Dodaj do ulubionych

Misterium hardcore

12.10.14, 17:59
Polski film. Nie o POwstaniu Warszawskim. Całkiem współczesny, tzn. w scenerii współczesnej. HARDCORE DISCO. W nim zbrodnia, która nie jest zbrodnią. Raczej karą, a może Przeznaczeniem. Bohater pojawia się znikąd, jak Jeździec Apokalipsy i cóż, zabija, bez emocji, beznamiętnie. Jakby wykonuje swoją misję.
To wszystko pokazuje jak dobry film może być też niedobry.
Obserwuj wątek
    • natalia-ivanovna Re: Misterium hardcore 13.10.14, 11:25
      Ostatniego zdania nie rozumiem. Filmu nie widziałam, ale coś mi to przypomina TEOREMAT pasoliniego.
      • ilnyckyj Re: Misterium hardcore 19.10.14, 15:45
        natalia-ivanovna napisała:

> Ostatniego zdania nie rozumiem. Filmu nie widziałam, ale coś mi to przypomina T
        > EOREMAT pasoliniego.

Jest coś z tego. Zresztą w Apokalipsie Św. Jana mamy jakby inny punkt widzenia. Bóg tu nie jest miłosierny, jest mścicielem, okrutnym sędzią i katem. Bo przecież jeźdźcy są jego wysłannikami.
        Ten film jest dobry, bo dobrze skonstruowany, skłaniający do myślenia. Prowokujący - bo skłania do identyfikowania się z mordercą. Przedstawiając jego ofiary jako godne pogardy indywidua. I to ostatnie sprawia, że jednak ten film jest niedobry. Niedobry - jako fałszywy moralitet.
        • apersona Re: Misterium hardcore 20.10.14, 18:30
          Czytałeś całą apokalipsę Św. Jana czy tylko jakieś cytaty?
          • ilnyckyj Re: Misterium hardcore 22.10.14, 22:58
            Całą
            • trzcinka78 Re: Misterium hardcore 28.10.14, 01:16
              Nie zgadzam się, że skłania do identyfikowania się z mordercą. Film jest faktycznie okrutny i nie skłania do identyfikowania się z nikim. Trochę tak jak inne polskie filmy dzieje się w POlsce czyli nigdzie.
            • apersona Re: Misterium hardcore 28.10.14, 19:53
              @ilnyckyj
              mamy inne odczucia co do apokalipsy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka