Dodaj do ulubionych

Deska kuchenna

06.07.09, 22:57
Kilka rad(z mądrej ksiażki):
Obie strony do użytku
Jeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek kroić zawsze po tej samej stronie.

Przebarwiona deska kuchenna

Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz ją na noc w wodzie z octem.

Tworzywo tępi noże

Na plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza jest deska drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w idealnej czystości

www.kobiecybastion.pl/
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: Deska kuchenna 07.07.09, 09:57
      aniamarcelina napisała:

> Tworzywo tępi noże
      >
      > Na plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza > jest deska
      drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w
      > idealnej czystości

A szklane deski? Mam jedną z hartowanego szkła, drugą z Bolesławca, kroję na
      nich owoce/warzywa - mam wrażenie, że to mi tępi noże.
      • hottee Re: Deska kuchenna 07.07.09, 10:02
        Tak, własnie szklane deski tępią bardzo noże.
        Plastikowa deska wbrew pozorom jest mniej higieniczna od drewnianej.
        • danuu Re: Deska kuchenna 07.07.09, 11:09
          Ja wole plastikowe, bo latwiej sie myja i nie ma szans, by gdzies
          wylazla drzazga (a mam traume z dziecinstwa z drzazgami smile ). I
          bardzo nie lubie wody po pomidorze, ktora wnika w drewniane deski.
          Ale noze sa mi bardzo bliskie, wiec chyba zaczne przekonywac sie do
          drewnianych desek
          • hottee Re: Deska kuchenna 07.07.09, 11:24
            Łatwiej się myją?? Własnie plastikowe łapią trwałe przebarwienia.
            Co do drewnianych, nie wiem gdzie udało Ci się znaleźć deski z drzazgamismile ja
            mam drewnianych kilka i nigdy zadnej drzazgi nie widziałam. Możesz wypróbować
            deski bambusowe, ultragładkie.
            Deski drewniane nie łapią przebarwień, jeśli sa od czasu do czasu olejowane,
            zwykły olej jadalny jest ok.Mozna je tez przeszlifować papierem ściernym lekko,
            jeśli lubi sie "nowiutki" wygląd desek, bez śladów noża.
            Dla dezynfekcji i pozbycia się niemiłych zapachów warto deskę drewnianą po
            umyciu, jeszcze wilgotną, zasypać grubo solą i zostawić na noc, rano spłukać.
            Higienicznie i ekologicznie. Można też zalewać wrzątkiem.
            • bosa.nowa Re: Deska kuchenna 07.07.09, 11:50
              Byl taki program w tv gdzie badali ktora deska jest
              higieniczniejsza,mniej rozwijaja i utrzymuja sie bakterie i co mnie
              bardzo zaskoczylo -najlepsza byla drewniana.Przypuszczam tylko ,ze
              chodzi o te porzadne z twardego drewna.
            • mujer_bonita Re: Deska kuchenna 07.07.09, 12:15
              hottee napisał:
              > Łatwiej się myją?? Własnie plastikowe łapią trwałe przebarwienia.

Tak łatwiej bo można wrzucić do zmywarki smile
              • hottee Re: Deska kuchenna 07.07.09, 13:23
                Można, tylko weź pod uwagę, że żrące środki myjące jakie są używane w zmywarkach
                nie wypłukują się z tych mikroszczelin, ktore są w deskach plastikowych. Umycie
                deski drewnianej pod kranem jest kwestią 15 sekund
                • mujer_bonita Re: Deska kuchenna 07.07.09, 14:35
                  Acha - żrące środki nie wypłukują z mikroszczelin desek plastikowych ale sama bieżąca woda wypłucze z mikoszczelin desek drewnianych smile Bardzo ciekawa teoria smile smile smile
                  • aniamarcelina Re: Deska kuchenna 07.07.09, 14:53
                    Doczytałam w mojej książce:
                    Drobiu nie oprawiaj na drewnie
                    Do przygotowywania drobiu nie nadaje się drewniana deska , ponieważ trudno potem idealnie doczyścić jej chropowatą powierzchnię i w drewnie pozostają bakterie.
                    Myśle,że rozsądnie jest mieć więcej niż jedną
                    • hottee Re: Deska kuchenna 07.07.09, 21:53
                      Ale to oczywiste, że do mięsa i ryb powinno się mieć osobną deskę, używaną tylko
                      do tych produktów.
                  • hottee Re: Deska kuchenna 07.07.09, 21:52
                    Mujer, po pierwsze nie sama biezaca woda. O dezynfekcji desek drewnianych
                    napisałam wyżej. Natomiast tak jak napisała bosa.nowa - deski drewniane nie
                    gromadzą bakterii w odróznieniu od plastikowych, właśnie dlatego, że ze względu
                    na inną strukturę nie mają takich mikroszczelin, inna jest też przyczepność.
                    • mujer_bonita Re: Deska kuchenna 08.07.09, 13:48
                      Wiem co napisałaś natomiast zupełnie się z tym nie zgadzam. Drewno ma mikroszczeliny - jest porowate. I gromadzą bakterie jak wszystko zresztą. Używałam zarówno desek drewnianych jak i plastikowych i zdecydowanie te drugie łatwiej było mi utrzymać w czystości (szczególnie przy zmywarce).
    • kasiak37 Re: Deska kuchenna 07.07.09, 22:23
      kuchniaodpodstaw.blogspot.com/2009/03/deski-do-krojenia.html
      "Przebarwiona deska kuchenna[/b]
      > Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz ją
      > na noc w wodzie z octem."

T aksiazka nie jest zbyt madra bo desek sie nie wystawia na dlugie dzialanie
      wody(patrz link).
    • carmelaxxx Re: Deska kuchenna 07.07.09, 22:36
      zeby zabic bakterie na desce drewnianej po umyciu posypuje sie ja na noc sola.
      Bardzo wazne jest to po uzywaniu deski do miesa. Jak kiedys pracowalam jako
      kelnerka tak wlasnie kucharki na kuchni robily z blokami drewnianymi do rabania
      miesa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka