Dodaj do ulubionych

Mleko w podróży

04.02.18, 01:19
...czyli odrobina wakacyjnej tematyki w środku zimywink

Przede mną pierwsze wakacje z nowym nawykiem żywieniowym, jakim są płatki z mlekiem na śniadanie. Jak sobie radzić z tym delikatnym produktem? Co zrobić w tej części wakacji, która przewiduje noclegi w hotelach i brak lodówki? Od jesieni do wczesnej wiosny problemu nie ma, ale co z cieplejszymi porami roku? Otwarte mleko UHT też długo nie wytrzyma. Macie jakieś pomysły, patenty? Wujek Google mówi tylko o mleku... matkiwink

Z góry dziękismile
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Mleko w podróży 04.02.18, 10:58
      Albo na czas letnich wakacji zawieś na kołku nowy nawyk żywieniowy, albo poszukaj mleka w małych opakowaniach.

Niektóre mleczarnie (chyba Gostyń?) oferują mleko UHT w opakowaniach 0,25 l (tyle, co szklanka). Poszukaj w necie pod takim właśnie kątem; obawiam się, że w jeszcze mniejszych kartonikach są tylko mleka smakowe (kakaowe, waniliowe, owocowe), ale na wszelki wypadek sprawdź.

Inna możliwość, to chuda śmietanka (4%). Bywa w małych kartonikach, również bardzo małych.
      • kaga9 Re: Mleko w podróży 04.02.18, 11:13
        Dzięki za podpowiedzi, objętość szklanki byłaby super, ale... Nie dodałam, że mogę tylko bezlaktozowe, dodatkowe utrudnienie. Przyjdzie mi przerzucić się na wodę albo jogurt, bo on też bezlaktozowy i w małym pojemniczku, obie wersje paskudne jak dla mnie.
        • b-b1 Re: Mleko w podróży 04.02.18, 11:45
          kaga9 napisała:

> Dzięki za podpowiedzi, objętość szklanki byłaby super, ale... Nie dodałam, że m
          > ogę tylko bezlaktozowe, dodatkowe utrudnienie. Przyjdzie mi przerzucić się na w
          > odę albo jogurt, bo on też bezlaktozowy i w małym pojemniczku, obie wersje pask
          > udne jak dla mnie.

A nie ma w proszku mleka bezlaktozowego? Bo w kartonach 0,5l jest.
          • kaga9 Re: Mleko w podróży 04.02.18, 19:56
            Chyba nie, wyszukiwarka nic nie wie, ale popatrzę w sklepach. Dziękismile
    • b-b1 Re: Mleko w podróży 04.02.18, 11:41
      Moje dziewczyny jeżdżą na kilkudniowe zawody sportowe i nie zawsze tam gdzie stacjonują mają lodówkę. Na śniadania zabierają właśnie mleko+płatki. Kupuję łaciate 2% w 05l opakowaniu-zużywają jeden karton na śniadanie i już.
      Gdyby była jedna osoba-reszta mleka musiałaby zostać wylana.
      Można próbować z kubkami termicznymi, albo z mini lodówkami do przechowywania mleka matki, ale podejrzewam, że mniejsza strata będzie jednak z wylania mleka.
      Są jeszcze mleka w proszku-nie wszystkim pasuje smak, ale zawsze jakaś alternatywa-można zrobić tyle ile potrzeba.
      • kaga9 Dzięki za podpowiedzi:) 04.02.18, 20:02
        Trochę mi szkoda wylewać, zwłaszcza że przeważnie wyjeżdżamy na takie wakacje na 7-10 dni, nie znoszę marnowania żywności, a przy tej długości wyjazdu trochę by tego byłosad

Niemniej dzięki, Dziewczyny, zmusiłyście mnie do myślenia swoimi propozycjami - popatrzę, co w ogóle jest w w małych kartonikach i być może po prostu zastąpię na ten czas mleko krowie sojowym, ryżowym czy czymś w tym guście.
        • damdalen Re: Dzięki za podpowiedzi:) 04.02.18, 20:42
          Koleżanka na wyjeździe miała mleko sojowe w proszku. Fajny pomysł i kawa z tym mlekiem wszystkim smakowała.
          • kaga9 Re: Dzięki za podpowiedzi:) 04.02.18, 21:05
            Sprawdzę dostępność, dziękismile
    • roseanne Re: Mleko w podróży 04.02.18, 15:00
      nie wiem, czy masz dostepne, bo to inny rynek, ale ja podrozuje z malymi kartonikami, 200ml
      tyle , ze migdalowe, ktore nie wszedzie jest dostepne
      • anula36 Re: Mleko w podróży 05.02.18, 17:24
        U nas ( czyli w Polsce) niestety ciezko z mlekami roslinnymi w malych opakowaniach.
        Wydaje mi sie ze mleko UHT wytrzyma z dnia na dzien wlozone do pojemnika z kilka razy zmieniana zimna woda. A bezlaktozowe powinno byc w pojemniku 0, 5 L.

• kaga9 Re: Mleko w podróży 05.02.18, 22:09
          Bezlaktozowe jest faktycznie w opakowaniach 0,5, ale ja potrzebuję mniej niż połowę takiego opakowania dziennie. Chyba ze resztę będę wmuszać w mężawink W każdym razie byłam dziś w Auchan i już wiem, że są małe opakowania (nawet 100 ml) wynalazków typu mleko sojowe, ryżowe. Oczywiście wśród większych opakowań - takiż wybór. Coś wykombinujęsmile

Anula, boję się, że jeśli lato będzie upalne, to zimna woda szybko przestanie być zimna. A chyba nie mam na tyle samozaparcia, żeby planować wszystko pod zmianę tej wody co godzinę czy dwiewink
          • anula36 Re: Mleko w podróży 06.02.18, 23:09
            spróbuj sobie tych mlek przed wyjazdem czy Ci w ogole podchodza, dla mnie te wszystkie roslinne quasi mleka to czyste obrzydlistwo.
            • roseanne Re: Mleko w podróży 06.02.18, 23:39
              jak sie ma ograniczenia zdrowotne to niestety trzeba sie przestawic

ryzowego, ani konopnego nie cierpie

sojowe mnie uczula
              • kaga9 Re: Mleko w podróży 07.02.18, 00:27
                No to piękniewink A jeszcze kilka lat temu nie wiedziałam, co to jakakolwiek alergia czy ograniczenie pokarmowe... Piorun by to, no.
                • roseanne Re: Mleko w podróży 07.02.18, 01:05
                  moje od 7 lat
                  • kaga9 Re: Mleko w podróży 07.02.18, 14:11
                    Ja też od tylu wink
                    • anula36 Re: Mleko w podróży 07.02.18, 22:33
                      Ale Kaga moze zwykle krowie bezlaktozowe, to dla mnie zadne ograniczeniesmile Ja np moge tylko kozie. A jak nie bede mogla po prostu oleje mleko niz mialabym sie meczyc wchalaniajac te roslinne ktore mi wybitnie nie smakuja,a tez wartosci odzywcze maja srednie w porownaniu z nachemizowaniem produktu.
            • damdalen Re: Mleko w podróży 20.02.18, 11:04
              Wszystkim rozczarowanym mlekami roślinnymi polecam mleko kokosowe marki Real Thai. Można je dostać też w małych kartonowych opakowaniach, chyba 200 ml. Kupuję je w eco-delikatesach, ale chyba w Tesco też jest. Jeśli smak nadal nie przypasuje - to można wykorzystać do zrobienia curry.

Jest jeszcze jedno lepsze mleko kokosowe bio Terrasana - ale ono jest tłustsze i do picia musiałoby być rozcieńczone. Trudniejsze do dostatnia, ale też są puszki o małych pojemnościach.

Mleko migdałowe uwielbiam, ale tylko domowe. Dotychczas nie udało mi się znaleźć dobrego sklepowego. Chyba większość i tak jest w dużych opakowaniach - dlatego też tak niechętnie je testuję.
              • kaga9 Re: Mleko w podróży 20.02.18, 12:07
                Ostatnio właśnie testowałam kokosowe. Szczegółów sobie oszczędze, ale jeśli chodzi o mnie, to nigdy więcejwink
              • anula36 Re: Mleko w podróży 20.02.18, 13:45
                real Tai czasem kupuje,migdaly wole schrupac w caloscismile
                Ja generalnie nie spozywam mleka- lyk do kawy to wszystko.
    • kondolyza Re: Mleko w podróży 18.02.18, 22:01
      - zamow w hotelach sniadanie
      -kup uht w malych kartonach
      - zmien nawyk i przez wakacje jedz na sniadania to co dają lokalnie
      • kaga9 Re: Mleko w podróży 18.02.18, 22:55
        No właśnie hotele chwilowo nie mają mi nic do zaoferowania, bo to, co jadłam na śniadanie przez całe życie, przestało mi smakować, a i mój przewód pokarmowy dużo lepiej funkcjonuje na płatkach.

Pewnie skończy się na mleku w małych kartonach, bo inne wynalazki na razie mi nie podchodzą.
        • kondolyza Re: Mleko w podróży 19.02.18, 14:42
          co to za hotel ze nie ma w nim na sniadanie mleka? i platkow?
          • kaga9 Re: Mleko w podróży 19.02.18, 15:40
            Myślałam, że piszesz o szwedzkim stole w hotelach i tego tyczyło pierwsze zdanie mojego poprzedniego wpisu. Jeśli chodzi o "moje" śniadania, to hotele, w których bywam, mają w ofercie płatki kukurydziane albo czekoladowe kulki, a mnie zupełnie nie o to chodzi. Nie jestem przekonana, czy mają mleko bezlaktozowe. Dodatków do muesli (typu siemię, orzechy, pestki) nie mają z całą pewnością.
            • kondolyza Re: Mleko w podróży 19.02.18, 18:58
              niejednokrotnie nocowalam w hotelach w szwecji i danii i nigdzie nie bylo problemu z dostepnoscią porzadnego musli i mleka, o mleko bezlaktozy mozna poprosic przed przyjazdem
              • kaga9 Re: Mleko w podróży 19.02.18, 19:06
                A ja nocuję w Polscesmile
                • kondolyza Re: Mleko w podróży 19.02.18, 21:23
                  w Polsce to tym bardziej nie jest problemem, w zasadzie w kazdym hotelu jest na sniadaniu mleko i platki owsiane/musli itp nie tylko kukurydziane i czekoladowe...
                  o mleko bezlaktozose nieraz prosilam
                  • kaga9 Re: Mleko w podróży 19.02.18, 21:41
                    Możliwe, że korzystamy z hoteli o odmiennych standardachsmile

Zresztą zasadniczo interesuje mnie przechowywanie mleka latem lub produkty zastępcze, przyznam, że nie planuję kupować miseczki płatków i szklanki mleka - dwuskładnikowego śniadania - za kilkadziesiąt złotych.
                    • kondolyza Re: Mleko w podróży 19.02.18, 22:21
                      najczesciej sniadanie jest po prostu w cenie. do tego kawa, sok, woda, moze inne dodatki..
                      • kaga9 Re: Mleko w podróży 20.02.18, 00:04
                        Kondolyzo, naprawdę nocujemy w różnym standardzie. Przeważnie wybieramy dość popularną sieć, a tam w niebieskiej i czerwonej odmianie hotelu śniadania w cenie nie ma. I już nie chcę go kupować.
    • hops.hops Re: Mleko w podróży 11.04.18, 09:35
      a tak mi przyszło do głowy - gdyby do tego zwykłego mleka dodać laktazy samemu (można dostać w aptece, kupowałam dziecku na kolki - nazywa się bodajże Delicol)?
      • kaga9 Re: Mleko w podróży 11.04.18, 16:27
        Dzięki, nigdy o tym nie myślałam, w sumie przecież są preparaty z laktazą. Opcja, żeby kupić laktazę i jeśli na wakacjach będzie problem z mlekiem bezlaktozowym w małym opakowaniu, to kupić zwykłe i dodać krople czy tabletki, do rozważenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka