Dodaj do ulubionych

Praca ON a uprawnienia?

02.08.06, 15:55
Mam pytanie czy wiecie skąd wziąć aktualne przepisy dotyczące zatrudnienia
niepełnosprawnych. Dotychczas pracowałem jako nauczyciel więc urlopy itp.
obejmowały mnie dla nauczycieli a nie niepełnosprawnych (a więc 2 miesiące
urlopu itp.)

Od września będę pracował w prywatnej firmie więc chciałbym wiedzieć ile
przysługuje mi urlopu i ile mogę dziennie godzin pracować i jak to wygląda

Mam I grupę inwalidzką i jeżdżę na wózku

Dugie pytanie dotyczy płacy. O ile próg po którym zostaje umniejszana renta
(czyli owe 70% wynagrodzenia) znalazłem na stronach ZUSu o tyle nie wiem czy
np premia uznaniowa (która przecież raz bywa a raz nie) wlicza się do tego
cay nie. Generalnie chciałbym wiedzieć co wpływa a co nie na owe 70%.

To tyle dajdzie jakiegoś linka czy coś to sobie poczytam.
Obserwuj wątek
    • mantis77 część znalazłem 02.08.06, 16:18
      Jak poszukałem to znalazłem ale nadal troszkę nie jasne.

Jest napisane że należy się 10 dni urlopu dodatkowo ale po przepracowaniu roku
      od orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Chodzi o rok u danego pracodawcy
      czy o rok ogólnie przepracowany?

Jest też napisane że należy się 21 dni urlopu na turnus rehabilitacyjny (ja co
      roku na takowy jadę) więc to jak rozumiem nie wlicza się w normalny urlop 26
      dni ale wtedy też nie mam tych 10 dni na dodatkowy urlop.

Czy ten urlop 21 dni na turnus to też po roku się nabywa czy np po 9 miesiącach?

Odpiszcie jak to dokładnie z tym wszystkim jest?
      • dobrakobieta3 Re: część znalazłem 02.08.06, 17:18
        Moim zdaniem, dodatkowe 10 pełnych dni urlopu dostajesz po roku pracy u danego
        pracodawcy - wcześniej nabywasz prawo do wymiaru tych 10 dni proporcjonalnie do
        przepracowanego okresu, tak jak ze zwyczajnym urlopem.
        Jest dodatkowych 10 dni do 26 czyli masz 36 dni płatnego urlopu. Dodatkowo
        możesz dostać 21 dni na turnus, liczone jak płatny urlop wypoczynkowy na
        podstawie skierowania od lekarza. To są niezależne świadczenia. Natomiast
        powinieneś z pracodawcą dojść do porozumienia, kiedy możesz wykorzystać te
        okresy, aby nie burzyć systemu pracy w firmie.
        21 dni też nabywa się po roku u danego pracodawcy - ale to wnioskuję z logiki i
        doświadczenia bardziej niż wiedzy:) No bo po ludzku - jak by to wyglądało,
        gdybym 2 miesiące po rozpoczęciu pracy pojechała na 3 tygodni, bądź co bądź,
        urlopu...??? Głupio tak przecież...:)

Pzdr.
        • mantis77 No rozumiem 02.08.06, 22:28
          Wiem że po ludzku tak by było. Zresztą sam nie podjąłem pracy już teraz mimo że
          mogłem bo powiedziałem pracodawcy że mam turnus i bez sensu żebym zaczynał i od
          razu jechał i dlatego zaczynam we wrześniu ale włąsnie że w przyszłym roku to
          już będzie powiedzmy 10 miesięcy ale nie cały rok i dlatego pytam.

Ja zrozumiałem ze jeśli biorę te 21 dni na turnus to te 10 dni dodatkowego już
          mi się nie należy ale może się mylę czytałem to tutaj

www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5420;jsessionid=BBF6F97657B3D6126A0F7AE477B4D85B

A i co do tych 7 godzin pracy to mogą być bez przerwy? Bo coś słyszałem że
          powinna być godzina przerwy dodatkowo ale to tylko słyszałem a z tego powyżej
          nie wynika i ja bym tam nawet nie chciał bo te pół godziny które mają w tej
          firmie na śniadanie to mi starczy a wolałbym wcześniej do chaty wrócić niż
          siedzieć bezczynnie gdzieś.

A co z tymi finansami? Czy premie się wliczają czy nie i jak wogóle te sprawy
          wyglądają bo chciałbym wiedzieć żeby się nie obudzić że potem ZUS mi się dowali?
          • dobrakobieta3 Re: No rozumiem 02.08.06, 23:31
            No więc - pracujesz 7 godzin, w tym masz 30 min. płatną przerwę (teoretycznie
            na śniadania i gimnastykę).

Do dochodu wlicza się Twój każdy zarobek - niezależnie, z jakiego tytułu wpada.
            Nie chodzi o jego nazwę tylko o kasę, którą dostajesz. Chodzi o sumę tego, co
            uda się pozyskać z innych źródeł - tak naprawdę należy samemu tego pilnować i
            zawsze sprawdzać dokładniej, kiedy dostajesz jakieś extra zasilenie, czy już
            czegoś nie przekroczyłeś... I tu, niestety, nawet na ZUS możesz średnio liczyć,
            bo sama znam 3 gości, których ZUS na piśmie poinformował, że nic nie
            przkraczają, a po roku czy dwóch kazał zwracać z odsetkami i nie ma zmiłuj. Nie
            licz też na pracodawcę - on nie ma obowiązku pilnować progów pracowników:)

A propos turnusu po 10 miesiącach - formalnie po 12 miesiącach, nieformalnie i
            tak zawsze musisz się umówić, kiedy sobie chcesz to zaplanować.

Ja pracuję od dawna, przerobiłam już chyba wszelkie możliwe formy zatrudnienia
            ON. Nie wyobrażam sobie wykorzystywania tych wszystkich ulg i udogodnień w
            prywatnej firmie co do joty - ale to moje osobiste, być może błędne podejście.
            I tak nie mam kiedy wykorzystać tych 36 dni urlopu, a co dopiero jakiś
            turnus...:) Reszta jest do dogadania. Jeśli ktoś Ciebie zatrudnia - też
            powinien zdawać sobie sprawę z Twoich uprawnień, ale może dla jasności sam mu
            to uświadom, aby uniknąć nieporozumień:)

Powodzenia:)
            • mantis77 No OK 03.08.06, 01:15
              Więc fajnie żebym wiedział jakie to rozporządzenie itp. Bo koleś przyjmując
              mnie mówił od razu że tak mnie zatrudni jak prawo zobowiązuje. Itp. Itd. Co do
              wyjazdów to co roku na turnus jadę na 14 dni więc tych 21 bym nie wykorzystywał
              ale dodatkowy urlop na jakiś dłuższy weekend czy dni między świętami by się
              przydał więc pytam.

Co do kasiory to właśie się pytam bo z tego co mi w ZUSie powiedzieli to nie
              liczy się jeśli nie ma od danej kasuy opłacanego ZUSu (np umowa o dzieło się
              nie liczy jeśli jest z innym pracodawcą niż z tym co mamy już umowę o pracę)
              Więc myślałem że jeśli jest premia "ekstra" to chyba od pramii ZUSu nie ma więc
              może się nie wliczać. Ewentualnie pytam bo czasem są ekwiwalenty za dojazdy czy
              pranie itp. i czy to też się wlicza czy nie?? Albo np diety na delegacji? Stąd
              moje watpliwości??

Ja też nie zamierzam zbyt wykorzystywać przywilejów ale też nie zamierzam
              zaharowywać się jak wół jeśli będę wiedział ze np. inni maja wiecej kasy (bo
              mogą tyle mieć bo nie mają rent) a mnie się za tyle nie opłaci i bedę pracował
              za mniej a tyle samo. Nie wiem czy mnie rozumiesz. Jak na razie byłem tydzień
              na takim "szkoleniu" żeby zobaczyć co i jak i atmosfera między pracownikami OK
              (To ważne bo to nie ZPCH i sam będę niepełnosprawny) więc powinno być ok. W
              razie czego zasze można pracę zmienić. Jestem w tej sytuacji dobrej że mam
              rentę więc nie zostaję na lodzie. Ale jak na razie praca raczej widzę ze bedzie
              mi się podobać ale nie chciałbym zmieniać przyzwyczajeń skoro np od 10 lat
              gdzieś jeżdżę żeby teraz nagle coś zmieniać. Dlatego wolę znać swoje prawa :-)

I tak raczej długo tam bym nie chciał pracować może kilka lat bo ciągle mnie
              coś cięgnie żeby zacząć być na swoim ale dojrzewam do tego dopiero i muszę
              zebrać fundusze :-)
              • blondyneczka-niebieskooka Re: No OK 03.08.06, 08:19
                mantis77 napisał:

>Więc myślałem że jeśli jest premia "ekstra" to chyba od pramii ZUSu nie ma
                >więc może się nie wliczać.

U mnie od premii pobierane są wszystkie składki...
    • niepelnosprawni.info Re: Praca ON a uprawnienia? 03.08.06, 14:54
      Czas pracy osoby z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności nie może
      przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo. W przypadku pracownika
      mającego znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności czas pracy nie może
      przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Wskazany wymiar czasu
      pracy musi być stosowany od następnego dnia po przedstawieniu pracodawcy
      orzeczenia o niepełnosprawności.
      Osoba niepełnosprawna ma prawo do dodatkowej przerwy w pracy na gimnastykę
      usprawniającą lub wypoczynek. Czas dodatkowej przerwy wynosi 15 minut i jest
      wliczany do czasu pracy. Dodatkowa przerwa 15 minut + 15 minut przerwy,
      wynikające z art. 129 poz. 10 Kodeksu pracy = 30 minut przerwy w pracy.
      Zgodnie z artykułem 19 Ustawy o rehabilitacji Zawodowej i społecznej oraz
      zatrudnianiu osób niepełnosprawnych osobom mającym znaczny i umiarkowany
      stopień niepełnosprawności przysługuje dodatkowy urlop wypoczynkowy wynoszący
      10 dni roboczych w roku kalendarzowym.
      Urlop ten nie będzie przysługiwał, gdy pracownik ma prawo do urlopu
      wypoczynkowego w wymiarze przekraczającym 26 dni roboczych (np. urlopy dla
      nauczycieli) lub do urlopu dodatkowego na podstawie odrębnych przepisów (np.
      urlopy dla sędziów).
      Gdy wymiar takiego urlopu jest niższy niż 10 dni roboczych, zamiast niego
      pracownikowi przysługuje urlop dodatkowy w wymiarze wskazanym w ustawie, czyli
      10 dni roboczych.
      Prawo do pierwszego dodatkowego urlopu pracownik niepełnosprawny nabywa po
      przepracowaniu roku po dniu orzeczenia znacznego lub umiarkowanego stopnia
      niepełnosprawności.
      Artykuł 20 ust. 1 pkt 1 ustawy przyznaje pracownikom niepełnosprawnym
      uczestniczącym w turnusach rehabilitacyjnych oddzielne uprawnienie. Jest to
      zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia za udział w turnusie
      rehabilitacyjnym. Zwolnienie to (w wymiarze 21 dni roboczych) przysługuje – tak
      jak dodatkowy urlop wypoczynkowy – jedynie osobom zaliczonym do znacznego lub
      umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Może być ono udzielone nie częściej
      niż raz w roku. Wynagrodzenie za czas zwolnienia oblicza się jak ekwiwalent
      pieniężny za urlop wypoczynkowy.
      Pracownik mający znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności może w
      danym roku korzystać:
      - tylko z dodatkowego urlopu wypoczynkowego albo
      - tylko ze zwolnienia od pracy w celu uczestniczenia w turnusie
      rehabilitacyjnym albo
      - z obu tych uprawnień.
      W ostatnim przypadku obowiązuje zasada, że łączny wymiar urlopu dodatkowego i
      zwolnienia od pracy w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym nie może
      przekroczyć 21 dni roboczych w roku kalendarzowym.
      Proponuję również zapoznać się z informacjami z linka:
      www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5420
      Informacje na temat działalności powodującej zmniejszenie lub zawieszenie renty
      z tytułu niezdolności do pracy znajdują się w linku:
      www.zus.pl/swiadcze/emer011.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka