Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane

19.11.11, 12:09
Zrobiłam wczoraj. /Odchudzanie się, poszło w diabły. Ale nie mogłam oprzeć się pokusiesmile/
Zawsze robię z cebulą i czosnkiem. Tym razem dodałam odrobinę białego sera /przepis sąsiadki/ i rzeczywiście, placki były inne w smaku. Takie subtelniejszesmile
Czy, któraś z WDPD, dodaje coś jeszcze do placków ziemniaczanych?
Obserwuj wątek
    • eponak Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 12:47
      Zabawne, bo ja właśnie teraz jem placki ziemniaczane wink Mogłabym jeść je codziennie, chyba nigdy by mi się nie znudziły. Do placków możesz dodać przeróżnych pokrajanych drobno warzyw. Drobno dotyczy szczególnie papryki, bo jak kawałki są za grube, to placki lubią się rozpadać.

Innych pomysłów nie podsunę, bo lubię klasykę - cebulka, czosnek, ziemniaki i jajko, a na gotowe sól lub gęsty jogurt smile
      • klara-poisencja Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 12:48
        często mieszam ziemniaki z utartą na tarce jarzynówce cukinią,w proporcji pół na pół.takie placki są świetne w smaku,lepsze wg mnie niż z samych ziemniaków.
    • rebelka1986 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 12:51
      Ja dodaję majeranek. Duuuużo roztartego w dłoniach majeranku. Uwielbiam jego zapach i do placków ziemniaczanych pasuje mi idealnie smile Usmażone podaję z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i czosnkiem. Mój mąż natomiast je na słodko - ze śmietaną i cukrem - ale dla mnie to świętokradztwo wink
    • asdaa Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 16:47
      dodaję wspomnianą wyżej cukinię albo marchewkę
      • pulcino3 Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 14:20
        asdaa napisała:

> dodaję wspomnianą wyżej cukinię albo marchewkę
        ja też
    • edw-ina Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 17:09
      Te są świetne: www.kocham-jesc.pl/blog/?p=18
      Ja ogólnie uwielbiam placki ziemniaczane, ale odlewam z nich cały sok, daję tylko łyżkę mąki i smażę na małym ogniu na takiej specjalnej podwójnej patelni. Ma powłokę nieprzywieralną, smażę na minimalnej ilości tłuszczu. Patelnię znalazłam w moim ulubionym sklepie i teraz nie mogę się bez niej obejść. Składa się tak naprawdę z dwóch patelni i zamiast przewracać placek, przekładam patelnię na drugą stronę. Nareszcie mogę smażyć duże placki, takie jak do placków po węgiersku, bez wnikania w przewracanie.

A teraz uciekam, bo też mnie wzięło na placki smile
    • budzik11 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 17:51
      Mój ojciec dodał kiedyś pokrojonego drobno śledzia wink

Ja robię placki ziemniaczane na słodko. Do ciasta dodaję wprawdzie cebulę, ale jej nie czuć. Czosnku nie daję. Na usmażonych na talerzu rozsmarowuję śmietanę i posypuję cukrem. Pycha.
      • sadosia75 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 23:18
        Kiedyś na jematce był wątek o plackach. I ktoś napisał coś w stylu, że placki z cukrem to jedza dewianci i dziwacy big_grin
        Budziku Kochany musisz mi wybaczyć ale jesteś dziwakiem ponad miarę! Placki z cukrem? a feee!!
        Ja dodaję dużo cebuli, czosnku, trochę papryki czerwonej w proszku, majeranek i żadnego cukru! placki ziemniaczane z cukrem to wielka gigantyczna pomyłka kulinarna! a fe!!
        • budzik11 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 11:29
          Sadosiu, spróbuj, są naprawdę pyszne! Moje dzieci innych nie tkną.
        • angazetka Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 15:03
          Sadosiu, nie bluźnij tongue_out Placki ziemniaczane z cukrem są pyszne i już.
          • sadosia75 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 23:09
            Próbowałam... nie dziękuję.
            Ja jestem z Podlasia u nas się je ze śmietaną bez cukru smile A jak ktoś je z cukrem to jest dziwak smile
            Placki ziemniaczane,babka ziemniaczana i kiszka to świętość! nie godzi się posypywać ich cukrem wink
            • loczek62 Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 12:16
              sadosia75 napisała:

> Próbowałam... nie dziękuję.
              > Ja jestem z Podlasia u nas się je ze śmietaną bez cukru smile A jak ktoś je z cukr
              > em to jest dziwak smile
              > Placki ziemniaczane,babka ziemniaczana i kiszka to świętość! nie godzi się posy
              > pywać ich cukrem wink

Słusznie prawiszsmile Ja dodatkowo śmietanę posypuję odrobiną Vegetywink
            • angazetka Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 12:21
              A ja to niby skąd jestem? tongue_out
              • sadosia75 Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 14:09
                A Ty to jesteś przekabacona! Na pewno nie jesteś nasza! Placki z cukrem? Placki z cukrem? Jak możesz? Jak możesz? Kalać taką świętość!
                ratuje Cię tylko to, że Cię uwielbiam! Inaczej byś była na czarnej liście zjadaczy placków z cukrem! a jest ona liczna wink
        • ananke666 Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 10:46
          Jestem kompletnym dewiantem, bo placki - słone, dość mocno cebulowe i w dodatku pieprzne - posypuję cukrem.
          No uwielbiam taki zestaw i nic nie poradzę. Przebija go tylko placek po węgiersku.
          A w ogóle to placki po węgiersku robię metodą ulgową, to znaczy robię gulasz, a placki smażę takie jak lubię, mniejsze i takie... chrupkie to za dużo powiedziane... chrzęszczące w zębach smile Placki w wachlarzyk, obok gulasz i koniecznie solidna łycha zimnej, gęstej, kwaśnej śmietany. Niekanonicznie, ale za to smaczniej.
        • anetapzn Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 12:52
          sadosia75 napisała:

> Kiedyś na jematce był wątek o plackach. I ktoś napisał coś w stylu, że placki z
          > cukrem to jedza dewianci i dziwacy big_grin
          > Budziku Kochany musisz mi wybaczyć ale jesteś dziwakiem ponad miarę! Placki z c
          > ukrem? a feee!!
          Sadosiu kochana ty moja, to ja też jestem dewiantem-maniakalnie uwielbiam placki ziemniaczane z cukrem big_grin budziku łączmy siębig_grin big_grin
        • tukata Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 14:26
          jak placki, to tylko z cukrem!, ewentualnie po węgiersku, jako dodatek do sosu z mięsem
    • wajasa Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 18:08
      robiłam dzisiaj placki ziemniaczane z filetem drobiowym w środku, przepis znaleziony w internecie, bardzo smaczne i szybko się robi.
      • ewenny58 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 18:37
        ja robię w piekarniku rozgrzanym do 200oC
        na blachę kładę papier do pieczenia posmarowany olejem
        do masy dodaję łyżkę oleju /masa ziemniaczana taka sama jak na tradycyjne placki/
        piekę 10min. po jednej stronie i 5 min po drugiej stronie
        są bardziej dietetyczne, szybciej się robi i nie śmierdzi olejem w całym domu
        smak wg mnie taki sam jak smażone na patelni
        • smutas13 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 18:57
          Próbowałam placków z różnymi dodatkami. Mimo wszystko, najbardziej smakują mi zwykłe, klasyczne: starte ziemniaki, cebula, sól, pieprz, jajko i troszkę mąki.
          Smażone na oleju na patelni lub pieczone na blasze i później polane tłuszczem takim, jaki się lubi (uwielbiam polane masłem).
          • alikate Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 20:43
            Spróbuję wszystkich po kolei. Zapowiada się tydzień placków ziemniaczanychsmile
            • lisia312 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 20:54
              najbardziej to lubię pieczone na piecu ( blasze) z wyrzoskami.... mniammmmm.... ślinotoku dostałam, no smilesmilesmile
              • smutas13 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 10:26
                lisia312 napisała:

> najbardziej to lubię pieczone na piecu ( blasze) z wyrzoskami.... mniammmmm....
                > ślinotoku dostałam, no smilesmilesmile
                smile
                Obawiam się, że nie wszyscy wiedzą, co to są "wyrzoski"?
    • katarzynadudek7 Re: Placki ziemniaczane 19.11.11, 20:54
      Kilka razy robiłam z groszkiem konserwowym ale zdecydowanie wolę wersję z białym serkiem no i oczywiście z twarożkiem na wierzchu smile
    • lirio żólty ser, żółty ser 19.11.11, 21:10
      Jesteśmy uzależnieni od placków.
      Najlepsze wychodzą gdy przetartą masę umieści się na 5 minut na sitku i ten płyn odleje się w diabły. Mało mąki wtedy wystarcza i są bajecznie chrupiące.
      Dodatki to majeranek i na pół kilograma ziemniaków duża garść startego żółtego sera do gotowego ciasta.
      Daję też dość dużo cebuli - na pół kilograma ziemniaków 2 sztuki.
      • zielona_magnolia z dynia 19.11.11, 22:05
        ja dodaje starta dynie, proporcje "na oko", wychodza przepyszne, chrupiace i delikane
      • kazia4 Re: żólty ser, żółty ser 20.11.11, 00:09
        Ja też robię z żółtym serem. I "na grubej tarce" trę ziemniakiwink
        • kr_ka_11 Re: żólty ser, żółty ser 20.11.11, 08:52
          zwykle robię wg standardowego przepisu (ziemniaki, cebula, czosnek, jajko, mąka) ale dodaje odrobinę kwaśnej śmietany, są wtedy takie złote i wg mnie lepsze w smaku.

te z cukinią też kiedyś jadłam, też są super.
          • irenazu Re: żólty ser, żółty ser 20.11.11, 09:12
            Dobre sobie, placki dietetyczne??? Może mają mniej tłuszczu, ale placki nie są dietetyczne. Jedynie świeżo ugotowane ziemniaki bez żadnych okraszaczy są dietetyczne.
            A tak w ogóle to kocham placki, robię różne wariacje na temat placków ziemniaczanych a do takich tradycyjnych, startych na drobnej tarce oprócz mąki, jajka, soli, pieprzu i cebuli dodaję granulowane odtłuszczone mleko w proszku. I najbardziej lubię smażone na oleju, takie chrupiące ze szklanką zimnego mleka.
            • zawsze-basia Re: żólty ser, żółty ser 20.11.11, 09:45
              Mnie kiedys poproszono o zrobienie plackow ziemniaczanych ale zamiast maki mialam dodac suchych platkow owsianych.Efekt byl rewelacyjny i dzis tylko takie robie.Sa duzo bardziej chrupiace i bardzo smaczne.
    • jolusia2604 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 10:05
      Wczoraj robiłam placki ziemniaczane, mam idealne ziemniaki (zero soku), nadają się tylko do placków i frytek. Zrobiłam kiedyś placki z samej cukini, niestety musiałam dać dużo mąki, ponieważ się rozpadały (ale w smaku takie same). Do gotowych placków dodaję sos myśliwski (z kiełbasą i ogórkiem kiszonym), do tego obok dwie łyżki borówki, pycha.
      Na czym smażycie ??????????????????
      • budzik11 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 11:32
        jolusia2604 napisała:

Zrobiłam kiedyś placki z samej cukini, niestety
        > musiałam dać dużo mąki, ponieważ się rozpadały (ale w smaku takie same).

Cukinię po starciu posypuje się solą i czeka, aż puści sok. Jak puści, to się go mocno odciska. Zostaje ścisła pulpa, która nie wymaga dużej ilości mąki. Uwielbiam placki z cukinią, wędzonym łososiem i śmietaną z koperkiem!
    • costasa Czytać tego nie mogę 20.11.11, 12:33
      ..tak mi ślinka cieknie tongue_out

Może któraś zrobi placki, w każdej formie jaką umie, to ją bardzo chętnie odwiedzę smile))
      Jan nie cierpię tego tarcia ziemniaków, zawsze pół kuchni mi się upaćka i dużo mycia potem. Mogę przyprawiać, smażyć no i zdecydowanie mogę jeeeeść!
      • beverly1985 Re: Czytać tego nie mogę 20.11.11, 12:40
        Musisz malakser czy też inny robot kuchenny, który zetrze ziemniaki. Moim zdaniem najlepsze placki z cukinią smile

Notabene- czy znacie jakis robot/thermomix czy inny diabeł, który poza starciem mi ziemniaki obierze? (a najlepiej jeszcze przyniesie ze sklepu i umyje wink)

• costasa Re: Czytać tego nie mogę 20.11.11, 12:51
          > Notabene- czy znacie jakis robot/thermomix czy inny diabeł, który poza starciem
          > mi ziemniaki obierze? (a najlepiej jeszcze przyniesie ze sklepu i umyje
          > wink)

ja znam smile) nazywa się Zaangażowany Kochanek. Ale trzeba gada maksimum co dwa lata wymianiać na nowy model bo te funkcje mu się szybko psują tongue_outPP
        • budzik11 Re: Czytać tego nie mogę 20.11.11, 13:19
          Też polecam robot kuchenny, starcie ziemniaków to minuta.
          A do obierania - warto zainwestować w obieraczkę - taką zwykłą, ręczną, z nią obieranie ziemniaków jest szybsze, przyjemniejsze i oszczędniejsze (obiera cieniutko) niż ręczne. Ostatnio kupiłam w Ikei, bo miałam chyba 20-letnią od "ruskich" ale niestety się zaczęła rozwalać i musiałam kupić nową.
    • hela6 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 18:09
      Jeśli biały ser to i posiekana natka pietruszki.
    • jolka.jolka.1 Re: Placki ziemniaczane 20.11.11, 20:40
      Ja dodaję zioła często - bazylię, oregano, prowansalskie. Pycha
      • vvrotka Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 15:32
        costasa napisała:

> ..tak mi ślinka cieknie tongue_out
        >
        > Może któraś zrobi placki, w każdej formie jaką umie, to ją bardzo chętnie odw
        > iedzę smile))
        > Jan nie cierpię tego tarcia ziemniaków, zawsze pół kuchni mi się upaćka i dużo
        > mycia potem. Mogę przyprawiać, smażyć no i zdecydowanie mogę jeeeeść!

Spróbuj na grubych oczkach zetrzeć, ja dodaję czasami dynię też na grubych oczkach szybciej i bardziej chrupko, do tego jajo i troszkę mąki. Cebuli nie dodaję, bo wtedy placki szybciej się przypalają. Placki po węgiersku to jedynie tzw. langosz, robi się z sosem czosnkowym, dla mnie nie zapomniany smak.

• rudamarta4 Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 15:39
          Ale langosze nie są ze startych ziemniaków przecież.
          • 0canna Re: Placki ziemniaczane 21.11.11, 18:13
            Ja, dla ułatwienia pracy, wrzucam ziemniaki do sokowirówki, potem łączę sok z resztą i dodaję dodatki. Tak jest dużo szybciej.
          • vvrotka Re: Placki ziemniaczane 23.11.11, 11:48
            Nie napisałam, że są ze startych ziemniaków, miałam na myśli, że nasz placek po węgiersku to raczej inspiracja polska, bo u nich króluje właśnie langosz.
    • doxi_mara Re: Placki ziemniaczane 23.11.11, 12:06
      a ja uwielbaim z borowka. no i na slono, moze byc tez z sosem czosnkowym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka