Dodaj do ulubionych

dofinansowanie z PFRON-u

04.06.07, 21:33
Witam mam kilka pytan jestem po 3 operacjach na kregoslup
ale(chodze)i po ciezkim wypadku komunikacyjnym bylam jako
pasazer kierowal moj Tato on niestety zginol na miejscu:(.
Chcialam sie dowiedziec czy mam szanse na jakiekolwiek
dofinansowanie z Pfron-u i innej placowki najbardziej zalezy mi likwidacji
barier archiotektonicznych lub na wannie z hydromasazem, macie z hydromasazem
pobieram rente socjalna (mam orzeczenie ze jestem calkowicie niezdolna do
pracy )pierwsza operacje mialam w wieku 13 lat gdzie wstawiono mi wzdloz
kregoslupa 2 implanty pozniej w wiekiu 21 lt mialam wypadek bylam bardzo
polamana (miednica w kilku miejscach kosc lonowa zuchwa
wstrzasnienie mozgu a majac 25lat zrobilam mi sie przetoka w
obrebie kregoslupa i gdy mialam 26 lat mialam wyjecie implantow
i wyciecie przetoki no i myslalam ze bedzie wszystko ok ale
niestety musialam jeszcze dlugo i bardzo bolesnie cierpiec gdyz
podczas 2 operacji na kregoslup lekarze wszczepili mi bakterie
gronkowca zlocistego i musialam miec 3 operacje na kregoslup
bylam bardzo dlugo leczona antybiotykami nawet trafilam na
oddzial zakazny do innego szpitala bo w tym co mi wszczepili
gronkowca nie mogli pomoc gdyz nie zdawali chyba sobie sprawy
jak grozna jest to bakteria:(i wkoncu zaleczyly sie moej rany
ale nie wiem na jak dlugo ).BARDZO BOLA MNIE PLECY I BIODRA!!!!!!!!! Moze
ktos cos mi podpowie w jaki
sposob mozna starac sie o dofinansowanie z PFRON-u lub jakiejs
innej instytucji. Bardzo prosze o jakakolwiek odp z gory
serdecznie dziekuje za pomoc:)skomentuj
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: dofinansowanie z PFRON-u 05.06.07, 12:29
      Może się starać Pani o dofinansowanie na likwidację barier arcitektonicznych na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 96, poz. 861 ze zm.). Dofinansowanie przysługuje osobom, które mieszkają w budynku niedostosowanym, utrudniającym im poruszanie się i codzienna egzystencję.

Warunkiem skorzystania z tego dofinansowania jest 20% wkład własny. Wnioski można pobrać PCPR właściwym dla swojego miejsca zamieszkania.

www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/9461
      forum.niepelnosprawni.pl/topic_show.pl?pid=862;hl=likwidacja%20barier#pid862

Pisze Pani, że chce zakupić wanne do rehabilitacji, proszę jednak przed podjęciem tego kroku rozpatrzeć kilka spraw:
      - zabiegów w takiej wannie nie można wykonywać cały czas, jedynie w seriach;
      - należy pamiętać, że jest to tylko przedmiot służący do rehabilitacji;
      - wanna taka jest droga w utrzymaniu, potrzeba dużo wody do jej użytkowania, a dodatkowo woda szybko się chłodzi i trzeba dolewać
      ciepłą;
      - jeśli będzie wykorzystywana do celów higienicznych będą powstawały złogi wapnia niszczące oprzyrządowanie wanny poprzez
      zatykanie otworów, dodatkowo dojdą jeszcze mydliny, które również będą zatykać pory.
      • anka93r Re: dofinansowanie z PFRON-u 05.06.07, 13:07
        Witam i dziekuje za odzew ale prosze mi powiedziec co mam powiedziec w PFRON-ie
        ze chce wniosek na co ?? bo jak Panstwo piszecie to na wanne raczej nie dostane
        lub nie jest konieczne ale przydalabym sie np nowa kuchnia bo w mojej mam
        niskie szafki i zlew a jestem osoba wysoka ok 175cm i jest to wszystko dla mnie
        zaniski, plodlogi mam nie antyposlizgowe w lazience rowniez do wanny jest mi
        ciezko i z wielkim trudem wchodzic a brodzika niestety nie mam:( 20% wkladu
        udaloby mi sie zebrac taka sume ale co z 80% nie jestem pewna ze dostane
        dofinansowanie bo kazdy jak na mnie patrzy to poprostu nie wierzy ze jestem na
        co kolwiek chora a niestety jestem bardzo powazne chora a moze chociaz na mate
        z hydromasazem bym dostala dofinansowanie prosze mi poradzic o co mam sie
        starac bo jestem poczatkujaca i wogole nie mam w tym zakresie zadnegoej
        orientacji z gory dziekuje a moje dolegliwosci to 3x operacja na kregoslup
        pruty od szyji az po pupe i wszczepienie gronkowca i wypadek komunikacyjny
        polamana miednica w wiozlamaniowa z przemieszczeniem kosc lonowa itd prosze o
        porade z gory serdecznie dziekuje:)
        • niepelnosprawni.info Re: dofinansowanie z PFRON-u 05.06.07, 15:01
          Pani wygląd nie ma tu żadnego znaczenia, musi Pani pobrać wniosek z PCPRu na dofinansowanie do likwidacji barier architektonicznych. Wypełnić te dokumenty, załączyć kosztorys i wszelkie inne wymagana dokumenty i złożyć w placówce.
          Żadnych prac remontowych nie może wykonać Pani przed rozpatrzeniem i otrzymaniem zgody na dofinansowanie.
          Wysokość dofinansowania likwidacji barier architektonicznych wynosi do 80% kosztów przedsięwzięcia, nie więcej jednak niż do wysokości piętnastokrotnego przeciętnego wynagrodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka