omegalfa 06.06.07, 09:55 Czy ktoś wie coś na temat protez z tej firmy? Wszyscy mówią o Otto - Bock a chciałabym znać opinię o protezach robionych własnie przez Ossur. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
omegalfa Re: protezy firmy ossur 11.06.07, 08:40 Nikt nic nie wie? Zależy mi na informacji od osób, które używają tej firmy protez. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 06:23 czesc omegaalfa, uzywam protezy ossura od 5 lat i uwazam ze sa to najleprze protezy. włókna wglowe z ktorych sa wykonane daja tym protezom ogromna lekkosc i prostote wykonania. ja chodze na modelu REFLEX VSP i nie zamienie go na inny. co konkretnie chcesz wiedziec?pozdrawiam.b. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: protezy firmy ossur 11.06.07, 19:29 1. Nie bierzesz pod uwagę, że u nas nie każdego stać na protezę Otto-Bock a co dopiero Ossura... 2. Z każdych odpowiednich=przyzwoitych kompotentów można zrobić protezę beznadziejną i doskonałą. Wiem, co mówię, bo przerabiam to od dziecka. 3. Obiektywnie: Ossur ma bardzo dobre elementy, warto z niektórych skorzystać, ponieważ są bardzo przemyślane, wytrzymałe, "inteligentne". Natomiast, ponieważ w protezie najważniejszy jest lej - wygoda, nie ranienie kikuta, odpowiednie dopasowanie - różnice między, np., składnikami Ossura, Otto- Bocka czy SOLa są wtórne i niewielkie. Aczkolwiek, też zależy jaka amputacja i jaka ma być proteza - uda, podudzia... Za mało danych podałaś. A Otto Bock jest najpopularniejszy, bo zwyczajnie pierwszy założył w Polsce przedstawicielstwo, w przeciwieństwie do Skandynawów. No i jest tańszy. Jeśli ktoś miałby wydać o ok. 1/3 do 1/2 więcej kasy, kupi raz na te 3 lata coś równie dobrego a tańszego. Nie mam zamiaru chodzić z kupą żelastwa za 50 tysięcy sztuka (w moim przypadku dwie) i od pierwszego dnia martwić się, skąd wziąć na następne. I coś jeszcze - nawet z Ossura fatalny protetyk zrobi protezę, w której nie da się funkcjonować. Właśnie rok temu miałam takie doświadczenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
omegalfa Re: protezy firmy ossur 11.06.07, 22:00 Chodzi mi o stope. Amputacja poniżej kolana, kikut ok. 15 cm zdrowy. Nikogo nie spotkałam kto miałby własnie tej firmy protezy. Otto-Bock jest znany a firmie ossur raczej mało kto słyszał. Musi być lekka, wytrzymała no i na lata bo wiadomo koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: protezy firmy ossur 11.06.07, 23:09 No i raczej nie spotkasz:) Ja też mam poniżej kolana, obydwie:) Obawiam się, że jesteś nowa w temacie, bo protezy, przynajmniej będąc stosunkowo młodą osobą, nie można zamawiać "na lata"... Zależy od intensywności używania, ale słabo to widzę dłużej niż na 3 lata... W przypadku starszej pani mogę to sobie wyobrazić. Już mówiłam, Ossur nie jest popularny, bo w ogóle nie oferuje swoich usług w Polsce, najwyżej elementy za pośrednictwem innych firm. No i NFZ nie refunduje takich "fanaberii", więc mało kto ma do nich dostęp. Wszędzie ostatnio wciskają rozwiązanie, które ma i Otto-Bock, i Ossur - silikonowe leje na śrubę. Wszyscy bez wyjątku (firmy i protetycy). A ja wzięłam i oddałam, bo właśnie to żelastwo jest masakrycznie ciężkie (jak dla mnie) i znalazłam lepsze, tańsze, wcześniej już przeze mnie stosowane, wygodne rozwiązanie. Silikonowe pończochy, owszem, stosuję, ale nie leje - dokąd nie polepszy się technologia. Dla faceta może tak, dla kobiet odradzam zdecydowanie. No i wybierz dobrą stopę - bez przegięcia, nie za 10 tys. złotych. Wystarczy dobra dynamiczna, może byc z włókna węglowego, ale zwykły sach też ujdzie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 06:37 dobrakobieta3 napisała: > No i raczej nie spotkasz:) > Ja też mam poniżej kolana, obydwie:) > Obawiam się, że jesteś nowa w temacie, bo protezy, przynajmniej będąc > stosunkowo młodą osobą, nie można zamawiać "na lata"... Zależy od intensywności > > używania, ale słabo to widzę dłużej niż na 3 lata... W przypadku starszej pani > mogę to sobie wyobrazić. > > Już mówiłam, Ossur nie jest popularny, bo w ogóle nie oferuje swoich usług w > Polsce, najwyżej elementy za pośrednictwem innych firm. No i NFZ nie refunduje > takich "fanaberii", więc mało kto ma do nich dostęp. > > Wszędzie ostatnio wciskają rozwiązanie, które ma i Otto-Bock, i Ossur - > silikonowe leje na śrubę. Wszyscy bez wyjątku (firmy i protetycy). A ja wzięłam > > i oddałam, bo właśnie to żelastwo jest masakrycznie ciężkie (jak dla mnie) i > znalazłam lepsze, tańsze, wcześniej już przeze mnie stosowane, wygodne > rozwiązanie. Silikonowe pończochy, owszem, stosuję, ale nie leje - dokąd nie > polepszy się technologia. Dla faceta może tak, dla kobiet odradzam zdecydowanie > . > > No i wybierz dobrą stopę - bez przegięcia, nie za 10 tys. złotych. Wystarczy > dobra dynamiczna, może byc z włókna węglowego, ale zwykły sach też ujdzie. > > Pzdr. czesc dobrakobieto, nie zgodze sie z toba ze na 3 lata zamawia sie protezy( jesli chodzi o sam lej to sie zgodze bo mozna go po prostu roztrzaskac choc by byl wykonany z wlokien weglowych). stopy ossura z tych wlokien sa wytrzymalsze niz ci sie wydaje i daja ogromna lekkosc. ja chodze na takiej stopie juz od 5 lat i nawet nie dygnela. na trzy lata to ossur daje gwarancje ze wymienia elementy wadliwe. protezy ich starczaja na 10 badz wiecej lat i to przy bardzo intensywnym uzywaniu. ja jezdze na desce, nurkowalem w mojej nawet:) i nie zamienie jej na inna. jesli chodzi o sam komfort to zgodze sie ze ogromny wplyw na komfort ma wykonanie leja ale stopa ma tak samo ogromny wplyw na to w jaki sposob wrocisz do swojego zycia. leje i tak trzeba wymieniac bo kikut przecierz sie zmienia, tyjemy, chudniemy itp. ja chodze na REFLEX VSP i uwazam ze jest to najleprza proteza stopy na swiecie. maja w swojej ofercie mase wspanialych stop, do wyboru do koloru. sam jestem po amputacji lewego podudzia. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 06:42 dobrakobieta3 napisała: > No i raczej nie spotkasz:) > Ja też mam poniżej kolana, obydwie:) > Obawiam się, że jesteś nowa w temacie, bo protezy, przynajmniej będąc > stosunkowo młodą osobą, nie można zamawiać "na lata"... Zależy od intensywności > > używania, ale słabo to widzę dłużej niż na 3 lata... W przypadku starszej pani > mogę to sobie wyobrazić. > > Już mówiłam, Ossur nie jest popularny, bo w ogóle nie oferuje swoich usług w > Polsce, najwyżej elementy za pośrednictwem innych firm. No i NFZ nie refunduje > takich "fanaberii", więc mało kto ma do nich dostęp. > > Wszędzie ostatnio wciskają rozwiązanie, które ma i Otto-Bock, i Ossur - > silikonowe leje na śrubę. Wszyscy bez wyjątku (firmy i protetycy). A ja wzięłam > > i oddałam, bo właśnie to żelastwo jest masakrycznie ciężkie (jak dla mnie) i > znalazłam lepsze, tańsze, wcześniej już przeze mnie stosowane, wygodne > rozwiązanie. Silikonowe pończochy, owszem, stosuję, ale nie leje - dokąd nie > polepszy się technologia. Dla faceta może tak, dla kobiet odradzam zdecydowanie > . > > No i wybierz dobrą stopę - bez przegięcia, nie za 10 tys. złotych. Wystarczy > dobra dynamiczna, może byc z włókna węglowego, ale zwykły sach też ujdzie. > > Pzdr. sach jest dobry ale chyba dla dzieci, jesli proponujesz cos komus to proponuj dobrze, najnizszym standartem moim zdaniem jest VARIFLEX z ossura, a dla kobiety bedzie napewno wspaniala alternatywa po amputacji. leje silikonowe z pinem tez sa fantastyczne i bezproblemowe, oczywiscie jezeli mamy odrobine chigieny osobistej i myjemy go przynajmniej raz dziennie. ja jak wstane rano to zdejmuje moja proteze dopiero przed snem i nie mosze w ciagu dnia zdejmowac protezy aby masowac kikut bo przez elastycznosc leja masuje sie on sam w trakcie chodzenia. pozdrawiam.b. Odpowiedz Link Zgłoś
omegalfa Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 11:00 Bartimo1 interesuje mnie właśnie coś o czym mówisz. Stopa ma być lekka z możliwosćią uprawiania sportu oraz na codzień. Wiem, że koszt jest duży ale chcę mieć konfort! A jeśli chodzi o leje silikonowe to jakie polecasz dla aktywnej kobiety:)) Proteza podudzia z najlepszych elementów ile będzie ważyć? Wiem waga, wzrost mają znaczenie więc wzrost 162 cm waga 55 kg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 22:21 W ogóle was nie rozumiem. 1. Przecież ja wypowiadam własne opinie, na podstawie własnych doświadczeń - takich a nie innych, podaję dane a wybrać i tak każdy musi samodzielnie. 2. Nie wiem, dlaczego przypuszczacie, że siedzę na tyłku a moje protezy stoją pod ścianą przez 23 godziny na dobę. Znowu mamy się licytować, kto dłużej i bardziej intensywnie (bo to "trendy") chodzi dziennie????? No litości. Mogę się podzielić wyłącznie relacją jako osoba chodząca po 14-15 godzin na dobę i rzczywiście czynna, ale to nie znaczy, że WYŁĄCZNIE elementy Ossura to umożliwiają. Ja z nich zrezygnowałam ostatnio, bo mnie zwyczajnie nie było stać a ponieważ mam "dobre" kikuty - jak powiedział ostatnio protetyk - będę biegać nawet na drewnianych kołkach. Nie każdy ma tego farta i ok. A w silikonowych lejach problem nie tkwi w higienie (nie życzę sobie uwag tak osobistych od tak nieznajomego jak Ty), lecz - przynajmniej dla mnie - głównie w wadze i niepraktyczności. Ja, pomimo zdrowych kolan, nie mogłam np. w nich swobodnie klękać ani siedzieć pod pełnym kątem. Doskonale je sobie zastąpiłam silikonowymi pończochami i jestem bardzo zadowolona. Nadal twierdzę, że stopy, które wymieniasz, są bardzo dobre - ale jako sztuka dla sztuki. Co nie zmienia faktu, że jesli ktoś chce zainwestować i może, nic nie stoi na przeszkodzie. Omegaalfa - umów się na 2-3 wizyty w różnych pracowniach i bądź wymagającą klientką, niech porównają Ci różne zestawy dla Twoich potrzeb. Naprawdę, po 30 latach chodzenia, wiem, że mieć wiedzę trzeba z różnych źródeł, ale wyboru musisz dokonać samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 22:59 wiesz nie wazne naprawde ile sie chodzi ale co mozna naprawde w nich wykrzesac bo chodzic to karzdy potrafi od urodzenia a w protezach przede wszystkim to trzeba wierzyc w siebie. jesli chodzi o chigiene to nie wiem co cie tak dotknelo bo ja wcale cie nie znam tylko wypowiadam SWOJE zdanie i jak chcesz mi cos napisac to pisz po moim niku tak aby wszyscy wiedzieli do kogo piszesz. nadal nie napisalas nic na temat swoich protez wiec uwazam ze sie podszywasz poprostu pod osobe niepelnosprawna. a jesli cie nie stac to jest kilka fundacji ktore pomagaja osobom biedniejszym ktore wiedza czego chca. a jesli chodzi o leje silikonowe to nie bardzo wiem o czym piszesz bo dla mnie lej silikonowy tj to samo co ponczocha silikonowa. i wcale duzo nie wazy, kawalek gumy prosze cie... i nie rob Z sievbie jedynej ofiary na tym forum bo takich osob jest cala masa i nic z tego sobie nie robia a udzielaja informacji z tematu jak go znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 12.06.07, 23:01 przedtem nie pisalas ze cie nie stac tylko ze sa za ciezkie itd... :( Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: protezy firmy ossur 13.06.07, 21:29 Pozwolisz, że określę Ciebie jako nieeokrzesanego bufa. Przede wszystkim - były za ciężkie, po drugie drogie. Akurat miałam te pieniądze, bo jestem na tyle zaradna, że je pozyskałam, ale wolałam przeznaczyć na inne cele. Ale szkoda, że nie myślisz o ludziach, którzy tyle szczęścia nie mają. A poza tym - czy każdy musi chodzić na tym, co Ty uważasz za najlepsze???? Trochę pokory. Nie chciałbyś się pewnie zamienić ze swojej na moją niepełnosprawność - ale może powinienieś spróbować zanim powiesz cokolwiek. Jeśli nie wiesz, co to jest lej silikonowy wrzuć temat w google - człowiek ciągle się czegoś uczy. Ja zamiast lei mocowanych na śrubę a nakładanych bezpośrednio na kikut wybrałam zwykłe, modułowe protezy a stosuję zamiast pończoch frotte czy bawełnianych silikonowe otto-bocka i podobne żelowe. To, że Ty nie wiesz o takiej opcji nie znaczy, że ona nie istnieje. Wytłumaczyłam, na jakie przeszkody można napotkać, ale przecież i tak każdy musi wybrać samodzielnie. Nie wciskaj nikomu złudzeń, że kupi sobie taki lub inny element z katalogu i pobiegnie - bo w ogóle nie o to chodzi. Jeśli ja robię z siebie sierotę to gratuluję umięjętności czytania ze zrozumieniem i wyciągania wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 14.06.07, 00:13 ty sobie lepiej poczytaj na temat leja, bo moze byc na (pin) a nie na srube... sruba to wiesz gdzie... moze byc podcisnieniowy albo nie wiem jeszcze jaki. widze ze na prawde wkrecasz tu ludzi bo dzien caly zabralo ci uzupelnienie wiedzy aby odpisac na mojego posta hehe... nie mam zamiaru sie z toba na nic zamieniac. moje protezy tez sa modulowe tzn. ze skladaja sie z wielu elementow ktore mozna odpowiednio dobierac do siebie aby pasowaly do danej osoby. to ty pisalas ze omegaalfa nie spotka tu nikogo na takiej protezie wiec ty czytaj co zaczelas.... jesli masz tyle lat co piszesz to przykre jest to ze brak ci z twoim doswiadczeniem pozytywnego podejscia i entuzjazmu do zycia. checi bycia sprawniejszym, najlepiej to tak za te 1500 co nfz refunduje co nie. jak tak chcesz to sobie tak samej stosuj a nie odradzasz ludziom totalnych rozwiazan. mogla bys kiedys sprobowac. ossur daje mozliwosc sprawdzenia protez bez przymusu ich kupowania. to juz swiadczy o ich totalnej przewadze nad innymi rozwiazaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: protezy firmy ossur 14.06.07, 00:22 a jesli dobrakobieto nie moglas siedziec pod pelnym katem to trzeba bylo poprosic protetyka o skorygowanie leja protezowego do takiego zakresu co bys siadac mogla. i nic do tego nie ma silikonowy lej ktory ponoc nosilas... Odpowiedz Link Zgłoś
c-leg dobrakobieta i bartimo 14.06.07, 14:10 Mam wrazenie, ze kazde z Was chcialo jak najlepiej pomoc autorce watku, ale w penym momencie dyskusja wymknela sie spod kontroli. Kilka uwag do tego co pisaliscie. Nie, zebym uwzal sie za wyrocznie (zwlaszcza, ze jestem amputowany powyzej kolana), ale stopy te uzywam. Poniewaz mam okazje testowac rozne elementy protez roznych producentow jako probant (?), pozwole wtracic kilka uwag - moze pomoga to wszystko troche uporzadkowac? bartimo np. uwaza, ze protezy Össur sa najlepsze. Powiedzialbym ze nie ma lepszych, ale w poszczegolnych grupach docelowych inni (zwlaszcza O.B.) maja porownywalne.Piszac grupy docelowe mam namysli, ze sa przerozni uzytkownicy i nie dla kazdego kazda z protez bylaby rownie przydatna. Chociazby ze wzgledu na stopien mobilnosci i aktywnosci uzytkownika. Albo ze wzgledu na dlugosc kikuta - np. Re-Flex VSP jest niewatpliwie jedna z najlepszych stop uniwersalnych, ale nieprzydatna przy dlugich kikutach. Nawet jej krotsza wersja potrzebuje ok. 20 cm. Dla dlugich kikutow sa inne (rownie lekkie z wlokien weglowych) rozwiazania. Oboje piszecie, ze moduly Ö. sa drozsze od O.B. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w innych krajach porownywalne protezy Ö. i O.B. sa rownierz podobne cenowo. dobrakobieta ma racje, ze najlepsza proteza niewiele jest warta przy zle zrobionym leju. Ale bartimo ma z kolei racje, ze przy dobrym leju i duzej aktywnosci roznice tego co da sie wydusic z protezy, pomiedzy poszczegolnymi protezami (nawet tego samego producenta) sa ogromne. Dlatego nie moge sie zgodzic z dobrakobieta, ze zwykly sach moglby byc porownywalny z np. jakakolwiek Flex-stopa lub chocby nawet zwykla stopa Dynamik. Mam tez wrazenie, ze dyskutujac o silikonowych linerach mowicie o roznych rzeczach ? Trwalosc protezy to tez sprawa indywidualna. Oczywiscie dzisiejsze carbonowe sa prawie niezniszczalne (niezaleznie od producenta). Ale znam zarowno ludzi bardzo aktywnych, ktorym stopa wystarcza na lata, ale znam tez mlodego czlowieka (diabel wcielony), ktory kazda stope (niezaleznie O.B.czy Ö.) zalatwia w ciagu roku. Jeszcze sprawa mozliwosci wyprobowania stopy, kolana lub innych czesci przed ich ostatecznym zastosowaniem. To akurat bartimo, nie jest dowodem na przewage Össur. Ta mozliwosc jest powszechna u wszystkich producentow protez. I ostatnia uwaga - nie dotyczaca Waszej dyskusji, ale zwiazana z wieloma watkami. To skandal, ze Wy sami musicie starac sie o pieniadze na dobre oprotezowanie. W moich oczach to zwyczajna dyskryminacja niepelnosprawnych. System zrowotny powinien kazdemu z Was zapewnic optymalna pomoc. A jezeli brak na to pieniedzy, to powinno sie zrezygnowac z nic nie dajacych promocji hydraulikow poza Polska (to tylko przyklad). To byloby bardziej patriotyczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartimo1 Re: dobrakobieta i bartimo 14.06.07, 23:55 czesc cleg, dobrze ze wlaczyl sie ktos neutralny bo deko pofolgowalismy sobie :), nie wiem za bardzo o co chodzi z O.B.(ponirzej kolana ?) jesli chodzi o REFLEX VSP to go nikomu nie proponowalem ale tylko nadmienilem ze mam taki i ze innego nie chce, wiadomo ze trzeba dopasowac sobie gear do wlasnych potrzem i warunkow. chcialem powiedziec ze te z ossura a dawniej z FLEX FOOT sa po prostu niemilosiernie wspaniale w swojej prostocie zbudowania. to byl 1 aspekt ktory np. rozpatrywalem tuz przed moja amputacja, ze to ma byc proste w konstrukcji i z totalnego materialu. 6 lat temu nie mialem do wyboru wielu marek ale jakos sie udalo i ja jerstem z tych rozwiazan b zadowolony. omegaalfa pytala o doznania zwiazane z uzyciem stop OSSUR to ja jej odpowiedzialem. a co sobie dobierze to juz Jej sprawa. moj kikut mierzac od dolnej czesci rzepki ma 17 cm i nosze VSP o niskim profilu i nie mam najmniwejszych problemow z jego kontrola. na pewno nie jest to lekka stopa, omegaalfa polecalem lrzejszy model VARI FLEX, a jesli chodzi o rozwiazania innych firm to wydaja mi sie zbyt skomplikowane w budowie jak na protezy konczyn dolnych i za malo zaawansowane do swobodnego poruszania sie w odmiennych warunkach jak woda, plaza, gory, snieg,mroz,upal,piach,korz itd. nie dziwie sie wiec Jaskowi Meli ze na biegun zaopatrzony zostal wlasnie w stope z OSSURa. cala reszta by pewnie zamarzla w pol drogi :). innych rozwiazan o ktorych piszesz ze testowales nie znam, wiem ze jesrt nawet jakas Polska firma co produkuje takie stopy ale nic o niej nie slychac ani nie widac, moze podzielisz sie jakimis konkretami ze swojej stajni... ja sam mialem okazje testowac inne produkty np BLACHFORD na swoim organizmie ale sa one jak dla mienia zadelikatne, nie mialem okazji OTTOBOCK. Odpowiedz Link Zgłoś
c-leg Re: dobrakobieta i bartimo 16.06.07, 22:24 bartimo1 napisał: > nie wiem za bardzo o co chodzi z O.B. O.B. =Otto Bock ; Ö = Össur > moj kikut mierzac od dolnej czesci rzepki ma 17 cm i nosze VSP > o niskim profilu i nie mam najmniwejszych problemow z jego kontrola. U mnie tego rodzaju stopy (nawet te o nizszym profilu) nie wchodza w rachube. Podobnie jak adaptery obrotowe - nie dla mnie :-( Jestem amputowany tuz nad kolanem, nosze prywatnie c-leg i moge uzywac wylacznie stop o najnizszej wysokosci. Inaczej jest w czasie testow - majac kolano nie tak dlugie jak rheo-knee czy c-leg moge testowac rownierz wyzsze stopy, ale na co dzien to nie wchodzi w rachube, a w kiedy robie za testera wazne jest testowane kolano, a nie stopa. > omegaalfa polecalem lrzejszy model VARI FLEX, Bardzo podobne konstrukcje ma firma Medi. > a jesli chodzi o rozwiazania innych firm to wydaja mi sie zbyt skomplikowane >w budowie jak na protezy konczyn dolnych i za malo zaawansowane do swobodnego > poruszania sie w odmiennych warunkach Probowales kiedy Pathfinder firmy Ohio Willow Wood? > moze podzielisz sie jakimis konkretami ze swojej stajni... Jak pisalem, stopa jest dla mnie wazna, ale daleko jej do waznosci kolana. U mnie zawsze kontrola stopy bedzie bardzo posrednia. Dlatego tez niewiele moge wniesc do Waszej dyskusji poza tym, co juz napisalem. Bardziej chodzilo mi o kwalifikowanie stop niz o ich "osiagi". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
omegalfa Re: dobrakobieta i bartimo 16.06.07, 22:46 Dziękuję za podjęcie tematu. Widziałam już stopę Vari Flex na stronie internetowej ale nigdzie nie ma podanej ceny takiej stopy. Może ktoś mi powie ile kosztuje taka stopa? Odpowiedz Link Zgłoś
chipus Re: protezy firmy ossur 16.01.16, 20:51 Gdzie w PL mogę wykonać dobry lej uda typu MAS? Odpowiedz Link Zgłoś
chipus Re: protezy firmy ossur 16.01.16, 20:53 Gdzie w PL wykonam dobry lej uda typu MAS? Odpowiedz Link Zgłoś
akane44 Re: protezy firmy ossur 08.08.16, 12:19 Taki lej można wykonać w Otto Bock, tyle że tam nazywa się to lej Anatomica, bo nazwa MAS jest opatentowana. Tylko przed wykonaniem leja typu MAS warto wziąć pod uwagę nie tylko plusy, ale też minusy tego rozwiązania. Bo taki lej, jeśli dobrze wykonany, jest najlepiej dopasowany, ale jego wykonanie jest najtrudniejsze, najbardziej czasochłonne - a przez to najdroższe. A ponadto trzeba liczyć się z tym, że idealne dopasowanie leja MAS (czy Anatomica) może też być jego minusem, bo w przypadku jakichkolwiek zmian kształtu kikuta, może być potrzebne wykonanie go od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś