Dodaj do ulubionych

Związek zaprogramowany

09.05.14, 23:40
Tak trudno teraz dobrać sobie drugą połówkę. Nie wiem co o tym sądzicie, ale mnie się podoba dawny zwyczaj, że rodzice (dotyczyło to tzw. wyższych sfer, ale nie tylko) swatali swoje dzieci. Teraz ten zwyczaj został całkiem zarzucony, a IMO miał on pewien sens! Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • essor Re: Związek zaprogramowany 11.05.14, 00:20
      Powrót do społeczeństwa kastowego?
      • jeepwdyzlu Re: Związek zaprogramowany 12.05.14, 00:24
        Nie płącze się nad rozlanym mlekiem
        Zmiany zaszły tak daleko, że nie ma o czym dyskutować...
        Równie dobrze można rozważać system feudalny w Europie...

jeep
    • krol-czy-krolik Re: Związek zaprogramowany 15.05.14, 16:59
      pomer_anya napisała:

> Tak trudno teraz dobrać sobie drugą połówkę. Nie wiem co o tym sądzicie, ale mn
      > ie się podoba dawny zwyczaj, że rodzice (dotyczyło to tzw. wyższych sfer, ale n
      > ie tylko) swatali swoje dzieci. Teraz ten zwyczaj został całkiem zarzucony, a I
      > MO miał on pewien sens! Co o tym sądzicie?
      Mnie to by pasowało. Jak by mi ktoś mądrzejszy dobrał 2 połówkę...
      • basilisque Re: Związek zaprogramowany 16.05.14, 21:34
        Też mam czasami ochotę, by mną się ktoś zaopiekował i ktoś pokierował.
        • jeepwdyzlu to głosujcie na PIS 17.05.14, 01:10
          Jarosław i Ojciec Dyrektor zaopiekują się Wami....

j.
          • ilnyckyj Re: to głosujcie na PIS 17.05.14, 22:44
            "Ucieczka od wolności"?
            • zawle Re: to głosujcie na PIS 17.05.14, 22:59
              E tam zaraz ucieczka. To inny układ. Młodzi wiedzieli że są na siebie skazani do końca życia, że mają konkretne zadanie do wykonania. Do tego nie kochali się. Więc jeśli on nawet nie domyślił się o co jej chodziło, to ona nie myślała że to koniec świata, bo on jej już nie kocha. A teraz? Ludzie biorą ślub, nie wiedzą czy chcą/muszą mieć dzieci. No i widzą że małżeństwo można w każdej chwili zakończyć, bo nikomu nie opłaca się tkwić.
              • basilisque Re: to głosujcie na PIS 18.05.14, 21:12
                zawle napisała:

> E tam zaraz ucieczka. To inny układ. Młodzi wiedzieli że są na siebie skazani d
                > o końca życia, że mają konkretne zadanie do wykonania. Do tego nie kochali się.

A właśnie, że często się kochali.
                Bo jak inaczej mogliby wykonać to konkretne zadanie?
                • apersona Re: to głosujcie na PIS 21.05.14, 13:47
                  Co jest tym konkretnym zadaniem?
    • pomer_anya Re: Związek zaprogramowany 10.06.14, 21:34
      Nie chodziło mi o to, że te związki były narzucane z góry. Po prostu - starsi zwykle znają się lepiej na ludzkich charakterach i mogą więcej powiedzieć o tym czy dwoje ludzi pasuje do siebie.
      • w.ell Re: Związek zaprogramowany 11.06.14, 23:47
        Chyba idealizujesz tych "starszych"
        • apersona Re: Związek zaprogramowany 15.06.14, 22:05
          i to mocno. Może nie są zaślepieni zakochaniem, ale to nie jest jedyne nieszczęście. Mogą być zaślepieni chciwością lub prestiżem jak matka Jagny z "Chłopów" albo Czartoryscy, którzy strasznie zabiegali o wydanie córki za księcia Wirtembergii wiedząc, że to pijak, kobieciarz i hazardzista, ale liczyło się tylko że siostrzeniec króla Prus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka