Dodaj do ulubionych

leczo i zamrazanie

25.07.12, 18:25
czy da sie tak zamrozic zeby nie stracilo smaku???
kiedys mrozilam same surowe kabaczki i cukinie, ale pozniej po odmrozeniu strasznie zle smakowaly.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 18:39
      Mroziłam leczo i rozmaite sosy pomidorowe, nie zauważyłam zmiany smaku, cukinii i kabaczków nie zamroziłabym bo mają sporo wody i robi się z nich paćka, mrożę tylko niektóre owoce i grzyby w sumie. Jesli masz obawy, że mrożenie leczo jako całości to zły pomysł to może lepiej zapasteryzuj o ile masz taką możliwość? Kilka tygodni temu otworzyłam słoik z zeszłorocznym, utrata smaku była minimalna, więc w tym roku także zapasteryzuję.
      smile
      • agpagp Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 19:35
        a jak długo pasteryzujesz leczo?
        • squirk Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 21:12
          Gotuje krócej niż takie do spożycia od razu i wrzucam w parowar, pasteryzuję 15 minut od zagotowania, jak się zagapię albo nie dosłyszę piszczka to max.5 minut dłużej. Potem odstawiam pokrywką w dół i sprawdzam rano, wszystkie, odpukać, od razu się zasysają.
          smile
          • getmail Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 21:23
            podobno lepiej zamrozić składniki osobno
            • 5aaala Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 22:00
              ja zamrażam surową paprykę w kostkę na leczo, potem z tego gotuję smak idealny, mrożę też zielone ogórki pokrojone w plastry - zimą mizeria jest pyyyyyszna.
              • squirk Re: leczo i zamrazanie 25.07.12, 23:43
                A nie robi Ci się z tych ogórków el paciaja? Czy możesz napisać więcej o tym, jak je zamrażasz?
                smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka