Dodaj do ulubionych

dofinansowanie

22.02.11, 16:52
powiedzcie ile wykłada z własnej kieszeni pracodawca (nie jest to zakład chroniony) na mnie jeśli zarabiam na rękę 1030zł.Dofinansowanie na mnie jest 160 %.tylko nie odsyłajcie mnie do tabelek bo ich nie rozumiem.chodzi mi o konkretną sumę ile na mnie wydaje bo myślę,że nic go nie kosztuję.
Obserwuj wątek
    • maggie233 Re: dofinansowanie 22.02.11, 17:31
      Zaciekawiło mnie Twoje pytanie i zaczęłam nad nim dumać, hmm jeśli nie mylisz się, to Twój pracodawca nie tylko za Ciebie nie płaci, ale zarabia na tym, że Cię zatrudnia(ok 760 zł)
      ,dla mnie to absurd, nie masz chyba nawet najniższej krajowej wypłaty(wynosi w tym roku 1276 zł brutto), a w ogóle, jeśli nie jest to zakład pracy chronionej, nie powinien dostawać tego dofinansowania, alee, lepiej z drugiej strony siedzieć cicho, jeszcze zwolni.
      Pozdrawiam.Pa.
      • ofelia12 Re: dofinansowanie 22.02.11, 17:39
        nie jest to zakład pracy chronionej tylko firma usługowa.to jakie prawnie dofinansowanie mu przysługuje.stopień umiarkowany (choroba psychiczna).Ja w sumie nie wiem dokładnie ile na mnie dostaje dlatego wypytuję Was.ale i tak myślę ,że nic nie dokłada na moją osobę.
    • ak-69 Re: dofinansowanie 22.02.11, 18:03
      Jeśli niepełnosprawny ma niezbyt dużą pensję, pracodawca do niego nie dopłaca, lecz zarabia. Do tego jeszcze dostaje faktyczne efekty pracy za które, czyli koszt pracy jest o wiele bardziej opłacalny niż przy osobie sprawnej. Oczywiście jak ktoś już ma duże doświadczenie, to z reguły nie patrzy się już tak na wysokość dofinansowania, tylko na doświadczenie. Ale jak ja dopiero zaczynam wchodzić na rynek pracy, to chyba najważniejszą rzeczą na rozmowie kwalifikacyjnej było moje zaświadczenie lekarskie. Jak za samą niepełnosprawność miałby przykładowo 120%, to gdyby była podana nazwa choroby byłoby o 40% więcej. Był sfrustrowany mimo, że mu powiedziałem, że to na jaką chorobę się leczę widać już z samej pieczątki, bo nazwa specjalisty od razu to pokazywała. Po jednym dniu mi podziękował, a umiałem robić to co chciał.
      • niepelnosprawni.info Re: dofinansowanie 23.02.11, 09:37
        Pracodawca otwartego rynku nigdy nie dostaje 100% wynagrodzenia. Otrzymuje ryczałt bądź 75% płacy brutto brutto zależnie co jest niższe
        By odpowiedzieć Ofelii musiałbym mieć informacje jaki ma stopień niepełnosprawności (oraz czy ni Ema schorzeń specjalnych: wzrok, chor psychiczne, upośledzenie umysłowe, epilepsja, schorzenia sprzężone)
        • niepelnosprawni.info Re: dofinansowanie 23.02.11, 09:41
          O dopatrzyłem się potrzebnych danych
          Wychodzi mi że kosztuje Pani pracodawcę ok. 400 zł.
          • ofelia12 Re: dofinansowanie 23.02.11, 10:31
            dziękuję pięknie.
            • ofelia12 Re: dofinansowanie 23.02.11, 10:48
              a to jest zakład poniżej 25 osób zatrudnionych więc chyba ma 90 % a nie 75 %?
              • niepelnosprawni.info Re: dofinansowanie 23.02.11, 12:12
                Pomyłka - od 25 pracowników pracodawca ma obowiązek zatrudniania co najmniej 6% on czyli to coś innego.
                Kwota miesięcznego dofinansowania nie może przekroczyć kwoty 90 % faktycznie poniesionych miesięcznych kosztów płacy, a w przypadku pracodawcy wykonującego działalność gospodarczą, w rozumieniu przepisów o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej 75% tych kosztów.
                Ja założyłem, że pracodawca wykonuje działalność gospodarczą – jełki nie wykonuje to dopłaca ok. 166 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka