku z tym nie traci
                    sie zbyt duzo czasu oczekujac na autobusy.
                    • Gość: domin Re: Ma urok IP: *.chello.pl 11.09.06, 10:21
                      Cześć. Napisałem oba programy. Jeszcze jest jeden wyjazd w tym roku, ale dawno
                      się wyprzedał. Jeśli chodzi o lokalne środki transportu to wszystko jest zwykle
                      dograne, rozkłady jazdy itp. i kupuje bilety z wyprzedzeniem. Gdyby się zdarzyło
                      jakieś opóźnienie, to normalnie wynajmuję busika dla grupy i jest OK. Na stronie
                      z opiniami możesz spytać Kasi (podała maila), która była ostatnio na wycieczce
                      jak to wygląda z punktu widzenia turysty. W programie zrobię jeszcze zmiany i
                      zamiast Foros pojedziemy do Sewastopola i Bałakławy. Ostatnio zrobiliśmy taką
                      zmianę w wycieczce i zdało to egzamin.
                      Aha, jest to tramping, nie wszystkim musi się podobać taka forma podróży.
                      pozdrawiam
                      • Gość: ona Re: Ma urok IP: 155.140.122.* 11.09.06, 11:05
                        dziekuje za wszystkie informacje.
                        Jestem swiadoma tego ze jest to tramping i nie przeraza mnie to.
                        Mam jeszcze pytanie z innej "beczki" - czy organizujecie wyprawy do
                        Uzbekiztanu, a jesli nie to moze orientujesz sie z jakim biurem mozna sie tam
                        wybrac?
                        Pozdrawiam
                        • Gość: domin Re: Ma urok IP: *.chello.pl 11.09.06, 12:04
                          Uzbekistan, wspaniała rzecz. Planuję skoczyć prywatnie. Niestety nie ma tego w
                          ofercie w S. Znalazłem na transsyberyjskiej:
                          www.transsyberyjska.pl/index.php?x=tramping&sortuj=termin&wycieczka=t-uzb-uzb-001-t.php
                          Nie wiem kto jest organizatorem, więc nie moge za to ręczyć. Z biur, które
                          mógłbym polecić, możesz sprawdzić na MK Tramping, ale coś im się Azja nie
                          wyświetla. Na pewno ma Logos Tour, ale to już zupełnie inna bajka.
                          Pozdróweczki
    • kp81-foto Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? 14.09.06, 14:02
      Witam, pod koniec sierpnia byłem kilka dni w Mołdawii.
      Podobało mi się i polecam ludziom lubiącym miejsca bardzo nieturystyczne wink

zdjęcia i trochę komentarzy na temat Mołdawii: www.kp81.blogspot.com
      • kruz7 Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? 14.09.06, 20:44
        Badzo ciekawe zdjecia. Pokazuja Moldawie w nowym swietle. Mam nadzieję, ze
        kiedys tez tam pojade i zobacze to na wlasne oczy.
        Mam przy okazji pytanie - w Kiszyniowie nie ma podobno nic ciekawego, wiec na
        wypad ok. tygodnia gdzie najlepiej pojechac i jak z noclegami. Czytalem, ze sa,
        ale drogie.
        • kp81-foto Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? 15.09.06, 09:35
          Słyszałem (od paru osób w Kiszyniowie i Bielcach), że najbardziej w całej
          Mołdawii warto obejrzeć Orheiul Vechi (wspominane już w tym temacie). Niestety
          tam z braku czasu nie dotarłem. Na Kiszyniów moim zdaniem przydałyby się ze 3
          dni, bo po dwóch mam wrażenie, że jeszcze tego miasta za dokładnie nie poznałem.
          Co do noclegów - niestety za wiele nie pomogę bo spałem w Kiszyniowie w
          prywatnym mieszkaniu. Natomiast w Bielcach w "Domu Polskim", tam śpi się za "co
          łaska" wink Tylko dobrze jest wcześniej się z nimi skontaktować, spytać czy mają
          coś wolne...
          W hotelach się nie orientuję, ale znalazłem coś takiego:
          www.turism.md/eng/hotels/
          może to pomoże.
        • Gość: domin Re: Mołdawia - ktoś był? jakie macie wrazenia? IP: 62.111.159.* 15.09.06, 11:40
          Nie mam przy sobie adresów, żeby ci cos zapodać. Gdzieś mam namiary na kwatery
          prywatne w Kiszyniowie i Tiraspolu. Kiszyniów może byc ciekawy, ale bardziej dla
          koneserów. Mi się podobał. Niemniej do Mołdawii jeździ się gł. ze względu na
          świetne wina i winnice. Zwiedź np. piwnice Milestii Mici, albo Cricova. To w
          każdym przypadku po kilkadziesiąt km podziemnych korytarzy, gdzie składuje się
          wina. Wrzuć w google te nazwy. Niesamowita sprawa. Super są Orheiul Vechi i
          Tipova. Lepiej to zrobić własnym, albo wynajętym samochodem, żeby obrócić w 1
          dzień. No i osobna sprawa to Republika Naddniestrzańska z Benderami i
          Tiraspolem. Jeszcze jest twierdza w Soroce do zważenia. Spokojnie jest co
          zwiedzać przez tydzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka