Dodaj do ulubionych

Od czego zależy czy ciasto kruche...

11.10.10, 14:16
... jest miękkie czy twarde?
Mam przespis na ciacho, które robię od bardzoooooo dawna, jest super smaczne, ale chciałabym żeby jego krucha część była bardziej miękka. No i nie wiem jak osiągnąć taki efekt. Może Wy wiecie czego dodać, albo z czego zrezygnować?
Obserwuj wątek
    • zla_wiedzma Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 14:26
      Nie wiem jaki Ty masz przepis ale ja robię z tego

Składniki na kruche ciasto:

* 0,5 kg mąki krupczatki
      * 1 margaryna/masło (250 g)
      * 1/2 szklanki cukru
      * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      * 2 żółtka
      * 2 łyżki śmietany

Miękkie ale nie rozpada się nawet przy mega ilości soczystych jabłek...

Źródło wink
      • joanka-r Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 14:39
        3 szklanki mąki tortowej
        szklanka cukru
        4 żółtka
        kostka margaryny kasi
        Cukier wnilinowy do smaku
        4 łyzki gęstej smietany
        2 łyżeczki proszku do pieczenia.
        Wkładasz wszystko do melaksera i mieszasz. Dzielisz na 3 części, dwie na spód jedna na zrobienie kruszonki. Ciasto place lizać. Dodajesz wedle uznania, albo sliwki, albo jabłka, albo babnany.
      • at.at Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 16:03
        Nie chcę być czepialska, ale z proszkiem i śmietaną, to nie jest kruche, a półkruche ciasto. Jest bardziej miękkie i puszyste, czyli chyba takie, o jakie chodzi autorce wątku. Ale nie jest kruche.
        • misself Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 20.10.10, 15:13
          at.at napisała:

> Nie chcę być czepialska, ale z proszkiem i śmietaną, to nie jest kruche, a półk
          > ruche ciasto. Jest bardziej miękkie i puszyste, czyli chyba takie, o jakie chod
          > zi autorce wątku. Ale nie jest kruche.

Dokładnie TAK!
          Do kruchego ciasta dodaje się MASŁO, nie margarynę (i przy okazji - dla zamiennikowców: kostka margaryny waży 250 g, a kostka masła 200 g - warto sobie to uświadomić przy przepisach podających ilość "na kostki").
          NIE DODAJE SIĘ proszku do pieczenia, bo to ciasto nie powinno rosnąć.

Kruche ciasto wyrabia się krótko, czubkami palców, z zimnych składników, najlepiej na schłodzonej stolnicy. Zbyt długo wyrabiane robi się gumiaste.
    • budzik11 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 14:50
      A próbowałaś piec ciasto ze spodem z herbatników? Jest pyszny, chrupiący ale nie twardy i nie trzeba zagniatać ani piec wcześniej:
      Składniki na spód i boki:
      * 250 g ciasteczek digestive
      * 125 g rozpuszczonego masła
      Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

np. z tego przepisu: mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html
    • zetka50 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 16:10
      ja dodaję śmietany i jeszcze nie może być długo w piecu (tylko ma się zarumienić).
    • asdaa Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 16:17
      pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/06/abc-k-jak-ciasto-kruche_8124.html
      żadnej śmietany i proszku, sposób wyrabiania i dalszego postępowania też jest istotny
      • zetka50 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 16:38
        autorka pisała ze chce kruche ale miękkie.
        3 szkl maki
        20dkg margaryny
        3 żółtka
        3/4 szkl cukru
        2 łyżki śmietany
        1 łyżeczka proszku do pieczenia

zawsze robię takie jest kruche ale nie twarde. smile
    • wiedzma30 kruche 11.10.10, 16:49
      3 szklanki maki tortowej
      kostka masla (bez znaczenia 20 czy 25 dkg)
      3 surowe zoltka
      2-3 lyzki cukru

"Wrobic" make z cukrem w maslo. Dodac zoltka. Wyrabiac do polaczenia skladnikow. Nie musi to trwac "3 sekundy", jak twierdza niektorzy. Jezeli ciasto ie polaczylo sie dokladnie z taka iloscia zoltek - czasami sa np. male, to dodac lyzke-dwie-trzy zimnej wody.
      Chlodzenie ciasta nie jest konieczne - absolutnie nie ma to znaczenia dla smaku czy kruchosci ciasta. Ja wykladam nim forme od razu i podpiekam 20 min. w temp. 200 st. nastepnie "impregnuje" ciasto marmolada/powidlem/bialkiem i dopiero nakladam farsz - owoce czy inne nadzienie.
      • mm1501 Re: kruche 12.10.10, 12:23
        Chłodzenie ma bardzo ważna rolę.
        Ciasto, ze smietana bądz bez jak tam chcecie jak nie chłodzicie to rozwałkować i wtedy nie będzie kruche za bardzo. Ale jak zamrozicie tak np przez dobę to co innego. Trzeba potem ciasto zetrzec na tartce. Kruche takie że pokroic sie nie da czasami. Polecam taką szarlotkę
        • wiedzma30 Re: kruche 12.10.10, 15:20
          > Chłodzenie ma bardzo ważna rolę.

Zadnej, zapewniam cie (pieke ponad 25 lat). Czasem chlodze - jak ciasto jest na pozniej, czasem nie - jezeli na juz - w kruchosci nie ma roznicy.
          Kruchosc zalezy od dobrego wyrobienia i przepisu.
    • nikoru Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 17:57
      Moja mama twierdzi, że tajemnicą dobrego kruchego ciasta jest dodanie dwóch łyżek smalcu. Najlepiej własnej roboty. A szarlotki robi najlepsze na świecie... smile
      • gemini50 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 11.10.10, 19:11
        Dziękuję bardzosmile
        Na podstawie tego, co napisałyście nieco zmodyfikuję swój przepis - nie chcę zmieniać smaku, a jedynie "konsystencję" po upieczeniu.
      • viochm1102 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 12.10.10, 12:20
        Mama ma rację. Jeszcze jedna istotny szczegół, ciasto kruche nie lubi ciepła. Najlepiej wymieszać składniki (tłuszcz zimny) w melakserze i ciasto schłodzić ok 30 min.
        Gwarantuję, że wyjdzie kruchutkie, że palce lizać.
    • misiowazona Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 12.10.10, 13:14
      A poza tym co powyżej, upieczone już kruche ciasto zawsze mięknie, gdy łapie wilgoć np. z jabłek - na drugi-trzeci dzień jest już na pewno miękkie. Można je czymś przykryć, żeby wigoć nie wyparowała.
      • el-li Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 12.10.10, 19:15
        z mojego doświadczenia
        - kruche , to bez śmietany i jest rzeczywiście kruche
        - ze śmietaną to półkruche i jest jak nazwa wskazuje
        oba są pyszne i nadają się na spód na szarlotkę
        rzeczywiście dodatek smalcu powoduje większą kruchość
        • kamelka76 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 12.10.10, 19:42
          Mnie Mama uczyła, że chcąc uzyskać kruchość, trzeba dokładnie posiekać masło z mąką - na taką tłustą mąkę, żeby nie było grudek. A twardość uzyskuje się przez dodatek śmietany - im mniej, tym bardziej miękkie. W kazdym razie ja nie dodaję wcale. Zawsze jest super.
          • lisia312 Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 12.10.10, 21:24
            jest twarde, jak się doda za dużo tłuszczu.
            • misself Re: Od czego zależy czy ciasto kruche... 20.10.10, 15:16
              lisia312 napisała:

> jest twarde, jak się doda za dużo tłuszczu.

Właśnie proporcje masła do mąki są KLUCZOWE smile
              Twarde jest, jak się piecze w zbyt wysokiej temperaturze albo zbyt długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka