Dodaj do ulubionych

o pchłach

11.12.08, 20:15
czy któraś z szanownych obecnych wie jak można się pozbyć pcheł z mieszkania?a
raczej domu.od kilku dni mamy z nimi problem-atakują głównie nocą,więc
podejrzewam że są gdzieś w łóżku.pościel zmieniłam,wszystko co było w łóżku
przewietrzyłam.ale chyba na nic bo nas znowu pożarły,nie tak mocno,ale
jednak.zapchlony pies wrócił do właścicieli.czy takie pchły wyginą
same?szukała czegoś na allegro ale nie znalazłam.jakby ktoś coś,to byłabym
wdzięczna.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lerami Re: o pchłach 11.12.08, 20:20
      Pozbycie się pcheł to naprawdę trudna sprawa. Wiele lat temu, wprowadziliśmy sie do takiego zapchlonego mieszkania. Na początku nie wiedzieliśmy co sie dzieje, tylko moje siostry i ja miałyśmy jakby wysypkę na łydkach i ramionach.
      Pamietam że przez wiele dni mama szorowała mieszkanie: podłogi i ściany; prała kilka razy kanapy i dywany. Ubrania i zabawki były moczone w wannie. Niestety, nie wiem co używała - była wtedy dzieckiem. Ale pamietam że pozbycie się pcheł było naprawdę trudno i długo trwało.
      • mama.rozy Re: o pchłach 11.12.08, 20:55
        to mnie nie pocieszyłaś,kurka.małż pójdzie jutro do sklepu zoo i zapyta.
        • ruda_asia Re: o pchłach 11.12.08, 21:06
          podobno pomaga mięta pieprzowa - trzeba wyłożyć "zapchlone" miejsca
    • ls48 Re: o pchłach 11.12.08, 21:40
      Ja kupilam w sklepie z jedzeniem psim dezodorant na pchły i
      obsikalam nim wszyskto, wykladzine, fotele, kanape i ....przeszło.
      • dagusia333 Re: o pchłach 11.12.08, 22:07
        Kilkakrotnie zwalczałam z b. dobrym skutkiem preparatem Baygon firmy
        Bayer.Opryskiwałam dywany, łóżko( materac,bez pościeli).Pomieszczenie zamykałam
        na dwie, trzy godziny, a potem wietrzyłam.Mieszkam w domu, więc rano
        opryskiwałam pomieszczenia na piętrze, a wieczorem parter, bo tak się składa, że
        prawie cały czas ktoś jest w domu. Pchły gryzły tylko męża i córkę.
        • dagusia333 Re: o pchłach 11.12.08, 22:14
          Trzeba opryskiwać tylko 'kosmate' powierzchnie, tam najczęściej przesiadują, a
          także składają jaja.Dobrze jest więc po jakimś czasie powtórzyć zabieg, bo
          wylegną się nowe, choć u mnie nie było takiej potrzeby.
    • sierpniowska Re: o pchłach 11.12.08, 22:17
      moj pieseczek tez przywlokl kilkakrotnie pchly - taka inwazja niestety na wiosne jak sie psy zlażą i wkolo domu siedza, wyczekujac na moja panienke

juz sprawdzone - wyrzucic wszystkich z domu (łącznie z psem, ale juz PO cieczce tak nawiasem mowiac) i spryskac WSZYSTKIE pomieszczenia Raidem ale oprocz tego legowisko psa (czyli to twarde) takim plynem psik psik kupionym przeciwko pchlom i wszystkie dywany tez - Raid zabija natychmiast te zyjace a ten plyn nie pozwala na wyklucie sie z jajeczek tych ktore w rzeczonych jajeczkach siedza (napisalabym jajkach ale one male, a z drugiej strony tak slodko o takim obrzydlistwie, kłóci mi sie to wink )
      no i posciel z łózek w 90 stopni i poodkurzac zewnetrzna czesc lozek i worek od razu do kosza na zewnatrz nie w domu bo jak jakas pchla sie tylko przycmila i sie obudzi to caly cyrk od nowa...
      powodzenia!!!!
      • mama.rozy Re: o pchłach 12.12.08, 20:17
        wielkie dzięki za wszystkie rady,pogadam z małżem który preparat kupić.w domu
        już żadnego psa nie mam,są za to 3 koty które W OGÓle się nie drapią.nie mam
        pojęcia dlaczego.mam nadzieję że coś zadziała.jeszcze raz wielkie dzięki,pozdrawiam.
        • prymulia Re: o pchłach 12.12.08, 20:48
          Czy masz pewność, że to są pchły? Widziałaś skaczącą albo gdzieś złożone jaja?
          Jeśli gryzą tylko nocą i w łóżku, mogą to też być pluskwy. Mogą mieć swoje
          gniazda w zakamarkach materaca. Trzeba takie gniazdo odnaleźć i sparzyć
          wrzątkiem, zabijanie pojedynczych egzemplarzy nic nie da.
          • mama.rozy Re: o pchłach 13.12.08, 12:14
            niestety widziałam te skaczące cholerstwa,dzisiaj na noc posmarowaliśmy się taką
            mazią na insekty,nie żarły już tak mocno.udusiłabym je gołymi rękami gdybym mogła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka