Dodaj do ulubionych

Sztuka bez barier

05.12.03, 15:36
W Muzeum Narodowym otwarto wystawę artystów malujących ustami i nogami.
Wystawia Tomihiro Hoshino - po raz pierwszy w Europie i inni polscy
i "światowi" artyści malujący w niekonwencjonaly sposób. Oprócz sposobu
trzymania pędzla ta twórczość niczym się nie różni - w sensie technik
plastycznych i jakości wykonania - od sztuki pełnosprawnych artystów.
Ja osobiście zanalazłam na niej kilka prac godnych uwagi zwłaszcza Ireneusza
Betlewicza, b. podobał mi się pejzarz zimowy Wells'a , Jabłoń Piotra
Pawłowskiego. Mam niedosyt bo wystawa jest niewielka!
Chciałabym poznać opinie innych na temat twórczości ludzi niepełnosprawnych
wystawy.
Obserwuj wątek
    • ka2 Re: Sztuka bez barier 10.12.03, 09:54
      polecam stronę
      www.amun.com.pl
      od lat kupuję od nich kartki świąteczne i kalendarze

• j_karolak Re: Sztuka bez barier 10.12.03, 15:17
      Skoro niczym się nie różni, to po co robić tej sztuce wystawę-getto?

To upadlające dla tych artystów, że ich dzieła sa postrzegane przez pryzmat ich
      niepełnosprawności.
      • eela Re: Sztuka bez barier 10.12.03, 19:26
        Nie sztuka malować, jak się ma dwie ręce. Wystawa będzie zakończona aukcją.
        Artyści utrzymuja się częściowo z malarstwa. Wystawa jest jakby promocją ich
        prac. Chyba niewiele zrozumiałes, jeśli twierdzisz, że to dla nich upadlające.
        Myslisz, że obrazy sa na wystawie bez wiedzy i zgody malarzy?
        • j_karolak Eelu, zaszokowalaś mnie swą bezmyślnością! 11.12.03, 09:05
          eela napisała:

> Nie sztuka malować, jak się ma dwie ręce. Wystawa będzie zakończona aukcją.
          > Artyści utrzymuja się częściowo z malarstwa. Wystawa jest jakby promocją ich
          > prac. Chyba niewiele zrozumiałes, jeśli twierdzisz, że to dla nich
          upadlające.
          >
          > Myslisz, że obrazy sa na wystawie bez wiedzy i zgody malarzy?

Czy Ty na pewno przeczytałaś mój post? Czy po prostu zaatakowałaś, bo źle
          przeczytałaś i uznałaś, że jestem przeciwko?

Odniosłem się w moim poście do stwierdzenia, że sztuka ludzi niepełnosprawnych
          jest równa tej, co ludzi bez upośledzeń. Zgadzam się z tą tezą i dlatego
          uważam, że upadlający jest fakt, że robi się wystawę pod hasłem "Sztuka
          niepełnosprawnych" tak, jakby była to sztuka mniej warta, ale pokażemy ją, żeby
          było widać, że takie kulasy, a coś tam potrafią naskrobać.

Najgorsze jest to, że Ty chcąc dobrze, jesteś wyrazicielką tej samej
          opinii. "Nie sztuka malować, jak się ma dwie ręce." Czy Ty masz zielone pojęcie
          na czym sztuka polega? Sztuka nie jest konkursem manualnych zdolności!!!
          Pomyliły Ci się pojęcia. Nie chodzi o to, by jak najdokładniej namalować
          rzeczywistość. Chodzi o uczucia! I dlatego właśnie artysta jest artystą
          niezależnie od tego, czy ma dwie, czy jedną, czy w ogóle nie ma rąk!

"Myslisz, że obrazy sa na wystawie bez wiedzy i zgody malarzy?" To zdanie jest
          już kompletnie pozbawione sensu. Oczywiście, że artyści niepełnosprawni z
          chęcią zgłosili swe prace na wystawę, ale przecież gdyby ich zapytać, czy
          woleliby zwyczajną wystawę, czy taką, której celem jest "ulaskawianie"
          niepelnosprawności w oczach społeczeństwa, wybraliby od razu tę pierwszą.
          Upadlający jest fakt, że na wystawę przyjdą tacy ludzie jak Ty, ktorzy patrząc
          na prace będą mlaskali: "No, no, patrzcie, kulas a rysuje jak normalny!".
          • eela Re: Eelu, zaszokowalaś mnie swą bezmyślnością! 11.12.03, 10:04
            j_karolak napisał:

> Odniosłem się w moim poście do stwierdzenia, że sztuka ludzi
            niepełnosprawnych jest równa tej, co ludzi bez upośledzeń. Zgadzam się z tą
            tezą i dlatego uważam, że upadlający jest fakt, że robi się wystawę pod
            hasłem "Sztuka niepełnosprawnych" tak, jakby była to sztuka mniej warta, ale
            pokażemy ją, żeby było widać, że takie kulasy, a coś tam potrafią naskrobać.

Na pewno nie było celem pokazywanie tej sztuki jako mniej wartej. Wręcz
            przeciwnie, chodziło raczej o podkreślenie artyzmu mimo kalectwa. Takie jest
            moje zdanie. Zresztą polscy malarze są stowarzyszeni w Amun i nie uważają tego
            za upadlające. W tłoku różnych obrazów malarzy pełnosprawnych ich twórczośc
            mogłaby zostać niezauważona i to nie z powodu gorszego poziomu, ale z powodu
            natłoku wrażen.

> Sztuka nie jest konkursem manualnych zdolności!!!
            > Pomyliły Ci się pojęcia. Nie chodzi o to, by jak najdokładniej namalować
            > rzeczywistość. Chodzi o uczucia! I dlatego właśnie artysta jest artystą
            > niezależnie od tego, czy ma dwie, czy jedną, czy w ogóle nie ma rąk!

Masz rację, ale ja nie o tym. Wyzej napisałam.

>Upadlający jest fakt, że na wystawę przyjdą tacy ludzie jak Ty, ktorzy patrząc
            > na prace będą mlaskali: "No, no, patrzcie, kulas a rysuje jak normalny!".

Upadlająca jest Twoja głupota.

• eela Re: Eelu, zaszokowalaś mnie swą bezmyślnością! 11.12.03, 10:10
              Jeszcze dodac chciałam, że artyzm to jedno, a możliwosci fizyczne to drugie.
              Stąd tytuł wystawy taki a nie inny. Patrzymy na to z róznych punktów widzenia.
            • j_karolak Re: Eelu, zaszokowalaś mnie swą bezmyślnością! 11.12.03, 15:20
              eela napisała:

> Upadlająca jest Twoja głupota.
              >
              >

Zniżyłaś się do mojego poziomu. Brawo!
          • bluela Re: Eelu, zaszokowalaś mnie swą bezmyślnością! 11.12.03, 22:28
            Odniosłem się w moim poście do stwierdzenia, że sztuka ludzi niepełnosprawnych
            jest równa tej, co ludzi bez upośledzeń. Zgadzam się z tą tezą i dlatego
            uważam, że upadlający jest fakt, że robi się wystawę pod hasłem "Sztuka
            niepełnosprawnych" tak, jakby była to sztuka mniej warta, ale pokażemy ją, żeby
            było widać, że takie kulasy, a coś tam potrafią naskrobać.

>>> No właśnie! Po co osobne wystawy? Kolejnym problemem jest moim zdaniem to,
            że "zwykły" "zdrowy" artysta nie ma szans na wystawę w Muzeum Narodowym! Po
            prostu żyjących się w takich przybytkach nie wystawia. Czemu robić wyjątek dla
            niepełnosprawnych? Czy nie mogą mieć wystaw w Zachęcie? No i oczywiście - po co
            osobno???
      • netinho Re: Sztuka bez barier 12.12.03, 14:35
        Absulutnie sie z toba zgadzam. Nie mozna sztuke niepelnosprawnych uwazacac za
        fascynujaca tylko z powodu niepelnosprawnosci jej tworcow. Uwazam ze skoro sa
        tak dobrzy jak o nich sie mowi. To dlaczego za kazdym obrazem, widac
        wozek ,uposledzenie, czy inne schorzenia. Dlaczego nie sa tak slawni jak
        Piccasso Matejko i inni. Kazdy kto chodzi na te wystawy chce zobaczyc jak
        maluja Oni, a dopiero w drugiej kolejnosci prawdziwa sztuke.
        Tylko na normalnej wystawie mozna dowiesc prawdziwej wartosci dziela Wieze ze
        ten kto organizuje takie wystawy "tylko dla niepelnosprawnych" robi to z
        litosci. A naukowo rzecz ujmujac w celu aktywizacji osob niepelnosprawnych.
    • eela Re: Sztuka bez barier 10.12.03, 19:21
      Byłam w Muzeum Narodowym na wystawie malarstwa artystów niepełnosprawnych.
      Maluja głównie ustami i nogami. Powaliło mnie. Niektóre obrazy są piękne. Jest
      wszystko, krajobrazy, kwiaty, konie. Część jest malowana olejem, cześć akrylem.
      Jedna sala jest poświecona akwareli. Oprócz polskich malarzy są i cudzoziemcy,
      nawet z Konga. Własnie, Kongijczyk namalował najpiękniejszy wg mnie obraz matki
      Murzynki karmiącej dziecko.
      Jest wystawa autorska malarza japonskiego, Tomihiro Huskino, malującego ustami.
      Po wypadku i złamaniu kregosłupa szyjnego jest sparalizowany od szyi w dół.
      Maluje piękne kwiaty akwarelami i każdy kwiat opisuje wierszem na obrazie. To
      jest coś niesamowitego. Jakiej trzeba wrażliwosci, żeby tyle zobaczyć i
      skojarzyć ze zwykłym kwiatem. Kilka wierszy przepisałam, sa przetłumaczone.
      Każdy jak przypowieśc o życiu.

Bambus
      Złamał sie bambus
      Upadł
      choć się opierał i bronił
      Bambusie!
      Ale ja widziałem
      jak padając
      strzepnałes snieg
      z barków
      cierpiących z toba
      towarzyszy.
      Zobacz jask wielu
      twych braci
      powstało po twoim upadku.

Storczyki
      Gdy kwitniecie
      w gronie
      tyle w was radości
      lecz każdy z osobna
      ma smutek na twarzy
      wy też?
      jesteście jak ludzie.

bluszczyk
      to nic złego przystanąć
      Nic złego obejrzec sie wstecz
      jesli dostrzegłes tam
      cos pięknego
      Nic w tym złego
      By przysiąść
      i się zapatrzyć.

Korona cierniowa
      Kwiaty i ciernie
      Z tych samych miejsc wyrastają
      w końcu
      kwiaty przekwitną
      pozostana tylko ciernie
      zupełnie jak w moim sercu
      głęboko w piersi
      kłujące do bólu

chryzantema
      Wydaje mi sie, ze...
      nie ogrom radosci
      lecz smutku
      przybliża nas do szczęścia
      nie kumulacja siły
      lecz słabości
      przybliża nas do prawdy
      nie przypływ szczęścia
      lecz nieszczęścia
      przybliza nas do miłości.

Droga w śniegu
      Cóż w tym złego
      ze sie wlecze?
      Ten
      kto chodzi powoli
      jakby stąpał
      po puszystym sniegu
      zostawia piękniejsze ślady stóp.
    • bluela Najciekawsze dyskusje? 18.12.03, 12:26
      Pytanie do Admina: Po co utrzymywać w dziale "Najciekawsze dyskusje" podforum,
      na którym nikt się nie wpisał od 12 grudnia?

serdeczne pozdrowienia
      • j_karolak Re: Najciekawsze dyskusje? 18.12.03, 15:33
        właśnie!
        • bluela Re: Najciekawsze dyskusje? 20.12.03, 08:39
          Kolego Karolak może rozpoczniemy jakąś własną "edycję liczenia". Ile dni może
          wisieć na tak ważnym miejscu forum, na którym panuje cisza ;-)

Niezłe, niezłe.

Zaczyna mnie to bawić :-)
          • j_karolak Re: Najciekawsze dyskusje? 22.12.03, 09:29
            Wlaśnie.
          • bluela Re: Najciekawsze dyskusje? 22.12.03, 20:58
            Dziś jest 22 grudnia. Minęło więc 10 dni od czasu gdy ukazał się ostatni post na
            temat związany z tym działem forum :-)
            • j_karolak Re: Najciekawsze dyskusje? 23.12.03, 08:32
              bluela napisała, a karolak poprawił:

Dziś jest 23 grudnia. Minęło więc 11 dni od czasu gdy ukazał się ostatni post na
              temat związany z tym działem forum :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka