Dodaj do ulubionych

ciasto z galaretką

01.06.11, 10:31
ma ktoś jakieś sprawdzone?i szybkie?
galaretki w domu mam,resztę pewnie też,tylko przepisu nie
i w ogóle-jak się robi galaretkę do ciasta?mniej wody?
helpunku
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 14:33
      Zrób to marzeni z Gumofilców. Jest naprawdę super. Wygląda tak:https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/DJcrDsyYXGpn4BLpxX.jpg

Dla niewtajemniczonych - przepis na Super Biszkopt Z Kremem

CytatBiszkopt:
      -4 jaja
      -1 szkl. mąki tortowej
      -1 łyżka mąki ziemniaczanej
      -1 szkl. cukru
      -2 łyżeczki proszku do piecz.
      Krem:
      -2 duże śmietany 18% kwaśne
      -2 cukry wanilinowe
      -2 łyżki cukru
      -truskawki lub brzoskwinie z puszki
      -2 galaretki
      Ubijam białka, do sztywnych wsypuję cukier i ubijam dalej, dodając po jednym żółtku. Do ubitej piany wsypuję przesiane mąki i proszek i lekko mieszam. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem, wysmarowanej masłem, nie posypanej. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku na złoto, przez ok. 40 min. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odpinam brzeg formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę na bok i spinam formę z powrotem. Na to szybko wykładam śmietanę wymieszaną z cukrem, nakładam górną warstwę ciasta i lekko dociskam. Przykrywam folią aluminiową lub wkładam z powrotem do gorącego piekarnika z otwartymi drzwiczkami, aż ciasto wystygnie. Wykładam truskawki i zalewam tężejąca galaretką.

• budzik11 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 14:52
        Ale uczciwie mówię, że jeśli ma być na dziś dla dzieciaków, to sie nie nadaje, bo musi co najmniej dobę stać, a im dłużej stoi, tym jest lepsze, bardziej nasiąka wilgocią ze śmietany i robi się jak ponczowe z kremem. Tak na szybko to może sernik na zimno z galaretką?
        • mama.rozy Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 15:31
          upiekłam kurczakasmile
          • pitahaya1 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 15:33
            z galaretki??
            • mama.rozy Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 15:51
              nie,kurczak z mięska i kosteczeksmile
              galaretka tężeje w lodówce,na pieczenie ciasta już zabrakło weny
              • pitahaya1 Re: ciasto z galaretką 01.06.11, 16:27
                Ja już n-ty dzień robię placek z galaretką. Co kupię galaretki to mi syn zjesad Oczywiście robią uprzednio cztery salaterki owoców w galaretce. Wiem, też dobre, tylko tego placka nigdy nie zrobię. Kupiłam kilka torebek i też zrobił na zapas, żeby na śniadanie zostałosmile
                • dorota_11 Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 08:12
                  Chyba mamy tego samego syna...
      • nikoru Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 08:03
        Znam to ciasto. Jest przepyszne. Polecam na sezon truskawkowy.
        • budzik11 Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 12:21
          Pyszne pyszne, wszędzie je reklamuję wink Koleżanka na innym forum polecała - jakoś mnie nie przekonało, póki sama go nie upiekłam. Rewelacja.
      • zooba Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 12:51
        Budzik, a ile to jest te dwie duże śmietany 18% - 2 razy po 200ml, czy jeszcze więcej? Są różne pojemności i nie wiem ile kupić.
        • budzik11 Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 13:23
          Ja daję 2x 400ml - takie duże kubki Piątnicy.
          Aha - i ten przepis jest na dużą blachę - ja mam średnią - 26cm i biszkopt wyrósł mi ponad tortownicę, a gdzie jeszcze śmietana, owoce i galaretka... Więc albo robić z połowy składników, albo w jakiejś dużej formie (teraz robię w takiej prostokątnej, chyba 32x36cm.
          • zooba Re: ciasto z galaretką 02.06.11, 14:40
            Dzięki.
            Ja te mam średnią tortownicę, miałabym kłopot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka