Dodaj do ulubionych

,,kula u nogi''

20.06.08, 20:48
Po której stronie powinno wspomagać się kulą?Po stronie zdrowej
kończyny czy chorej?
Obserwuj wątek
    • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 25.06.08, 13:03
      Po stronie zdrowej!.Jak bedziesz stosowal po stronie chorej to jeszcze bardziej
      bedziesz przeciazal chora noge niz ja odciazal.
      • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 25.06.08, 19:46
        odwrotnie
        • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 09:48
          mariolka19721 napisała:

> odwrotnie A oto dlaczego sie z toba nie zgadzam-"W przypadku zaburzen jednej
          konczyny dolnej pacjent trzyma kule i laski po stronie konczyny zdrowej. Podczas
          fazy wyachu zdrowej konczyny ciezar ciala przenosi sie na laske i odciaza chora
          konczyne. Odstepstem od tej zasady jest sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej
          jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa niestabilne.
          Wowczas laska czu lula dzialaja na innej zasadzie- nastepuje przyparcie konczyny
          do laski i w ten sposob unieruchomienie."
          cytat z Bogumil Przeździak "Zaopatrzenie ortopedyczne" a to zrodlo dla
          potwierdzenia
          www.rehabilitacja.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=127&view=next
          • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 10:34
            Nadal się nie zgadzam.
            Nie jest możliwe wtedy danie kroku.
            Mam paraliż lewych kończyn, czyli, biorę kulę w prawą, sprawną rękę,
            i co?
            Próbowałam. Nie można przenieść ciała.
            Właśnie brak kuli po chorej stronie powoduje brak równowagi.
            Teoria inaczej, a praktyka inaczej...
            • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:26
              Zacznijmy od tego iz autor tego postu nic nie pisze ze ma niesprawna konczyne
              gorna-TAK JAK TY.Wiec nie wprowadzaj goscia w bład bo to sa 2 rozne przypadki
              jak ktos ma tylko np chora noge np z powodu zwyrodnienia a jak jest niesprawna
              kkg i kkd po tej samej stronie z powodu paralizu tak jak w twoim przypadku.jak
              byc czytala dobrze ten post co wkleilam to jest tam napisane ze jest od tej
              reguly_kula po stronie zdrowej wyjatek oto on"Odstepstem od tej zasady jest
              sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej
              jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa
              niestabilne".Rozumiem ze mozezs chciala dobrze doradzic tylko ze w tym problem
              ze autor tego posta jest w calkiem innej sytuacji on ma tylko dysfunkcje kkd
              jednej natomist konczyny gorne ma sprawne(nic nie pisze o niesprawnosci kkg)-tak
              ja z tego wnioskuje.a idziesz tak o 1kuli-np chora noga lewa to kula w prawej
              rece i jako pierwsze idzie krok :prawa kula i lewa chora noga a jako 2 zdrowa noga.
              • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:30
                Zacznijmy od tego iz autor tego postu nic nie pisze ze ma niesprawna konczyne
                gorna-TAK JAK TY.Wiec nie wprowadzaj goscia w bład bo to sa 2 rozne przypadki
                jak ktos ma tylko np chora noge np z powodu zwyrodnienia a jak jest niesprawna
                kkg i kkd po tej samej stronie z powodu paralizu tak jak w twoim przypadku.jak
                byc czytala dobrze ten post co wkleilam to jest tam napisane ze jest od tej
                reguly_kula po stronie zdrowej wyjatek oto on"Odstepstem od tej zasady jest
                sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej
                jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa
                niestabilne".Rozumiem ze mozezs chciala dobrze doradzic tylko ze w tym problem
                ze autor tego posta jest w calkiem innej sytuacji on ma tylko dysfunkcje kkd
                jednej natomist konczyny gorne ma sprawne(nic nie pisze o niesprawnosci kkg)-tak
                ja z tego wnioskuje.a idziesz tak o 1kuli-np chora noga lewa to kula w prawej
                rece i jako pierwsze idzie krok :prawa kula i lewa chora noga a jako 2 zdrowa
                noga.a pozatym dziwi mnie twojn przypadek wnioskuje z tego ze masz paraliz
                lewostronny tj lewej kkd i kkg to podobny przypadek do udarowcow gdzy jest
                porazenie polowicze t np lewa strona niedowladna to wtedy pacjent nosi laske po
                stronie zdrowej reki i idzie(idzie tak prawa reka laska i lewa niedowladna noga
                jako pierwszy krok a potem dolacza noga zdrowa.
              • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:51
                musiałabym zobaczyć to praktycznie
                mam bujną wyobraźnię, ale nie w tym przypadku
                na prawdę nie wychodzi bez całkowitego użycia lewej nogi
                musiałabym jakby podskoczyć na prawej by zrobić kroka a nie mogę
                • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:58
                  Sprobój "rownoczesnie" zrobic krok do przodu kula po stronie prawej(ZDROWA) i
                  nogą chora lewą(rownoczesnie) a potem dolacz noge zdrowa.Dziwne jest to ze
                  udsarowic z calkowitym niedowladem lewej strony da to zrobic i isc w ten
                  sposob-sprobuj to sobie wyobraic
                  • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 13:17
                    próbóję, próbóję, qurczę nie wychodzi
                    oczywiście nie robiłam tego dziś
                    musi być przy tym jeszcze ktoś
                    a tak odbiegając od tematu
                    może "przyjdziesz" na moje forum?
                    maclisc.phorum.pl/Zapraszam!
                    :)
                    • hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 13:43
                      Mysle ze spokojnie dasz rade sama-"musi być przy tym jeszcze ktoś".ten link do
                      twojego forum sie otwierza ale pisze not found-i to wszystko wcale nie wyswielta
                      sie forum
                      • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 14:12
                        a ten?

maclisc.phorum.pl/
                        • mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 14:14
                          nie dałam tam spacji, dlatego
                          • tom324 Re: ,,kula u nogi'' 16.09.17, 01:22
                            Jedna kula po stronie przeciwnej do "niesprawnej" nogi pozwoli na wygodne odciążenie tej nogi, jednak nie pozwala całkowicie (lub w bardzo dużym stopniu) odciążyć kończyny. Co prawda w takich przypadkach należy używać dwóch kul, ale jak musimy mieć jedną rękę wolną, to tylko kula po stronie niesprawnej nogi pozwoli ją odciążyć całkowicie. Wymaga to oczywiście siły i nie można tak poruszać się w sposób ciągły, ale w pewnych sytuacjach jest to rozwiązanie.
                            • minniemouse Re: ,,kula u nogi'' 17.09.17, 22:21
                              po przeciwnej stronie od chorej poniewaz opieramy sie na kuli/ lasce gdy stawiamy chora noge:

wtedy odciazamy nieco te chora.

M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka