mamamartusia 18.03.08, 23:51 Jak sprawic żeby były miękkie.Płuczę podwójnie i nic!Prasowac??czy co?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuteczek Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 00:02 Dobry plyn do plukania, nieco wiecej niz producent zaleca, moje sa miekkie, ale susze w suszarce, prasowanie, to chyba nieglupi pomysl Odpowiedz Link
k1234561 Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 06:02 Wlej więcej płynu do płukania.Będą mięciutkie.Jak ładnie rozwiesisz nie trzeba prasować,chyba że lubisz wyprasowane. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 06:51 Gdy dajesz wiecej plynu do plukania, to nie wycierasz sie recznikiem, tylko wcierasz plyn w skore... I po co? Odpowiedz Link
truscaveczka Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 07:15 Prawdę powiedziawszy piorę ręczniki osobno, nie dodając płynu do płukania. Od ręcznika oczekuję przyjemnej szorstkości i dobrego wchłaniania wody, a "miękkość jak świeżość poranka" to szatański wymysł producentów płynów zmiękczających <węszy teorię spiskową>. Nie lubię ukrochmalonej pościeli, miękkich ręczników, uprasowanych ścierek kuchennych... A ile roboty mniej Odpowiedz Link
katarzynadudek7 Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 08:30 Całe życie prałam ręczniki w średniej temperaturze i z ogromną ilością płynu do płukania i d... zbita - ręcznikowe tarki. Jakiś czas temu usłyszałam , że prać należy w wysokiej temperaturze bez płynu który skleja włosy. Stosuję się do tych rad, nie dopuszczam żeby na suszarce wyschły na wiór i prasuję. Stare ręczniki powoli ale w widoczny sposób wracają do formy ! proszę tylko nie stosować moich rad do ręczników z "promocji" - czasami farbowanie , kurczenie i rozpadanie murowane! Odpowiedz Link
majkagra Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 12:33 Anuteczek, susząc w suszarce dodajesz płynu? Sama płuczę w płynie do płukania jedynie, gdy chcę aby bielizna wyschła na słońcu. Wkładając rzeczy do suszarki nigdy nie używam płynu gdyż rzeczy są i bez niego bardzo miękkie. Osobiście bardzo polecam suszarkę, od czasu jej kupna mam mięciutkie i miłe ręczniki, szlafroki i tp. A suszarka stoi sobie na pralce zatem nie zajmuje dodatkowego miejsca Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 13:31 Moje tez z suszarki, zreszta nawet nie mam gdzie wieszac... Zawsze dodaje jedna chusteczke "suszarkowa". Odpowiedz Link
majkagra Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 13:39 Wiedźmuszko, napisz jakich chusteczek używasz? Są to chusteczki zapachowe? Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 19:15 Specjalne chusteczki do suszarki nasaczone plynem do plukania (ale suche). Odpowiedz Link
mamamartusia Re: miękkie ręczniki 20.03.08, 11:13 marze o suszarce....ale trochę kosztuje dla mnie za dużo Odpowiedz Link
danutaessen Re: miękkie ręczniki 19.03.08, 13:56 Kochane reczniki sztywnieja w praniu bo osiada na nich kamien z wody. Polecam na 24 godziny reczniki wymoczyc w occie z woda normalnie powinno dzialac,a pozniej normalnie wyprac.Tak radzila w tv niemiecka Super pani domu. Odpowiedz Link
wiedzma30 Aha! 19.03.08, 19:20 Zmiekcza reczniki dodanie do prania sody. Jak nie zapominam, to dodaje ok. 2 lyzki i oczywiscie proszek. Nawet biale ubrania sa milsze w dotyku po praniu z soda. Odpowiedz Link
budzik11 Re: miękkie ręczniki 20.03.08, 08:49 Ja ręczniki prasuję (może para rozluźnia sztywne włókna?), są miększe, ale nie takie jak z reklamy Piorę w wysokiej temp., płuczę w płynie (normalna, zalecana ilość). Ale jakoś niespecjalnie mi zależy na super-hiper miękkości ręczników, wydaje mi się, że gorzej wchłaniałyby wodę. Ale mogę się mylić. Odpowiedz Link
mamamartusia Re: miękkie ręczniki 20.03.08, 10:21 Płynów używam dobrych, płukałam po dwa razu i nico NO to może włąśnie spróbuję bez...NIe chodzi mi żeby były jakięś super miękkie, ale ostatnio to już nawet nowe ręczniki zaczęły byc nieprzyjemnie szorstkie. Sprawdzę , porównam efekt, napiszę Szczerze powiedziawszy wolałabym uniknąc prasowania, bo i tak mam góóóóry Odpowiedz Link
undomestic_goddess Re: miękkie ręczniki 20.03.08, 12:44 Nie uzywam plynu do plukania, nie dopuszczam, by wyschly na wior i prasuje, ale nie sa hiper miekkie, choc powoli osiagaja ten stan (po latach plukania w plynach) Piore na 60st. Odpowiedz Link
pipi_bipika Re: miękkie ręczniki 20.03.08, 13:19 Gumowe kulki dostępne m.in. na allegro. Rozbijają pranie w bębnie i wszystko jest mięciutkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agawa70 Re: miękkie ręczniki 21.03.08, 01:01 Piłki do prania to bujda na resorach. To że na praniu osadza sie kamień słyszę po raz pierwszy w życiu i traktuję jak bajkę. A miękki ręczniki? To czy sa miękkie po praniu zalezy i od samych ręczników - różne są, i od płynu do płukania - nie każdy zmiękcza naprawdę, i od tego czy nasza pralka wiruje wystarczająco dobrze - im mokrzejsze pranie powiesisz tym będzie ono sztywniejsze po wyschnięciu - czyli suszarka pomoże i prasowanie lekko wilgotnych ręczników również. Można je dodatkowo przed prasowaniem powyciągać tak jak wyciąga się pościel przed prasowaniem. Odpowiedz Link