Dodaj do ulubionych

Fugi-jak doczyścić?

08.04.13, 14:52
Macie jakieś sprawdzone sposoby? Mogą być sposoby naturalne. smile
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Fugi-jak doczyścić? 08.04.13, 15:18
      Zapleśniałe fugi pod prysznicem albo koło wanny najłatwiej i najszybciej doczyścić, psikając na nie płynem z chlorem. Następnie wystarczy poczekać 5 minut i koniec [w razie potrzeby można operację powtórzyć]. Żadne naturalne metody nie dadzą takiego efektu.
    • headvig Re: Fugi-jak doczyścić? 08.04.13, 15:50
      naturalny - woda z octem + szczoteczka do zębów i jedziesz z tym światem
      nienaturalny - różowy płyn w sprayu do kamienia i osadów W5 z lidla, psikasz, zostawiasz na chwilę, ścierasz gąbeczką, schodzi praktycznie samo.
    • shirley74 Re: Fugi-jak doczyścić? 09.04.13, 10:09
      Soda oczyszczona + trochę wody + szczoteczka do zębów + ... czas smile.
      Niestety trzeba się napracować, ale efekt jest świetny. Fugi są znów jasne i czyste.
    • budzik11 Re: Fugi-jak doczyścić? 09.04.13, 11:35
      A to zależy, czym są zabrudzone. Inaczej będziesz czyścić fugi np. na pochlapanej tłuszczem ścianie w kuchni, inaczej pleśń czy grzyb w kabinie prysznicowej, inaczej na podłodze w łazience.
      Te pierwsze myję płynem do mycia naczyń, drugie - płynem HG na pleśń na fugach, trzecie - mleczkiem do szorowania (CIF czy podobny) i szczotką do rąk.
    • dds6 Re: Fugi-jak doczyścić? 09.04.13, 21:57
      Kup sobie San Profi Czyste Fugi, w Castoramie, Obi czy Brico.
      Preparatu jest dużo. Odwracasz do góry nogami, zlewasz fugi środkiem, 10 min czekasz i wszystko się rozpuszcza- szczoteczką do zębów, albo ryżową lekko przeszorujesz. Myjesz podłogi. Efekt super.
      Nie polecam zalewania fug domestosami, albo innymi żrącymi preparatami - fugi mogą się
      przebarwiać. Ja San Profi wyczyściłam fugi po poprzednich właścicielach, tak brudne, że
      znajomy kafelkarz dziwił się, że w kuchni na fugach ze 4 kolory są - tak były umorusane (psy, piec kaflowy na fajerki...) - od czarnego po jasną zieleń. Teraz mam idealne kafelki z "nowymi fugami". smile
      • annakate Re: Fugi-jak doczyścić? 09.04.13, 22:03
        preparatem FM grout cleaner (FM to taki trochę Avon, trzeba znaleźć kogoś, kto rozprowadza)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka