Dodaj do ulubionych

filtr do wody

05.07.11, 19:43
Zastanawiam się nad filtrem do wodytakim montowanym na gółwnej rurze wodnej. Ktos z Was jaet w posiaaniu, jakie są bieżące koszty?Jakie plusy i jakie minusy?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: filtr do wody 07.07.11, 19:21
      Dobra rzecz, ale troche miejsca zajmuje. Poza tym ceny wymiennych wkładów są w sklepach wysokie, na allegro duuużo niższe.Wkład sznurkowy wymienia sie co miesiąc (około), gdy widać , ze jest rdzawy, dlatego kwestia ceny wkładu jest niebagatelna.
      • agatha_christie_0 Re: filtr do wody 12.09.11, 11:08
        A jaki masz ten filtr, tzn. chodzi mi o firmę i model? Bo właśnie muszę wybrać jakiś do domu. Niestety, nie został założony na etapie budowy i teraz będzie dużo trudniej. Ten koszt wymiany filtrów i soli jest właśnie bardzo istotny, bo na stałe zagości w budżecie domowym.
        • misiowazona Re: filtr do wody 12.09.11, 16:04
          Filtr węglowy kupuję taki:
          allegro.pl/wklad-filtr-weglowy-10-i1776514971.html
        • misiowazona Re: filtr do wody 12.09.11, 16:07
          A włókninowy taki:
          allegro.pl/filtr-wklad-filtra-wody-piankowy-10-1-mikron-i1759513065.html
          Ten jest bardzo gęsty i brudzi się szybciutko, przynajmniej z wierzchu.
        • pitahaya1 Re: filtr do wody 12.09.11, 17:55
          Pytasz o te małe filtry, czy te kombajny? Ja mam odżelaziacz z odmanganiaczem. Plus sól do zmiękczania. Założony po budowie, zaraz po wyjściu z ujścia wody.
          • slim.fast Re: filtr do wody 12.09.11, 19:39
            Pitahaya, a mogłabyś się podzielić informacją jaki masz filtr i ile m-cznie kosztuje cię utrzymanie go? No i najważniejsze: czy jesteś zadowolona z decyzji?
            • pitahaya1 Re: filtr do wody 12.09.11, 19:55
              Co do firmy to musiałabym do garażu iśćsmile Pająki mnie zjedzą. Jutro zerknę. Ale to taka niebieska rura, obok stoi pojemnik z solą.
              Montaż był banalnie prosty. Kilka rurek plus rurka do odpływu, żeby przy płukaniu woda miała gdzie ujść.
              Koszt to około 3-3,5tys. (tak mi jakoś w głowie lata). Po około 7 latach sprawdza się złoże, czy działa i czy woda się nie zmieniła.
              Koszt użytkowania to: sól dosypywana raz na około 3 miesiące. Worek soli u nas kosztuje 30zł, czyli miesięcznie około 10zł. Do tego ja robię coroczny przegląd i czyszczenie dyszy. To jakieś 100zł, czyli nieco poniżej 10zł/miesięcznie.
              Do tego oczywiście prąd ale to sa już niewielkie koszty. Pewnie, że darmo filtr nie chodzi ale póki co na popych nie wymyślili.
              Filtr sam płucze się raz na kilka dni (zależy od zużycia wody), nocą, przez około 30minut. Śpię nad filtrem i jeszcze mnie nie obudził.
              Czy jestem zadowolona? Ja mam potwornie zamanganioną wodę. Mniej żelaza ale woda twarda. Sąsiadka codziennie szoruje kabinę. Ja mam całą ze szkła, taką kobyłę i myję ją bez detergentów. Wystarczy przetrzeć gąbką czy ściereczką. Samo schodzi. Aha, ja nie wycieram, kabiny po każdej kąpielismile) Wszystkie sanitariaty myję bez chemii. Mam dyżurną butelkę W5 z czasów przed filtrem i póki co stoi nieużywana. Naprawdę wszystko myje się samą wodą ew. tymi gąbkami z szorstką stroną. Po 4 latach kibelki i umywalki wyglądają jak nowe.
              Więc chyba jestem zadowolonasmile
              • slim.fast Re: filtr do wody 12.09.11, 20:13
                Myślę, że NA PEWNO jesteś zadowolona, ja bym przynajmniej była smile)

Dzięki za szczegóły, chcemy takie filtr na 'wejściu' założyć, głównie chodzi o to, że mamy makabrycznie twardą wodę, czajnik odkamieniam non-stop, a i tak wiecznie jest biały... A i słyszałam, że przy takiej zmiękczonej wodzie to i zmywarka lepiej chodzi i pralka i używa się dużo mniej detergentów. smile
                • pitahaya1 Re: filtr do wody 12.09.11, 20:24
                  Ja już chyba przywykłam do miękkiej wodysmile Jak mnie ochota nachodzi to śmigam kabinę tą pucerką do mycia okien. Piękna jestsmile
                  Warto. Ja zamawiałam jeden z tańszych filtrów. Ich cena potrafi powalić na kolana. Ale firmę mam pod nosem, pan na zawołanie (choć przypomina się jedynie do serwisu), te filtry ma co drugi dom w mojej okolicy. Tak więc jest ich trochę.

Filtr montowany przez Rosmosis. Zerknij sobie u nich na filtry. Ja mam odmanganiacz z odżelaziaczem plus zmiękczanie osobno.
                  • slim.fast Re: filtr do wody 12.09.11, 21:20
                    Dzięki raz jeszcze!! Już zerkam do nich smile
                    • agatha_christie_0 Re: filtr do wody 13.09.11, 09:01
                      Własnie odwiedziłam stronę firmy Rosmosis, czy mogłabys napisać, który z tych filtrów masz? Bo tam jakoś trudno dopasować dany model do zdjęcia i nie podają cen. Po symbolu "IW" znalazłam serię "Elegant" i firmę w Poznaniu, która ma takie zmiękczacze w ofercie.
                      • pitahaya1 Re: filtr do wody 14.09.11, 11:47
                        Ja mam taki jak na zdjęciu:

www.rosmosis.bedzin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=34
                        Na etykiecie nie zauważyłam czegoś takiego jak model.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka