Dodaj do ulubionych

polećcie program do księgowości

28.02.12, 20:36

mam firmę 1 osobową nie jestem płatnikiem vat ponieważ mam tzw zwolnienie podmiotowe.
przychody firmy nie są narazie duże - płacę księgowej 250 zł zysku mam bardzo mało bo np 700-1000zł więc wolałabym uniknąć kosztów na księgową dopóki zyski nie wzrosną.
zastanawiałam się nad jakimś programem komputerowym- ktoś może korzysta z takiego- jaki jest godny plecenia?
Obserwuj wątek
    • gk102 Re: polećcie program do księgowości 28.02.12, 21:15
      Ale jaką formę księgowości prowadzisz? KPiR, ryczałt czy co?
      • mama.macka Re: polećcie program do księgowości 28.02.12, 22:05

książkę przychodów i rozchodów, zwolnienie pdmiotowe z VAT
    • elaelisheva Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 07:21
      A dasz radę pilnować wszystkich terminów składania deklaracji w ZUS i US? I śledzić wszystkie zmieniające się "od wczoraj" przepisy dotyczące księgowania? Wiesz co i w jaki sposób można zaksięgować, żeby nie mieć kłopotów z US?
      Bo tego żaden program Ci nie załatwi... Pracuję w biurze rachunkowym, więc wiem co mówię... Inna sprawa, że jakoś sporo płacisz tej księgowej.
      • joanna_poz Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 10:26
        > Bo tego żaden program Ci nie załatwi... Pracuję w biurze rachunkowym, więc wiem
        > co mówię... Inna sprawa, że jakoś sporo płacisz tej księgowej.

dokladnie.
        zmien księgową.
        ja przy malej dzialalnosci gospodarczej z VAT placę ksiegowej 50 zł.
    • julk_a33 Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 10:52
      Polecam zmienić księgowa , przypuszczam ,że przy takim zysku tych dokumentów jest niewiele .Nawet w Warszawie stawki mocno spadły i za KPiR 250zł to bardzo dużo . Chyba że masz dodatkowo amortyzacje środków trwałych, płace za kilku pracowników itp. Sam program bez znajomości przepisów niewiele zmieni , poza tym i tak ręcznie trzeba potem wpisać to wszystko do książki . Jeśli jesteś z W-wy to mogę polecić niedrogą księgową i a co ważne z dużym doświadczeniem . Przy księgowej masz ten komfort ,ze spisujesz umowę i ona reprezentuje Cię w US , ZUs-ie .

Pozdrawiam
      julk_a33
    • wadera3 Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 11:05
      www.pakietprzedsiebiorcy.pl/
      Mój M, przy jednoosobowej firmie zadowolony jest z tego programu(kiedyś również korzystaliśmy z programu w Rzeczypospolitej "Mała księgowość", też się sprawdzał).
      Osobista księgowa, owszem może i terminów pilnuje, ale niestety nie odpowiada przed urzędami za błędy, czy niedociągnięcia, i chyba jednak nie reprezentuje właściciela firmy.
      • wadera3 Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 11:11
        Znaczy z programu, który tam kupił smile
      • julk_a33 Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 11:49
        Wszystko zależy od tego jak spisana jest umowa . Po to są biura rachunkowe aby dbały i wyjaśniały ewentualne niejasności przed urzędnikami , nikt łaski nie robi . Niektórzy donoszą tylko dokumenty i interesuje ich wynik końcowy czyli podatki do zapłaty lub nie smile. Ciężko wtedy takiemu laikowi dobrze wytłumaczyć się w urzędzie lub zrozumieć o co w temacie chodzi . Wtedy bierze pod pachę księgową i wraz z nią udaje się wyjaśnić problem albo daje pełnomocnictwo. Księgowa , która tylko wpisuje otrzymane dokumenty w program i poza tym nic ją nie interesuje moim zdaniem nie warta jest kasy .

julk_a33

> www.pakietprzedsiebiorcy.pl/
        > Mój M, przy jednoosobowej firmie zadowolony jest z tego programu(kiedyś równie
        > ż korzystaliśmy z programu w Rzeczypospolitej "Mała księgowość", też się sprawd
        > zał).
        > Osobista księgowa, owszem może i terminów pilnuje, ale niestety nie odpowiada p
        > rzed urzędami za błędy, czy niedociągnięcia, i chyba jednak nie reprezentuje wł
        > aściciela firmy.
        >
        >
        • green-monkey Re: polećcie program do księgowości 29.02.12, 20:25
          Hej!,
          Jest w necie taki darmowy program do księgowania Vatowiec. Darmowy dla malutkich właśnie firm. Ale tak jak pisały dziewczyny, bez podstaw księgowości niewiele program pomoże. Mam doświadczenie w biurach rachunkowych, dlatego prowadząc własną firmę, w ramach cięcia kosztów zdecydowałam się na samodzielne księgowanie.
          Wiesz w jakiej stawce wyliczać koszty za media, jak księgować eksploatację pojazdu, w której kolumnie wprowadza się odsetki kapitałowe banku (0,02 grsmile) itp.?
          Jeśli nie bo to tylko kilka banałów, to jednak poszukaj tańszej księgowej. A jeśli tak to Vatowiec jest spoko.
    • mama.macka Re: polećcie program do księgowości 01.03.12, 12:15
      Jestem skołowana jużsmile na księgowości się nie znamsad płaciłam w biurze rachunkowym i było ok- ale kasa spora więc szukam tańszej alternatywy.
      jestem z Gliwic
      a te księgowości on line? dostaję czasem na maila różne oferty?
      papierów mam naprawdę mało-
      faktury za paliwo, faktura za pocztę- bo działalność mam na allegro
      zakup towaru raz na ok 2 mce
      i tyle.
      gratis mam rozliczanie pit, no i co miesiąc dzwonią i mówią ile mam do zapłaty do us .

• julk_a33 Re: polećcie program do księgowości 01.03.12, 13:08
        Zanim podejmiesz ostateczną decyzje podzwoń i zorientuj się w innych biurach księgowych jak kształtują się ceny .Teraz prowadząc już działalność , możesz rozmawiać merytorycznie o ilości dokumentów . Rozliczenie Pit-u bez skomplikowanych ulg to koszt 30zł a wykonanie telefonu do Klienta to podstawa. Nie jestem pewna czy w ofercie usług księgowych przez internet nie chodzi o to ,że Ty sama wprowadzasz w program posiadane dokumenty a na koniec , jest przez kogoś sprawdzana poprawność zapisu . No i zwrócić uwagę na cenę usługi po ewentualnym okresie promocyjnym .

Pozdrawiam
        julk_a33
      • gk102 Re: polećcie program do księgowości 01.03.12, 21:30
        Ściągnij z netu program "Mała Księgowość" rzeczpospolitej. Jest bezpłatny i bardzo prosty - aktualizacje ściąga się też z netu i po prostu spróbuj zaksięgować miesiąc. Wtedy zobaczysz czy dasz radę. Osobiście Vatowca nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka