Dodaj do ulubionych

kostki do spłuczki toaletowej

03.12.10, 12:53
Czy używacie takich kostek? Jeśli tak, to na ile taka jedna kostka Wam wystarcza. Jakie przeważnie kupujecie?
Ja kupiłam ostatnio morskie z Bio kret i mam wrażenie, że strasznie szybko się rozpuszczają. Góra 4 dni i po kostce. To już są lepsze te z Biedronki, bo przynajmniej tydzień jest jedna kostka.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Nie, nie używam n/t 03.12.10, 12:55
    • misself Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:01
      Kupuję kostki Domestosa. Leśne albo morskie.
      Starcza na ok. 2 tygodnie - przy dwóch osobach korzystających z toalety.
      • anetapzn Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:27
        misself napisała:

> Kupuję kostki Domestosa.
        Też kupuję Domestosa, po 1 do każdej z 2 toalet- 5 osób tarcza nam na ok 14 dni. Nie kupowałam za to nigdy takich wrzucanych do spłuczki, rezerwuaru- jak zwał tak zwałsmile.
        Któraś z WDPD uzywała takich?
        • misself Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:32
          anetapzn napisała:

> misself napisała:
          > Nie kupowałam za to nigdy takich wrzucanych do spłuczki, rezerwuaru- jak zwał
          > tak zwałsmile.

Nawet nie wiedziałam, że takie są smile
          Potem leci kolorowa woda?
          • anetapzn Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:34
            misself napisała:

> anetapzn napisała:
            >
            > > misself napisała:
            > > Nie kupowałam za to nigdy takich wrzucanych do spłuczki, rezerwuaru- jak
            > zwał
            > > tak zwałsmile.
            >
            > Nawet nie wiedziałam, że takie są smile
            > Potem leci kolorowa woda?
            Chusteczka wie, ale zakładam, ze leci kolorowa, skoro kostki kolorowe sąsmile. Nie używałam, nie znaju.
    • neptunka Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:37
      tak, woda leci kolorowa smile
      a kostki są takie jeszcze w Lidlu - w serii W5 i w Rossmanie - Domol
      • anetapzn Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:38
        neptunka napisała:

> tak, woda leci kolorowa smile
        > a kostki są takie jeszcze w Lidlu - w serii W5 i w Rossmanie - Domol

Dzięki, musze kupić w Lidlu. Aaaa i to ci tak dezynfekuje na amen? Nie używasz juz tych wiszących- tradycyjnych?
        • muminek1506 Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:42
          właśnie o takie mi chodziło. O te które wrzuca się do spłuczki. Woda leci kolorowa i nie ma zacieków na muszli od wody.
        • neptunka Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:46
          wiszących używam jednocześnie ze spłuczkowymi smile

ale spłuczkowe są sensowniejsze - zalewają całą muszlę, bo cała woda w spłuczce jest wymi "wypełniona", a nie punktowo jak te wiszące

no i przy małych dzieciach bezpieczniejsze - wiszące zawsze mogą zeżreć smile
          • anetapzn Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:48
            neptunka napisała:

>
            > no i przy małych dzieciach bezpieczniejsze - wiszące zawsze mogą zeżreć smile
            smile
      • misself Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 13:56
        neptunka napisała:

> tak, woda leci kolorowa smile
        > a kostki są takie jeszcze w Lidlu - w serii W5 i w Rossmanie - Domol

Nazywają się jakoś specjalnie?
        Muszę obczaić smile Tylko najpierw obczaję, czy mój rezerwuar jest demontowalny wink
        Ostatnio musieliśmy rozkręcać toaletę, bo potrąciłam ten koszyczek, w który wkłada się kostkę, koszyczek wpadł do środka i zatkał sad
        • muminek1506 Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 14:03
          Specjalnej nazwy nie mają. Jest na opakowaniu napisane: kostka do spłuczki toaletowej. W Biedronce jest to seria Agent Max. Pakowane po 4 szt.
          Jak pierwszy raz miałam je wrzucić do spłuczki to chyba z godzinę się mordowałam. Mam spłuczkę podtynkową i nie wiedziałam jak się wyciąga ten panel z przyciskami do spuszczania wody. No ale od czego jest instrukcja obsługi smile jak się ją ma oczywiście wink
        • neptunka Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 14:05
          nazywają się kostki do toalety big_grin
          te z lidla chyba za 3,99 (albo 4,99?)
          z Rossmanna też jakieś grosze
          uważam, że te W5 najlepsze
    • neptunka W5 03.12.10, 14:08
      tak wyglądają
      allegro.pl/w5-kostki-do-wc-morskie-i-cytrynowe-4-szt-i1325839783.html
      • mamalesia kostka do spłuczki 03.12.10, 14:14
        rzeczywiście leci kolorowa woda ( w zależności od koloru kostki - ja miałam zielone i niebieskie), pachna w miare, dezynfekują. Ja kupowałam w tesco
        • muminek1506 Re: kostka do spłuczki 03.12.10, 14:15
          A na jak długo wystarczają te z Tesco?
      • neptunka Re: W5 03.12.10, 14:18
        aha, mi te z Lidla na jakieś 10 dni starczają - przy 3,5 osoby: 2 dorosłych, przedszkolak i te pól osoby to 2latka i spłukiwanie zawartości jej nocnika smile
        • muminek1506 Re: W5 03.12.10, 14:22
          Proszę napiszcie jeszcze jaką macie spłuczkę: podtynkową czy zwykłą kompact. Może takie szybkie zużycie jest tylko w podtynkowych.
          • neptunka Re: W5 03.12.10, 14:22
            mam zwykły kompakt
      • sonia-3 Re: W5 03.12.10, 14:21
        Używam, odkąd moje dziecko wiszącą utopiło i spuściło wodę ( cud, że się kibelek nie zapchał). Używam albo tych z Lidla ( prócz koloru dają piankę), albo tych z Biedronki ( starczają na dłużej). Tyle, że my mamy taki nawyk,że gdy tylko naciskamy na spust wody, od razu zamykamy pokrywę deski i niestety deska( biała) jest miejscami trwale zabarwiona na zielono- niebieski kolor ( może jest u nas duże ciśnienie zlatującej wody). Poza tym kostki są super.
        • neptunka Re: W5 03.12.10, 14:22
          zabarwienie spróbuj Cilitem do brudu i kamienia potraktować
          • sonia-3 Re: W5 03.12.10, 15:52
            Próbowałam, trochę puściło, ale nie całkowicie
        • muminek1506 Re: W5 03.12.10, 14:23
          U mnie też pokrywę deski zabarwiło na zielono i na niebiesko sad
          • igifigiel Re: W5 03.12.10, 14:27
            ja przestałam używać tych do spłuczkowych odkąd jedna wpadła w ten mechanizm zwalniający wodę.. i woda leciała non stop.. spłuczkę mam pod tynkowa więc wyjęcie jej wymagało nie lada roboty wink

teraz mam zawieszkę brefa bo najłatwiej się ją uzupełnia.. tzn bez dotykowo big_grin
            • neptunka Re: W5 03.12.10, 14:32
              z bezdotykowych są fajne z WC Duck takie placki, ktore się w wybranym miejscu odciska - o takie:
              www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/duck-zelowy-krazek-do-wc-marine.html
              • igifigiel Re: W5 03.12.10, 14:42
                ale te duck sa bardzo mało wydajne .. u nas dwie osoby dorosłe + nocnikowe dziecko jeden kleks to 3-4 dni..
                • madzioreck Re: W5 03.12.10, 18:54
                  Ja mam te zelowe stempelki, przy 2 dorosłych osobach wystarcza na jakieś 2 tygodnie.
        • misself Re: W5 03.12.10, 16:21
          sonia-3 napisała:

> Tyle, że my mamy taki nawyk,że gdy tylko n
          > aciskamy na spust wody, od razu zamykamy pokrywę deski i niestety deska( biała)
          > jest miejscami trwale zabarwiona na zielono- niebieski kolor ( może jest u nas
          > duże ciśnienie zlatującej wody). Poza tym kostki są super.

Oj, to chyba sobie odpuszczę...
          Deski nie mam ochoty wymieniać, a gdybym nie zamykała, to kolorowe plamy byłyby na płytkach sad
    • akaja_2004 Re: kostki do spłuczki toaletowej 03.12.10, 15:02
      ja kupuję wc duck i jestem bardzo zadowolona. Cena około 4.50 , starcza na 20-25 dni , przy 4 osobach .Próbowałam już wielu. z Biedronki , Lidla i innych ale żadne nie dorównują " wc kaczce "
      • renatkam Re: kostki do spłuczki toaletowej 04.12.10, 12:16
        Dokładnie, najdłużej starcza mi wc ducksmile
        Wypróbowałam i domestosa, kreta i z lidla i one na krócej starczają smile
    • labellaluna Re: kostki do spłuczki toaletowej 04.12.10, 12:14
      Ja używam tylko takich wrzucanych do spłuczki. Kupuję w Biedronce niebieskie, bo mam niebieską łazienką i pięknie wygląda ten niebieski kolor w muszli - lubię jak mi wszystko pasuje do siebie wink Jedna kostka starcza - znaczy woda niebieska leci - na jakieś 2 miesiące przy 2 osobach. Zawieszanych kostek nie używam, bo mnie brzydzą. Natomiast bardzo sobie chwalą moja mama i bratowa takie przyklejane do wnętrza muszli plasterki, z firmy Duck podajże. Ponoć długo się utrzymują, mocno pachną i są higieniczne.

Co do zacieków spowodowanych tą niebieską lub zieloną woda to polecam ocet. Jeśli zacieki są na muszli, to należy wyłożyć ją papierem toaletowym, zalać octem i zostawić na noc. Rano wyszorować i spłukać - muszla jak nowa! A jak plamy są na desce, to powinno pomóc spryskanie wodą z octem i pozostawienie na jakiś czas. Ja używam spryskiwacza z taką mieszanką do kompleksowego odkamieniania łazienki i ciągle nie mogę się przestać dziwić, że to taki prosty, tani i skuteczny sposób, no i zdrowy dla nas samych i otoczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka