Dodaj do ulubionych

miesca parkowania dla niepełnosprawnych..........

24.06.05, 16:30
Chciałem poinformować że w Radomiu nigdzie nie są przestrzegane zasady
parkowania na miejscach wydzielonych dla osób niepełnosprawnych--przed
Urzędem Miejskim ,przed markietami,na ul.Moniuszki,w ogóle jest ich brak
przed budynkiem PZU I ZUS i przed Dworcem PKP....władze mirjskie nie
wykazują zadnego zainteresowania tym problemem a powinny b ow państwach UE
jest to przestrzegane surowo.We Wrocławiu widziałem napis przed miejscem
wydzielonym dla inwalidy"zabrałeś moje miejsce weż moje kalectwo "" To
zniechęca do zajmowania miejsc .Zwracam się z prośbą do do służb porządkowych
tj.policji i Straży Miejskiej o zajęcie się tym problemem bo parkowanie w
miejscach niedozwolonych( a takim jest to miejsce) można karać mandatem .
Obserwuj wątek
    • mantis77 Wołanie grochem o ścianę 24.06.05, 18:54
      U mnie w Poznaniu też są napisy o kalectwie itp. przed marketami i to nic nie
      daje ludzie się przyzwyczajają. Powinno być jak w niemczech że odcholowują i
      tyle. Niestety np. przed marketami mimo że są miejca dla niepełnosprawnych to
      municypalni twierdzą ze nie mogą nawet ukarać takiej osoby bo parking jest na
      prywatnym terenie (marketu) a nie na miejskim parkingu. Dziwne to tłumaczenie
      bo jak mnie napadną w markecie to też mi nie pomogą bo teren prywatny?
      • olo1033 Re: Wołanie grochem o ścianę 24.06.05, 21:36
        Proszę odpowiedz centrum informacji gdyż przepisy parkowanie są naruszane na
        są nagminnie łamane.Za mało media podają o tym do ogólnej wiadomości
        kalectwem - czego nikomu nie życzę .....też kiedyś psioczyłem na
        niepełnosprawnych...
        • mantis77 Z tego co wiem 24.06.05, 23:06
          Przynajmniej tak było że można takiego kolesia mandatem ukarać i ewentualnie
          blokadą na koło co nie rozwiązuje problemu bo miejsce jest nadal zajęte a jeśli
          niepełnosprawny stanie obok to on zapłaci mandat bo bezpłatnie może stawać
          tylko na kopertach (tak jest np. w centrum poznania w strefie ograniczonego
          parkowania - płatnej)

Odholowanie s tego co wiem raczej nie wchodzi w rachubę bo pojazd żeby został
          odholowany musi przeszkadzać w ruchu drogowym a stojąc na parkingu nie
          przeszkadza. To tyle. Proponuję udeżać do municypqalnych i policji i zgłaszać
          takie rzeczy ale czy będą się chcieli zająć to nie wiem.
          • mruwa9 Re: Z tego co wiem 26.06.05, 00:52
            Jesli parking jest prywatny- nie beda chcieli :-( Policja nie moze
            interweniowac i wlepiac mandatow na prywatnych parkingach (biurowce,
            hipermarkety), bo to teren prywatny, a ochrona sklepow nie ma prawa wlepiac
            mandatow ani odholowywac pojazdow. Moze zwrocic jedynie uwage kierowcy, a co z
            tym kierowca zrobi, to jego decyzja. I kolo sie zamyka...
            • niepelnosprawni.info Re: Z tego co wiem 27.06.05, 09:37
              Z miejscami parkingowymi jest ogólnie problem. Osoby nieuprawnione korzystają z
              nich w zasadzie bez żadnych dla siebie konsekwencji – postulowaliśmy zmianę
              przepisów prawa drogowego o odholowaniu pojazdów – niewiele z tego wyszło.
              Jeśli chodzi o działania nagłaśniające to prowadziliśmy całą dużą akcję:
              www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/9681
              Warto też zauważyć, że miejsc parkingowych jest za mało, a za dużo osób ma
              uprawnienia do korzystania z nich. Dodatkowo część osób niepełnosprawnych
              oddaje swoje karty parkingowe osobą pełnoprawnym (dam wnusiowi to łatwiej
              zaparkuje).
              • olo1033 Re: Z tego co wiem 28.06.05, 22:38
                niepelnosprawni.info napisała:

> Z miejscami parkingowymi jest ogólnie problem. Osoby nieuprawnione korzystają
                z
                >
                > nich w zasadzie bez żadnych dla siebie konsekwencji – postulowaliśmy zmia
                > nę
                > przepisów prawa drogowego o odholowaniu pojazdów – niewiele z tego wyszło
                > .
                > Jeśli chodzi o działania nagłaśniające to prowadziliśmy całą dużą akcję:
                > www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/9681
                > Warto też zauważyć, że miejsc parkingowych jest za mało, a za dużo osób ma
                > uprawnienia do korzystania z nich. Dodatkowo część osób niepełnosprawnych
                > oddaje swoje karty parkingowe osobą pełnoprawnym (dam wnusiowi to łatwiej
                > zaparkuje).

>>>>>>>>>>>w krajach zachodniej Europy sprawa ta wygląda trochę inaczej .Kolega
                mój był w Niemczech i zaparkowł samochód na miejscu inwalidzkim w rezultacie
                czego odebrał samochód z parkingu policji płacąc 10- - krotą cenę za
                parkowanie .Policja nasza zna przepisy i powinna karać mandatem tych kierowców
                co naruszają przepisy dotyczące tych spraw.Co do sprawy oddawania uprawnień
                innym osobom - przecież jest zdjęcie na ktorym widać uprawnionego ..(chociaż
                gro młodych obecnie ma lepsze łysiny niż ich dziadek ) coś mi tu nie gra .Mnie
                się wydaje że my niepełnosprawni powinniśmy zwracać uwagę nawet w bezszczelny
                a nawet chamski sposób- reagować chamstwem na chamstwo, bo przyznam się
                strzeże że ja to tak robię i mam wyniki ." zabrałeś moje miejsce - to weż
                moją kulę """......
              • olo1033 do radnych miasta Radomia.... 28.06.05, 22:46
                Proszę radnych miasta Radomia o włączenie się do kamoanii parkingowej dla osób
                niepełnosprawnych tak jak to jest w innych miastach Polski.adres
                www.niepełnosprawni .--zróbcie coś aby kierowcy szanowali znaki dotyczące
                osób niepełnosprawnych w naszym mieście ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka