magda.tyl 25.02.12, 11:25 przy zakupie? Planuję taką z kubeczkami, poza tym nie wiem co jest ważne, czy tańsze są gorsze, czy to tylko kwestia "metki"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona402 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 25.02.12, 15:32 Jogurtownice z małymi słoiczkami są albo okrągłe ( 7 pojemników), albo prostokątne ( 6 pojemników). Dla mnie bardziej poręczna była prostokątna i kupiłam z firmy Ariette. Obecnie rozważam kupno jogurtownicy z jednym dużym pojemnikiem, można w niej wstawić ciasto drożdżowe, lub chleb na zakwasie do wyrośnięcia. Widziałam modele dwu-funkcyjne z możliwością robienia jogurtu, lub lodów. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 25.02.12, 23:41 Sa wazniejsze elementy niz to czy sloiczki czy jako calosc. Calosc ma swoje zalety i tez osobne. W sumie pod tym wzgledem najlepszym rozwiazaniem sa takie YoLife jogurtownica Ten ma dwie przykrywki + male pojemniczki tez i w zasadzie jesli ktos chce to moze wsadzic jeden duzy pojemnik do srodka. ALe slyszalam tez o pewnej wadzie tego modelu. Sek w tym ze na rynku jest masa kiepskich jogurtownic jakie nie utrzymuja wlasciwej temperatury. Wiele z nich po prostu nadmiernie sie rozgrzewa az do 47C. No i jogurt nie gestnieje odpowiednio i oddziela sie serwatka. Obawiam sie ze niektore modele popularnej w PL jogurtownicy Severin maja ten sam problem - przegrzewaja. Innym wygodnym elementem jaki ja chcialabym miec w swojej jogutownicy jest wylacznik czasu Setba jogurtownica Ten takowy ma. NIe wiem czy przegrzewa ale to solidna niemiecka produkcja wiec moze nie. Chodzi o to ze nie kazdy pamieta o tym by wylaczyc jogurtownice na czas.A jak za dlugo sie trzyma jogurt to robi sie kwasny. No dobra, zawsze mozna sobie nastawic budzik albo nie byc sklerotykiem jak ja. Sa tez takie co piszcza. Ja takowa mam. Po ustawieniu np na 8 godzin zaczyna wydawac dzwiek. Ustawiam taka wieczorem przed pojsciem spac i budzi mnie dziwny pisk rano. Nie lubie tego ale lepsze to niz wieczne zapominanie W USA Cousine jogurtownica uchodzi za bardzo dobra i nie przegrzewa. Poza wylacznikiem czasu ma tez mozliwosc ustawienia daty produkcji jogurtu na sloiczkach od gory. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 00:14 Ta jest fajnaSEB jogurtownica Nie dosc ze ma program do jogurtu to inny na serek i na deserki. Kazde wymagaja innej nieco temperatury. No i ma oczywiscie czasomierz. Paskudnie droga. Widzialam na allegro taka duzo tansza Tutaj Odpowiedz Link
magda.tyl Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 10:09 Czy ta ma automatyczny wyłącznik czasu allegro.pl/ariete-85-yogurella-jogurtownica-sloiczki-gw-zwr-i2155434933.html piszą o regulacji czasu - czy to oznacza że się wyłączy po upływie ustawionego czasu? Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 12:01 www.eukasa.pl/male-agd/sklep/1385057/urzadzenia-do-jogurtow/steba-jm-1/?&utm_campaign=VB Ta tutaj ma Ta jaka wkleilas ma cos tylko pytanie czy nie ma czasem czegos takiego jak ma ten co ja mam czyli ustawia sie czas i po wybranej liczbie godzin zaczyna on piszczec, ale nie wylacza sie automatycznie. W sumie najlepszej jakosci i najbardziej zaawansowane technicznie jogurtownice sa sprzedawane we Francji- kraju serow i jogurtow. Mi sie podobaja te jakie maja jogurtownice i serownice w jednym. Za jednym zamachem mozna wyprodukowac z mleka i kultury bakterii serek zamiast bawic sie potem podgrzewanie jogurtu czy kwasnego mleka osobno i przepuszczania przez sito. Te maszyny robia wszystko od razu. Maja tez programy na sery zolte ale trzeba dokupic podpuszczke. Sa tez takie jakie dodatkowo maja tez funkcje deserow i ryzu na na bazie mleka ale nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi i po co tu funkcja wielogodzinnej fermentacji. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 12:12 zobacz co w tej mozna wyczyniac: Tutaj Odpowiedz Link
kataryniara Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 13:10 Ja mam jogurtownicę SEB, a raczej jej polski odpowiednik Tefal. Wiem, że jest droga - ja ją dostałam do testowania za darmo. Jestem bardzo zadowolona, ma 3 programy - na desery, jogurty i sery. Można w niej robić kefir, sery białe, jogurty z wieloma opcjami smakowymi, desery, jogurty pitne ( m. inn. krem brulee). Można robić jogurty z mleka sojowego, koziego i krowiego. Fajna sprawa - przygotowuję masę, rozlewam, nastawiam program i nie martwię się o nic wiecej. Robię w w niej deser ala Monte, kremy czekoladowe, mam wiele przepisów, które można modyfikować. pojemniczki są wielkości mniej więcej małego jogurtu, więc mam zapasu na kilka dni. Są z przykryciem, wiec deser/jogurt mogę sobie zabrać do pracy, co też często robię. Fajne moim zdaniem rzeczy to: -3 programy -wyłącznik czasowy -12 pojemników ( z czego jak nie chcesz to nie robisz 12 sztuk, można dowolną ilość - wtedy przykrywkami zasłaniasz miejsca na pojemniczki) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 14:10 Kataryniarko, To jest wlasnie ta jakiej linka podalam powyzej. Wlasnie sie zastanawiam nad zakupem takowej. Jeszcze jest inna firma jaka produkuje takowy jogurtownica serownica ale juz bez opcji bez deserow. Wracajac do SEB. Powiedz jak sie sprawuje i czy nie przegrzewa? A takze wyjasnij sprawe deserow i kremow, prosze. Rozumiem w zupelnosci na jakiej zasadzie jest produkowany jogurt i w nastepstwie jak w takowej postaje serek. A powiedz o co chodzi z tymi deserami, kremami itd- jak powstaja? Czy to jakos gotuje to czy tez fermentuje? Bo creme brule to normalnie sie przeciez gotuje podobnie jak budyn? Odpowiedz Link
kataryniara Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 18:36 NIE ZAUWAŻYŁAM, ŻEBY SIĘ PRZEGZEWAŁA. Oj przepraszam za Capsa. Stoi sobie w kącie ( zalecenia producenta - nie na przeciągach ). Sprawuje się bez zarzutu. A co do deserów - mam część przepisów przetłumaczone z zalinkowanych wyżej. Desery robi się 40 min, najczęściej bazują na słodkiej smietance i mleku i w zależności co robisz to dodajesz np. roztopioną czekoladę wymieszaną z serkiem mascarpone, zalewasz mieszanką mleka i śmietanki i po 40 min. masz monte. Są desery z żółtkiem, z chałką, kakao, jagodami i owocami sezonowymi. Nie próbowałam jedynie serów - czekam na sezonową rzodkiewkę i szczypiorek. Wtedy zakupię na allegro podpuszczkę i będę miała własne sery białe . Natawiam na program deser; 40 min po tym czasie czekam aż ostygnie i do lodówki. Najczęściej na drugi dzień mam gotowe desery. To się raczej gotuje niż fermentuje ( tak się domyślam ze wzgl na krótki czas) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 19:54 na amazon.fr 99% ocen jest bardzo pozytywna. Jest to dosc drogi( w porownaniu z innymi) sprzet wiec tez tak sadzilam ze nie przegrzewa. Biale serki typu twarozek robisz bez podpuszczki na kwasnym mleku, tak samo serek jogurtowy czy kefirowy. A wszelakie inne: mozarella, twarozek ziarnisty, zolty- juz tak. Nie wiem jak robia serek homogenizowany czy creme frais czy cos tam dodaja. A czy w twoim zestawie sa tez takie duze pojemniki do sera jak na tym video? www.youtube.com/watch?v=SPxxPXk98AA Czy tez to mozna dokupic osobno? Sorry ze sie tak dopytuje, ale ja jestem wielkim milosnikiem wyrabiania jogurtow i serkow w domu i mam jedna jogurtownice taka sobie + mecze sie z tymi serkami z sitami. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 19:57 skoro to robi creme brule to mysle ze moga byc swietne rezultaty tez z polskim budyniem... Odpowiedz Link
kataryniara Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 21:40 bardzo możliwe ten zalinkowany przez Ciebie zestaw przepisów - część z nich mam przetłumaczony na język polski - ten z okładki jest b. dobry ( czekoladowy), robi się go z żółtkami, czekoladą, ja dodawałam więcej kakao a mniej czekolady. Robi się go w 40 min i prawie jak budyń Obecnie jemy jogurt z konfiturą ze śliwki, mniam Odpowiedz Link
kataryniara Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 21:37 Jeżeli chodzi o biały ser - jeszcze nie próbowałam. W przepisie jest podpuszczka. Nie mam takich dużych pojemników na ser. Mam 12 małych szklanych opakowań a do tego dostałam w zestawie 12 takich plastikowych wkładanych do tych szklanych z dziurkami, aby odcedzić serwatkę. Tak jak pisałam, dostałam taki zestaw za darmo w ramach testowania wśród polskich konsumentek, pewnie tylko to co mam to podstawowe wyposażenie. Z niecierpliwością czekam aż Tefal wprowadzi to na polski rynek, wtedy będę mogła dokuipić sobie inne akcesoria Jeśli jesteś zainteresowana - mogę Ci zrobić ksero przepisów oraz instrukcję obsługi tej jogurtownicy. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.02.12, 22:01 byloby przemilo. Napisze na priv Odpowiedz Link
agte1 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 26.05.14, 10:23 Od wczoraj jestem posiadaczka jogurtownicy SEB. Czy nadal używasz swojej? Jak się sprawuje? Czy udają się sery i desery? Pisałaś że możesz się podzielić przepisami i instrukcja, czy mogłabym prosić? Ja swoją dostałam, ale tam niestety wszystko po francusku... Dziekuje Agnieszka Odpowiedz Link
kaya.1975 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 18.04.13, 18:26 Kochana, z nieba mi spadłaś. Polowałam na taką jogurtownicę strasznie długo, bo w Polsce ona praktycznie jest niedostępna. Francuski AMAZON nie wysyła do Polski a na e-bay'u ceny tych jogurtownic są jakie są + jakaś kosmiczna cena za przesyłkę. Ale w końcu udało się i MAM!!!!! Ale z tymi przepisami to kiepsko. Francuski to ja mam opanowany na tyle, ile mi potrzeba do zakupu kosmetyków. Mój mąż tak się uczył francuskiego w szkole, że jak zobaczył te przepisy to kazał mi je wrzucić w tłumacza a tłumacz - wiadomo jak tłumaczy. Zaopatrzyłam się w bakterie (takie specjalne jogurtowe w proszku), podpuszczkę i starter bakterii serowych i co dalej? Bądź Aniołem i podaj mi chociaż jakieś podstawowe te przepisy. Jogurt to podejrzewam, że żadna filozofia ale te serki i deserki, tak kuszą... Już obiecałam synusiowi, że fajne rzeczy będę mu robić. A mój 6-latek to straszny mlekożerca, twarogożerca i jogurtopochłaniacz. Ja Cię normalnie będę wielbić do końca życia Z góry wielkie dzięki. Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 19.04.13, 08:28 Ja ci mogę przesłać, mam te przepisy od princesswhitewolf. Odbierz priv. Odpowiedz Link
kaya.1975 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 19.04.13, 12:05 autumna napisała: > Ja ci mogę przesłać, mam te przepisy od princesswhitewolf. Odbierz priv. > Kochana jesteś tylko jak to odebrać "priv"? Bo ja to na tym forum od wczoraj jestem i kompletnie zielona... Wysłałam Ci takie zaproszenie żebym mogła Ci wysłać wiadomość bo na razie tylko tyle opanowałam. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 19.04.13, 12:25 Nic do mnie nie doszło. Napisz do mnie po prostu na autumna@gazeta.pl ze swojego dowolnego e-maila, to ci na niego prześlę te przepisy. Natomiast u góry forum masz link "poczta" - kiedyś założenie konta na gazeta.pl skutkowało automatycznym założeniem także e-maila, nie wiem, jak jest teraz. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 25.04.13, 00:25 Jak masz te przepisy w formie elektronicznej, to mi je podeslij, postaram sie przetlumaczyc (choc nie obiecuje, ze na jutro Odpowiedz Link
niebieskaa4 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 19.04.13, 18:26 Dziewczyny ta którą zalinkowałam to jest ten model ,który polecacie? www.outletrtvagd.pl/product-pol-6552-Jogurtownica-SEB-model-YG651121.html Odpowiedz Link
niebieskaa4 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 19.04.13, 18:30 A przepisy też poproszę na priv. Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 24.04.13, 12:17 Ja mam inny model, ten: www.seb.fr/cuisiner/yaourtiere/yaourtiere-multi-delices.htm Robi jogurty, serki i desery mleczne. To, co linkujesz, nie ma tej ostatniej opcji. Przepisy zaraz wyślę, odbierz priv. Odpowiedz Link
niebieskaa4 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 24.04.13, 21:40 Dziękuję przepisy dotarły. Niestety Twoje modelu w Polsce nie mogę wyszukać. Cóż wstrzymam się jeszcze trochę a jak nie będzie to kupię ten co linkowałam. Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 24.04.13, 21:54 Trafiają się w sklepach typu outlet - ja swoją kupilam na allegro. Odpowiedz Link
niebieskaa4 Re: Jogurtownica na co zwrócić uwagę 22.04.13, 12:31 Podbijam i ponawiam prośbę o przepisy . Odpowiedz Link
evka31 Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 16.01.15, 12:32 Dziewczyny gdzie mogę kupić taką jogurtownicę, nigdzie w Polsce nie jest dostępna a na zagranicznych stronach też nie mogę jej znaleźć, bardzo mi zalży na jej zakupie Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 16.01.15, 15:33 Szukaj pod hasłem "multidelices seb", ale ona chyba tylko we francuskim Amazonie jest: www.amazon.fr/SEB-YG652822-Yaourti%C3%A8re-Multidelices-Aluminium/dp/B003UD7ZRK Miałam ją, sprzedałam na allegro. Nic specjalnego. Ta dodatkowa opcja robienia serków nie jest warta tyle kasy. Mało tego, ona nic nie jest warta, jak dla mnie. Po odcieknięciu serwatki zostaje pół kubeczka serka, czyli jakieś dwie łyżki. Babranie się potem z przełożeniem zawartości 12 kubeczków do jednej miski, żeby zrobić np. twarożek ze szczypiorkiem, to jakiś absurd. Lepiej zrobić twarożek babcinym sposobem, odsączany na sitku wyłożonym gazą czy płótnem. Opcji robienia deserów nigdy nie użyłam - to jest po prostu gotowanie kubeczków z zawartością na parze. Do tego też dodatkowy grzmot w domu nie jest specjalnie potrzebny. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 16.01.15, 17:10 Zupelnie nie znam tych jogurtownic, wiec wczesniej z ciekawosci troche poklikalam i Ty potwierdzilas moje podejrzenia: gora pieniedzy za gadzet / na wloskiej stronie widzialam cene 137 euro za jogurtownice uzywana, nowa kosztuje chyba ponad 160 /. Ja serek robie tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61082120,61082120.html Do tego tez jest wygodniejsza jogurtownica o pojemnosci 1 litra: przekladanie zawartosci kubeczkow jest strata czasu. Mam od 20 lat jogurtownice za 20 euro, od kilku 1-litrowa: nigdy nie wydalabym wiecej. Odpowiedz Link
squirk Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 16.01.15, 21:19 linn_linn napisała: > Zupelnie nie znam tych jogurtownic, wiec wczesniej z ciekawosci troche poklikal > am i Ty potwierdzilas moje podejrzenia: gora pieniedzy za gadzet / na wloskiej > stronie widzialam cene 137 euro za jogurtownice uzywana, nowa kosztuje chyba po > nad 160 /. > Ja serek robie tak: > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61082120,61082120.html > Do tego tez jest wygodniejsza jogurtownica o pojemnosci 1 litra: przekladanie z > awartosci kubeczkow jest strata czasu. > Mam od 20 lat jogurtownice za 20 euro, od kilku 1-litrowa: nigdy nie wydalabym > wiecej. Mam garnek z pokrywką, miseczkę, łyżkę i trzepaczkę, no i ręcznik za jeszcze mniej Swoją drogą ale się porobiło, niedługo będą specjalne gadżety do drapania się po nosie*, bardzo się ludzie rozleniwili. * w Japonii pewnie już są Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jogurtownica 17.01.15, 08:00 Mnie zrobienie jogurtu zajmuje mniej czasu: mleka nie musze podgrzewac. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 17.01.15, 19:50 squirk napisała: > Mam garnek z pokrywką, miseczkę, łyżkę i trzepaczkę, no i ręcznik za jeszcze mn > iej Squirku, a powiedz, jak to jest z robieniem jogurtu metodą "chałupniczą"? Ile to musi stać i czy nie wystygnie? Bo ja np. nie mam w domu kaloryferów (garnek i ręcznik się znajdzie ). Myślałam, żeby może kupić szeroki, obiadowy termos 0,5l. (taniej niż 160 €, ale z kolei kuszą mnie te desery, o których wyżej. Z drugiej strony - mam parowar, więc jeśli deser w jogurtownicy, jak pisze autumna, jest po prostu parowany, to zakup jogurtownicy faktycznie mija się z celem. Swoją drogą, desery w parowarze kiepskie wychodzą, krem "brulee" wyszedł jak gorąca jajecznica z karmelem na dnie, jedyne, co wyszło dobre, to jakieś babeczki w stylu murzynka. Odpowiedz Link
autumna Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 17.01.15, 23:00 > jeśli deser w jogurtownicy, jak pisze autumna, jest po prostu parowany, to zakup jogurtownicy > faktycznie mija się z celem Szczegółowo: ta jogurtownica ma w dnie wgłębienie, w które wlewa się wodę. Na programie "desery" woda wrze, nad tym wiszą kubeczki. Oto cała zasada działania tej wspaniałej funkcji. Cena za ten sprzęt nijak nie przystaje do możliwości. Byle podgrzewacz do butelek dla dzieci za max. kilkadziesiąt złotych ma termostat i regulację temperatury od pokojowej do 100 stopni. Odpowiedz Link
squirk Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 18.01.15, 13:07 budzik11 napisała: > Squirku, a powiedz, jak to jest z robieniem jogurtu metodą "chałupniczą"? Ile t > o musi stać i czy nie wystygnie? Ale to ma powoli stygnąć przecież Robię całkiem zwyczajnie, potem garnek przykrywam pokrywką, owijam sporym ręcznikiem i zostawiam na kilka h przy kuchence na której przeważnie coś robię więc jest ciepło, po kilku godzinach zaczyna lekko gęstnieć czyli bakterie się nie lenią, wstawiam do lodówki, rano mam gładki, gęsty jogurt. Grunt to dobry starter - robię zwykle z jogurtów greckich - i mleko, najlepiej co najmniej 2-procentowe. Tylko raz czy dwa (w ciągu kilku lat) mi się jogurt nie udał, tzn. nie zgęstniał bo mleko było za ciepłe. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 18.01.15, 17:48 squirk napisała: > Ale to ma powoli stygnąć przecież No patrz, a ja była przekonana, że ma np. całą noc (czy nawet dobę!) stać w tej samej temperaturze Odpowiedz Link
squirk Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 18.01.15, 17:56 budzik11 napisała: > squirk napisała: > > > Ale to ma powoli stygnąć przecież > > No patrz, a ja była przekonana, że ma np. całą noc (czy nawet dobę!) stać w tej > samej temperaturze W urządzeniach pewnie jest inaczej (nie wiem, nie znam) i faktycznie utrzymują tę temperaturę i żrą prąd bez sensu, kilka h bezprądowego stania na blacie naprawdę wystarczy (niektórzy zostawiają na całą noc robiąc większą ilość która potrzebuje więcej czasu) a temperatura dzięki ręcznikowi nie spadnie nagle więc bakterie zdążą się zapoznać, rozmnożyć, wychować dzieci, wyprawić im wesela i nacieszyć się wnukami. Do lodówki wstawia się garnek w temperaturze pokojowej, może nieco wyższej, ale już z bakteriami, i jogurt sobie gęstnieje, jest akurat na śniadanie. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jogurtownica 18.01.15, 20:16 Klasyczna jogurtownica np. Ariete ma 15 W, razy 12 godzin to 0,18 kWh. Jesli cos w domu zre nam prad, to na pewno nie jogurtownica. Odpowiedz Link
squirk Re: Jogurtownica 18.01.15, 20:39 linn_linn napisała: > Klasyczna jogurtownica np. Ariete ma 15 W, razy 12 godzin to 0,18 kWh. Jesli co > s w domu zre nam prad, to na pewno nie jogurtownica. Tak czy siak szkoda pieniędzy a gadżet jest zbędny. Jak wiele innych zresztą. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Jogurtownica 19.01.15, 07:14 Wiele innych na pewno, ale jesli chodzi o jogurtownice, jest to w mojej kuchni jest to jeden z najbardziej trafionych zakupow. Odpowiedz Link
wredna.mysza Re: Jogurtownica SEB - Tefal gdzie kupić? 06.10.15, 23:33 Dziewczyny noszę się z zamiarem kupna tej jogurtownicy seb lub tefal. Znalazłam tylko na stronach francuskich lub niemieckich. Boje się że będzie instrukcja i przepisy po francusku i kupię coś za 700 zł i nie będę umiała użyć Niestety ceny też są kosmiczne, ale powiedzmy, że to dla mojego dziecka alergika więc jakoś dam radę to przełknąć Macie może jakieś wersje po polsku lub chociaż po angielsku Odpowiedz Link