Dodaj do ulubionych

Ministerstwo Prawdy

27.10.13, 11:04
Czyli istytucja orwellowska, zajmująca się propagandą wtłaczaniem do ludzkich głów jedynie słusznej prawdy i pilnowaniem aby jakieś inne prawdy nie doszły do głosu, ani nawet nie pojawiły się w ludzkich głowach w charakterze Zbrodnio-Myśli (Crime-thinking). Takim ministerstwem prawdy wydaje się być u nas IPN, który ma "jedynie sluszną" wizję historii Polski. PiS ma "jedynie słuszną" prawdę o zbrodni smoleńskiej. Co ciekawe ich oponenci nie są już tak pewni siebie i np. pan Lasek, nie mówi zdecydowanie "nie było zamachu" ale: "nic nie wskazuje na to" albo "nie znaleziono żadnych dowodów". Za czasów PRL Crime thinking była jakakolwiek krytyka ZSRR czy inna od obowiązującej wersja historii współczesnej (nie tylko PRL).
Przy tym wszystkim uważam, że nie ma "wielu prawd" o historii czy współczesności. Prawda o faktach jest jedna (tylko, że nie wszystkie fakty są znane), interpretacje tych faktów mogą być różne, ale to jest już rzecz która podlega dyskusji, wymianie argumentów rozważania za i przeciw, czyli dużej pracy umysłowej. Prawda wtedy polega nie na narzuceniu "jedynie słusznej" interpretacji, ale właśnie na pokazaniu i zderzeniu ze sobą różnych punktów widzenia i rozważeniu - a nie narzuceniu - różnych racji.
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Ministerstwo Prawdy 27.10.13, 18:30
      basilisque napisał: > Przy tym wszystkim uważam, że nie ma "wielu prawd" o historii czy współczesnośc
      > i. Prawda o faktach jest jedna (tylko, że nie wszystkie fakty są znane), interp
      > retacje tych faktów mogą być różne, ale to jest już rzecz która podlega dyskusj
      > i, wymianie argumentów rozważania za i przeciw, czyli dużej pracy umysłowej. Pr
      > awda wtedy polega nie na narzuceniu "jedynie słusznej" interpretacji, ale właśn
      > ie na pokazaniu i zderzeniu ze sobą różnych punktów widzenia i rozważeniu - a n
      > ie narzuceniu - różnych racji.

Coś tu Ci się pomieszało bazyli. Bo skoro jest jedna prawda, to czemu nie moja? Czemu niby Twoja? Zgadzam się z tym ze fakty są prawdziwe. Tylko uprawomocnienie ich prawdziwości już nie jest takie oczywiste. Wszak, aby mówić o faktach, trzeba się na czymś opierać. I jeśli będzie drugi człowiek, to już po prawdzie. Mnie ta "prawda objawiona" przeraża. Może by tak ją wywalić, uznać jej nieistnienie?
      • ilnyckyj Re: Ministerstwo Prawdy 28.10.13, 20:57
        Moja - twoja prawda. Potocznie tak się mówi i przez to rozumiemy: mój punkt widzenia, moje odczucia, moja interpretacja, moje argumenty, moje racje. Ale prawda nie może być moja - ani twoja. Prawda może leżeć pośrodku, ale najczęściej - leży tam gdzie leży. I niełatwo tam dotrzeć.
        • krol-czy-krolik Re: Ministerstwo Prawdy 29.10.13, 17:20
          Ma się rozumieć tylko Ty wiesz gdzie leży... wink
          • basilisque Re: Ministerstwo Prawdy 30.10.13, 21:49
            Ja jedno wiem, że kiedyś za "komuny" było parę takich kłamstw w które nikt nie wierzył (Katyń, "wolne" wybory) ale też sporo, w które chętnie ludziska wierzyli. Np. że ziemie zachodnie były zawsze polskie.
            • zawle Re: Ministerstwo Prawdy 31.10.13, 04:09
              Platon już dawno wytłumaczył ten dylemat. Jest idea prawdy, nieosiągalna dla nas śmiertelnych. Staram się o tym pamiętać, dementując boskość swojego odbiciawink
              • basilisque Re: Ministerstwo Prawdy 31.10.13, 21:45
                Może Twoja boskość, Twoje boskie oblicze są niedostępne dla śmiertelnych wink. Idea prawdy, Prawda Absolutna - może też nie. Natomiast taka bardziej konkretna prawda na konkretny temat może być bardziej dostępna dla umysłów nawet tak przeciętnych jak mój.
                • zawle Re: Ministerstwo Prawdy 31.10.13, 22:42
                  basilisque napisał:
                  Natomiast taka bardziej konkretna p
                  > rawda na konkretny temat może być bardziej dostępna dla umysłów nawet tak przec
                  > iętnych jak mój.
                  Myślę że najbliżej Prawdy jesteś, gdy jesteś świadomy własnych ograniczeń. Bo tylko to otwiera Cię na nowe aspekty, nowe spojrzenie.
                  • basilisque Re: Ministerstwo Prawdy 31.10.13, 23:15
                    Zgadzam się. Świadomość, uświadomienie sobie m.in swoich ograniczeń to pierwszy krok do poznania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka