Dodaj do ulubionych

Wyprałam koc i mam problem

19.04.11, 12:08
Właśnie wisi sobie na balkonie i straszy. Przed włożeniem do pralki był piękny i gładki (jak kot). Teraz (już suchy) wygląda jak mokry kot. Co zrobić, żeby wyglądał jak przed praniem?

Dodam, że to bardzo gruby i ciężki koc. Nie wiem z czego jest zrobiony. Na pewno nie z polaru i mikrofibry (bo takie mam i wiem jak wyglądają).
Obserwuj wątek
    • wuwuem Re: Wyprałam koc i mam problem 19.04.11, 12:32
      Nie wiem jaki masz ten koc ale u mnie w domu porządne włochate koce po praniu "czesało się" małą szczotką drucianą. Cały koc w jedną stronę delikatnie się szczotkuje, tak po samych włosach bez szarpania koca. Najlepiej robić to gdy koc jest jeszcze mokry.
      • nikoru Re: Wyprałam koc i mam problem 19.04.11, 13:14
        Dzięki za radę.

Kopciuszkowa praca mnie czeka, mam nadzieję, że będzie warto smile
        • irenazu Re: Wyprałam koc i mam problem 19.04.11, 16:43
          A może masz kogoś bliskiego kto ma suszarkę,najlepiej z funkcją pary.Moja suszarka świetnie wygładza i welury, i sztruksy więc pewnie z tym by sobie poradziła.
          • sajolina Re: Wyprałam koc i mam problem 19.04.11, 17:04
            ja kiedyś wyczesywałam kapę na łóżko zwykłym plastikowym grzebieniem, o dość szeroko rozstawionych zębach, pomogło
            • sarah_black38 Re: Wyprałam koc i mam problem 19.04.11, 22:18
              Chyba takie koce najlepiej prać chemicznie, bo pralki bębnowe niszczą . Ja swoje piorę ręcznie w wannie, do pralki wkładam tylko na wirowanie i to delikatne. Koce po takim praniu wyglądają jak nowe.
    • nikoru Re: Wyprałam koc i mam problem 20.04.11, 08:50
      Jestem już "po", więc podzielę się efektem.

Koc czesałam szczotką dla kota (drobne i dość gęste druciki). Nie wygląda wprawdzie jak przed praniem, ale włosy położyły się i jest nieźle. Jestem zadowolona z efektu smile

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady smile
      • wuwuem Re: Wyprałam koc i mam problem 20.04.11, 10:43
        Fajnie, że się udało smile Chyba tylko po praniu chemicznym koc może wyglądać jak nowy ale ja i tak od zawsze piorę koce same w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka