Dodaj do ulubionych

Przekąski do drinka/piwa

05.04.11, 15:11
Drogie WDPD,
Podpowiedzcie proszę, co podajecie jak przychodza do Was znajomi, na sobotniego wieczornego drinka? U mnie jest tak, że jak są to goście rzadko widywani, to podaję coś na ciepło plus zimne przekąski. A jak widujemy się z bliskimi znajomymi, to wiem że nie musze się aż tak wysiliac i wystarczą zimne zakąski. Zwykle jest to wędlina, jajko w majonezie, jakaś sałata(np cezar), oczywiście pomidory itp. Czasami wymyślę jakies parówki w cieście z sosem majonezowym, łososia na twarożku, ale jakoś tak inwencja mnie opuściła.
Napiszcie co Wy podajecie takim bliskim gościom, na posiadówę wieczorną przy drinku?
Obserwuj wątek
    • anetapzn Re: Przekąski do drinka/piwa 05.04.11, 16:00
      U nas często jest coś (i tu inwencja dowolna) w cieście francuskim. Mozna to z powodzeniem przygotowac wczesniej i tylko zapiec. Mogą to byc np. parówki z serem, podduszone pieczarki, kawałki kurczaka w przyprawach, jakieś warzywa itd, pakujesz to w kawałek kupnego (Biedronka, Lidl) ciasta francuskiego i do piecyka. U nas jeszcze wszyscy znajomi uwielbiają sery, więc (wiem oklepane ale sprawdza sięsmile ) deska serów+ owoce+ orzechy.
    • anetapzn Re: Przekąski do drinka/piwa 05.04.11, 16:08
      Aha i jeszcze robimy (ale to już troche więcej pracy) warzywa albo kawałki kurczaka zanurzone w gęstym słonawym cieście francuskim i do frytkownicy na tłuszcz, pycha sprawa z ostrym sosem, a mój maż jada z majonezem. Tylko to trzeba na bieżąco robić, zimne juz nie jest takie dobre.
      • anetapzn korekta:) 05.04.11, 16:09
        anetapzn napisała:

> Aha i jeszcze robimy (ale to już troche więcej pracy) warzywa albo kawałki kurc
        > zaka zanurzone w gęstym słonawym cieście francuskim /NALEŚNIKOWYM miało bycsmile

i do frytkownicy na tłuszcz
        > , pycha sprawa z ostrym sosem, a mój maż jada z majonezem. Tylko to trzeba na b
        > ieżąco robić, zimne juz nie jest takie dobre.
    • forumowiczka.to.ja Re: Przekąski do drinka/piwa 06.04.11, 13:49
      Bardzo dziękuję Anetko.
      Może ktoś ma jeszcze jakieś fajne pomysły?
    • anetapzn Jeszcze mi się przypomniało 06.04.11, 14:11
      To juz można wczesniej przygotowac i na zimno jeść do piwa, cebula pokrojona w grube krązki, maczana w gęstym, pikantnym cieście naleśnikowym i na tłuszcz. Na zimno doskonałe do przegryzaniasmile.
      • sajolina Re: Jeszcze mi się przypomniało 06.04.11, 14:38
        Ja robię paszteciki z ciasta francuskiego - do kupnego ciasta używam pasztetu francuskiego i zapiekam, pycha. Do tego jakieś sałatki najczęściej np. pokrojona mozzarella z pomidorami, oliwą i bazylią.
        A najlepsze są daktyle nadziewane serem pleśniowym (lazur) i podgrzane 30s w mikrofali aż do rozpuszczenia się sera. Dobre jako ciepłe i jako zimne (ale mniej).
        • jul-kaa Re: Jeszcze mi się przypomniało 06.04.11, 15:51

> A najlepsze są daktyle nadziewane serem pleśniowym (lazur) i podgrzane 30s w mi
          > krofali aż do rozpuszczenia się sera. Dobre jako ciepłe i jako zimne (ale mniej
          > ).

Ale fajny pomysł! Mam nadzieję, że w piekarniku też się uda.
    • marta23t Re: Przekąski do drinka/piwa 06.04.11, 15:46
      jeśli spotkania są proszone wysilam się troszkę; pieczony kurczak, kiełbaski grillowane, żeberka, jakieś sałatki, śledzie, ogórki, grzybki, mozarella z pomidorem, i bazylią, faszerowane pieczarki, czasem zapiekanka jako główne plus dodatki. Jeśli spotkanie jest pełen spontan robię na szybko jakąś zapiekankę makaronową, pizzę / przegląd tygodniasmile/ , uniwersalne są też małe kanapeczki lub korkismile
      czasem na szybko parówki z seremsmile
      Ostatnio w trybie pilnym były kiełbaski smażone z cebulką i miska sałaty z cebulką i śmietaną bo goście poprostu stanęli w drzwiachuncertain
    • otterly Re: Przekąski do drinka/piwa 06.04.11, 18:48
      U nas zawsze, obowiązkowo duża decha serów (a i tak zawsze brakuje). Do nich winogrona, orzechy włoskie i suszone morele. Micha sałaty lub sałatki z paluszkami surimi. Spora miska oliwek przeróżnych. Pieczywo czosnkowe, albo zwykłe z masłem czosnkowym. paluchy z ciasta francuskiego albo pizzowego z gruboziarnistą solą i kminkiem. Miska hummusu i warzywa (surowy kalafior, marchewka, seler naciowy, papryka, górek) z dipami (czosnkowy, pomidorowy i koperkowy). Stały zestaw. jestem w stanie przygotować to wszystko w pol godziny wink
      • asdaa Re: Przekąski do drinka/piwa 17.05.11, 21:04
        do wymienionego przez Ciebie zestawu "decha serów" zawsze dodaję dojrzałe kiwi pokrojone na połówki; miąższ można wyjadać łyżeczką lub zjadać ze skórką (dodatkowe źródło witamin)
    • marikooo Zapiekanki 06.04.11, 20:00
      Bagietka przekrojona na pół (taka krótsza, bo jak długa to trzeba podzielić), na to keczup/majonez, tuńczyk z puszki, groszek, kukurydza, na wierzch tarty żółty ser. Do piekarnika aż się bagietka zarumieni i ser się stopi. Zapiekanki pycha na gorąco, na zimno nie próbowałam.
    • ladyjm Re: Przekąski do drinka/piwa 06.04.11, 20:46
      chipsy kukurydziane i domowe guacamole - pycha
    • hela6 Re: Przekąski do drinka/piwa 16.05.11, 15:47
      U mnie jest nietypowo. Na pierwszym miejscu drożdżówka, na drugim sauer wormsy /wściekle kwaśne żelki/ no i precelki takie suche jak suchary big_grin.
    • lirio Re: Przekąski do drinka/piwa 16.05.11, 19:47
      Focaccia wink
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/focaccia_z_oliwkami/przepis.html
      Ewentualnie bardziej przykombinowana z pomidorami (koktajlowe mogą być), bazylią i oliwkami.
      Jak mi się nie chce to bagietki z pomidorem, bazylią, oliwkami i mozarellą.
    • nikoru Re: Przekąski do drinka/piwa 17.05.11, 10:08
      Moje przekąski są wprawdzie trochę pracochłonne (w zależności od ilości), ale bardzo smaczne i zawsze szybko znikają:
      1. Suszone śliwki zawijane w plasterki boczku wędzonego (spięte wykałaczką) zapiekane w piekarniku (ok. 15-20 min.). Smaczne i na ciepło i na zimno.
      2. Nieśmiertelne koreczki w różnych konfiguracjach. Najczęstsze:
      a) suszony owoc (np. śliwka) - szynka - ser (pleśniowy, camembert lub ostatecznie żółty) - orzech (zamiast orzecha może być czarna oliwka)
      b) żółty ser - marynowana pieczarka - oliwka
      c) ser feta - czarna oliwka
      d) ser camembert - szynka - ananas - oliwka (kolor dowolny)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka