irga7 20.06.08, 20:48 Po której stronie powinno wspomagać się kulą?Po stronie zdrowej kończyny czy chorej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 25.06.08, 13:03 Po stronie zdrowej!.Jak bedziesz stosowal po stronie chorej to jeszcze bardziej bedziesz przeciazal chora noge niz ja odciazal. Odpowiedz Link Zgłoś
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 09:48 mariolka19721 napisała: > odwrotnie A oto dlaczego sie z toba nie zgadzam-"W przypadku zaburzen jednej konczyny dolnej pacjent trzyma kule i laski po stronie konczyny zdrowej. Podczas fazy wyachu zdrowej konczyny ciezar ciala przenosi sie na laske i odciaza chora konczyne. Odstepstem od tej zasady jest sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa niestabilne. Wowczas laska czu lula dzialaja na innej zasadzie- nastepuje przyparcie konczyny do laski i w ten sposob unieruchomienie." cytat z Bogumil Przeździak "Zaopatrzenie ortopedyczne" a to zrodlo dla potwierdzenia www.rehabilitacja.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=127&view=next Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 10:34 Nadal się nie zgadzam. Nie jest możliwe wtedy danie kroku. Mam paraliż lewych kończyn, czyli, biorę kulę w prawą, sprawną rękę, i co? Próbowałam. Nie można przenieść ciała. Właśnie brak kuli po chorej stronie powoduje brak równowagi. Teoria inaczej, a praktyka inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:26 Zacznijmy od tego iz autor tego postu nic nie pisze ze ma niesprawna konczyne gorna-TAK JAK TY.Wiec nie wprowadzaj goscia w bład bo to sa 2 rozne przypadki jak ktos ma tylko np chora noge np z powodu zwyrodnienia a jak jest niesprawna kkg i kkd po tej samej stronie z powodu paralizu tak jak w twoim przypadku.jak byc czytala dobrze ten post co wkleilam to jest tam napisane ze jest od tej reguly_kula po stronie zdrowej wyjatek oto on"Odstepstem od tej zasady jest sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa niestabilne".Rozumiem ze mozezs chciala dobrze doradzic tylko ze w tym problem ze autor tego posta jest w calkiem innej sytuacji on ma tylko dysfunkcje kkd jednej natomist konczyny gorne ma sprawne(nic nie pisze o niesprawnosci kkg)-tak ja z tego wnioskuje.a idziesz tak o 1kuli-np chora noga lewa to kula w prawej rece i jako pierwsze idzie krok :prawa kula i lewa chora noga a jako 2 zdrowa noga. Odpowiedz Link Zgłoś
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:30 Zacznijmy od tego iz autor tego postu nic nie pisze ze ma niesprawna konczyne gorna-TAK JAK TY.Wiec nie wprowadzaj goscia w bład bo to sa 2 rozne przypadki jak ktos ma tylko np chora noge np z powodu zwyrodnienia a jak jest niesprawna kkg i kkd po tej samej stronie z powodu paralizu tak jak w twoim przypadku.jak byc czytala dobrze ten post co wkleilam to jest tam napisane ze jest od tej reguly_kula po stronie zdrowej wyjatek oto on"Odstepstem od tej zasady jest sytuacja, gdy reka po stronie zdrowej jest niesprawna albo jezeli w choren konczynie kolano i biodro sa niestabilne".Rozumiem ze mozezs chciala dobrze doradzic tylko ze w tym problem ze autor tego posta jest w calkiem innej sytuacji on ma tylko dysfunkcje kkd jednej natomist konczyny gorne ma sprawne(nic nie pisze o niesprawnosci kkg)-tak ja z tego wnioskuje.a idziesz tak o 1kuli-np chora noga lewa to kula w prawej rece i jako pierwsze idzie krok :prawa kula i lewa chora noga a jako 2 zdrowa noga.a pozatym dziwi mnie twojn przypadek wnioskuje z tego ze masz paraliz lewostronny tj lewej kkd i kkg to podobny przypadek do udarowcow gdzy jest porazenie polowicze t np lewa strona niedowladna to wtedy pacjent nosi laske po stronie zdrowej reki i idzie(idzie tak prawa reka laska i lewa niedowladna noga jako pierwszy krok a potem dolacza noga zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:51 musiałabym zobaczyć to praktycznie mam bujną wyobraźnię, ale nie w tym przypadku na prawdę nie wychodzi bez całkowitego użycia lewej nogi musiałabym jakby podskoczyć na prawej by zrobić kroka a nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 12:58 Sprobój "rownoczesnie" zrobic krok do przodu kula po stronie prawej(ZDROWA) i nogą chora lewą(rownoczesnie) a potem dolacz noge zdrowa.Dziwne jest to ze udsarowic z calkowitym niedowladem lewej strony da to zrobic i isc w ten sposob-sprobuj to sobie wyobraic Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka19721 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 13:17 próbóję, próbóję, qurczę nie wychodzi oczywiście nie robiłam tego dziś musi być przy tym jeszcze ktoś a tak odbiegając od tematu może "przyjdziesz" na moje forum? maclisc.phorum.pl/Zapraszam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
hela83 Re: ,,kula u nogi'' 26.06.08, 13:43 Mysle ze spokojnie dasz rade sama-"musi być przy tym jeszcze ktoś".ten link do twojego forum sie otwierza ale pisze not found-i to wszystko wcale nie wyswielta sie forum Odpowiedz Link Zgłoś
tom324 Re: ,,kula u nogi'' 16.09.17, 01:22 Jedna kula po stronie przeciwnej do "niesprawnej" nogi pozwoli na wygodne odciążenie tej nogi, jednak nie pozwala całkowicie (lub w bardzo dużym stopniu) odciążyć kończyny. Co prawda w takich przypadkach należy używać dwóch kul, ale jak musimy mieć jedną rękę wolną, to tylko kula po stronie niesprawnej nogi pozwoli ją odciążyć całkowicie. Wymaga to oczywiście siły i nie można tak poruszać się w sposób ciągły, ale w pewnych sytuacjach jest to rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: ,,kula u nogi'' 17.09.17, 22:21 po przeciwnej stronie od chorej poniewaz opieramy sie na kuli/ lasce gdy stawiamy chora noge: How to walk with a quadstick or walking stick wtedy odciazamy nieco te chora. M. Odpowiedz Link Zgłoś