mama.rozy 01.06.11, 10:31 ma ktoś jakieś sprawdzone?i szybkie? galaretki w domu mam,resztę pewnie też,tylko przepisu nie i w ogóle-jak się robi galaretkę do ciasta?mniej wody? helpunku Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 14:33 Zrób to marzeni z Gumofilców. Jest naprawdę super. Wygląda tak: Dla niewtajemniczonych - przepis na Super Biszkopt Z Kremem CytatBiszkopt: -4 jaja -1 szkl. mąki tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do piecz. Krem: -2 duże śmietany 18% kwaśne -2 cukry wanilinowe -2 łyżki cukru -truskawki lub brzoskwinie z puszki -2 galaretki Ubijam białka, do sztywnych wsypuję cukier i ubijam dalej, dodając po jednym żółtku. Do ubitej piany wsypuję przesiane mąki i proszek i lekko mieszam. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem, wysmarowanej masłem, nie posypanej. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku na złoto, przez ok. 40 min. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odpinam brzeg formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę na bok i spinam formę z powrotem. Na to szybko wykładam śmietanę wymieszaną z cukrem, nakładam górną warstwę ciasta i lekko dociskam. Przykrywam folią aluminiową lub wkładam z powrotem do gorącego piekarnika z otwartymi drzwiczkami, aż ciasto wystygnie. Wykładam truskawki i zalewam tężejąca galaretką. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 14:52 Ale uczciwie mówię, że jeśli ma być na dziś dla dzieciaków, to sie nie nadaje, bo musi co najmniej dobę stać, a im dłużej stoi, tym jest lepsze, bardziej nasiąka wilgocią ze śmietany i robi się jak ponczowe z kremem. Tak na szybko to może sernik na zimno z galaretką? Odpowiedz Link
mama.rozy Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 15:51 nie,kurczak z mięska i kosteczek galaretka tężeje w lodówce,na pieczenie ciasta już zabrakło weny Odpowiedz Link
pitahaya1 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 16:27 Ja już n-ty dzień robię placek z galaretką. Co kupię galaretki to mi syn zje Oczywiście robią uprzednio cztery salaterki owoców w galaretce. Wiem, też dobre, tylko tego placka nigdy nie zrobię. Kupiłam kilka torebek i też zrobił na zapas, żeby na śniadanie zostało Odpowiedz Link
nikoru Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 08:03 Znam to ciasto. Jest przepyszne. Polecam na sezon truskawkowy. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 12:21 Pyszne pyszne, wszędzie je reklamuję Koleżanka na innym forum polecała - jakoś mnie nie przekonało, póki sama go nie upiekłam. Rewelacja. Odpowiedz Link
zooba Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 12:51 Budzik, a ile to jest te dwie duże śmietany 18% - 2 razy po 200ml, czy jeszcze więcej? Są różne pojemności i nie wiem ile kupić. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 13:23 Ja daję 2x 400ml - takie duże kubki Piątnicy. Aha - i ten przepis jest na dużą blachę - ja mam średnią - 26cm i biszkopt wyrósł mi ponad tortownicę, a gdzie jeszcze śmietana, owoce i galaretka... Więc albo robić z połowy składników, albo w jakiejś dużej formie (teraz robię w takiej prostokątnej, chyba 32x36cm. Odpowiedz Link
zooba Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 14:40 Dzięki. Ja te mam średnią tortownicę, miałabym kłopot. Odpowiedz Link