Dodaj do ulubionych

parkiet- likwidacja szpar

19.07.11, 09:00
Proszę, podzielcie się ze mną swoim doświadczeniem w zakresie parkieciarstwa ( wszak jesteście wszechstronne i niezawodne ).Kilka ładnych lat temu ( ok. 7 ) mielismy cyklinowany parkiet i wtedy wszystkie szpary zostały wypełnione przez fachowców. Ja z dzioećmi byłam u rodziców i .... niestety zbyt dużo nie wiem na ten temat. Jak dotąd zxdobyłam informacje, że szpachtel do drewna po jakimś czasie kruszy się i wpada do szczeliny. Czy robiłyście już takie wypełnienia ? Chcę pomalować podłogi ale te szpary strasznie mnie denerwują. Są wielkości różnie ok 2mm w niektórych miejscach nawet 3mm Co radzicie ?
Obserwuj wątek
    • katarzyna4511 Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 11:11
      Spoiwo szpachlowe miesza się z pyłem z zeszlifowanego parkietu i tą mieszaniną wypełnia ubytki. Robi się to właśnie przy okazji cyklinowania.
    • danuu Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 12:02
      właśnie dziś robi mi to mój parkieciarz smile Capon miesza się z wiórkami. Śmierdzi i - jak widać - nie daje trwałego efektu, ale zawsze coś, bo ja jestem z tych co wolą skrzypiący i rozklejony parkiet niż pukające tępo panele.
    • poziomka001 Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 12:51

Operację ze szpachlowaniem robiłam raz. IMO daje to efekt na 2 góra 3 lata. Potem niestety to spoiwo się wykrusza i znowu są szpary. Podobno opcje są dwie: 1. zrywasz parkiet i kładziesz nowy bez szpar smile lub 2. przekładasz parkiet, czyli zrywasz ten co masz, parkieciarz przepuszcza każdą klepkę przez jakąś maszynkę i kładzie jak nowy. W obu wersjach występuje totalna demolka.
      W związku z tym póki co jako tako zaprzyjaźniłam się ze szparami i czekam ze zmianą podłogi na jakiś większy remont smile
      • danuu Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 20:04
        Niestety nie wszystkie parkiety można przełożyć, te, w których deski są "bite na ślepo" (jakkolwiek strasznie to brzmi), niestety nie mogą być przełożone. Tzn. mogą, ale połowa, albo ponad połowa desek będzie zniszczona sad(
    • mikams75 Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 19:47
      ja pere lat temu kupilam gotowa szpachle do uszczelniania parkietu - niestety nie pamietam nazwy. Od paru lat sie nie wykruszylo a jeszcze wieksza zaleta jest to, ze parkiet przestal skrzypiec.
    • alicez Re: parkiet- likwidacja szpar 19.07.11, 21:35
      Mam ten sam problem. Na nieśmiertelnym allegro znalazłam cóś takiego: allegro.pl/skrzypi-parkiet-zrob-zastrzyk-maximus-pn-tanio-i1701048002.html ale czy to to działa jak powinno to nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka