agava07 12.11.07, 14:37 którą polecacie? czy mieszadełka do wyrabiania ciasta zawsze muszą w nim zostać czy są też egzemplarze dla bardziej wymagających A czy jest taka maszyna, która mi jeszcze ten chlebek pokroi, jak już wystygnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stanleyowa Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.07, 18:20 powiem szczerze, że też nosze się z zamiarem kupienia, ale jakie powinny byc szczegóły techniczne to nie wiem, może ktoś kto ma się wypowie Odpowiedz Link
aglod2 Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.07, 19:33 Ja mam dwumieszadłowy Biffinet. Taki jak ten www.allegro.pl/item265918212_automat_do_pieczenia_chleba_jak_nowy_mieszanki_.html Jestem z niego zadowolona. Piekę chlebek. Wyrabiam ciasto na bułki, ciasto drożdżowe i pizze. Nie muszę nawet się martwić o to czy mam dobrą temperaturę do rośnięcia ciasta drożdżowego, automat sam o nią zadba. Odsyłam też do wielu dyskusji na temat automatów do chleba m.in. na wędliny domowe www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1185 Odpowiedz Link
aglod2 Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.07, 19:38 Mieszadła niestety zostają, chyba że sobie sobie wyjmiesz po ostatnim mieszaniu. Ja nie wyciągam, dziury nie są duże i nam nie przeszkadzają. Pokroić chleba to ona nie umie I tak dużo robi wrzucasz tylko składniki a wyciągasz pachnący cudowny chlebek. Odpowiedz Link
amarandyna Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.07, 21:02 Ja mam Alaskę. Można piec hcle, ciasto drożdżowe, robić konfitury, jest też możliwość samego wyrobienia ciasta. Dlatego ja tyl;ko wyrabiam chleb i potem piekę w piekarniku (koniecznie czarna forma, 10 min. 220 stopni, potem 180, ok 40-45). Jak mi się chce, to wyrastam bochenki w specjalnych koszyczkach i piekę takie okrągłe. W każdym razie bardzo polecam - świetnia zabawa i człowiek wie, co je. Odpowiedz Link
dragon_fruit Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.07, 21:38 najlepiej wybrać model z dwoma mieszadłami-lepiej wyrabia używam takiej od 2 czy 3 lat: www.clatronic-sklep.pl/product_info.php?cPath=59_34&products_id=31 i jestem zadowolona Odpowiedz Link
staro Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 10:45 Mamy od niedawna Moulinexa Home Bread XXL, model OW500030. Ma dwa mieszadła, 800W i podoba mi się pieczenie w nim baaardzo Mogę polecić! Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 19:36 staro napisała: > Mamy od niedawna Moulinexa Home Bread XXL, model OW500030. Ma dwa > mieszadła, 800W i podoba mi się pieczenie w nim baaardzo Mogę > polecić! Ten model ma w reklamie opcje wypieku chleba bezglutenowego. Mozesz spojrzeć w instrukcję i coś o tem napisać? Jakoś na stronie Moulinexa nie znajduje kontaktu mejlowego do nich Odpowiedz Link
dragon_fruit Re: maszyna do pieczenia chleba 14.11.07, 21:48 w zasadzie każdy ma program do bezglutenowego-moj automat też a co konkretnie chcesz wiedziec? Odpowiedz Link
tabita_1 Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 11:28 Mam pytania do WDPD piekących: Czy można piec w maszynie pieczywo a la chałka, tzn.lekko słodkie drożdżowe? Czy bułki pszenne wychodzą w smaku takie jak w piekarni? Czy da się sporządzić takie puchate ciasto pszenne na bagietki? Odpowiedz Link
nihiru Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 11:46 OOO - świetnie że się ten wątek pojawił. Właśnie znalazłam świetną stronę o pieczeniu chleba (www.chleb.info.pl/index.htm) dla mojej mamy (wyraziła życzenia rozpoczęcia wypieków) i zastanawiam się nad sprezentowaniem jej takiej maszyny. Jak to w ogóle działa? rozumiem że wyrabia ciasto a następnie je piecze? Czy można w tym robić chleb na zakwasie czy tylko na drożdżach? Czy taka maszyna jest rzeczywiście potrzebna? W końcu mama ma zarówno piekarnik jak i dobry robot kuchenny... Odpowiedz Link
amarandyna Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 18:32 Maszyna ma różne programy i można piec bardzo różne chleby czy ciasta drożdżowe. Moja ma 2 mieszadła, wyrabia znakomicie, w życiu bym tak nie wyrobiła sama. Od robot różni się tym, że: na poczatku miesza bardzo powoli (chodzi o to, żeby drożdże nie zetknęły się za wcześnie z solą), jednocześnie bardzo powolutku podgrzewając mieszankę. Ciasto jest mieszane kilka razy, kilka razy odpoczywa i potem wyrasta. Robotem tego na pewno nie zrobisz. Na samym zakwasie w maszynie raczej nie upieczesz, bo chleb na zakwasie trzeba wyrastać dłużej niż na drożdżach, dlatego ja tylko wyrabiałam ciasto i zostawiałam je na noc w formie do dalszego wyrastania. Można dodać zakwas do smaku (w sklepach internetowych oferują suchy zakwas). Odpowiedz Link
nihiru Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 20:23 U nas wchodzi w grę tylko chleb na zakwasie - drożdże wykluczamy ze względów zdrowotnych. Zobaczymy jak sobie poradzimy bez maszyny. w razie czego - do świąt zostało jeszcze trochę czasu Odpowiedz Link
danutaessen Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.07, 20:57 Ja mam taka od 7 lat i to jest 3 w naszej rodzinie jestesmy super zadowoleni. ttp://cgi.ebay.de/Brotbackautomat-SD-200-von-Panasonic_W0QQitemZ150178812389QQihZ005QQcategoryZ25843QQtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Odpowiedz Link