lisia312 11.12.09, 21:39 moja mama ma 71 lat i nie wiem co jej kupić pod choinkę. Może macie pomysły? Co dajecie swoim mamom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nana_c Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:01 Moja mama pare lat mlodsza, ale z problemem sercowym- zakupilam jej wysokojakosciowy cisnieniomierz. Odpowiedz Link
lisia312 Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:03 niestety siostra mnie ubiegła i kupiła Mama ma cukrzycę i kilka innych schorzeń, więc nie bardzo mogę jej kupić jakieś Biovitale i inn. Odpowiedz Link
attta Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:16 A ja od kilku lat robię rodzicom paczkę "żywnościową". Kupuje dobre herbatki, ciasteczka, czekoladki z górnej półki, naleweczkę dla mamy, koniak dla taty itp.Takie rzeczy spożywcze których sami sobie nie kupią. Sprawdza się. Odpowiedz Link
alex_k Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:26 Moja trochę młodsza, ale kupiłam jej miękki, ciepły i bardzo elegancki szal. Jeśli masz gdzieś blisko New Yorker, to tam jest spory wybór naprawdę ładnych, szerokich szali. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:48 Może takie fajne kapciochy, które podgrzewa się w mikrofali/piekarniku i które grzeją potem stopy? Kupiliśmy takie w This&That, ale na pewno gdzie indziej też można znaleźć. Odpowiedz Link
gosia2122 Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:43 Wczoraj miałam założyć taki sam watek Przed chwila kupiłam mamie na all elegancka narzutę na łózko z 2 poduszkami Tez nie wiedziałam co kupić...zawsze mówi ze "wszystko" już ma... Odpowiedz Link
gosia2122 Re: prezent dla mamy 11.12.09, 22:46 inne propozycje:torebka,portfel,kosmetyki,perfumy,fotoksiazka,dobra książka,mop parowy Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: prezent dla mamy 12.12.09, 13:04 Ja mam babcie w wieku Twojej mamy W tym roku kupilam jej album do zdjec wklejanych i zrobie z nia porzadek w zdjeciach z jej mlodosci (i starszych), przy okazji mam zamiar poznac troche historii rodzinnych i moze zaczac robic wstepne opracwanie do drzewa genealogicznego, bo doszlam do wniosku ,ze nie znam zupelnie wlasnej rodziny i jak mi babcia ze strony mamy i ojciec umra, to juz sie nigdy niczego nie dowiem Odpowiedz Link
dolmadakia Re: prezent dla mamy 12.12.09, 17:05 Moja trochę starsza.W tym roku zażyczyła sobie elegancką bluzkę i wodę kolońską. Odpowiedz Link
mancipi Re: prezent dla mamy 12.12.09, 18:35 a ja dla babci, a właściwie dziadków w wieku twojej mamy po raz 3 robię specjaly kalendarz ze zdjęciami naszej rodziny z ostatniego roku. Odpowiedz Link
aeromonas Re: prezent dla mamy 13.12.09, 22:03 To zależy, co mama lubi i jaki tryb życia prowadzi. Moja mama ma 76 lat i kupuje się jej książki, drogie perfumy, kijki teleskopowe, plecaczek lub stuptuty (lubi wyjechać ze mną zimą w Beskidy i wtedy wędrujemy kilometrami), ładną kolorową bieliznę pościelową, kremy lub inne kosmetyki, ciepłe skarpety do turystycznych butów, fajną czapeczkę, bardzo ciepłe rękawice. Generalnie ma wszystko i jest problem. W tym roku dostanie perfumy i kalendarz mojej roboty z moimi własnymi zdjęciami pięknych miejsc, których większość zna. Odpowiedz Link
otterly Re: prezent dla mamy 14.12.09, 10:56 Dla mnie kupowanie prezentu dla mamy, to jedna z najmilszych przedświątecznych chwil. Już gdzieś o tym pisałam. Przez cały rok wysłuchuję takiego ukradkowego życzenia, kiedy mama np. oglądając jakiś film powie "O! chciałabym to mieć". Potem ona zazwyczaj o tym zapomina, a ja sobie zapisuję i spełniam to życzonko w Wigilię. Przypomnij sobie, może Twoja mama też coś kiedyś wspominała? Może jest coś, o czym skrycie marzy? Jak w tym wierszu Herberta: muszę zajrzeć do jej wnętrza zobaczyć co nosi w środku gdy spała z otwartymi ustami zajrzałem i co i co jak myślicie co zobaczyłem spodziewałem się gałęzi spodziewałem się ptaka spodziewałem się domu nad wodą wielką i cichą A tam na szklanej płycie zobaczyłem parę jedwabnych pończoch Może Twoja mama marzy o jakichś jedwabnych pończochach, kaszmirowym szalu a może belgijskiej czekoladzie? Może o jakichś perfumach, które jej się kojarzą z młodością? To nie ma znaczenia ile ma lat. W końcu mama to kobieta, nie zapominajmy o tym Odpowiedz Link
danuu Re: prezent dla mamy 14.12.09, 11:07 ja wlasnie po takim nasluchiwaniu kupilam mojej babci na swieta termofor "w ubranku", bo niedawno narzekala, ze lubi uzywac, ale ten ktory ma smierdzi guma i zasmradza jej posciel Odpowiedz Link
aeromonas Re: prezent dla mamy 14.12.09, 15:44 Straszne te prezenty dla mamy: szale, Biovitale, Geriavity i termofory lub "perfumy, które kojarzą się z młodością". I Mieczysław Fogg, tjaaa... Nasze mamy żyją współcześnie i naprawdę nie zatrzymały się umysłowo w epoce wczesnego Gierka ani nie są tak niedołężne, jak wam się wydaje. Dlaczego nie aparat cyfrowy? iPod? Perfumy całkiem współczesne? Malinowy polarek z kapturem? Krem? A propos kremu: gdzieś 100 lat temu, kiedy w sklepach nie było prawie nic, mój tata zdobył 2 opakowania kremu "Gala" (w tamtych czasach rarytas) i podarował pod choinkę mamie i babci. No i wpadka, bo na pudełeczku było napisane jak wół "dla pań starszych o cerze zwiotczałej". Cha cha, tarzaliśmy się ze śmiechu! Odpowiedz Link
jul-kaa Re: prezent dla mamy 14.12.09, 17:06 aeromonas napisała: > Straszne te prezenty dla mamy: szale, Biovitale, Geriavity i > termofory lub "perfumy, które kojarzą się z młodością". I Mieczysław > Fogg, tjaaa... Nasze mamy żyją współcześnie i naprawdę nie > zatrzymały się umysłowo w epoce wczesnego Gierka ani nie są tak > niedołężne, jak wam się wydaje. Dlaczego nie aparat cyfrowy? iPod? > Perfumy całkiem współczesne? Malinowy polarek z kapturem? Krem? A > propos kremu: gdzieś 100 lat temu, kiedy w sklepach nie było prawie > nic, mój tata zdobył 2 opakowania kremu "Gala" (w tamtych czasach > rarytas) i podarował pod choinkę mamie i babci. No i wpadka, bo na > pudełeczku było napisane jak wół "dla pań starszych o cerze > zwiotczałej". Cha cha, tarzaliśmy się ze śmiechu! Myślę, że są różne mamy (i babcie). Moja babcia na przykład kompletnie nie radzi sobie z techniką, więc aparat odpada, żyje w swoim świecie, perfumy o "zapachu młodości" są dla niej lepszym prezentem niż ipod. Nie można generalizować w żadną stronę. Znam kobiety w wieku mojej mamy, które SĄ stare. Moja mama jest młoda i kupuję jej "młody" prezent. Babcia za to jest starsza i takiego prezentu potrzebuje/oczekuje. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: prezent dla mamy 14.12.09, 18:47 aeromonas napisała: > Straszne te prezenty dla mamy: szale, Biovitale, Geriavity i > termofory lub "perfumy, które kojarzą się z młodością". I Mieczysław > Fogg, tjaaa... Nasze mamy żyją współcześnie i naprawdę nie > zatrzymały się umysłowo w epoce wczesnego Gierka ani nie są tak > niedołężne, jak wam się wydaje. Ja mam podobne zdanie-zresztą moja mama jest prawie w tym wieku,co Twoja.Niestety,nie jest tak sprawna jak twoja/po lekkim udarze/ ale na wycieczkę pojedzie i ubrać się ładnie chce i na basen z kolezankami się wybierze i ksiązke fajną poczyta.Chodzi mi o te Geriavity /to każdy musi sobie kupic sam/ termofor/chyba tez/ i zdjęcia wnuków /czy juz naprawdę kobieta w tym wieku żyje tylko wnukami?/Prezent musi być luksusowy i nie podkreślac podeszłego/niestety/wieku. Odpowiedz Link
danuu Re: prezent dla mamy 14.12.09, 19:07 poniewaz zostal zaatakowany 'moj termofor' to powiem tyle: moja babcia, lat blisko 80, po dwoch zawalach, nie uzywa internetu, nie chodzi na zakupy 'do miasta', itp. Jest typowa babcia i dla niej termofor to ohydny, gumowy, smierdzacy baniak na ciepla wode. Wiec ja - nowoczesna wnuczka - chce jej sprawic radosc czyms, co potrzebuje, a o istnieniu czego nie zdaje sobie sprawy. Babcia jest osoba, ktora rowniez wyznaje zasade 'wszystko juz mam', co wiecej szczerze wypowiada swoje zdanie, wiec jesli sie jej prezent nie spodoba, to na pewno to powie, a ja wtedy bede sie bila w piersi na tym forum. p Odpowiedz Link
mkaroli Re: prezent dla mamy 14.12.09, 18:17 ja moim rodzicom kupuję bilety do teatru takie prezentowe Odpowiedz Link
anula36 Re: prezent dla mamy 14.12.09, 19:17 Tez kupuje bilety - nawet nieprezentowe a moze cos z bizuterii? Nawet takiej sztucznej ale gustownej? Mama to wciaz kobieta Odpowiedz Link
lili76 Re: prezent dla mamy 14.12.09, 21:35 ja mame swoja rozpieszczam, bo tylko ja mam i po prostu moge mama mloda jest, dopiero po 50, zawodowo aktywna i bardzo kobieca, wiec zawsze ciuchy i kosmetyki (te raczej z wyzszych polek, bo sama nie moze sobie na nie pozwolic), badz bizuteria a babcia (80), mowi, ze wszystko ma, ale zawsze sie cieszy z kosmetykow, nowego ciucha (w tym roku kurta zimowa w jej ulubionym czerwonym kolorze ) i bizuterii (w ubieglym roku zegarek, z dobrze widocznymi cyferkami i latwym zapieciem). do tej pory mowi, jak lubi ten zegarek obie moje Panie, mowia, ze nic nie potrzebuja, ale widze reakcje, jak dostana mniej "praktyczny", a kobiecy prezent wiec polecam dobre kosmetyki, bizuterie, akcesoria (torebka np), ciuchy (jak sie zna gust i rozmiar) Odpowiedz Link
ipola Re: prezent dla mamy 15.12.09, 11:33 Kupuję prezenty dla mamy i teściowej, zawsze w jednym rodzaju ale inne, tzn. np. sweterki, ale różnego fasonu i w różnych kolorach. Z pomysłów przeze mnie wykorzystanych polecam: dobre kosmetyki, perfumy, torebka, portfel, zegarek, biżuteria, piękne szale, bielizna nocna, książka, zależy jakimi pieniędzmi dysponuję. Ostatnio mojej mamie na imieniny podarowałam karnet na zabieg do kosmetyczki. Moim zdaniem prezent powinien być dostosowany do osoby. Jedni lubią ciepłe kapcie, inni perfumy. Przecież znamy swoje mamy i wiemy, co sprawi im przyjemność. Ja np. nie lubię prezentów praktycznych typu miseczki, ręczniki. Wolę fajne rajstopy, broszkę, krem, na który żali mi kasy. Odpowiedz Link