Dodaj do ulubionych

dostep do imprez kulturalnych

02.03.09, 00:52
Zacznę od tego, ze do tej pory jakoś omijał mnie problem niepełnosprawności (pewnie przez to ze jestem osoba sprawna, albo ze nie wiedziałam jak reagować na pewne sytuacje :oops: ) az do teraz, kiedy na uniwersytecie jedna z moich prac zaliczeniowych polega na zidentyfikowaniu problemu innych ludzi w związku z imprezami kulturalnymi, sportowymi…

Pewnego dnia kiedy wysiadałam z pociągu, ruszyła mnie jedna rzecz. Stwierdziłam ze gdybym była w tym pociągu osoba poruszającą się na wózku, nie byłabym w stanie z niego wysiąść. Była na tej stacji przepaść jakichś 40cm pomiędzy peronem a pociągiem. Dodam jeszcze tyle ze sytuacja miała miejsce w Londynie (tutaj obecnie się ucze), mieście, które naprawdę zlikwidowało bardzo wiele barier dla osób w jakiś sposób ograniczonych ruchowo.

Od tego momentu zaczęłam się zastanawiać co w takim przypadku dzieje się jeśli ktoś by chciał pójść na koncert, do muzeum albo wypić piwo w barze :pije: . No i musze przyznać ze Londyn jest już całkiem nieźle do tego przystosowany w porównaniu do naszego kraju.

Ponieważ studiuje tutaj zarządzanie organizacja wszelkiego rodzaju imprez, przyszedł mi na myśl pomysł napisania projektu właśnie na podstawie naszego kraju i jego dostępności (a właściwie dostępności obiektów kulturalnych-muzea, teatry, sale koncertowe, kina…) dla osób niepełnosprawnych.

Z tego co zauważyłam, nie wygląda to za ciekawie. Dlatego mam nadzieje ze uda mi się na tym forum poznać więcej problemów z jakimi borykają się osoby niepełnosprawne w stosunku do organizowania sobie czasu wolnego i w przyszłości zorganizować kilka dobrych imprez dla nich albo z ich udziałem.
Dlatego jezeli ktos mialby ochote podzielic sie problemami z jakimi sie spotkal na koncercie, w teatrze albo innym miejscu zwiazanym z rozrywka, jestem chetna do dialogu.

Licze na owocna współprace no i życzę wszystkim optymizmu, oby również w Polsce można było godnie żyć i rozwijać się, bez kłód ciągle rzucanych pod nogi.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Agnieszka Wojciechowska
Obserwuj wątek
    • nerri Wystarczy napisać jeden post! n/t 02.03.09, 01:46

• agnieszka6111 Re: Wystarczy napisać jeden post! n/t 03.03.09, 00:30
        Bardzo przepraszam ale pisalam tez na innych forach i pewnie prze to ta pomylka. Dziekuje jednak za odpowiedz na poprzednim i zycze milego wieczorku:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka