Dodaj do ulubionych

Zasiłek pielęgnacyjny

03.11.06, 16:10
Czy ktoś mógłby mnie poinformować od którego momentu otrzymuje się zasiłek
pielęgnacyjny na dziecko niepełnosprawne.
Od momentu złożenia wniosku do komisji orzekającej,
Od momentu orzeczenia o niepełnosprawnosci dziecka,
Czy wreszczie od momentu złożenia wniosku do MOPS-u?

To bardzo ważne i jeszcze jedno, któa ustawa lub rozporządzenie decyduje o
tym. Innymi słowy jaka jest podstawa prawna tego od kiedy dostaję taki
zasiłek.
Obserwuj wątek
    • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 03.11.06, 23:06
      od tego ostatniego. wiem, bo tak mialam. Liczy się dany miesiąc - niezaleznie,
      czy złożysz dokumenty 1 czy 31 za ten miesiąc już Ci zapłacą. Podstawę prawną
      podam Ci jutro - mam na decyzję z MOPRu, ale teraz nie chce mi się szukac z tym
      bałaganie :)
      Niech Ci nikt nie wmówi, że Ci się należy od momentu powstania
      niepełnosprawności czy złożenia wniosku o orzeczenie. A - ja składałam do
      MOPRu, nie MOPSu.
      • tolka11 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 04.11.06, 14:03
        A ja mam zasiłek pielęgnacyjny od momentu wydania orzeczenia o
        niepełnośprawności. Orzeczenie ma datę 19 dnia danego miesiąca, a zasiłek
        dostałam za cały miesiąc. Też składałam wniosek w MOPSie.Podstawą do wypłacenia
        zasiłku jest właśnie orzeczenie.
        • tolka11 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 04.11.06, 14:04
          I jeszcze jedno: dokumenty o zaiłek złozyłam już w następnym miesiącu, a mimo
          to nadpłacono mi poprzedni.
        • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 04.11.06, 20:19
          Oczywiście, że podstawą do przyznania zasiłku jest orzeczenie...
          Jesli orzeczenie masz z 19 owego miesiaca i w tym samym miesiącu złozyłaś
          wniosek do MOPSu to należy Ci się zasiłek za ten miesiąc. Pisałam już - nie
          ważna jest data dzienna złożenia wniosku, tylko miesiąc. Moje dziecko miało też
          komisję 19, w ciągu 7 dni dostałam decyzję na pismie, zdążyłam złożyć dokumenty
          do MOPRu przed koncem miesiąca i , chociaż sam wniosek był rozpatrywany już w
          następnym miesiącu, dostałam wyrównanie.
          Chodzi o to, że MOPR czy MOPS mają miesiąc na rozpatrzenie wniosku. Jesli
          złozysz papiery w jednym miesiącu, a rozpatrzą w drugim, to przepisy pozwalają
          na wyrównanie do miesiąca wstecz.

Natomiast jeśli złożysz wniosek trzy misiące po uzyskaniu orzeczenia to nie ma
          żadnych szans na wyrównanie za te miesiące. I jestem tego absolutnie pewna.
          • lilianka1999 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 05.11.06, 15:53
            Myśmy dostali orzeczenie 22 października, ale dokumenty do orzeczenia zostały
            złożone w końcu maja. Zaznaczam, że wszystko było kompletne, a choroba dziecka
            nie budziła żadnych wątpliwości lekarza orzekającego.
            Teoretycznie komisja musi orzec w ciągu 2 miesięcy , w tym przypadku u nas to
            trwało prawie pięć. Uważam, że to niesprawiedliwe, że tyle musielismy czekać i
            w sumie straciliśmy ileśset złotych.
            Dlatego zastanawiałam się czy przypadkiem MOPS nie wypłąca od daty złożenia
            wniosku do Komisji orzekajacej.
            • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 05.11.06, 20:21
              My na komisję czekaliśmy ponad dwa miesiące. Potem tydzień na wydanie
              zaświadczenia. Potem MOPR ma miesiąc a rozpatrzenie wniosku! Debilizm, nie
              dośc, że długo, to jeszcze sama musisz nosić wszędzie dokumenty, choć wg mnie
              powinni załatwiać to miedzy sobą.
              natomiast dziwię się, ze tak długo trwała u Was sprawa samego orzeczenia - w
              prawie stoi, że komisja musi rozpatrzeć wniosek w ciągu dwóch miesięcy od daty
              złożenia podania ( liczy się miesiąc, nie ma znaczenia, czy to pierwszy czy
              ostatni dzień miesiaca ) bądź, w przypadku szczególnie trudnego przypadku (
              przepis nie precyzuje, jaki to przypadek ) w ciągu trzecjh miesiecy.
              Ja tez myslałam, że wypłaca, ale nie, na pewno nie. Jesli zadzwonsz do MOPRu
              czy MOPSu ( u nas taka informacja wisi przy samym wejsciu ) to dowiesz się, że
              zasiłek jest wyrównywany do miesiąca wstecz od momentu złożenia kompletu
              dokumentow w MOPRze.
    • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 05.11.06, 20:35
      Art. 28. [Początek wypłacania zasiłków] 1. Zasiłek rodzinny, pielęgnacyjny i
      wychowawczy wypłaca się poczynając od miesiąca, w którym powstało prawo do
      zasiłku, jednak za okres nie dłuższy niż jeden miesiąc wstecz od miesiąca, w
      którym zgłoszono wniosek. ( wniosek o zasiłek w MOPRze lub MOPSie ) _ Ustawa o
      zasiłkach rodzinnych i pielęgnacyjnych.
      Zasiłki wypłaca się, poczynając od miesiąca, w którym powstało prawo do
      zasiłku - a nabywasz to prawo, gdy OPS rozpatrzy Twój wniosek.
    • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 05.11.06, 20:44
      Znalazłam jeszcze coś takiego:
      Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego

Pojawiają się wątpliwości, którą datę należy przyjąć za dzień powstania prawa
      do zasiłku pielęgnacyjnego. Czy jest to data wydania orzeczenia o
      niepełnosprawności, czy też data złożenia wniosku. Ma to szczególne znaczenie w
      sytuacji, gdy na orzeczenie powiatowego zespołu ds. orzekania o stopniu
      niepełnosprawności czeka się bardzo długo (np. w Warszawie nawet 8-9 miesięcy!)
      Jeżeli w ciągu 14 dni od uprawomocnienia się otrzymanego orzeczenia o
      niepełnosprawności przedłożymy płatnikowi (ZUS lub pracodawcy) wniosek o
      ustalenie uprawnień do zasiłku wraz z orzeczeniem o niepełnosprawności lub
      stopniu niepełnosprawności, wówczas za datę zgłoszenia wniosku przyjmuje się
      dzień złożenia wniosku w powiatowym zespole ds. orzekania o niepełnosprawności.
      Otrzymamy zasiłek za cały okres od złożenia wniosku.
      Jeżeli wniosek o zasiłek zostanie złożony po upływie 14 dni od uprawomocnienia
      się orzeczenia o niepełnosprawności, wówczas zasiłek będzie przysługiwał
      jedynie za miesiąc wstecz.
      W związku z tym pilnujemy terminów, bo owe 14 dni jest niezwykle istotnych.
      Jeżeli przegapimy termin, zasiłek pielęgnacyjny za kilka miesięcy wstecz, może
      nam, najzwyczajniej w świecie, przepaść.
      "Integracja", nr 4/2003, str. 82 - 83.)Data opublikowania dokumentu: 2003-07-
      09, 15.29) Zauważ, że to jeszcze sprzed zmian :/

I:
      Postępowanie w sprawach przyznania zasiłku pielęgnacyjnego:prawo do zasiłku
      pielęgnacyjnego ustala się począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z
      prawidłowo wypełnionymi dokumentami ( nowe )
      • adudi Re: Zasiłek pielęgnacyjny - blad pracodawcy 17.11.06, 08:07
        ja mam inny troche problem, ale moze ktos mi poradzi. mialam przyznany zasilek
        i wyplacal mi go zaklad pracy. od wrzesnia zaklda pracy nie mzoe wyplacac,
        tylko MOPS. trzeba im znaiesc papiery. tylko, ze ja nic o tym nie wiedzialam,
        nie sledze przepisow. zaklad pracy powiadomil mnie 6 pazdziernika, ze nie
        wypaca mi od wrzesnia zasilku pielegnacyjnego i musze sie zglosic do MOPSu.
        wku..lam sie jak nie wiem. Pani z pracy tlumaczyla to tym, ze moze mnie nie
        bylo itp. ale nie wyslala mi tego do domu. poszlam do MOPS 9 pazdziernika,
        zlozylam wniosek i od razu tez podanie, ze prosze o wyrownianie za wrzesien i
        dolaczylam pismo z Zakladu Pracy, w ktorym mnie informowali o zmianie.
        Przyszlo orzeczenie, ze przyznane mam pieniazki od pazdziernika. przez telefon
        nikt nie jest mi w stanie powiedziec, czy to jest tez odpowiedz na moje
        pytanie. ciagle tylko tlumacza sie, ze wyplacaja od miesiaca, w ktorym zlozy
        sie wniosek. jest szansa, ze wypalca mi za wrzesien? czy sobie juz darowac
        to... i kto tu zawinil: zaklad pracy czy ja?
        • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny - blad pracodawcy 17.11.06, 08:13
          Wydaje mi się, że Ty. Nieznajomość prawa nie zwalnia Cię z obowiązku
          doinformowania się. Szczególnie, że o zmianach w wypłacie zasiłków było bardzo
          głośno i dużo.
          Co do wypłaty za wrzesień to już pisałam o tym - wypłacają Ci pieniądze za
          miesiąc, w ktorym złozyłaś podanie.
          • adudi Re: Zasiłek pielęgnacyjny - blad pracodawcy 17.11.06, 08:30
            no tak, ale jesli czyms zajmuje sie pracowadawca i zmienia Ci cos w pensji, to
            powinien CIe o tym poinformowac. zreszta w MOPS mi powiedzieli, ze to
            pracodawca zawinil, ale nic nie da sie zrobic....
            no i druga sprawa, ze na tym watku przeczytalam, ze wyplacaja czasem za
            poprzedni miesiac, ze moga wypalcic gora za miesiac wstecz....
            • magdalenkaaa78 Re: Zasiłek pielęgnacyjny - blad pracodawcy 17.11.06, 14:45
              Za miesiąc wstecz - jeśli złożysz wniosek w pażdzierniku a oni go rozpatrzą w
              listopadzie, to zapłacą Ci za miesiąc wstecz - czyli też za październik.
              Poza tym zasiłek pielęgnacyjny to nie pensja....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka