Dodaj do ulubionych

Kursy dokształcające!?

23.11.05, 11:53
Uzyskalem informacje,iz sa prowadzone,czy maja byc prowadzone,w ramach
programu;dla rencistow i inwalidow kursy doksztalcajace.Prosze o nformacje;na
jakich zasadach i przez kogo sa prowadzone?,kto jest obowiazany,w tym
zakresie,do udzielenia mi pelnej i wyczerpujacej INFORMACJI??!!!OSTRY107.
Obserwuj wątek
    • blondyneczka_niebieskooka Re: Kursy dokształcające!? 23.11.05, 12:19
      ryszard.ostrowski napisał:

> Uzyskalem informacje,iz sa prowadzone,czy maja byc prowadzone,w ramach
      > programu;dla rencistow i inwalidow kursy doksztalcajace.Prosze o nformacje;na
      > jakich zasadach i przez kogo sa prowadzone?,kto jest obowiazany,w tym
      > zakresie,do udzielenia mi pelnej i wyczerpujacej INFORMACJI??!!!OSTRY107.

Aby postarać się odpowiedzieć na twoje pytanie musiałabym wiedzieć gdzie
      uzyskałeś taką informację, jakiego rodzaju to kursy i w jakim celu miałyby być
      przeprowadzone.

Jeżeli chodzi o emerytów to powiem szczerze że jeszcze się nie spotkałam z
      takimi - ale nie mam pełnej informacji o wszystkich realizowanych projektach.
      Co do rencistów to są projekty skierowane do osób niepełnosprawnych vel
      inwalidów. Praktycznie każda organizacja, która ma chęć organizowania takowych
      szkoleń, kursów czy działań skierowany do ON może złożyć wniosek do KSW i
      jeżeli wniosek zostanie zaaprobowany to organizacja/instytucja/firma
      przeprowadza działanie. Niestety nie ma w miarę czytelnej bazy danych
      projektów, które są realizowane - podkreślam w MIARĘ CZYTELNYCH.

Jeżeli jesteś zainteresowany uczestnictwem w projekcie to proponuję "wchodzić"
      na strony www organizacji, które mają interesującą Pana "działkę" i sprawdzać
      czy firma realizuje projekty.

jakby Pan mógł przybliżyć z jakiego źródła uzyskał Pan informacje, i jekiego
      rodzaju miałyby być te kursy

z tego co się orientuję to jest Pan z Gdańska (tak mi się wydaje że gdzieś
      przeczytałam) a ja jestem z Warszawy i powiem szczerze że mam małe rozeznanie
      co dzieje sie na Pomorzu ale może jest to jakiś projekt ogólnopolski..........
      • ryszard.ostrowski Re: Kursy dokształcające!? 23.11.05, 14:29
        Dziekuje,ze bylas uprzejma odpowiedziec.Po pierwsze prostuje,nie jestem
        emerytem,jestem inwalida II gr.-narzad ruchu,na rencie inw.+dodatek
        kombatancki/za Grudzien'70/.Faktycznie jestem z Gdańska.Mam 53 lata+inwalidztwo
        widoczne,poruszam sie o kulach,co dyskfalifikuje mnie,w oczach
        potencj.pracodawcow,w uzyskaniu zatrudnienia.Dowod moje CV i podanie o prace
        juz rok,bez odpowiedzi!,lezy w Dziale Kadr Pomorskiego O/PFRON.O innych moich
        staraniach...,sterta odmow udokumentowana!..,no comment.Uscisle "nie pasuje"
        do "ukladu BMW",nie naleze do zadnej partii i nie akceptuje "elyt ON"Za
        460zl.brutto,w ZPCHR "pracowac"nie zamierzam/sic!/.Informacje uzyslalem ze
        Szczecina/byla podawana w ich regionalnej TV/Z tego co zapamietalem to chodzilo
        o szkolenia organizowane przez Urzad Pracy,a osoba;rencista-inwalida,przez
        okres szkolenia /12 mc-y /mialaby dodatkowo uzyskac dodatek do renty,jak
        rozumiem na pokrycie kosztow szkolenia...W Gdansku"nikt nic nie wie",dodatkowo
        dyr.WUP zostala odwolana i trudno uzyskac jakas sensowna informacje,od prac.UP
        i WUP. Internet-mam go dopiero od roku-,komputer i dostep kupilem
        sam/bez "pomocy"PFRON/ za kredyt!,ktory splacam.Nie jestem az tak biegly,w tych
        bazach danych,stad zwrocilem sie o pomoc na wg mnie najwlasciwsza strone-info
        dla ON.Czytam Wasze info i duzo sie z tego ucze,w przeciwienstwie do Pani mam
        az za dobre rozeznanie co sie dzieje" na warszawskich salonach",tylko niewiele
        z tego wynika,nawet moja polemika ,na tym Forum,"funta klakow warta"skoro
        zmienia sie wszystko tak,zeby nic sie nie zmienilo!:(,bez wzgledu jaka opcja
        jest "przy wadzy"od 16-stu lat!..,uznalem ze nie warto wchodzic w jalowe
        dysputy i spory,chociaz czasami nie sposob sie powstrzymac,bo "nie o takie
        Polskie walczylismy..."Ad:rem oczekuje,w dostepnej formie, pelnej i rzetelnej
        informacji,na pytanie zadane-na tym Forum-, w moim 1 poscie,bez zlosliwosci,w
        koncu prowadzone przez Specjalistow z Centrum Informacji,dla ON!OSTRY107.
        • ryszard.ostrowski Re: Kursy dokształcające!? 23.11.05, 14:39
          errata!,oczywiscie winno byc dyskwalifikuje,a
          nie"dyskfalifikuje".Przepraszam,za tak razacy blad ortograficzny!OSTRY107.
        • mantis77 A może 23.11.05, 21:11
          Może chodziło o kursy "windą do pracy"? Słyszałem że szczecin coś takiego
          organizuje i nawet dają asystenta do pomocy w pracy. Ale z tego co mi wiadomo
          to chyba tylko osoby z zanikiem mięśni ale mogę się mylić. Ale też w TV
          słyszałem i wiem że było to ze szczecina. Wiem jeszcze że kursy prowadzenia
          własnej firmy prowadzi nieodpłatnie fundacja niepełnosprawnych ruchowo
          matematyków i informatyków z warszawy (kursy przez internet). Jeden się właśnie
          zaczął. Wiem też że w całej polsce FAR (Fundacja aktywnej rehabilitacji) także
          prowadziła kursy (zdalne przez internet z egzaminami stacjonarnymi w wybranym
          miejscu.) to chyba tyle co wiem.
          • niepelnosprawni.info Re: A może 25.11.05, 11:43
            Generalnie od 1 XI od wejście w życie USTAWY z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie
            ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie
            niektórych innych ustaw (Dz.U.05.164.1366) panuje duże zamieszanie jeśli chodzi
            o osoby niepełnosprawne poszukujące pracy. Pojawiła się dyspozycja ustawowa a
            brak rozporządzeń – w kontaktach telefonicznych PFRON i BON nie są w stanie
            udzielić odpowiedzi na wszelkie wątpliwości. Zapytanie na pismie poszło od
            zaprzyjaźnionego PUP i na razie nie ma na nie odpowiedzi. Generalnie nie zawsze
            da się odpowiedzieć na pytania do nas kierowane. Niejasnego prawa nie da się
            jasno przedstawić.

• blondyneczka_niebieskooka Re: A może 25.11.05, 13:40
              Z tego co widzę to jest to poprostu projekt realizowany przez PUP w Szczecinie
              i nie jest on ogólnopolski.
              sprawdzałam projekty realizowane przez pomorski WUP i gdański PUP i niestety
              nie prowadzą nic podobnego.

• ryszard.ostrowski Re: A może 28.11.05, 11:32
                A z tego co ja widzę to pięknie się "kroi tort unijny"!:),po takich artykułach
                i wypowiedziach to ja "wymiękkam"i nie mam już żadnych złudzeń,w temacie
                PRACA!!!dowód proszę oto link z dzisiejszego wydania "Rzepy"
                www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_051128/dodatek1_a_2.html Tylko
                tak dalej!NO COMMENT!OSTRY107.
                • blondyneczka_niebieskooka Re: A może 28.11.05, 11:54
                  Cyt. z ww. artykułu:
                  "Ze środków EFS-RZL mogą być finansowane cztery podstawowe cele (formalnie
                  nazywa się to działaniami o określonych symbolach numerycznych):

> działanie 1.1: rozwój i modernizacja instytucji i instrumentów rynku pracy
                  (szerzej omówione powyżej),
                  >działanie 1.6: integracja i reintegracja zawodowa kobiet,
                  >działanie 1.4: integracja zawodowa i społeczna osób niepełnosprawnych,
                  >działanie 1.5: promocja aktywnej polityki społecznej poprzez wsparcie grup
                  szczególnego ryzyka (np. osób długotrwale bezrobotnych, byłych więźniów, osób
                  bezdomnych itd.).

ten tort składa się z kilku działań.
                  W Pana przypadku obejmują Pana działanie 1.4 i działanie 1.5
                  szukanie dziury w całym (działanie 1.1) nie jest produktywne...

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka