14.10.14, 00:34
zdecydowałam się na zakup suszarki do ubrań, tylko nie mam zielonego pojęcia którą wybrać. Podpowiedzcie mi proszę na co (poza efektywnością energetyczną) zwracać uwagę, które z funkcji są niezbędne?
Obserwuj wątek
    • k1234561 Re: suszarka 14.10.14, 08:33
      Ja mam Siemensa,z dodatkowymi funkcjami wygładzania parą i odświeżania parą.Jestem bardzo z niej zadowolona.Jak dotąd nic się nie popsuło,działa bez zarzutu.Mam ją 3 lata.
    • b-b1 Re: suszarka 14.10.14, 09:54
      Jeśli masz w domu zwierzaki przyda się funkcja suszenia dodatkowego zimnym powietrzem(o,5 godziny)-bo obiera wszelką sierść z posłań, kocyków, czy powłoczek na zwierzakowe posłania przed praniem.
      Z suszarki korzystasz w większości z dwóch programów-bawełna i syntetyki-różnie nazwane np mix. To w zupełności wystarczy . Programy typu koszule nie są niezbędne, bo wystarczy ustawić na "bawełnie" zamiast do szafy -do prasowania i uzyska się taki sam stan suszenia-czyli lekko wilgotne do powieszenia na wieszak.
      Korzystam również z programu pierze-do suszenia kurtek /kamizelek, kołder i poduszek z naturalnym wkładem.
      Mam boscha -suszarkę uważam za drugi najważniejszy wynalazek po zmywarcebig_grin
      • justynka_28 Re: suszarka 14.10.14, 10:44
        Tez sie zdecydowalam po przekopaniu wiekszosci watkow na forum na boscha. Suszarka to zdecydowanie moj najukochanszy sprzet w domu.
    • jola_ep Re: suszarka 14.10.14, 11:32
      Najważniejsza jest pompa ciepła, automatyka (czujnik wilgotności) i duży załadunek.
      Myślałam jeszcze o koszyku, ale ostatecznie mamy bez, a i tak kocham moją suszarkę smile
      • justynka_28 Re: suszarka 14.10.14, 11:36
        mam koszyk i ani razu nie użyłam

no tak. pompa ciepła i czujnik wilgotności +duży załadunek to oczywista oczywistość wink
        • skayowa Re: suszarka 14.10.14, 19:39
          Dziękuję Wam bardzo smile jeszcze pytanie mega laika, wiec przepraszam z góry smile suszarka podłączana jest do prądu, bo rozumiem ze do wody nie? A odpływ wody posiada ?
          • k1234561 Re: suszarka 14.10.14, 20:59
            Moja suszarka jest podłączona tylko do prądu posiada zintegrowany pojemnik na odparowaną wodę.Po wysuszeniu ubrań,wyciągam tej pojemnik i wylewam wodę.Ot i wszystko.
            • jola_ep Re: suszarka 14.10.14, 21:38
              Wody używam do prasowania (destylowana)
              • skayowa Re: suszarka 14.10.14, 22:08
                jesteście niezastąpione - dziękuję bardzo. Mam swoje trzy typysmirkiemens iQ700 WT45W560PL, Bosch WTY87782PL albo Electrolux EDH3897SDE. "Prześpię" się z nimi i jutro kupuje smile
                • skayowa Re: suszarka 14.10.14, 23:27
                  osiołkowi... Siemens czy Bosch?
                  • justynka_28 Re: suszarka 14.10.14, 23:44
                    Bosch.mialam podobny dylemat bo niby to ten sam sprzet. Po analizie tego co przeczytalam na kilku forach wyszlo ze o siemensie cos czesciej pisali ze sie psuje... Poczytaj jeszcze sobie na forum elektroda.pl
                    • b-b1 Re: suszarka 15.10.14, 07:20
                      Siemens i bosch to ta sama firma, podobne podzespoły, tylko inny wygląd. Zwróć uwagę, że każdy model siemensa ma swój odpowiednik boscha big_grin Ja kupuję zamiennie w zależności co szybciej ustrzelę .
                  • micha83 Re: suszarka 15.10.14, 08:05
                    ja mam elektroluxa i jak każda posiadaczka suszarki-uwielbiam ten sprzęt.
                    szczerze?nie wiem,którą wybrałabym.

• skayowa Re: suszarka 15.10.14, 10:08
                      Chyba zdecydowałam, wezmę Siemensa bo ma opcje odświeżania parą. Bosch nie posiada tego smile
                      • k1234561 Re: suszarka 15.10.14, 11:22
                        Bardzo dobra decyzja,będziesz zadowolona.
    • skayowa Re: suszarka 02.11.14, 21:33
      No i mam owego Siemensa. Dziś pierwszy raz uruchomiony. No i pranie niedosuszone, takie niby suche ale jeszcze musi "dojść ". Wybrałam opcje do szafy, czy taki stan to normalne czy coś nie tak zrobiłam? Pewnie musimy się jeszcze "dotrzeć " i poznać smile)
      • k1234561 Re: suszarka 03.11.14, 05:29
        Tak,to normalne.Jak chcesz mieć suche na tzw.wiór to musisz wybrać program na bardzo suche.
        Ja jeśli chce wyprasować rzeczy zaraz po wyjęciu z suszarki to ustawiam program na "do szafy" lub "do prasowania".
        • b-b1 Re: suszarka 03.11.14, 08:47
          Nigdy nie wybieram opcji bardzo suche, bo to się równa masakrycznie pogniecione.
          Suszę od lat w opcji do szafy-po wyjęciu składam i leżakuje chwilę na suszarce. Jest niby wilgotne, ale to tylko wrażenie przy cienkiej bawełnie, natomiast jeansy, grube bluzy czasami są faktycznie niedosuszone (np podwójny kaptur, albo góra-pasek spodni)-ale tylko w opcji gdy wybieram mixa- w opcji bawełna wszystko suche. Sprawdź jakie masz obroty wirowania w pralce i dostosuj ustawienia w suszarce.
          • skayowa Re: suszarka 03.11.14, 21:53
            No dziś lepiej - ale mam wrażenie że moje rzeczy "wyłysieją" - tyle kłaczków z filtra zbieram smile
            • k1234561 Re: suszarka 04.11.14, 07:08
              Spokojnie,spokojnie nie wyłysieją.Będą ładne,napuszone.Tylko pamiętaj aby nie dodawać do prania w pralce płynu zmiękczającego typu jakiś Lenor,Silan itp.Potem ten płyn podczas suszenia osadza się na częściach suszarki,oblepia je i w efekcie skraca życie suszarce.
              • skayowa Re: suszarka 04.11.14, 11:25
                No jak to, mam nie dawac plynu?? to przeciez profanacja prania sad
                • b-b1 Re: suszarka 04.11.14, 11:40
                  Ja daję uwielbiam softlan waniliowy, nawet, gdyby miał skrócić życie suszarki big_grin
                • pies-li-kot Re: suszarka 04.11.14, 14:14
                  Są dwie szkoły - falenicka i otwockawink
                  I mity...
                  Zostawmy wybór, jeśli chodzi o stosowanie płynów zmiękczających, a których zadaniem jest zneutralizowanie resztek minerałów między włóknami ubrań, osobom piorącym.
    • skayowa Re: suszarka 07.11.14, 22:16
      KOCHAM MOJĄ SUSZARKĘ smile Dziękuję Wam za wszystkie rady
      • irenazu Re: suszarka 08.11.14, 09:50
        Kilka lat suszę w suszarce, płyn zmiakczający dodaję do każdego prania. Trzeba tylko pamiętać o czyszczeniu wymiennika ciepła.
        • skayowa Re: suszarka 08.11.14, 23:25
          a jak się czyści takie coś? Jakoś w instrukcji nie doczytałam tego
          • irenazu Re: suszarka 09.11.14, 09:18
            W suszarce na dole(mam elektroluxa) jest specjalna "skrzynka". U mnie jest to w miejscu z którego wylatuje ciepło w czasie suszenia. Wyjmuję ją i pod prysznicem myję silnym strumieniem wody.
          • pies-li-kot Re: suszarka 09.11.14, 17:32
            Nowe suszarki mają samoczyszczące się wymienniki ciepła.
            Wystarczy tylko przepłukiwać filtry na kłaczki.
            • irenazu Re: suszarka 09.11.14, 20:21
              A może to i tyllko filtr? No cóż, dawno czytałam instrukcję i skleroza mię dopadła. Przepraszam.
            • skayowa Re: suszarka 09.11.14, 20:45
              filtry na kłaczki przepłukuję po każdym suszeniu. Nadal mam wrażenie że moje ubrania będą "łyse" - tyle tych kłaków jest smile
              • justynka_28 Re: suszarka 09.11.14, 22:25
                To prawda.z niektorymi rzeczami tak sie robi niestety. Np kocyk synka jest juz mniej puchaty
                • irenazu Re: suszarka 11.11.14, 08:52
                  A ja nie narzekam na te kłaczki. Część tych kłaczków to po prostu tek kurz, który sie zbiera normalnie w domu. A z kolei ubrania, które są zakłaczone przed praniem są potem odkłaczone. Cała sierść z kotka zbierała się na filtrze.
                  • irenazu Re: suszarka 11.11.14, 09:00
                    Nie mogę odnaleźć instrukcji obsługi, bo już od wielu lat gdzieś leży schowana i nie mogę dokładnie sprawdzić jak to się nazywa, o czym pisałam wcześniej. Bo filtr powietrza mam na drzwiach i po każdorazowym suszeniu zbieram z niego kłaczki ( po kolejnych suszeniach tych samych rzeczy jest ich mniej). Raz na jakiś czas wyjmuję to "coś" z dołu suszarki i myję silnym strumieniem wody.
                    • justynka_28 Re: suszarka 11.11.14, 11:00
                      tak bylo w starszych modelach. Teraz juz nie trzeba tego robic nawet nie ma fizycznej mozliwosci zeby cos jeszcze wyjmowac
                      • b-b1 Re: suszarka 11.11.14, 19:51
                        Podczas kończenia każdego programu suszenia jest wyświetlane na pulpicie -"czyszczenie wymiennika ciepła"-czyli suszarka sama go oczyszcza.
      • wilma1970 Re: suszarka 12.11.14, 22:22
        A też se kupiłam suszarkę. A co?
        Fffffkońcu!
        Fajnie fajnie, ale czy jak się coś w niej skurczy, to tylko za pierwszym razem? Czy po każdym suszeniu będzie się robiło coraz mniejsze i mniejsze?
        Mnóstwo ubrań ma na metkach zalecenia, żeby nie suszyć w suszarkach ... i to mnie martwi.
        Niektóre lubię...
        • k1234561 Re: suszarka 13.11.14, 06:31
          Jeśli na metce jest napisane aby nie suszyć w suszarce to lepiej tego nie rób.Ubranie może się sfilcować,zbiec itp.
          Jeśli to jakiś super-hiper delikatny sweterek to jedyne co ewentualnie w drodze wyjątku moim zdaniem możesz zrobić,to podsuszyć w suszarce.Tak na 10-15 minut,a potem niestety musisz rozwiesić i suszyć tradycyjnie.
          Swego czasu,wyprałam i wysuszyłam kurtkę puchową męża.Też na metce było napisane aby nie suszyć,ale zaryzykowałam.Kurtka po wyjęciu z suszarki była "płaska",ale jak powisiała sobie jakiś czas na wieszaku to wróciła do dawnego kształtu.Ale stres był jak ją wyciągnęłam z suszarki.
          • irenazu Re: suszarka 13.11.14, 19:01
            Moja zasada brzmi: co piorę w pralce, to suszę w suszarce.Nie zważam na metki, one są swego rodzaju zaworem bezpieczeństwa dla producenta. Suszę praktycznie wszystko. "Zbiega" się tania bawełna chińska i turecka, taka o luźnym splocie. Ale o dziwo, suszona potem w tradycyjny sposób (latem) wraca do rozmiarów. Nie suszę pościeli i innych rzeczy krochmalonych bo krochmal "ucieka". No ale jeżeli masz jakieś wyjątkowe ciuszki to je wysusz tradycyjnie.
        • pies-li-kot Re: suszarka 13.11.14, 19:49
          Dżinsy się na pewno kurczą, sprawdzone osobiście i potwierdzone przez inne użytkowniczki. Nie suszę wełny, kurtek i spodni narciarskich
          .
          Nie studiuję metekwink
          A, i kilka tiszertow kiepskiej jakości ( otrzymanych przy różnych okazjach jako gadżety), zmieniło zastosowanie i skończyło w postaci szmat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka