andsiar 16.08.08, 16:15 czy po udarze mozgu mozna prowadzić samochod ??? prosze o informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: udar mozgu a prawo jazdy 18.08.08, 11:49 O tym czy osoba jest zdolna do prowadzenia pojazdu, decyduje lekarz, który ma uprawnienia do badania kierowców. Lekarz musi wydać zaświadczenie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdu. Zgodnie z Art. 90. ust.1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym, prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli: 1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek; 2) uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane; 3) odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie; 4) zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.g1 Re: udar mozgu a prawo jazdy 18.08.08, 12:54 Sama jestem po udarze mózgu i mimo że mam prawo jazdy sprzed choroby to nie jeżdżę. Chorą nogę szybko łapie spastyka chociaż przy chodzeniu nie mam takich problemów. Mimo, że bardzo lubiłam jeździć wolę teraz nie narażać ani siebie ani innych. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_3miasto1 Re: udar mozgu a prawo jazdy 19.08.08, 14:03 Zależy jak masywny był ów udar i czy nastąpiło po nim trwałe upośledzenie organizmu.To może określić tylko lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś