Dodaj do ulubionych

zanik mięśni

20.06.09, 17:48
szukam informacji o zaniku mięśni
Obserwuj wątek
    • kasiarocka Re: zanik mięśni 21.06.09, 14:47
      popatrz tutaj

www.idn.org.pl/tzchm/ Polskie Towarzystwo Chorób Nerwowo-Mięśniowych

www.miesnie.szczecin.pl/ Fundacja Pomocy Chorym na Zanik Mięśni w Szczecinie
    • ania1516818 Re: zanik mięśni 18.06.13, 02:07
      mark.3 napisał:

> szukam informacji o zaniku mięśni - Moja mama opowiadała, że dawno temu jej sąsiadka wyleczyła swoje dziecko z zaniku mięśni stosując kąpiele w końskim łajnie. Ponoć zbierała to, moczyła w wodzie, podgrzewała i do takiego wywaru wkładała dziecko. Ponoć już po 2- 3 tygodniach stosowania tego była widoczna poprawa. Robiła to ponoć codziennie. Nie mogę do tego ustosunkować się, ale postanowiłam ,że znajdę jakieś forum dla osób z zanikiem mięsni i opiszę to. Pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i bardzo jest mi bliskie cierpienie rodzin poszukujących ratunku dla chorych dzieci.
      • lianka.pl Re: zanik mięśni 16.01.14, 21:50
        ania1516818 napisał(a):

> mark.3 napisał:
        >
        > > szukam informacji o zaniku mięśni - Moja mama opowiadała, że dawno temu
        > jej sąsiadka wyleczyła swoje dziecko z zaniku mięśni stosując kąpiele w końskim
        > łajnie. Ponoć zbierała to, moczyła w wodzie, podgrzewała i do takiego wywaru w
        > kładała dziecko. Ponoć już po 2- 3 tygodniach stosowania tego była widoczna pop
        > rawa. Robiła to ponoć codziennie. Nie mogę do tego ustosunkować się, ale posta
        > nowiłam ,że znajdę jakieś forum dla osób z zanikiem mięsni i opiszę to. Pracuję
        > z dziećmi niepełnosprawnymi i bardzo jest mi bliskie cierpienie rodzin poszuku
        > jących ratunku dla chorych dzieci.

Różnorodnych schorzeń zawierających słowa "zanik mięśni" w nazwie jest co najmniej kilkadziesiąt. Bez sprecyzowania, o jaki zanik mięśni chodzi, trudno będzie cokolwiek doradzić. Są zaniki mięśni pochodzenia genetycznego (z.m. pochodzenia rdzeniowego, dystrofie mięśniowe itp.), są wywołane czynnikiem wirusowym (np. wirusem polio), zanik mięśni może też wziąć się z nieużywania (paraliżu spowodowanego unieruchomieniem, powikłaniami pooperacyjnymi itd.).

Zgaduję, że pewnie chodziło Ci o tzw. rdzeniowy zanik mięśni. Jeśli tak, to tak jak już ktoś wspomniał, trochę informacji znajdziesz na www.fsma.pl i www.ptchnm.org.pl.
      • lianka.pl Re: zanik mięśni 16.01.14, 21:56
        ania1516818 napisał(a):

> mark.3 napisał:
        >
        > > szukam informacji o zaniku mięśni - Moja mama opowiadała, że dawno temu
        > jej sąsiadka wyleczyła swoje dziecko z zaniku mięśni stosując kąpiele w końskim
        > łajnie. Ponoć zbierała to, moczyła w wodzie, podgrzewała i do takiego wywaru w
        > kładała dziecko. Ponoć już po 2- 3 tygodniach stosowania tego była widoczna pop
        > rawa. Robiła to ponoć codziennie. Nie mogę do tego ustosunkować się, ale posta
        > nowiłam ,że znajdę jakieś forum dla osób z zanikiem mięsni i opiszę to. Pracuję
        > z dziećmi niepełnosprawnymi i bardzo jest mi bliskie cierpienie rodzin poszuku
        > jących ratunku dla chorych dzieci.

Różnorodnych schorzeń zawierających słowa "zanik mięśni" w nazwie jest co najmniej kilkadziesiąt. Bez sprecyzowania, o jaki zanik mięśni chodzi, trudno będzie cokolwiek doradzić. Są zaniki mięśni pochodzenia genetycznego (z.m. pochodzenia rdzeniowego, dystrofie mięśniowe itp.), są wywołane czynnikiem wirusowym (np. wirusem polio), zanik mięśni może też wziąć się z nieużywania (paraliżu spowodowanego unieruchomieniem, powikłaniami pooperacyjnymi itd.).

A więc co do opowieści o leczeniu końskim łajnem, to jest to porada w stylu "ktoś gdzieś kiedyś", gdzie nikt nie wie, na co to dziecko było tak naprawdę chore.

Jeśli chodzi Ci o tzw. rdzeniowy zanik mięśni, czyli nieuleczalną chorobę pochodzenia genetycznego, to tak jak już ktoś wspomniał, trochę informacji znajdziesz na www.fsma.pl i www.ptchnm.org.pl.
    • 8dk Re: zanik mięśni 18.06.13, 13:10
      i tu możesz coś znaleźć:
      smakzycia.org/
      www.fsma.pl/
      oraz warto się zapisać do Polskiego Rejestru Pacjentów z Chorobami Nerwowo-Mięśniowymi jeśli jesteś chory na zanik mięśni neurologia1.wum.edu.pl/node/115

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka