chicarica Re: torby na zakupy 29.05.08, 19:57 W Superpharmie za jakieś grosze są świetne torby, niebieskie i czerwone, porządne, b. mocne i pakowne - wchodzi do nich zawartość 3-4 reklamówek. Teraz tylko takich używam, mamy w domu 3 sztuki, przeważnie 1 mam w samochodzie ja, drugą mąż, a trzecia jest rezerwowa. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: torby na zakupy 30.05.08, 08:18 Ja wożę zawsze w bagażniku dwie, trzy składane plastikowe skrzynki plus 3 zielone ekobagi oraz dwie torby na mrożonki. Przy kasie lubię zabrać sobie kilka (ale naprawdę niewiele) woreczków, bo wykorzystuję je później w wielu celach (głównie na plastikowe surowce wtórne). Odpowiedz Link
chilli_papryka Re: torby na zakupy 01.06.08, 16:27 Na duże zakupy używam toreb z ikei, tych niebieskich. Kilka jednorazówek biorę bo przechowuję w nich pieczywo. Zawsze w torebce mam płocienną torbę na pomniejsze zakupy, też wyrywam w mniejszych sklepikach paniom, zanim zapakują najmniejsze duperele w plastykowa torebeczkę. Odpowiedz Link
womensright2shoes Re: torby na zakupy 01.06.08, 17:50 Nienwidze tych siatek. Na zakupy planowane biorę green bag, a jak wypadna nieplanowane to- choćbym miała nie jeść i nie zrobić zakupów- siatki nie wezmę. Potrafię przynieść kilka produktów w torebce, kilka pod pacha i w rękach, ale za cholerę nie przemogę się i nie wezmę reklamówki Worków foliowych też nie używam, śmieci wyrzucam do kubła i pokażdym opróżnieniu myję tenże kubeł. Jest czysty, pachnie a mi korona z głowy nie spada Jak widzę osoby pakujące po 2 produkty do 1 siatki i potem wkładające to wszystko do samochodu, to mi jest...przykro. Odpowiedz Link
hugo43 Re: torby na zakupy 01.06.08, 19:21 ostatnio zapomnialam moich wielorazowych toreb.w tesco poszlam na alkoholowy,wzielam 4 kartony po wodeczce i pieknie zapakowalam sie przy kasie,budzac sensacje.wszyscy ladowali w jednorazowki!to tez niezly patant,nawet wygodniej niz w torby,bo ksztaltne,nic nie hula po bagazniku.szkoda,ze niewiele osob tak robi.pozniej zlozone kartoniki do pojemnika recycling i po sprawie.odkad w naszym smietniku jest ten specjalny pojemnik,to mam wrazenie ze w nim pelniej niz w normalnym,ogolnym. Odpowiedz Link
e.milia Re: torby na zakupy 02.06.08, 10:33 kartony to faktycznie rewelacyjny pomysł, jak się pakuje zakupy do bagażnika samochodu Odpowiedz Link
justyna3003 Re: torby na zakupy 03.06.08, 14:17 ja mam płócienną z tesco jest bardzo pojemna i wytrzymała, na duże zakupy jest świetna, a na mniejsze w sklepiku na osiedlu mam dwie małe materiałowe torby tak wiec coraz rzadziej zdarza mi się znosić do domu foliówki Odpowiedz Link
ellena Re: torby na zakupy 20.06.08, 11:02 Nienawidzę jednorazówek, ale cóż mogę zrobić - mamy suczkę, którą wyprowadzamy na osiedlowe trawniki, więc musimy zbierać jej kupy. Nie znalazłam jeszcze lepszej metody niż reklamówka na lewą stronę, kupa do środka, z powrotem na prawą i do kosza. Dlatego namiętnie zbieram jednorazówki (muszę mieć przynajmniej dwie jednego dnia). Ech Odpowiedz Link
najanaja2 Re: torby na zakupy 20.06.08, 11:54 Witam, co prawda zakupy robi u mnie zwykle mąż (z listą w ręku ),ale jeśli już ja wybieram się na zakupy i planuję nieść coś cięższego ,to zabieram plecak. Wkładam do środka jakieś worki płócienne albo papierowe i......kręgosłup bardzo zadowolony.Z foliówek też sporadycznie korzystam-pewnie z przyzwyczajenia lub braku pomysłu np.worki na śmieci. Odpowiedz Link
sasilla Re: torby na zakupy 20.06.08, 14:20 Robie podobnie. Jako, ze nie posiadam samochodu na duze zakupy chodze wspolnie z mezem - oboje zabieramy duze, turystyczne plecaki + cztery duze torby z Carrefoura (podobne do tych z IKEA, tylko o wiele wytrzymalsze). Na codzien w torebce nosze uszyta przez siebie plocienna torebke img211.imageshack.us/img211/3742/img2930uf9.jpg Zwinieta zajmuje malo miejsca, a jest wytrzymala i swietnie sie sprawdza jesli jakies nieplanowane zakupy przyjda mi do glowy Odpowiedz Link
maria10344 Re: torby na zakupy 20.06.08, 19:35 ellena napisała: > Nienawidzę jednorazówek, ale cóż mogę zrobić - mamy suczkę, którą wyprowadzamy > na osiedlowe trawniki, więc musimy zbierać jej kupy. Nie znalazłam jeszcze > lepszej metody niż reklamówka na lewą stronę, kupa do środka, z powrotem na > prawą i do kosza. Dlatego namiętnie zbieram jednorazówki (muszę mieć > przynajmniej dwie jednego dnia). Ech Widzę,że mam sojuszniczkę.Ja też w tym celu zbieram foliówki.Moja suka z powodu choroby dostaje od dawna to samo żarcie to i wydala takież samo bez niespodzianek.Ja zbieram też foliówki po wędlinach serach....Właściwie jestem chyba jedyną osobą na osiedlu,która sprząta po swojej suce. Odpowiedz Link
ellena Re: torby na zakupy 20.06.08, 19:43 Tak trzymaj! W końcu to też dbanie o swoje otoczenie a nic tak nie razi jak psie kupy na trawnikach Odpowiedz Link
iwona1zbi Re: torby na zakupy 29.06.08, 01:09 Robie zakupy 1-2 razy w tygodniu. Zwyczajnie kupiłam torbę podróżną (taką średniej wielkości) i woze ja w samochodzie i zabieram jeszcze jakąs mocniejszą wielorazową. Z marketu wyjeżdzam wózeczkiem i pakuję. Wygodniej zanieść do domu nawet gdy jest ciężka. Drobiazgi i lekkie pakuję w drugą. Wygodnie i pakownie. Wpadłam na ten pomysł przypadkiem - kupiłam bo była tania ok 15 zł. I tak już ze mną została Odpowiedz Link
siliana1 one wcale nie sa ekologiczne 16.07.08, 09:42 to kolejny zarobek dla sklepow wiadomosci.onet.pl/1789556,11,item.html Odpowiedz Link
e.milia Re: one wcale nie sa ekologiczne 16.07.08, 09:59 Tu jest mowa o plastikowych. A ja używam lnianych i z materiału, wielokrotnego użytku i ich nie wyrzucam. Odpowiedz Link
siliana1 Re: one wcale nie sa ekologiczne 16.07.08, 13:25 ale w wielu sklepach nie sprzedaja lnianych tylko wlasnie plastikowe, takie grubsze. widze, ze wiele ludzi je kupuje. Odpowiedz Link
e.milia Re: one wcale nie sa ekologiczne 16.07.08, 13:59 A to prawda jest. Albo te grubsze "biodegradowalne", albo w ogóle takie foliowe reklamówki z nazwą sklepu. Niestety. Ja staram się mieć przy sobie swoją lnianą, jak idę na zakupy. Odpowiedz Link
siliana1 cos takiego znalazlam 23.07.08, 23:54 www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5413239,Plastikowe_jednorazowki_sa_bardziej_ekologiczne_od.html Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: torby na zakupy 21.07.08, 14:20 Niebieska "ikea - ka: ponad wszytsko robie zakupy raz na 1-2 tyg. nie cierpię wracac obarczona masa jednorazowek, ktore czesto nie wytrzymuja drogi z kasy na parking, ostatnio nawet jak ide po drobne zakupy zabieram reklamowke, zaczynaja mnie poprotu denerwować urywające sie jednorazówki. a co do nieb. torby z IKEA ja z męzem uważam ją za niezbędną, pakujemy się do niej na różne wyjazdy, nad wodę, poprostu zabieramy w niej wszytsko, mamy ich kilka i sa poprostu nie zastąpione!!!! Odpowiedz Link
mustardseed Re: torby na zakupy 25.07.08, 10:56 Ja równiez uzywam niebieskich z Ikei - na duze cotygodniowe zakupy niezastapione, super, że mają dłuższe i krótsze rączki, zawsze wożę je w samochodzie i ładuję przeróżniste rzeczy. Odpowiedz Link
siliana1 Ekologiczny przekręt supermarketów 06.08.08, 20:07 www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5552729,Ekologiczny_przekret_supermarketow__Jak_puscic_klienta.html Odpowiedz Link
k1234561 Re: Ekologiczny przekręt supermarketów 07.08.08, 10:21 Niesamowite!! Na szczęście ja używam szmacianek. Odpowiedz Link
moboj Re: torby na zakupy 18.08.08, 12:22 do wnoszenia wielkich zakupów, które raz na jakiś czas robimy w makro służy wielka niebieska torba z Ikei. poza tym w bagażniku mam 2 torby typu green bag oraz kilka toreb płóciennych z Lidla. w torebce noszę niebieską torbę, która z miesiąc temy była dodana do Gazety Wyborczej. toreb plastikowych pozbywałam się stopniowo, teraz zostało mi jedynie kilka - wynoszę w nich plastiki do specjalnych kontenerów i przynoszę z powrotem do domu. podoba mi się, że są już sklepy (np. empik), w których sprzedawcy pytają, czy pakować w reklamówkę, czy nie. Odpowiedz Link
siliana1 Re: torby na zakupy 18.08.08, 12:28 ja te plastikowe torby zuzywam potem, glownie do wylozenia smietnika? czyzbyscie wy wrzucali smieci bezposretnio do kosza? Odpowiedz Link