Dodaj do ulubionych

weryfikacja...?

26.02.04, 21:49
Sporo mówi się o weryfikacji rent.Podawane są różne opcje wyłączenia z
takiego,wątpliwego zresztą sposobu szukania oszczędności.A to nie będą
weryfikowane renty dłuższe niż 10 lat,także krótsze niż 10 lat do emerytury.
Nic natomiast nie znalazłem o wyłączeniu rent przyznanych wyrokiem sądowym,po
odwołaniu od decyzji orzecznika.
Mam nadzieję że uprawomocniony wyrok sądowy jest niepodważalnym aktem
prawnym,i ludzie chorzy którzy poddani zostali szczegółowemu badaniu biegłych
sądowych nie zostaną narażenie na kolejny stres,niewątpliwie negatywnie
wpływający na zdrowie.Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • dapop Re: weryfikacja...? 02.03.04, 12:03
      Jestem na rencie od 9 lat i również otrzymałam ją wyrokiem sądu. Też się nad
      tym zastanawiam, jednak nie jestem optymistką. U nas jest wszystko możliwe. Jak
      bedzie w rzeczywistości to się okaże, może zaglada tu ktoś kompetentny i coś na
      ten temat napisze. Pozdrawiam wszystkich rencistów :-)))
    • mantis77 No właśnie 02.03.04, 20:41
      Dołączam do pytających? Miałem 1 grupę inwalidzką ale ZUS nie chciał przyznać
      renty szkolnej. Po odwołaniu do sądu biegli orzekli że mój stan zdrowia
      pogorszył się i mam prwawo do takowej. W ciągu lat zmieniano kategorię renty i
      z tego co wiem ma ona takie uprawnienia jak zwykła renta ZUS. Zresztą nigdzie
      nie mam napisane że jest to renta szkolna. Miałem zasądzone to prawomocnym
      wyrokiem sądu i ZUS nawet musiał spłacić zaległości. Czy znów będę musiał coś
      ZUSowi "udowadniać". Mam I gr. inwalidztwa na stałe orzeczoną przed 16 rokiem
      życia.
    • stachu34 Re: weryfikacja...? 26.03.04, 21:14
      Cytat z Gazety Wyborczej...
      "Raczej tak. Sąd bowiem jedynie nakazuje ZUS-owi przyznanie renty, a ten potem
      przyznaje ją, wykonując nakaz sądu. Toteż - zdaniem ekspertów z ministerstwa -
      ZUS będzie mógł weryfikować takie renty, ponieważ będzie w ten sposób podważać
      własną decyzję, a nie wyrok sądu.

Ale uwaga! Sprawa jest dyskusyjna, bo wielu jest jednak zdania, że ustawa
      dawałaby ZUS-owi prawo do podważania wyroku sądowego. Dlatego nasi eksperci
      woleli podsumować odpowiedź zdaniem: "W obecnym projekcie nie ma wyłączenia
      tego typu rent". " Bo nie ma potrzeby wyłączania tego typu rent.One są
      wyłączone zgodnie z obowiązującą literą prawa.Dlaczego milczą na ten temat
      prawnicy portalu?!!!!!!!!!!!
      Celem weryfikacji jest eliminacja rent naciąganych (czyt.łapówkowych),to
      podkreślają wszyscy politycy.Czy w związku z tym sąd jest również skorumpowany?
      Czy opinie 6 (słownie: sześciu)biegłych sądowych są niewiarygodne?
      Będziemy odwoływać się do ...kogo?
      • niepelnosprawni.info Re: weryfikacja...? 29.03.04, 10:55
        Na chwilę obecną projekt ustawy nie trafił jeszcze pod obrady Sejmu.
        W obecnej sytuacji, wobec zawirowań politycznych wokół rządu nie wiadomo, w
        jakiej formie ustawa zostanie uchwalona.
        Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych udziela informacji na podstawie
        obowiązującego prawa. Wobec faktu, że prace nad Ustawą o weryfikacji rent nadal
        trwają, w chwili obecnej nie jesteśmy w stanie udzielić informacji w jaki
        sposób treść ustawy wpłynie na życie osób niepełnosprawnych.
    • pi_nezka13 Re: weryfikacja...? 29.03.04, 11:12
      gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52983,1961981.html
      • stachu34 Re: weryfikacja...? 29.03.04, 22:00
        Pi_nezko poczytaj całą treść tego wątku. Na czwartej pozycji jest mój wpis, on
        dotyczy tego artykułu.
        Szanowny ekspercie portalu, pozwolisz, że zacytuję Ciebie...
        „W obecnej sytuacji, wobec zawirowań politycznych wokół rządu nie wiadomo, w
        jakiej formie ustawa zostanie uchwalona.
        Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych udziela informacji na podstawie
        obowiązującego prawa.” Właśnie w świetle obowiązującego prawa niedopuszczalne
        jest podważanie wyroków sądowych, a zawirowania polityczne nie mają nic do
        rzeczy. Chcą weryfikować wyroki sądowe należy zmienić konstytucję, i setki
        innych ustaw włącznie z wszystkimi kodeksami. Czyli podważyć wiarygodność
        państwa.
        Jakim kretynem jest dziennikarz wypisujący takie bzdury.
        Taki) „gość" zbierając materiał do publikacji powinien drążyć taki temat
        słysząc taką opinię ekspertów.
        Uzasadnienie Hausnera we wprowadzeniu do debaty publicznej...cyt.
        „To, czego brakuje na wypłaty rent , ZUS dostaje od państwa w formie dotacji, a
        więc z płaconych przez ludzi podatków. Jeśli ktoś wykazał się w swoim
        przekonaniu zaradnością i „załatwił” sobie rentę, nie będąc niepełnosprawnym,
        to znaczy, że na jego świadczenie tak czy inaczej składają się wszyscy
        pracujący.” I to jest jasne...Te renty należy odebrać. Premier wyraźnie określa
        jakie.
        Więc w tym kontekście jak wygląda treść tego pytania „Czy renty przyznane w
        przeszłości wyrokami sądowymi będą weryfikowane?” I odpowiedź na to pytanie?
        To jest kretynizm ekspertów przepisany przez kretyna. Czy szanowny ekspert chce
        do nich dołączyć?
        Czy w sądzie można załatwić sobie rentę? To poważa autorytet państwa prawa.
        Nie dbam o weryfikację,ale dbam o prawo.Tak przynajmniej mi się wydaje.
        Pozdrawiam...
    • mantis77 Też tak miałem 22.04.04, 00:01
      Czytałem te wypociny "ekspertów" choć powinno być chyba ex-ekspertów bo powinni
      zrezygnować z pracy. W moim przypadku biegłych było trzech bo jednego do mojej
      choroby znaleźć nie mogli. Z swoją weryfikacją posunęli się nawet do tego że
      odwijano bandaże aby sprawdzić czy żeczywiście mam odleżyny. Czy bęe musiał
      przechodzić to ponownie i być traktowany jak naciągacz ponieważ nieudolne
      państwo nie umie zagwarantować tego co obiecało w Artykule 69 konstytucji?????

Art.69.
      Osobom niepełnosprawnym władze publiczne udzielają, zgodnie z ustawą, pomocy w
      zabezpieczeniu egzystencji, przysposobieniu do pracy oraz komunikacji
      społecznej.

No chyba że egzystencja to wegetowanie na ulicy ????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka