Dodaj do ulubionych

stary chleb

31.03.09, 11:53
witam wystarczajace. kupłam cztery dni temu chleb. i wstyd przyznać
zapomiałam o nim wisial sobie w siatce i sechł. jeden jest krojony i
zrobię z niego grzanki ale drugi jest orkiszowy i szkoda mi go oddać
dla konia. macie jakieś sposoby żeby w miarę odzyskał świeżość lub
jakoś go wykorzystać? co prawda zawsze pozostaje koń...
Obserwuj wątek
    • agnes1704 Re: stary chleb 31.03.09, 12:13
      Jakby powiedziała moja córka - dla konia nigdy i nic nie szkoda, a
      co do naprawy chleba, to niestety nie pomogę. A może spróbuj w
      mikrofali?
      • balaganiara0 Re: stary chleb 31.03.09, 14:06
        Nie wiem czy uda Ci się go, chociaż trochę naciąć? Jeżeli tak, to w nacięcia
        powkładaj kawałeczek masła (taką kosteczkę jak w jednorazowych masełkach) np. z
        solą, ale możesz też dodać pieprz ziołowy, czosnek rozdrobniony, lub coś na
        słodko, jeżeli lubisz. Potem zapakuj go w folię aluminiową i włóż do piekarnika
        na 10-20 min powiedzmy na 200-220 stopni. Chlebek powinien się fajnie odświeżyć
        i dobrze smakować np z mlekiem, czy z kakao.
    • hottee Re: stary chleb 04.04.09, 19:14
      Możesz upiec chlebowiec-przypadkowiec. Proste danie, przepis tu:
      www.cincin.cc/index.php?showtopic=12025
      Bonus: boski smak pieczonego chleba dochodzący z piekarnika.
      • mrouh Re: stary chleb 04.04.09, 21:57
        Z niezbyt świeżego pieczywa (ale dającego się kroić) robię tosty- kromki chleba maczam w rozbełtanym jajku z mlekiem, smażę. Dobre, ale ciężkie i tuczącesmile Ostatnio zamiast smażyć wykombinowałam zapiekankę- wstępnie chleb przygotowałam jak do tostów, tylko potem wyłożyłam kromkami formę żaroodporną, na to dałam duszone pieczarki z cebulką, znów kromki chleba, na wierzch trochę żółtego sera, zapiekałam ok.20 min. Całkiem niezłe, a chleb zutylizowanysmile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka