Dodaj do ulubionych

prprezent dla ex-teściów

02.02.14, 19:30
W tym roku obydwoje moi ex-teściowie kończą 80 lat (w odstępie 5 miesięcy), a po środku mają 55 rocznicę ślubu. Kontakty z nimi mam dobre, choć wyłącznie telefoniczne (mieszkają 300 km ode mnie) i zastanawiam się, co mogę kupić im od siebie i mojego syna. No i jeden prezent, 2 , 3? Poradźcie coś proszę.
Obserwuj wątek
    • altu Re: prprezent dla ex-teściów 02.02.14, 19:59
      a jakieś zainteresowania?
      zapotrzebowanie na coś konkretnego mają?
      może rodzina jakiś prezent składkowy robi, i można się dorzucić?
      pojedziesz osobiście na wręczenie prezentu?

ja bym optowała za jednym, tylko budżet musi być odpowiedni wink
      1/ raczej nie vouchery na spa czy sanatoria, albo wycieczki, bo w tym wieku to i chęci mało, i zdrowie nie takie.
      no, chyba, że to naprawdę żywotni 80-latkowie, to wtedy np. wycieczkę do jakiegoś uroczego miejsca - a może rodzinnie, ty, syn i dziadkowie? np. Wrocław, Kraków, Kazimierz, Gdańsk (oczywiście w zależności od tego, gdzie dziadkowie mieszkają, i na co mają ochotę) ot, takie poszwendanie się po mieście, w ładnych okolicznościach miejskiej zabudowy, może jakieś sanktuarium itp. (o ile preferują).
      2/ może coś z dużego sprzętu adg/rtv? ale o ile tego już nie mają w posiadaniu, lub co chcieliby sobie kupić, ale szkoda pieniędzy, np. krajalnica, jogurtownica, itp.
      naszej babci kupiliśmy wypiekacz do chleba, bo czasami jej się nie chciało rano iść do piekarni po pieczywo, i się zapychała takimi chrupkimi chlebkami, a teraz - umie zaprogramować, wieczorem włączy i rano ma świeże pieczywko, albo ciasto, jak ją ktoś ma odwiedzić (a jej zawsze żal na cukiernię itp., a teraz znów mówi, że własnego wypieku)
      3/ jeżeli mają zainteresowania i lubią czytać - to może jakieś albumy tematyczne itp.?
      naszej babci, bo bardzo chciala jechać do Rzymu, ale się boi długiej podróży, do samolotu nie wsiądzie, no i zdrowie już nie te, kupujemy cyklicznie - album zabytki Rzymu, album o tajemnicach Watykanu, albumy o papieżach, ostatnio o przekrętach średniowiecznych w Watykanie, babcia lubi przeglądać ilustracje, jak coś ją bardzo interesuje to czyta, nie czyta na zasadzie od deski do deski, tylko wybiórczo, na co ma ochotę.
      4/ fajnym pomysłem jest (wielo)pokoleniowa sesja rodzinna - no ale u ciebie może to być problem, chociaż wnuk+dziadkowie mogą być fajnym pomysłem (ale też zależy od wieku wnuka, bo może to być infantylne, gdy wnuk ma np. 30 lat, aczkolwiek fajna koncepcja może być bardzo udana)

dziecko, niezależnie od wieku, poprosiłabym o indywidualną pracę twórczą na temat i ku czci wink np. laurkę (jeżeli przedszkolak), własnoręczną ramkę z fotką wnuczka (szkolniak), jakąś fajną fotografię, kolaż itp. w dużym formacie, w ładnej ramce do postawienia lub powieszenia na ścianie, lub jakiś fotoalbum - rodzinnie, z dziadkami w roli głównej wink lub coś, co dziadkom będzie w widoczny sposób przypominało o miłym geście z okazji wink
    • monika3411 Re: prprezent dla ex-teściów 02.02.14, 21:09
      Moi dziadkowie dostali od swoich dzieci na 50 rocznicę ślubu obraz namalowany na zamówienie przez znajomą malarkę. Moim zdaniem super pomysł na prezent dla starszych państwa.
    • kol.3 Re: prprezent dla ex-teściów 02.02.14, 21:13
      Z emerytami może być tak, że ich sytuacja finansowa może być cienka i być może przydałoby się im coś konkretnego do domu. Trzeba by tylko zrobić rozeznanie/podpytać albo ich albo kogoś, kto jest bliżej teściów.
      Dużo zależy też od tego w jakiej są kondycji, czy chętnie wyjeżdżają, może tydzień w jakimś ośrodku byłby mile widziany (niezbyt daleko od domu).
      Jeśli są mocno czytający, widziałabym książki.
      • anula36 Re: prprezent dla ex-teściów 02.02.14, 22:05
        ja bym kupila jeden prezent wiekszy,albo dolozyla sie do skladkowego, zamiast 2-3 malych.
        a prezent faktycznie w zaleznosci od formy i mozliwosci finansowych obdarowywanych.
    • ewa_2009 Re: Odpowiadam hurtem 03.02.14, 00:04
      Wszelkiego rodzaju zdjęcia, obrazy itp. odpadają, bo tam nie bywam.
      Do prezentu od mojego ex-męża dokładać się nie chcę.
      Wyjazdy gdziekolwiek też odpadają, bo zawsze jest problem "co zrobić z psem, domem itd."
      • anula36 Re: Odpowiadam hurtem 03.02.14, 00:07
        jak maja dom, to pewnie i ogrod/ ogrodek. Moze jakis fajny stolik ogrodowy? dwa wygodne fotele? parasol?
        A od syna sadzonke drzewa/krzewu ktora wkpia razem pod kierunkiem dziadka?
        • horpyna4 Re: Odpowiadam hurtem 03.02.14, 08:03
          Do ogródka to najlepiej kupić w kwiaciarni kwitnącą miniaturową różę w doniczce. One tak naprawdę nie nadają się do trzymania w domu (zwłaszcza w zimie), natomiast w gruncie świetnie znoszą mrozy, nawet przez przykrywania. I rzeczywiście wnuk mógłby od razu z dziadkiem wsadzić; trzeba tylko delikatnie wyjąć z doniczki, żeby nie uszkodzić bryły korzeniowej. Przesadzanie z kwiatami im wcale nie szkodzi, przerabiałam to już nieraz. A taka różyczka w momencie wręczania też wygląda ozdobnie, a w ogródku nie będzie zajmowała za dużo miejsca. Czyli prezent zdecydowanie niekłopotliwy.

To byłby prezent od wnuka, od ex-synowej proponuję wypiek lub alkohol, jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych. Jeżeli umie piec, to własny wyrób jest zawsze mile widziany, bo ofiarodawca włożył w niego trochę własnej pracy i serca. Nalewka własnej produkcji też jest dobrym prezentem.

Gorzej, jeżeli solenizanci chorują na cukrzycę. Wtedy odpadają słodkości i pozostają prezenty konkretne. I tu już trzeba wiedzieć, co może sprawić im przyjemność, albo czego im brakuje.
    • czarnagraza Re: prprezent dla ex-teściów 05.02.14, 12:17
      Fotel bujany?
      • sadida Re: prprezent dla ex-teściów 07.02.14, 14:25
        Odwiedź ich koniecznie z synem. Rozumiem, że nie możesz tego zrobić w tym samym czasie co pozostała rodzina. Poszukaj jakiegoś wydarzenia w okolicy, które przypadnie im do gustu (może to być nawet seans w kinie) albo zabierz ich na kilkugodzinna wycieczkę. Będą zachwyceni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka